Ziua Logo
  Nr. 2339 de sambata, 23 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

"O sa umplem puscariile cu voi!"

Crestin-democratii basarabeni - amenintati cu moartea de comunisti

Guvernul a suspendat obligativitatea studierii limbii ruse, dar nu a anulat-o

Parlamentarii Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD) - singura formatiune politica pro-romaneasca din Legislativul basarabean - au fost amenintati, ieri, din nou, cu moartea de catre unii membri ai Partidului Comunist, transmite agentia FLUX. "O sa umplem puscariile cu voi toti. Voi nu o sa muriti de moarte buna", i-au atentionat, ieri, in cadrul Parlamentului, doi deputati comunisti, Alexandr Jdanov si Mihail Rusu, pe liderii crestin-democrati Stefan Secareanu si Valentin Chilat. Membrii partidului de guvernamant nu s-au dat in laturi sa profereze amenintarile in prezenta mai multor persoane, potrivit sursei citate.

Comunistii se fac ca cedeaza

Ordinul de studiere in regim obligatoriu a limbii ruse incepand din clasa a II-a primara a fost suspendat de Guvernul de la Chisinau, a precizat, joi, pentru TV Moldova, vicepremierul moldovean, Valerian Cristea. Hotararea anterioara a Guvernului a fost abrogata de Cabinetul Tarlev, ca si decizia de introducere a disciplinei "Istoria Moldovei" in locul "Istoriei Romaniei" ca urmare a moratoriului impus de Executiv. Limba rusa va fi studiata din clasa a II-a "benevol si la alegerea parintilor", potrivit lui Cristea. Liderul majoritatii parlamentare comuniste, Victor Stepaniuc, afirmase, joi, ca nu va accepta modificarea pozitiei referitoare la studierea limbii ruse in urma protestelor din Piata Marii Adunari Nationale. In urma afirmatiei lui Cristea, analistii locali, citati de Mediafax, au ajuns la concluzia ca presedintele Vladimir Voronin a impus comunistilor sa adopte o atitudine mai concilianta.

Vlad Cubreacov: "Un tertip juridic care nu schimba nimic"

Decizia comunistilor este "un tertip juridic, care nu schimba cu nimic politica regimului comunist de rerusificare a Republicii Moldova", a reactionat, ieri, vicepresedintele PPCD, Vlad Cubreacov. Democratul si-a argumentat pozitia prin faptul ca aplicarea celor doua decizii antiromanesti a fost doar suspendata prin moratoriul impus de Guvern, hotararile nefiind anulate. Prin urmare, gestul de ieri al comunistilor nu poate fi considerat un gest "conciliant", considera Cubracov. "In plus, desi au anuntat moratoriu, comunistii nu au retras de la Curtea Constitutionala initiativele privind oficializarea limbii ruse ca a doua limba de stat", a subliniat deputatul PPCD.

Mai mult de 40.000 de persoane au inconjurat, si ieri, cladirea Parlamentului din Chisinau, cerand demisia Legislativului, a Guvernului si a presedintelui Voronin. La intrarea in Capitala stationeaza, de peste 24 de ore, o coloana de 60 de autocisterne care intentioneaza sa se alature marsurilor protestatarilor anti-rusificare, informeaza agentia FLUX. Camioanele au fost oprite, joi, cand incercau sa intre in Chisinau, de catre Politie, la ordinul personal al ministrului de Interne, Vasile Draganel, care le-a impus fortelor de ordine sa nu ezite sa utilizeze armamentul pentru a opri coloana de protestatari. Cisternele apartin Uniunii importatorilor de produse petroliere "Importcompetrol", organizatie care s-a solidarizat ce demonstrantii. (G.C.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Culisele atentatului de la World Trade Center din 9.11: anatomia "Home Run" (266 afisari)
 Legea PROSTITUTIEI – O LEGE A FARADELEGII (30 afisari)
 Plasturele contraceptiv trece Oceanul (30 afisari)
 Sapte dosare penale la Avioane Craiova (27 afisari)
 Presedintele Asociatiei Investitorilor din zonele defavorizate a fraudat statul cu miliarde (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00427 sec.