Ziua Logo
  Nr. 2339 de sambata, 23 februarie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Sa aiba cumva procurorul general o premonitie dupa demiterea celor doi adjuncti ai sai?!

Joita Tanase: "Nimeni nu e batut in cuie. Nici eu!"

Procurorul General nu a mai putut ocoli la nesfarsit Legea Informatiei Publice si a sustinut, ieri, o conferinta de presa, secondat de procurorul sef de la Anticoruptie, Geroge Muscalu, si seful Sectiei Parchetelor Militare, Ioan Slavoiu. In debut, Joita Tanase a deplans soarta Ministerului Public, subliniind ca procurorii sunt putini - 2030 la numar - si cauzele penale solutionate anul trecut, foarte multe-peste 400.000! "Mai mult de jumatate dintre acestia au vechime sub zece ani sau cinci ani, iar altii sunt stagiari", a declarat procurorul general, afirmand ca in unele cazuri experienta redusa isi spune cuvantul. Conform datelor bilantului, in 2001 au fost trimisi in judecata 83.000 de inculpati (din care 700 pentru coruptie), cu 20% mai mult fata de anul 2000. Desi a afirmat ca anul trecut "a fost atacata si marea coruptie", seful Parchetului General a dat exemplu unii administratori, directori de societati, functionari publici si magistrati care au ajuns in fata instantelor, fara sa aminteasca vreun politician implicat in fapte de coruptie care sa fi fost tras la raspundere penala.

Greseli in Armagedon 2

De la inceputul anului si pana acum, s-au inregistrat deja 615 dosare de coruptie. Dintre cele finalizate in aceste doua luni, Joita Tanase a expemplificat cazurile avocatei Roxana Tudose, trimisa in judecata pentru trafic de influenta si avocatului Ion Mandruta, precum si cazul celor doi politisti arestati pentru luare de mita in urma cu doua zile. Saptamana viitoare, va fi trimis in judecata notarul Radulescu Dumitru Octavian, pentru fals in inscrisuri oficiale. In stadiu avansat de cercetare se afla: dosarul privitor la asasinul grec Passaris, doua dosare care o privesc pe judecatoarea Georgeta Stoican (unul aflat la Anticoruptie, celalalt la Parchetul Curtii de Apel Bucuresti), doua dosare cu produse petroliere si un grup de patru irakieni arestati pentru ca au fraudat niste societati comerciale cu 120 de miliarde de lei, unde se contureaza si infractiunea de spalare de bani.

Pe de alta parte, in acest an au fost inregistrate plangeri penale, majoritatea prvitoare la calomnie si insulta, impotriva a 38 de deputati si senatori. Vadim Tudor are cateva. Despre cazul Armagedon 2, Joita Tanase a reiterat ca au existat greseli, dar "nu trebuiesc privite lucrurile ca cineva trebuie sa plateasca intr-un anume mod". Procurorul general a aratat ca, deocamdata, procurorul care se ocupa de caz nu va fi schimbat decat "cand se va constata ca se impune schimbarea" si ca verificarea declaratiei de avere a premierului Adrian Nastase este in curs, "iar solutia finala va expune si punctul de vedere in acest caz".

Mandatele de ascultare raman "jucaria" procurorilor

Ascultarea telefoanelor si declaratia fostului consilier prezidential Dorin Marian, conform careia numarul interceptarilor a crescut de doua-trei ori, au fost subiecte dezvoltate pe larg, dar ocolite cu abilitate cand a fost vorba de exemplificat. Joita Tanase a declarat ca "Dorin Marian este o persoana bine informata. Inseamna ca a cunoscut si cate erau inainte si cate sunt in prezent", si a subliniat ca Parchetul a dat mandate de interceptare "ori de cate ori a fost nevoie". Intrebat ce se intampla in cazul in care un dosar este solutionat cu neincepere, dar a existat mandat de ascultare pe numele persoanei sau persoanelor respective, iar aceasta nu va avea habar vreodata de acest lucru, incalcandu-i-se intimitatea doar de dragul unor "indicii", Joita Tanase nu a dat un raspuns concret.

In dosarul "ROMTELECOM"vinovatii au fost aratati de presa

In dosarul "AEROSTAR" nu a fost data o solutie, dar se fac verificari. La fel, in dosarul privitor la un schimb de doua terenuri intre familia Becali si MApN. "In acest caz sesizarea a fost facuta in august 2001, de catre Directia Juridica a MApN. Am solicitat actele privind schimbul de terenuri, am primit materialul de la Corpul de control al ministrului Apararii, audiem mai multe persoane care aveau functii in MApN si suntem in faza actelor premergatoare", a declarat procurorul general. Dosarul ROMTELECOM se afla la politie, cu indrumari scrise de la anchetatori, iar "vinovatii sunt, se pare, chiar persoanele aratate de presa". Dosarul "Muresan" este in curs de instrumentare si se va cere ridicarea imunitatii parlamentare. In amplul dosar JIMBOLIA s-au efectuat acte de urmarire, dar nu exista deocamdata faptuitori identificati, ca si in cazul SINTOFARM.

Procedura de ancheta a procurorului Craznic va fi verificata

Cat priveste acuzatiile aduse procurorului Flavius Craznic, acum doua zile, in fata instantei supreme, de catre grefiera Daniela Constantin, seful Parchetului CSJ a declarat: "Am cerut o copie a depozitiei de martor, am solicitat sa se verifice toate aspectele si in raport de constatari vom lua masurile ce se impun". Despre dosarele Iacob-Vantu, procurorul general a aratat ca nu poate sa le catalogheze drept "dosare de coruptie". Inspectorii din Parchetul General au constatat ca majoritatea fraudelor dezvaluite de ZIUA despre Ioan Moca, prim-procurorul de la Parchetul Tribunalului Hunedoara (proaspat eliberat din functie), s-au adeverit si au fost solicitate verificari suplimentare. Procurorul sef George Muscalu a declarat ca exista la Sectia Anticoruptie mai multe cauze ce privesc adoptiile internationale, unul dintre acestea fiind deja solutionat. In cercetari se afla presedinta Fundatiei "Copilul meu", Rodica Irinel Cojocaru, unde a fost solicitata expertiza financiara, precum si Marian Maierson, plecat in Israel, pentru care s-a solicitat comisie rogatorie in vederea lamuririi procedurii in 52 de adoptii internationale.

Referindu-se la recursul in anulare solicitat de Miron Cozma, Joita Tanase a afirmat ca dosarul are 40 de volume si se afla la CSJ pentru solutionarea laturii civile, procurorii reusind sa-l examineze doar intre termene. Tocmai de aceea nu se va da un raspuns mai rapid. In ce priveste recursul in anulare solicitat de condamnatii din "Tigareta 2", raspunsul va fi dat in doua-trei saptamani, intrucat dosarul se afla la Ministerul Justitiei, unde a fost solicitat. Partea privitoare la completarea dosarului "Tigareta 2" in ce priveste implicarea lui Valentin Vasilescu, actualmente deputat, se afla in cercetari la Parchetul Curtii Militare de Apel. Adica tot acolo unde a fost facut zdrente tot dosarul "Tigareta 2". Procurorul general Joita Tanase nu a vrut sa faca nici o dezvaluire despre motivatile reale ale eliberarii intempestive din functie a celor doi adjuncti ai sai, Alexandru Tuculeanu si Traian Gherasim, dar a subliniat: "Vor mai fi eliberari din functie. Nimeni nu e batut in cuie! Nici eu!"

Adina ANGHELESCU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Culisele atentatului de la World Trade Center din 9.11: anatomia "Home Run" (266 afisari)
 Legea PROSTITUTIEI – O LEGE A FARADELEGII (30 afisari)
 Plasturele contraceptiv trece Oceanul (30 afisari)
 Sapte dosare penale la Avioane Craiova (27 afisari)
 Presedintele Asociatiei Investitorilor din zonele defavorizate a fraudat statul cu miliarde (24 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00431 sec.