Ziua Logo
  Nr. 2215 de miercuri, 26 septembrie 2001 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Semnatura celui mai cautat om din lume sub lupa specialistilor

Ben Laden este un frustrat razbunator care se crede martir

Documentul utilizat de Institutul britanic al grafologilor a fost faxul remis luni presei * Starea lui ben Laden: depresie nervoasa, lacomie si creativitate * Osama isi compenseaza "complexul de inferioritate prin agresivitate si violenta", sustin specialistii * "Coconul" care inconjoara semnatura tradeaza nevoia acuta de protectie pe care o simte teroristul

Semnatura lui Osama ben Laden, aparuta pe un comunicat primit, luni, de televiziunea din Qatar, a fost amanuntit studiata de catre grafologii britanici. Acestia, dupa ce au studiat caracterele scrisului, au afirmat, ieri, ca ben Laden este un om nefericit, frustrat si animat de o dorinta de razbunare.

Un grafolog, Erik Rees, presedintele Institutului britanic al grafologilor a ajuns la aceeasi concluzie.

"Aceasta semnatura, a lui ben Laden, citita de la dreapta la stanga, are o tendinta de coborare, ceea ce este un semn al depresiei. Indiferent ce se spune, el nu este un om fericit. El are multe greutati si traieste cu ideea ca are datoria de a indura mai multe decat poate suporta", apreciaza Rees, citat de "Times". El a mai afirmat ca, desi scrisul arab difera foarte mult de caracterele latine, se pot gasi, totusi, multe indicii ale caracterului celui care a scris. De asemenea, scrisul, cu mari spatii intre litere, indica despre autor ca este foarte creativ, insa lacom. Rees a mai declarat ca un indiciu important este faptul ca partea centrala a semnaturii este incadrata intr-un cerc, pe care grafologii il numesc "cocon". Acesta dovedeste ca semnatarul simte pregnant nevoia sa se protejeze.

Un "libido situat peste medie"

"In orice caz ego-ul sau se manifesta foarte puternic. El sufera probabil de un complex de inferioritate pe care il compenseaza prin agresivitate si violenta", apreciaza Caroline Murray, de la Academia britanica de grafologie, citata de cotidianul "Daily Telegraph". Murray a avansat chiar si ipoteza unui traumatism suferit in copilarie si a adaugat ca semnatarul "pare animat de o dorinta de razbunare impotriva societatii despre care crede ca il trateaza nedrept". Grafologul mai crede ca a detectat un "libido situat peste medie" si o energie exceptionala pe care persoana trebuie sa o manifeste.

Tototdata, grafologii recunosc limitele concluziilor lor. Fara a mentiona faptul ca aceste concluzii ar fi putut fi influentate de ceea ce cunosc despre reputatia lui Osama ben Laden, ei recunosc ca nu au putut examina ca de obicei presiunea scrisului pe hartie sau spatiile dintre cuvinte, deoarece nu au dispus decat de o semnatura pe un fax. Textul a fost transmis, luni, televiziunii al-Jazira din Qatar, care a anuntat ca l-a primit de la Osama ben Laden.

Autenticitatea comunicatului nu a putut fi stabilita. Textul, datat in 23 septembrie, poarta semnatura lui "Ossama ben Mohammad", care este tatal lui ben Laden, sub numele, dactilografiat in araba, al lui Osama ben Laden.

Monica BICA

Radu TUDOR

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Bomba termobarica (267 afisari)
 Cozi la casti de pompieri in New York (29 afisari)
 Comandourile aliatilor (22 afisari)
 Flacari la Rafinaria Darmanesti (10 afisari)
 Rocada aliantelor (10 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2001 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00498 sec.