Ziua Logo
  Nr. 1667 de duminica, 19 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Victoria combatantilor ceceni din Groznii da de furca autoritatilor moscovite

Kremlinul incearca sa ascunda adevarul din Cecenia: civilii ceceni si militarii rusi mor pe capete

Statul major al fortelor cecene a anuntat, ieri, ca in atacul lansat miecuri seara de o coloana de blindate rusesti asupra orasului Groznii au fost ucisi 102 militari rusi. Desi autoritatile rusesti au dezmintit categoric aceasta cifra, ziaristii straini aflati la fata locului, joi dimineata, au relatat ca au numarat aproape 100 de militari rusi printre morti. Ei au mentionat ca au fost ucisi si numerosi combatanti si civili ceceni. Operatiunea cecena de respingere a coloanei de blindate rusesti a fost condusa de comandantul Ruslan Guilaiev, in sprijinul caruia au venit si trupe trimise de comandantul-sef al apararii orasului Groznii, Aslambek Ismailov.

Armata, ca si premierul Vladimir Putin, in incercarea de a ascunde datele reale, a criticat violent informatiile ce mentionau "pierderi grele" in randul trupelor rusesti, afirmand ca ele nu sunt decat "propaganda" si "dezinformare". Statul major al trupelor rusesti din Cecenia a afirmat ca, miercuri, n-au pierdut decat doi soldati rusi. Altfel, rusii au preluat ieri controlul asupra taberei Kavkaz, din apropiere de Serjen-Iurt, aflata la 30 de kilometri sud-est de Groznii si condusa de unul dintre principalii lideri militari ai combatantilor ceceni, comandantul Khattab, au declarat surse militare cecene de la Sali.

OSCE cere la reuniunea G8 incetarea atacului rusesc

Presedintele in exercitiu al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Knut Vollebaek, a declarat, ieri, la Berlin, ca nu a remarcat nici un progres in pozitia Rusiei fata de o eventuala incetare a focului sau fata de posibilitatea unei medieri internationale in Cecenia. "Ca sa fiu sincer, nu cred ca exista" vreo schimbare de atitudine din partea Moscovei, a declarat Vollebaek la incheierea reuniunii ministeriale a G8. Presedintele OSCE, care s-a intors, joi, dintr-un turneu in Caucaz, in cadrul caruia a vizitat si zone din Cecenia, a discutat, ieri, cu ministrii de Externe din tarile G8 (Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie si Statele Unite plus Rusia), inclusiv cu seful diplomatiei ruse, Igor Ivanov.

Presedintele OSCE si-a reluat apelul in favoarea unei incetari a focului in Cecenia. El a precizat ca seful diplomatiei ruse "este de acord sa inceapa un dialog politic, dar apreciaza ca o incetare a focului le-ar permite rebelilor sa se regrupeze si sa se reorganizeze". In pofida faptului ca sustin ca accepta un dialog politic, rusii se impotrivesc oricarei medieri internationale, ceea ce in opinia lui Vollebaek este indispensabil pentru a ajunge la o solutionare politica a conflictului.

Presedintele OSCE a reamintit ca presedintele cecen, Aslan Mashadov, si-a declarat disponibilitatea de a discuta cu partea rusa, insa in prezenta unui mediator, rol pe care Vollebaek este gata sa si-l asume. Moscova, care afirma ca pastreaza legatura cu autoritatile cecene, refuza insa orice mediere externa care depaseste domeniul umanitar, considerand ca problema cecena este o afacere interna a Rusiei. (D.E.)

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Generalul Vasile Paul va fi trimis in judecata pentru omor deosebit de grav (102 afisari)
 Campania electorala a fost un atentat la adresa democratiei (23 afisari)
 Regele i-a cinstit pe eroii din decembrie '89 alaturi de timisoreni (19 afisari)
 Ex-directorul de la Credit Bank-Sucursala Tulcea a fost arestat (19 afisari)
 Rusii "studiaza" reabilitarea marelui criminal Lavrenti Beria (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00364 sec.