Ziua Logo
  Nr. 1667 de duminica, 19 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Programul Cabinetului Isarescu se construieste pe ce vroia Guvernul Vasile de la anul 2000

Programul de guvernare al viitorului Cabinet Mugur Isarescu, care va fi definitivat in aceasta dimineata, va avea ca directii principale accelerarea privatizarii, relaxarea fiscala, continuarea restructurarii bancare, introducerea experimentala a intocmirii Bugetului de stat pe proiecte, relansarea investitiilor publice, stavilirea infractionalitatii economice, aplicarea Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila si indeplinirea conditiilor pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Potrivit unei schite intermediare a viitorului program de guvernare, aplicarea Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila va viza pe termen lung asigurarea unei cresteri economice anuale de 6,5 %. In domeniul asanarii economiei, documentul prevede aplicarea unui program de privatizare, lichidare si restructurare, caz cu caz, pentru marile intreprinderi, vanzarea de actiuni ale mai multor intreprinderi grupate in pachete si inchiderea unui grup de intreprinderi care produc peste 10% din pierderile din sectorul de stat.

Desfiintarea monopolurilor si a FPS este prioritara

Programul va mai viza imbunatatirea politicilor de creditare, diminuarea blocajului financiar, intarirea controlului, incasarii si utilizarii fondurilor speciale, aplicarea impozitului pe venitul global si reglementarea pietei secundare a titlurilor de stat. Se urmareste finalizarea privatizarii si desfiintarea FPS la sfarsitul anului viitor, precum si accelerarea demonopolizarii utilitatilor publice - electricitate, caldura si gaze naturale. Anul viitor va continua restructurarea miniera, a societatilor nationale de petrol si cai ferate, precum si reabilitarea drumurilor. In domeniul agricol, va fi accelerata privatizarea fostelor IAS-uri si vor fi promovate legi ale creditului agricol si pescuitului. Programul mai vizeaza modernizarea telecomunicatiilor, promovarea exportului de software si relansarea turismului.

In domeniul politicilor sociale, se intentioneaza reglementarea salarizarii functionarilor publici, reforma sistemului de asigurari sociale, promovarea unui nou Cod al Muncii si promovarea mai multor programe de asistenta si absorbtie a somerilor.

Respectarea drepturilor omului va fi in prim-plan

Politicile in domeniul drepturilor omului vor viza noi legi ale cultelor si minoritatilor nationale, organizarea Agentiei Nationale pentru Protecta Copilului si ratificarea Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare. In domeniul educatiei va continua reforma programelor de invatamant si se va urmari relansarea invatamantului rural, constructia de noi camine studentesti si trecerea investitiilor pentru scoli in bugetele locale.

Alte prevederi ale schitei de Program vizeaza reforma administratiei publice, continuarea restructurarii Politiei si a reformei Justitiei. Se urmareste modificarea Codului de Procedura Civila, promovarea unei Legi a probatiunii si a unei Legi a asociatiilor si fundatiilor.

In domeniul politicii externe si militare, Programul guvernamental va urmari aplicarea Strategiei de Securitate Nationala, imbunatatirea capacitatii de lupta a Armatei si continuarea derularii Programului de Parteneriat cu NATO.

Programul de guvernare se bazeaza pe un document similar pentru anul viitor elaborat de Cabinetul Radu Vasile. Este posibil ca documentul final sa cuprinda termene de realizare a acestor masuri.

Augustus COSTACHE

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Generalul Vasile Paul va fi trimis in judecata pentru omor deosebit de grav (102 afisari)
 Campania electorala a fost un atentat la adresa democratiei (23 afisari)
 Regele i-a cinstit pe eroii din decembrie '89 alaturi de timisoreni (19 afisari)
 Ex-directorul de la Credit Bank-Sucursala Tulcea a fost arestat (19 afisari)
 Rusii "studiaza" reabilitarea marelui criminal Lavrenti Beria (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00381 sec.