Ziua Logo
  Nr. 1665 de joi, 16 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Moscova se apropie de duminica Dumei de Stat

Razboi electoral pe masura Rusiei si a presedintelui Candidatii si sponsorii acestora au recurs la intreg arsenalul comunist: santaj, dezinformare, coruptie, incalcari flagrante ale legii, abuz de putere, crime

"Aceasta campanie electorala va ramane in memoria rusilor ca cea mai murdara din scurta istorie a tanarului nostru Parlament", comenta, recent, fostul purtator de cuvant al Kremlinului, Serghei Iastrjembski. "Aceasta campanie este ca o maladie", completa, la randul sau, primarul moscovit Iuri Lujkov, seful noii formatiuni politice "Patria - Intreaga Rusie", din care face parte si Iastrjembski. Cursa pentru Duma de Stat, ce se va incheia duminica, 19 decembrie, cand rusii din cele mai accesibile zone ale Federatiei sunt chemati la urne, a fost acompaniata de intreg arsenalul unui veritabil razboi politic menit, parca, sa demonstreze incompatibilitatea dintre Rusia si lumea civilizata: santaj, dezinformare, lovituri sub centura aplicate adversarilor, coruptie, incalcari flagrante ale legii, abuz de putere (politica, mediatica si financiara), chiar crime (cel mai celebru caz este cel al liberalei Galina Starovoitova). Toate acestea intr-o tara bolnava, condusa de un bolnav, dar aroganta si agresiva pe masura liderului sau.

Un vot democratic, sub aspect tehnic

Ocupantii celor 450 de locuri din cea de-a treia Duma de Stat a Rusiei post-sovietice vor fi selectati in urma contabilizarii voturilor exprimate de 107 milioane de electori (intre care 840.000 de rezidenti in statele fostei URSS si peste 200.000 de puscariasi) asteptati la urne odata la patru ani. In 16 decembrie 1995, prezenta la vot a fost de aproape 65%. Alegatorii primesc doua buletine de vot pe care dispun si de varianta de vot "contra tuturor candidatilor". Un prim grup de 225 de deputati provin de pe liste, alesi fiind in urma unui mecanism de vot proportional. Pe cele 27 de liste (fiecare lista trebuie sa intruneasca un minim de 5% din sufragiile exprimate pentru a accede in Duma) s-au inscris 3698 de candidati. Cealalta jumatate a Dumei rezulta in urma scrutinului majoritar de circumscriptie (nu se va vota in Cecenia) si este formata dintr-un total de 2718 candidati angajati in cursa electorala. Cetatenii rusi din Romania sunt asteptati la Ambasada din Soseaua Kisseleff si la Consulatul din Constanta.

500.000 de politisti pentru un scrutin "linistit"

Pregatirile pentru ultimul scrutin legislativ rus al mileniului au intrat in linie dreapta, chiar daca in cele mai izolate zone din Extremul Orient, Siberia si nordul inghetat s-a votat deja din 4 decembrie. Ultimele sondaje legale urmau sa fie difuzate ieri seara, dar campania continua pana sambata seara. Rezultatele sunt greu previzibile, lupta purtandu-se intre Partidul Comunist condus de Ghenadi Ziuganov si formatiunea lui Lujkov. Autoritatile pregatesc cadrul pentru ceea ce, in fapt, ar urma sa fie un vot democratic si liber intr-o tara in care democratia a devenit o injuratura, iar libertatea imbraca hainele pe care i le ofera Kremlinul. Circa 130.000 de politisti vor supraveghea desfasurarea alegerilor legislative ruse in birourile de vot, a anuntat ministrul adjunct al Afacerilor Interne, Piotr Latisev, citat de agentia oficiala ITAR-TASS. Acestora, mentioneaza Mediafax, li se vor alatura alti 250.000 pregatiti sa asigure securitatea electoratului in ziua alegerilor si a doua zi, cand "agitatia va fi mai intensa". Contingentul fortelor de ordine a fost deja sporit in vederea prevenirii oricaror incidente pe parcursul manifestatiilor pre-electorale. Atitudinea politiei a fost, insa, partinitoare, favorizandu-i, desigur, pe cei ce detin parghiile puterii locale.

Lujkov face legea la Moscova

Moscova a avut parte, zilele acestea, de mai multe mitinguri in diverse piete din centrul capitalei federale. In apropiere de Piata Rosie s-au reunit, la chemarea sindicatelor, circa 70.000 de sustinatori ai primarului Lujkov si ai ex-premierului Evgheni Primakov, dusman declarat al Kremlinului. Primaria a simtit nevoia sa blocheze imensa piata ce adaposteste Mausoleul lui Lenin, dislocand circa 8000 de politisti, pentru a nu permite, probabil, sustinatorilor principalului contracandidat, Partidul Comunist sa perturbe armonia mitingului sefului administratiei locale moscovite. In uralele unei multimi aduse cu autocarele din diverse zone invecinate Moscovei, Lujkov - care a demarat reconstructia si modernizarea capitalei ruse colectand fonduri de la capii mafiei locale - a rostit un discurs populist ce-a culminat cu promisiunea ca, imediat dupa ce va prelua puterea legislativa, ii va pedepsi pe toti cei care "au furat". Un al doilea miting s-a derulat in preajma televiziunii Ostankino, si a adunat circa 500 de sustinatori ai celui mai tanar dintre premierii rusi, Serghei Kirienko. Manifestantii au fost, insa, imprastiati de politie. Surse din cadrul politiei, citate de ITAR-TASS, au afirmat ca 53 de persoane au fost retinute, in timp ce organizatorii sustin ca este vorba despre un numar de 80 de protestatari.

Duma demisionara a speriat Vestul si a adancit criza rusa

Duma aleasa in 1995, dominata de comunistii secondati de partidul fostului premier Viktor Cernomirdin si de cel al ultranationalistului Vladimir Jirinovski, si-a incheiat, luni, activitatea prin doua momente ce sintetizeaza intreaga activitate a Camerei Inferioare a Parlamentului: a ratificat tratatul de uniune cu Belarusul, adancind tendintele izolationiste si anti-occidentale manifestate tot mai pregnant in ultimele luni, si a refuzat ratificarea acordurilor de dezarmare nucleara, starnind ingrijorarea Europei. Discursul populist si nationalist nu a putut masca insa incapacitatea unui for legislativ lipsit de prerogative reale. Tentativele de suspendare a presedintelui, carora Kremlinul le-a raspuns cu amenintarea dizolvarii Dumei si convocarea alegerilor anticipate, au esuat lamentabil. Alesii poporului au preferat sa-si mentina privilegiile, pretul compromisului fiind, de fiecare data, blocarea proiectelor legislative reformiste, in detrimentul unei populatii distruse de criza financiara ce a zguduit tara in mai multe valuri, culminand cu replica dezastrului asiatic din vara lui 1998, incheiata cu debarcarea Guvernului Kirienko.

Cristian STEFANESCU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Maiorul Nelu Teodoru de la Sectia 15 Politie a fost prins cand lua mita (156 afisari)
 Ucigasul de batrani de la Salcuta a fost prins dupa sapte ani (85 afisari)
 O functionara Tarom a fost arestata pentru trafic de droguri pe aeroportul din New York (61 afisari)
 Fiul comandantului IPJ Covasna a fost implicat intr-un accident rutier (58 afisari)
 INVESTITIILE PENTRU MODERNIZARI SI RETEHNOLOGIZARI DE LA S.C. ALPROM S.A. SLATINA REPREZINTA O POLITICA STRATEGICA SI DE VIITOR (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00398 sec.