Ziua Logo
  Nr. 1665 de joi, 16 decembrie 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

SC ALPROM SA Slatina are implementat si certificat sistemul de asigurare al calitatii in conformitate cu ISO 9001

INVESTITIILE PENTRU MODERNIZARI SI RETEHNOLOGIZARI DE LA S.C. ALPROM S.A. SLATINA REPREZINTA O POLITICA STRATEGICA SI DE VIITOR

In anul 1968, in Romania a fost luata decizia construirii unei uzine de prelucrare a aluminiului, alaturi de Combinatul de Aluminiu din Slatina, in conformitate cu interesele si cerintele acelor vremuri. In acel moment Romania trebuia sa exporte nu numai blocuri de aluminiu primar, ci si produse finite, mult mai scumpe, care puteau aduce venituri pe masura.

Chiar daca atunci motivatia a fost in primul rand politica, scopurile initiale s-au realizat in buna masura. "ALPROM" de astazi a contribuit atunci la realizarea primului avion de linie din istoria tarii.

In luna decembrie a anului 1970 presele de extruziune montate la ALPROM au inceput sa produca primele tone de profile din aluminiu. Chiar daca uzina a fost plasata intr-o zona lipsita de traditia marii industrii, ceea ce a constituit initial un handicap, echipamentele si tehnologiile de varf, alaturi de personalul inteligent pregatit au facut ca marca fabricii sa fie cunoscuta foarte rapid pe piata externa, eforturile fabricii incadrandu-se intr-un proces de profesionalizare, adaptare si disciplinare a productiei. De asemenea, trebuie spus de la bun inceput ca ALPROM a fost conceputa in primul rand pentru productia destinata exportului.

Perioadele evolutiei SC ALPROM SA si produsele fabricate in prezent

Intreprinderea de prelucrare a aluminiului a fost pusa in functiune pe etape, primele capacitati de productie, care au intrat in exploatare la sfarsitul anului 1970, fiind liniile de turnare semicontinua verticala a semifabricatelor din aliaje de aluminiu deformabile, atelierul de SDV - uri pentru matritele de extruziune, sectia de produse extrudate - trase cu un atelier de finisare electrochimica a profilelor, precum si un atelier de tamplarie metalica din aluminiu.

Anul 1973 a reprezentat momentul cand a inceput sa se produca prin turnare continua banda necesara laminarii la rece a produselor plate sub forma de table, benzi si folii, tot atunci livrandu-se primele tevi din aluminiu pentru irigatii, obtinute pe instalatia de sudare CIF. S-a trecut apoi la montatarea si darea in exploatare a laminorul de benzi la cald, necesar dezvoltarii ulterioare a capacitatilor de productie si fabricarii semifabricatelor destinate obtinerii produselor subtiri laminate la rece, cu caracteristici superioare si cu mari solicitari pe piata interna si externa.

Au urmat apoi etapele "Aero", "Aluminiu rafinat" si de diversificari, iar, in prezent, ALPROM parcurge etapa modernizarilor si retehnologizarilor in toate sectoarele de baza ale productiei, in sectorul proiectarii si executarii matritelor de extruziune, in sistemul informatic precum si in laboratoarele de analiza si incercari fizico - mecanice.

Este o realitate cat se poate de certa, ca, in scurta vreme de la infiintare, ALPROM nu a mai avut acces la tehnologii si echipamente performante pana in anul 1990, societatea fiind astfel defavorizata din acest punct de vedere, fata de competitorii sai de pe pietele externe. Multe obiective de diversificare a productiei, de modernizare sau dotare a unor instalatii si echipamente tehnologice s-au realizat exclusiv prin mijloace proprii, specialistii formati in ALPROM aducandu-si decisiv contributia in toate aceste realizari. Astfel ca, la un nivel relativ bun al dotarilor, cu tehnologii indelung verificate si permanent adaptate noilor cerinte ale pietei, ALPROM are avantajul inventivitatii romanesti.

Pozitia de producator unic pe piata romaneasca, asa cum ne-a informat conducerea ALPROM, a implicat o diversificare considerabila a productiei, ajungandu-se in prezent la peste 6000 de sorto - tipo - dimensiuni de produse prelucrate.

Sortimentul bogat al produselor ALPROM, realizate la nivelul standardelor europene si internationale din domeniul produselor obtinute prin deformare plastica la cald sau la rece a aluminiului si a aliajelor de aluminiu, se prezinta sub diverse forme ca: placi si table groase laminate la cald, cu grosimea cuprinsa intre 5 si 200 mm, table si benzi laminate la rece, cu grosimea minima de 0,2 mm, folii subtiri din aluminiu cu grosimi de minim 7 microni pentru industria electrotehnica, alimentara si farmaceutica, profile extrudate in peste 4.000 de configuratii diferite, finisate prin anodizare sau prin vopsire electrostatica, bare rotunde, patrate, dreptunghiulare si hexagonale, tevi pornind de la grosimea de perete de 0,5 mm, discuri si rondele de aluminiu, tevi de irigatii, placi de inmatriculare a autovehiculelor si semne de circulatie, tamplarie metalica confectionata din profile din aluminiu, cu si fara intreruperea puntii termice: usi, ferestre, pereti cortina, panouri, vitrine si mobilier.

ALPROM s-a impus pe piata si datorita calitatii produselor sale, care corespund cerintelor beneficiarilor

Economia de piata functioneaza dupa anumite principii, iar ca sa rezisti pe o piata coordonata de astfel de principii, trebuie sa oferi produse si servicii de calitate, care sa raspunda standardelor si pretentiilor solicitate de clienti.

Competitia presupune calitate, iar concurenta presupune ofensiva, in sensul gasirii solutiilor optime pentru obtinerea perfomantelor.

Incercarile efectuate in laboratoarele proprii, in laboratoarele acreditate din tara sau in cele ale clientilor externi consacrati, au caracterizat parametrii calitativi ai produselor furnizate, la nivelul standardelor internationale sau al celor mai exigente standarde profesionale din domeniu.

Incepand de la proiectare, executie, productie, comercializare, service, pana la activitatea manageriala, in ALPROM este implementat si certificat sistemul de asigurare al calitatii in conformitate cu standardul ISO 9001. Aceasta certificare ofera un plus de incredere clientilor in calitatea produselor livrate, prin faptul ca impune un control permanent al calitatii in toate etapele ciclurilor de fabricatie.

Datorita continuitatii actului managerial, ALPROM a cunoscut o evolutie constanta chiar si in conditiile tranzitiei la economia de piata

Chiar si in conditiile tranzitiei la economia de piata cu care s-a confruntat economia romaneasca dupa anul 1990, ALPROM a cunoscut o evolutie constanta, in sensul obtinerii unor rezultate economico - financiare satisfacatoare.

In perioada anilor 1990 - 1993, intreprinderile cu capital de stat au fost lasate sa se organizeze singure, neexistand programe si strategii macroeconomice sau strategii elaborate pe sectoare. Practic, in aceste conditii nu au existat parghiile deciziei si nici cadrul economic care sa permita inceperea restructurarii de fond a intreprinderilor mari. Desi, incepand din anul 1993, s-au elaborat programe de restructurare si de redresare financiara, rezultatul concret se rezuma de fiecare data la reduceri de personal.

Insa la ALPROM Slatina nu s-a intamplat asa, datorita continuitatii actului managerial, ALPROM traversand aceasta perioada si reusind sa realizeze in fiecare an performante notabile, dificil de atins de alte unitati economice romanesti. Numai in ultimii trei ani, cifra de afaceri a crescut de la 172,045 miliarde lei in 1996, la 421,759 miliarde lei in 1997, ajungand in anul 1998 la cifra de 483,322 miliarde lei, iar in acest an se preconizeaza realizarea unei cifre de afaceri de peste 800 miliarde lei si a unui profit brut de peste 17 miliarde lei.

Continuitatea actului managerial s-a concretizat prin valorificarea superioara a potentialului productiv si a specificului obiectului de activitate, dar si printr-o adaptare permanenta la cerintele pietei interne si externe.

La ALPROM restructurarea si reforma s-au facut fara desfiintarea locurilor de munca. In toti acesti ani nu s-a pus problema disponibilizarii personalului existent, mai mult, anual s-au facut angajari si s-au creat locuri de munca pentru tinerii absolventi cu studii superioare sau medii.

Scaderea numarului de angajati de la 2144 in anul 1996, la 1905 cat sunt in prezent, s-a realizat numai pe cale naturala.

Realizarile obtinute prin adaptarea permanenta a productiei si a organizarii interne la realitatile situatiei economice interne si externe, au demonstrat ca ALPROM este o firma cu potential tehnic si uman de invidiat, cu posibilitati viabile de afaceri, deci cu rentabilitate si profituri sigure.

Rezultatele anului 1999 demonstreaza ca ALPROM produce eficient

Rezultatele economico - financiare pentru primele 9 luni ale acestui an demonstreaza ca societatea este viabila intr-un regim concurential, intr-o economie de piata.

Cifra de afaceri a fost de 536,632 miliarde lei la o productia fizica de 15.520 tone, valoarea exportului fiind de 16.946 mii USD.

Profitul brut a fost de 14.308 milioane, chiar si in conditiile in care pretul aluminiului pe piata internationala a cunoscut o depreciere considerabila.

In ceea ce priveste piata, circa 53% din productia fizica obtinuta este exportata, iar necesarul pietei interne poate fi asigurat fara probleme din punct de vedere al capacitatilor de productie.

Prezenta pe pietele vest - europene a produselor ALPROM, cum ar fi Marea Britanie, Italia, Franta, Germania, Elvetia si nu numai, este de mult o certitudine. De asemenea, produsele firmei sunt cunoscute in Europa de Est si Sud - Est, in Orientul Apropiat, Orientul Indepartat, Africa si America.

Incepand cu anul 1993, ALPROM s-a lansat intr-un amplu program de investitii pentru recuperarea terenului pierdut pe taramul dotarilor tehnice, fata de competitorii sai de pe piata internationala.

Valoarea investitiilor din ultimii 6 ani pentru lucrarile prevazute intr-un program realist de modernizari si retehnologizari se ridica la peste 10 milioane USD si au fost realizate numai din resurse de finantare proprii, acestea insemnand importante eforturi materiale.

In anul 1999 s-au finalizat lucrarile de modernizare, in valoare totala de peste 2,6 milioane USD, astfel: o presa de extruziune de 3600 tone forta, o instalatie de turnare semicontinua a barelor din aliaje dure, actionarile principale ale laminorului de benzi la cald si fluxul tehnologic pentru obtinerea tablelor groase calite.

In perspectiva imediat urmatoare, programul de investitii cuprinde achizitionarea unei linii complete de asamblare a profilelor de aluminiu cu intreruperea puntii termice, modernizarea instalatiei de taiere transversala a tablelor laminate si constructia unui cuptor vertical petru calire table.

Vom reveni cu amanunte despre evolutia societatii ALPROM SA Slatina si despre seria modernizarilor care au loc la aceasta societate.

Iulian RADU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Maiorul Nelu Teodoru de la Sectia 15 Politie a fost prins cand lua mita (156 afisari)
 Ucigasul de batrani de la Salcuta a fost prins dupa sapte ani (85 afisari)
 O functionara Tarom a fost arestata pentru trafic de droguri pe aeroportul din New York (61 afisari)
 Fiul comandantului IPJ Covasna a fost implicat intr-un accident rutier (58 afisari)
 INVESTITIILE PENTRU MODERNIZARI SI RETEHNOLOGIZARI DE LA S.C. ALPROM S.A. SLATINA REPREZINTA O POLITICA STRATEGICA SI DE VIITOR (42 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00802 sec.