Ziua Logo
  Nr. 1566 de duminica, 22 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Pe 25 august Ministerul Educatiei va anunta daca amana inceperea anul scolar in toata tara

Scoala la cheremul meningitei

Boala care a bulversat Romania se tine tare

Pe 25 august Andrei Marga, ministrul Educatiei va decide daca inceperea anului scolar va fi amanata cu doua saptamani in intreaga tara din cauza epidemiei de meningita. Conducerea MEN asteapta din partea Ministerului Sanatatii un raport privind situatia exacta si propunerile specialistilor privind oportunitatea prelungirii vacantei de vara a elevilor.

In situatia in care Ministerul Sanatatii nu va recomanda amanarea inceperii anului de invatamant pe 1 septembrie in intreaga tara, ci doar in zonele de focar, inspectoratele scolare sunt delegate de MEN sa decida in functie de recomandarile MS, pentru judetele respective sau pentru anumite scoli si licee schimbari in structura anului de invatamant, se arata intr-un ordin semnat ieri de ministrul Educatiei, Andrei Marga. Schimbarile pe care inspectoratele le pot face trebuie sa asigure insa cele 170 de zile de scoala, vacantele programate si sa respecte orarul examenelor nationale, se mai precizeaza in ordin. In anul scolar 1999-2000, examenul de capacitate se va desfasura in perioada 19-23 iunie 2000 iar cel de bacalaureat in perioada 26 iunie - 7 iulie 2000. In saptamana care a ramas pana la deschiderea anului de invatamant conducerile scolilor si liceelor si inspectoratele scolare trebuie sa asigure conditii pentru efectuarea curateniei, pregatirea salilor de curs si incheierea reparatiilor, se mai arata in ordinul semnat de ministrul Marga.

Coordonatorul activitatii de combatere a epidemiei de meningita, Molnar Geza, considera ca din punct de vedere epidemiologic nu exista justificari solide pentru amanarea inceperii anului scolar la nivel national, avand in vedere faptul ca 70% dintre cazuri sunt inregistrate in cinci judete din Moldova si judetul Constanta, transmite corespondentul Mediafax. Molnar Geza a declarat, ca riscul epidemiologic ramane acelasi si dupa 15 septembrie, data pana la care ar urma sa fie amanat anul scolar, pentru ca perioada de doua saptamani este prea scurta pentru a putea fi rezolvate toate problemele legate de prevenirea extinderii epidemiei. Molnar a precizat ca, desi majoritatea bolnavilor de meningita sunt copii si tineri, prelungirea vacantei nu este o solutie pentru ca in majoritatea judetelor este vorba de zeci sau sute de cazuri, fata de numarul elevilor sanatosi care sunt de ordinul miilor sau zecilor de mii.

Molnar Geza a propus Ministerului Sanatatii un set de cinci masuri urgente care trebuie aplicate in toate unitatile de invatamant si care necesita cheltuieli minime. Setul de masuri propus de Molnar Geza cuprinde: accesul tuturor unitatilor de invatamant la apa potabila dintr-o sursa autorizata, indiferent daca ea este o instalatie de apa clasica sau o fantana dintr-un sat; accesul nemijlocit al elevilor la posibilitatea de a se spala pe maini in orice moment; existenta in toate scolile a toaletelor si latrinelor curate; existenta, intr-o zona cat mai indepartata de scoala, a unei platforme pentru deseurile si reziduurile colectate de la unitatile de invatamant si aprovizionarea unitatilor de invatamant cu materiale dezinfectante. Geza va prezenta astazi ministrului Sanatatii un raport privind situatia din teritoriu, iar concluziile acestuia vor fi folosite de specialistii MS in vederea elaborarii unei strategii privind combaterea epidemiei de meningita.

Peste 77% din bolnavii de meningita sunt copii si tineri

Numarul total al imbolnavirilor de meningita virala inregistrat, joi, la Ministerul Sanatatii era de 2.610, peste 77% dintre acestea aparute la grupa de varsta 1-19 ani. Numarul cazurilor de meningita continua sa creasca alarmant in judetul Iasi, ajungand la 628. In Judetul Botosani, numarul total al cazurilor de meningita a ajuns la 308, in Neamt - 281, Suceava-253, Bacau-176. In alte opt judete, respectiv Constanta-185, Mures-65, Vaslui-59, Vrancea-52, Maramures si Timis-50, Harghita-42 si Hunedoara-33, specialistii sustin ca numarul imbolnavirilor depaseste limitele asteptate. Deoarece cele mai multe persoane bolnave de meningita sunt de varsta scolara, ministrul Sanatatii, Hajdu Gabor si ministrul Educatiei Nationale, Andrei Marga, au stabilit ca decizia privind amanarea a inceperii noului an scolar, sa fie luata in 25 august.

Peste 60% dintre unitatile de invatamant nu sunt autorizate sanitar

Peste 60% dintre unitatile de invatamant din Romania functioneaza fara autorizatie igienico-sanitara, majoritatea aflandu-se in zonele cele mai afectate de epidemia de meningita, informeaza Ministerul Sanatatii (MS) si Ministerul Educatiei Nationale (MEN). In Romania exista 27.593 unitati de invatamant, dintre care 17.114 (62,02%) sunt total neautorizate de catre Directia Generala de Sanatate Publica. Un numar de 13.012 dintre acestea sunt neautorizate din cauza deficientelor igienico-sanitare. In judetul Iasi, din totalul de 1.029 de scoli, 797 (77,45%) nu au autorizatie de functionare, iar 90,59% din aceste nu indeplinesc normele igienico-sanitare. Judetul Botosani prezinta o situatie similara: 597 din cele 771 de unitati de invatamant, respectiv 77,43%, nu au conditiile igienico-sanitare minime pentru acordare avizului de functionare. Alte judete din Moldova, ca Neamt - 778 unitati de invatamant, dintre care 22,24% neautorizate total si Suceava - 85,77% dintre scoli fara autorizatie, inregistreaza un numar mare de cazuri de meningita.

Mihaela JITEA

Razvan MATEESCU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Patronul de la GAMA S.A. Galati a dat bir cu fugitii (46 afisari)
 Ritli se intoarce la Steaua (41 afisari)
 Cei patru sportivi fugari au putine sanse de a primi azil politic in Australia (35 afisari)
 Secretul Triunghiului Bermudelor (26 afisari)
 400 de cazuri de conjunctivita in Bucuresti (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00733 sec.