Ziua Logo
  Nr. 1559 de vineri, 13 august 1999 
 Cauta:  
  Detalii »


Pentru a putea trimite un articol trebuie sa va autentificati.



Nume:
Parola: 
Utilizator nou »      Parola uitata »
Memoreaza datele de autentificare?

Dormiti mai mult de o ora pe zi!

Somnul insuficient poate provoaca cancerul

Persoanele predispuse sunt cele care lucreaza in mai multe schimburi sau soferii de cursa lunga

Universitatea din Hong Kong a publicat recent un studiu care releva faptul ca numarul prea mic de ore de somn poate duce la ulcer si chiar si la cancer. Studiul, coordonat de dr. Marcel Koo Wing, cercetator in cadrul Departamentului Farmaceutic al Univesitatii, a fost facut cu scopul de a determina relatia dintre numarul orelor de somn si sanatatea stomacului. Aceasta cercetare a relevat faptul ca exista o gena care poate transforma o celula normala in celula cancerigena, care a fost detectata pe peretele stomacului cobailor carora le-a fost limitat somnul la doar o ora pe zi pentru sapte zile consecutive. Pe de alta parte, gena cancerigena a fost absenta in grupul de cobai care a dormit in medie de noua ore pe zi. Cand ambele grupuri de cobai au fost intr-un mediu unde temperatura era scazuta pentru doua ore, grupul cu ore suficiente de somn a avut ulcer de aproape patru milimetri in lungime in timp ce grupul fara ore suficiente de somn avea un ulcer de o lungime de 12-13 milimetri. Conform doctorului Koo, stresul poate distruge balanta dintre acidul secretat si abilitatea stomacului de a se proteja el insusi impotriva acidului. De asemenea, el este de parere ca pacientii fara ore suficiente de somn isi vor reveni la o rata mai lenta decat cei care s-au odihnit suficient.

Gabi MOCANU

A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cauza decesului lui Vrabioru ramane invaluita in mister pana luni dimineata (601 afisari)
 Doua clanuri de tigani s-au razboit pe viata si pe moarte (452 afisari)
 Fabrica de becuri din Fieni a fost prejudiciata cu 170 de milioane de lei (231 afisari)
 Directia Generala pentru Protectia Drepturilor Copilului Braila supravietuieste din vanzarea copiilor in strainatate (69 afisari)
 Angajatii Companiei Nationale "Apele Romane" SA isi acuza directorul ca doreste sa-si instaleze apropiatii in functiile de conducere (58 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-1999 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00354 sec.