Ziua Logo
  Nr. 3283 de marti, 29 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
Un debut fulminant in proza romaneasca
-- De Bunavestire, peste Ocean, stand acasa
Bunavestire, vineri, 25 martie, 17 h trecute fix. Dupa soareaua ieseana de la Casa Pogor, cu ecou peste asteptari, Cenaclul Uniunii Scriitorilor revine in Sala Oglinzilor pentru o noua reuniune, a patra, sub conducerea poetului Cezar Ivanescu. Participarea presedintelui Uniunii, prozatorul Eugen Uricaru, ca si insolitul si (se va vadi) valoarea invitatilor, dau serii un aer in plus de profesionalism. Lume buna, sala...   (16 afisari)
LAVINIA MOTOC
Nod de pasare
Nevoia de cineva nu explica teama de balauri a copiilor,
de ce ma trezesc dintr-un pepene zemos, cu vise, la sase dimineata
cantatul cocosilor deseneaza picioare erotice, de dive.
Nevoia de cineva nu justifica moartea mai lunga pe mosorul unora
(cu o fisa de un leu imi aleg una temporara,
sa ma tina pana te voi cunoaste pe tine).
Nevoia de floarea-soarelui nu este un soare cu ciucuri de catifea
pe care isi odihnesc zborul pasarile,
cateodata stam pe scarile unui acordeon,...   (8 afisari)
AUGUSTIN CUPSA
-- Perforatorii
(rezumat)
Tata a fost turnator-sudor. Lucra la un mare combinat in oras, facea naveta cu personalul. Vecinul sau de compartiment era un profesor de filozofie cam scapatat si betivan. In fiecare zi si la dus si la intors se nimerea alaturi de el si ii impuia capul cu prelegeri de filozofie. Tata a lucrat la combinat 35 de ani. Ajunsese sa stie aproape tot ce se scrisese in materie de filozofie, desi nu citise nici o carte in viata lui. Ganditorii stoici, Sfantul Augustin,...   (36 afisari)
     1 comentariu
O carte si un monument Petre Tutea
-- ZIUA va publica un manuscris inedit care aduce o noua lumina asupra marelui ganditor: Petre Tutea despre Mircea Eliade, homo religiosus
Petre Tutea, ultimul mare reprezentant al culturii interbelice romanesti din tara a plecat dintre noi la 3 decembrie 1991, intr-o vreme in care era atat de mare nevoie de spiritul sau clarvazator. In scurta perioada de libertate dupa decembrie 1989, Petre Tutea ne-a fermecat cu vorbele sale memorabile. Exponent stralucit al culturii...   (8 afisari)
Va recomandam
Iubire
-- TVR Cultural, ora 22.00, Drama, Ungaria 1971
In Ungaria anilor '50, Janos e arestat de politia secreta si inchis ca disident. Disimulandu-si propria suferinta, sotia lui ii spune soacrei sale - grav bolnava - ca fiul, respectiv sotul iubit, a emigrat in America si, pentru a fi mai convingatoare, compune, ca din partea celui plecat, scrisori menite sa aline suferinta batranei. In cele din urma, Janos e eliberat, dar prea tarziu pentru a-si mai gasi mama in viata.   (1 afisare)
"A La Dinu", de la 10 dimineata
Emisiunea "A La Dinu" va putea fi ascultata, de luni pana vineri, intre orele 10.00 - 13.00, se arata intr-un comunicat remis ieri redactiei. Recent, Ciprian a descoperit ca are talent literar. Ii place foarte mult sa scrie si are deja in lucru un scenariu. Noua sa pasiune ii rapeste din ce in ce mai mult timp, pentru ca ideile noi bat in permanenta la usa. Ciprian nu vrea insa sa renunte nici la radio. Astfel incat, pentru a le impaca pe amandoua, Ciprian Dinu se...   (1 afisare)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ivantoc exploatat politic de Serebrian (72 afisari)
 AUGUSTIN CUPSA (36 afisari)
 TREI ZIARISTI ROMANI RAPITI IN IRAK (34 afisari)
 Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii (29 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01373 sec.