Ziua Logo
  Nr. 3186 de miercuri, 1 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Ziua_Romaniei
»  
Pasii spre Marea Unire
Istoria consemneaza ca Marea Unire s-a realizat la data de 1 Decembrie 1918, insa momentul istoric a fost precedat de o serie de alte evenimente care au condus la zamislirea actului propriu-zis, cronologia acestora fiind prezentata in cele ce urmeaza:
* 5/18 octombrie 1918, Budapesta: Alexandru Vaida Voevod da citire, in Parlamentul Maghiar, Declaratiei Partidului National Roman. Declaratia proclama dreptul romanilor la "deplina viata nationala", la autodeterminare
* 13/26...   (40 afisari)
     3 comentarii
Intregirea de la Alba Iulia
-- - fragmente din discursurile artizanilor Unirii -
Mesajul Consiliului National Roman:
"Veniti la Alba Iulia, veniti cu miile, cu zecile de mii. Lasati pentru o zi grijile voastre acasa caci in aceasta zi vom pune temeliile unui viitor mai bun si fericit pentru intreg neamul romanesc... locul cel mai istoric al neamului nostru va asteapta cu bratele deschise, veniti deci sa-l atingeti cu pasul vostru si sa simtiti fiorul ce l-a miscat odata pe marele voievod cu nume...   (4 afisari)
Marturii
Despre participarea populatiei din Banatul istoric la Marea Unire, istoricul Vasile Dudas, de la Muzeul Banatului din Timisoara, considera ca cel mai adevarat graieste un document inedit din patrimoniul Muzeului Banatului: Scrisoarea pe care Caius Brediceanu, unul din notarii sedintei istorice din Sala Unirii din Alba Iulia, i-a trimis-o fratelui sau, Tiberiu.
"Draga Tiberie,
Pentru a fixa felul cum s-a prezentat la 14.XII.1918, actul Unirei Regelui Ferdinand, in Sala Tronului din Bucuresti,...   (8 afisari)
Partidele politice saluta Ziua Nationala a Romaniei
Natiunea romana moderna - de la Marea Unire spre Europa Unita
Aniversam 86 de ani de cand, la Alba Iulia, au rasunat vocile marilor tribuni ai neamului, anuntand "unirea tuturor celor de-o limba si de-o lege, intr-un singur si nedespartit stat romanesc", cum spunea presedintele Adunarii Nationale, reunita la 1 Decembrie 1918 ca expresie a intregii romanitati.
Marii barbati de stat ai vremii, ce conduceau atunci destinele tarii, fruntasii unor...   (7 afisari)
Un eveniment cu valoare de simbol
La 1 Decembrie 1918, in Cetatea Alba Iulia, avea loc un eveniment cu valoare de simbol pentru istoria noastra.
Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai bine scrisa a istoriei romanesti din secolul trecut. La 1 Decembrie 1918 s-a realizat unirea Transilvaniei, Banatului, Crisanei si Maramuresului cu Romania, prin pastrarea unei largi autonomii locale, pe baze democratice moderne, prin garantarea egalitatii nationalitatilor si a religiilor.
Aducem omagiul...   (11 afisari)
     1 comentariu
Omagiu de patriotism, respect si admiratie
Ziua de 1 Decembrie reprezinta pentru romani unul dintre rarele momente ale anului, cand istoria nationala vine sa evalueze si sa judece faptele de zi cu zi ale romanilor care, prin lucrarea lor prezenta, continua istoria inaintasilor.
Putine au fost perioadele de liniste ale natiunii, dupa constituirea sa ca stat unitar, suveran, indivizibil si independent, la 1 Decembrie 1918. Istoria contemporana a consemnat in dreptul Romaniei evenimente de o maretie...   (6 afisari)
Visul de secole al natiunii romane
PNTCD este expresia politica, organizata, a doua principii fundamentale ale traditiei istorice romanesti: ideea afirmarii independentei si unitatii nationale si ideea realizarii dreptatii sociale. Conform primului principiu, ideea afirmarii independentei si unitatii nationale, PNTCD considera ca exista doua zile mari in istoria Romaniei: Ziua Independentei (10 Mai) si Ziua Unirii (1 Decembrie).
Trecand peste faptul ca, in opinia noastra, Ziua Nationala a Romaniei...   (4 afisari)
Poporul roman, eroul propriei sale istorii
1 Decembrie este o data simbolica pentru ca, la 1 Decembrie 1918, vointa populara s-a dovedit a fi decisiva pentru a desavarsi procesul istoric de unificare a tuturor romanilor inlauntrul aceluiasi stat si pentru a institui in Europa si in lume o Romanie puternica si demna. Dincolo de vicisitudinile celor mai bine de opt decenii care ne despart de Marea Unire, destinul european al Romaniei, ale carui temelii solide s-au zidit la 1 Decembrie 1918, este...   (3 afisari)
Sarbatoarea unei reintalniri
Parem a ne bucura de ziua de 1 Decembrie intr-un mod trunchiat si imperfect. Si asta pentru ca, de buna seama, marile momente istorice nu pot fi simtite si intelese pe cale oficiala, conform unui calendar. Marile evenimente se intuiesc in clipe privilegiate, cand retrairea emotionala sau intelectuala a trecutului suprima timpul.
Acesta este cazul sarbatorii de 1 Decembrie; pentru romani este o zi atat de speciala, atat de grava, atat de "dodoloata", incat reprezinta...   (3 afisari)
Ziua Nationala la romani - 10 Mai, 23 August, 1 Decembrie
10 Mai, 23 August, 1 Decembrie reprezinta trei date la care romanii si-au sarbatorit ziua nationala sub trei regimuri diferite: monarhie, comunism si democratie. O zi nationala este, in primul rand, un simbol fiind legat numai partial de evenimentul istoric comemorat la data respectiva. De-a lungul timpului, romanii au sarbatorit ziua nationala cu entuziasm spontan sau comandat, asistand la parada militara, a carelor alegorice si la gimnastica...   (163 afisari)      1 comentariu
Compania Nationala IMPRIMERIA NATIONALA SA - 12 ani de excelenta in afaceri
Experienta deosebita acumulata In producerea hartiilor de valoare confera companiei titlul de lider In piata de produse de securitate din Romania. Relatiile directe cu liderii mondiali In domeniu, obtinerea de exclusivitate mondiala pentru materiile prime de securitate, softuri de Inalta performanta, plus un colectiv de specialisti de elita se constituie In punctele forte ale companiei. Pana In acest moment, nici unul din...   (4 afisari)
Politica faptului implinit
Marea Unire de la 1 decembrie 1918, eveniment de-a dreptul crucial pentru romanii de pretutindeni, nu a fost o consecinta directa a participarii Romaniei, alaturi de Antanta, la primul razboi mondial. O dovada graitoare a acestui fapt o reprezinta Tratatul de pace de la Bucuresti (24 aprilie/ 7 mai 1918) prin care, in postura unei tari perdante, Romania iesea, oarecum pe usa din spate, din razboi. Tratatul semnat la Palatul Cotroceni, in mod paradoxal, in aceasi sala in...   (7 afisari)
Primele alegeri din Romania Mare
Marea Unire din 1918 a adus dupa sine introducerea votului universal pentru prima data in Romania. Pana in 1918 votul a fost cenzitar (aveau dreptul sa voteze cetatenii cu o anumita avere, barbati). La 16 noiembrie 1918 a fost promulgat decretul-lege privind votul universal masculin direct, secret si obligatoriu care a acordat drept de vot barbatilor de peste 21 de ani (pentru Camera Deputatilor) si 40 de ani (pentru Senat). Universalitatea votului se referea, prin...   (30 afisari)
4 ani In slujba teleormanenilor
-- Echipa manageriala a Consiliului Judetean condusa de presedintele Liviu Nicolae Dragnea a gestionat exemplar problemele Teleormanului
La alegerile locale din vara acestui an teleormanenii au optat pentru continuitate. Explicatia consta in felul In care echipa manageriala aleasa In iunie 2000 a "gestionat" problemele majore ale judetului Teleorman si rezultatele de care au beneficiat direct cetatenii.
O retrospectiva realista si obiectiva a realizarilor din perioada...   (5 afisari)
Slujitori ai Bisericii, infaptuitori ai Unirii
-- Slujitori ai Bisericii, infaptuitori ai Unirii
Actul Marii Uniri de la Alba Iulia a avut o insemnatate aparte pentru Biserica, atat pentru cea Ortodoxa, cat si pentru cea greco-catolica. In fata Adunarii Nationale de pe platoul Romanilor Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu s-a imbratisat cu Episcopul ortodox Miron Cristea, pe atunci Episcop de Caransebes, si a spus: "Pe cum ne vedeti azi imbratisati frateste, asa sa ramana imbratisati pe veci toti...   (12 afisari)
Primul Cardinal roman greco-catolic
Iuliu Hossu s-a nascut la 30 ianuarie 1885, ca al treilea copil din cei sase baieti ai preotului Ioan Hossu. In 1904, tanarul Iuliu Hossu a promovat examenul de maturitate si a fost primit in clerul Episcopiei Lugojului. Pleaca in 1904 la studii teologice superioare la Colegiul De Propaganda Fide din Roma. Aici, dupa doi ani de studii, a fost promovat doctor in Filosofie, iar dupa alti patru ani de studii a obtinut doctoratul in Teologie. In 1910 a fost hirotonit...   (13 afisari)      1 comentariu
Serbari 2004
Manifestarile organizate anul acesta la Alba Iulia cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei au inceput in saptamana premergatoare evenimentului, in Piata Tricolorului din municipiu. La deschidere au fost prezente, spre deosebire de anul trecut, mai putin de 200 de persoane, in mare parte elevi adusi de la scoala de profesori. Programul pregatit de organizatori nu a durat decat circa un sfert de ora, timp in care a fost intonat imnul national, au fost rostite scurte declaratii de catre autoritatile...   (5 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Ziua Nationala la romani - 10 Mai, 23 August, 1 Decembrie (163 afisari)
 Siguranta rutiera, la o firma de gunoi (157 afisari)
 Hunedoara impotriva evaziunii fiscale si a contrafacerilor (59 afisari)
 Pasii spre Marea Unire (40 afisari)
 Maria Marinescu si-a lansat o noua colectie vestimentara (37 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01932 sec.