Ziua Logo
  Nr. 2891 de luni, 15 decembrie 2003 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
»  
lectia de anatomie
Balzaciana
In buricul targului la Bucuresti, aproape de Biserica Armeneasca, in micul labirint de strazi inguste si cotite, ma opresc deseori in fata unei case batranesti. Cine stie cum, cartierul a scapat de furia demolarilor din anii '80. Nici urma de blocurile cenusii de beton, marile cazarmi ale Utopiei. Se pastreaza inca surprinzatoare amanunte de pe vremea Crailor de Curtea Veche. Dupa cum sar in ochi si destule semne ale prezentului aspru si neingaduitor, nu atat case...   (6 afisari)
dialog
DAMIAN NECULA
-- "Parisul, in care am ajuns noaptea, mi s-a parut ca se afla intr-un dezlantuit bal"
Iolanda Malamen: Draga Damian Necula, plecat dintr-un tinut ideologic cetos, manat de aspiratii catre acea libertate visata de cand devenim constienti de sine, cum ti s-a parut Franta anului 1987?
Damian Necula: Mai intai, cum mi s-a parut Romania anului 1987? Starea ce se instala in mine, traversand tara cu Oltcit-ul catre frontiera iugoslava, era cea a neverosimilului. Pe masura ce incerc...   (124 afisari)
Nichita Stanescu: 31 martie 1933 -13 decembrie 1983
-- Poem
Se dedica memoriei
lui Nichita Stanescu
Pe zi ce trece se-nmultesc
adresele pe care trebuie
sa le uit.
Pe zi ce trece se-mputineaza
casele in care sunt primit
ca un om onorabil.
Oh, daca as fi eu inginer
daca as fi eu doctor
daca as fi eu contabil.
As mai bea cincizeci de vodca.   (3 afisari)
     1 comentariu
Ziua Literara va recomanda
-- Stefan Mitroi
Caderea in cer
Fundatia Culturala Libra
Editura Humanitas Montreal
Printre scriitorii cu care m-am intilnit in prima tinerete cind incepusem si eu, dragalita-Doamne, sa colind redactiile pregatindu-mi debutul s-a numarat si Stefan Mitroi. Era pe-atunci un tinar poet, destul de traditionalist, dar receptiv la noile curente si la incercarile incepatorilor, dovada ca m-a acceptat fara multa vorba si mi-a dat spatiu din belsug sa-mi public versurile in care...   (5 afisari)
Romanul ca "proba de microfon"
Deloc "cinematografica", proza lui Mircea Daneliuc se particularizeaza prin capacitatea scriitorului de a-si individualiza personajele prin discurs; inainte de toate, acestea sunt "voci", cu timbrul si intonatia lor specifica, iar romanul se constituie, pornind de aici, in maniera unei "probe de microfon" pe parcursul careia sunt inregistrate mai mult "dictii" decat comportamente, hartia de scris capatand astfel calitatile bandei magnetice, iar istoriile...   (5 afisari)
O reverie transcendentala
In confreria literaturii romane, Moldova de peste Prut e perceputa Indeobste ca tara de poeti. Prozatorii din acest spatiu (romanesc), de unde au plecat un Paul Goma sau un Ion Druta, sunt cvasiabsenti prin necunoastere. Semnalele de integrare In dinamica prozei contemporane sunt anemice si parvin, In genere, dinspre tinerii scriitori multivalenti. Este cazul lui Ghenadie Postolache, autorul unui roman de factura aparte, inclasificabil tipologic. Basarabeanul...   (14 afisari)
cronica cenaclului
53. Discursul manios vs. un debut in poezie, furtunos
Miercuri, 10 decembrie, penultima intalnire Euridice din '03. La 18h (plus/minus ceva minute), Sala Oglinzilor e recuperata de cenaclu. Dl Mihai Sora asteapta cuminte, omeneste, undeva, pe un scaun, in sala. Asa ca, ma credeti sau nu, sala e plina, atmosfera normala. Numai ca dupa lecturi si primele comentarii, dl Sora o sterge englezeste. Neanuntat, nesalutat, de nimeni aplaudat pentru istorica sa contributie la Dosarul cenaclului....   (24 afisari)
INTOARCEREA LA SINE
Tinand cont de impactul pe care l-a avut asupra cititorilor si criticilor literari, cartea "Usa interzisa" a lui Gabriel Liiceanu poate fi considerata una din aparitiile editoriale de referinta ale anului 2002. De altfel , Alex Stefanescu sustinea intr-o cronica faptul ca volumul "Usa interzisa" i-a modificat autorului statutul, tot asa cum aparitia volumului "Numele trandafirului" a facut din criticul literar Umberto Eco un romancier de mare succes. Gabriel Liiceanu a primit...   (2 afisari)
DANA FODOR
Dana Fodor (n. 1970) a terminat o facultate de jurnalism si stiintele comunicarii. Ea a fost descoperita de poetul Marian Draghici care o publica pentru prima data in rubrica sa din "Ziua literara". Textele citite in cenaclu socheaza printr-o anume prospetime a imaginii ce se transforma insa, in discursivitate goala, reperabila imediat la a doua lectura. Desi jetul discursiv face priza buna la receptare, parca limbajul folosit a fost deja intrebuintat de catre alti poeti si impresia finala...   (29 afisari)
   (18 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 DAMIAN NECULA (124 afisari)
 Saddam, cel de-al treilea Antihrist? (33 afisari)
 DANA FODOR (29 afisari)
 53. Discursul manios vs. un debut in poezie, furtunos (24 afisari)
 MIRCEA DANIELIUC (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2003 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01331 sec.