Ziua Logo
  Nr. 2517 de luni, 23 septembrie 2002 
 Cauta:  
  Detalii »
Literara
»  
De ce nu apar scriitorii romani la Paris
Saptamana trecuta prietenul meu Ioan Buduca m-a batut ingrozitor la cap sa nu cumva sa scap Festivalul International de literatura, care va avea loc la Neptun.
Plictisit, l-am intrebat pe Ioan Buduca de ce trebuie neaparat sa ma duc, stiind bine ca n-am s-o fac fiind prins cu treburi in Bucuresti. "Pai, mi-a zis Buduca, acolo vin oameni importanti din strainatate, oameni care au un cuvant de spus la marile edituri pariziene. Iti faci relatii si poate ca o...   (2 afisari)
Eugen Uricaru
Marian Draghici: - Domnule Eugen Uricaru, in aceste zile - 19/24 septembrie - se desfasoara la Neptun/Mangalia prima editie a Festivalului International "Zile si nopti de literatura" organizat de Uniunea Scriitorilor. Mai intai, va propun sa limpezim, negru pe alb, motivatia acestei manifestari...
Eugen Uricaru: - Oricat de greu si neplacut ne-ar fi, trebuie sa constatam ca dupa cel de-al doilea razboi mondial prezenta internationala a literaturii romane a fost si este destul de palida....   (2 afisari)
Lectia de anatomie
-- Nocturna
este o noapte clara, duminica spre luni. Ce este taina pare accesibil. Luna riguros sectionata la jumatate aduce cu un raportor de alama din care mesterul nu a scos miezul. Sub semnele conventionale prin care se determina marimea unghiurilor se poate cu usurinta citi: Numai pentru uz scolar.
Cred ca a venit timpul sa scriu despre Tatoo si Kali. Sunt doua leoaice. Ele traiesc in savana. Scribul, care cunoaste si descrie pana la cele mai mici amanunte viata animalelor,...   (4 afisari)
   (18 afisari)
Cum m-am facut scriitor
Este evident pentru oricine ca, un scriitor care afirma despre sine cum a devenit scriitor se incarca de o enorma prezumtie: nu vom sti niciodata in timpul vietii noastre daca am devenit cu adevarat scriitor; abia trecerea unui timp indelungat valideaza aceasta calitate a unui individ oarecare si-l situeaza intr-o istorie literara certa deosebindu-l de masa miriadelor de grafomani. Consider grafomania ca pe un fericit simptom indicativ in devenirea unui scriitor, ca pe un...   (20 afisari)
CARAGIALE, FANTASTICUL LA RADIO ROMANIA CULTURAL
Incepand de luni, 23 septembrie, Radio Romania Cultural propune ascultatorilor sai premiera "Caragiale, fantasticul", dramatizare in 8 episoade de Constantin Codrescu, dupa opera fantastica a lui Ion Luca Caragiale. Episoadele sunt programate in spatiul emisiunii "Teatru radiofonic in serial" difuzata de luni pana sambata, intre orele 13.30-14.00. Maestrul Constantin Codrescu marturiseste: "S-a intamplat ca in acest an gandurile mele sa fie bantuite...   (25 afisari)
Cronica literara
Nicolae OPREA
-- Poezia si timpul
Poet oarecum retractil, cu o evolutie discreta, dar semnificativa In ordinea raportarii obsesive la actul creatiei, Dumitru Chioaru a publicat pana acum doar patru culegeri: Seara adolescentina (1982), Secolul sfarseste Intr-o duminica (1991), Noaptea din zi (1994) si Radiografiile timpului (1998). Optzecistul din ramura echinoxista revine In actualitate cu o selectie substantiala din Intreaga creatie, intitulata aproape rebarbativ Vara de fosfor....   (12 afisari)
Rasul si rugaciunea
-- Octavian Soviany
Cu ultimul (si cel mai ambitios) dintre volumele sale de versuri (daca nu cumva cuvantul "versuri" e impropriu pentru notatiile parca scrijelite, oranduite intr-un soi de versete ce vor sa fixeze spasmuri ale materiei sufletesti sau scari de iluminare ale constiintei, din Daniel, al rugaciunii) Daniel Banulescu reinstaureaza actul poetic in spiritual, convertindu-l intr-o "disciplina interioara", aproape intr-o asceza. Daca, in cartile sale mai vechi, poetul...   (6 afisari)
Bucataria de carte
-- Continuare din nr. 19
- Spuneai, draga Nichita Danilov, ca polemica e un lucru natural?...
- Da, chiar daca am trai intr-o lume pur fictionala in care personajele n-ar fi constituite din carne, sange si oase, ci din hartie, litere si alte ingrediente de acest gen, conflictele n-ar inceta. Ai constata intr-o buna zi ca, nu se stie de ce, cutare litera n-o mai saluta pe cutare, ca, iata, cutare virgula se crede mai presus decat punctul. Ca sa nu mai vorbim despre cartile in sine....   (5 afisari)
TUTTI - FRUTTI
In cazul In care Cecilia Stefanescu, autoarea romanului (debut) Legaturi bolnavicioase si ,,tInar intelectual activ, redactor la Editura Parelela 45 etc." (dupa cum ne asigura un cronicar la fel de tInar) si-ar dori sa (mai) citeasca cronici la cartea domniei sale (continInd eventuale reactii inteligente ori macar stimulatoare), semnatarul acestui decoct o sfatuieste, prieteneste, sa nu-si piarda In nici Intr-un caz vremea cu textul ,,Tinerii Intre ei", prima parte - ,,Bisexualism",...   (2 afisari)
Constantin ABALUTA
Constantin Abaluta, nascut in 1938, licentiat in Arhitectura. A tiparit pana acum 24 de carti de poezie, 4 de proza, una de teatru (a doua este sub tipar la Ed. Cartea Romaneasca) si multe de traduceri din franceza si nu numai (Baudelaire, Charles Cros, Werner Lambersy, Carl Norac, Vahe Godel, Stevens, Th. Roethke, Dylan Thomas, Frank O'Hara, etc.). Autor al unei antologii de poezie romana a generatiei anilor '60-'70, care a primit premiul Uniunii Scriitorilor. In deceniul de...   (9 afisari)
Vanatorul de foci
1.
O foca
iesea din apa
pielea ei tuciurie
mi-a luminat fata
ochii ei m-au stapuns
si zac acum
intind pe banchiza
si plang langa pielea ei moarta
langa coada ce inca
mai toaca marunt gheata
ori sunt dintii mei clantanind?
2.
In copilarie
gheata era tanara
si fluiera usor sub talpile mele
in golf sloiurile mici
imi erau jucarii
le scufundam cu pieptul
le prindeam cu picioarele
asa cum mai tarziu
m-am harjonit cu Yenka
fata vecinului
O, gheata tanara
ce n-as da
sa te mai simt sub...   (3 afisari)
Radu Aldulescu
-- Marchizul Frederic
(fragment de roman)
Iubind oamenii cu patima indurerata, suferind din pricina suferintelor lor, ajunsese cu timpul sa inteleaga ca nu trebuie sa astepti absolut nimic de la oameni. Puterea dragostei si puterea visului se contopesc si dospesc in spatele unei usi inchise, intr-o insusire pe care omul o poarta in sine fara sa si-o cunoasca vreodata cu adevarat, zbuciumandu-se si irosindu-se prin tumultul si mizeria lumii, robit instinctelor si pasiunilor, strivit...   (5 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Criza Tarom (191 afisari)
 SUA isi afirma dreptul de super-putere militara (48 afisari)
 Marii corupti sunt anchetati de procurori cu salarii de 16 milioane de lei (28 afisari)
 CARAGIALE, FANTASTICUL LA RADIO ROMANIA CULTURAL (25 afisari)
 Eugen Oprina expune "Fotosensibil" la TIAV (21 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2002 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01560 sec.