Ziua Logo
  Nr. 3481 de miercuri, 16 noiembrie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
»  
Corespondenta din Germania
O reconstituire necesara
-- "Documente privind Grupul etnic german din Romania. 1937-1945"
Arhiva propriu-zisa a Grupului etnic german din Romania a disparut dupa razboi. Exista zvonuri neconfirmate ca aceasta arhiva ar fi fost capturata de trupele sovietice si s-ar afla undeva in Rusia. Din materialele pastrate in diverse arhive din Germania si Romania, rolul nefast pe care l-a jucat asa-numitul Grup etnic german in perioada 1940-1944 este, totusi, cunoscut astazi specialistilor....   (36 afisari)
O carte pe zi
Fetele nevazute ale avangardei romanesti
Parintele Mihail (Marcel) Avramescu, unul dintre intelectualii din umbra ai tinerei generatii a anilor '30, s-a jucat, inainte de a absolvi Literele si Filozofia, de-a avangardele literare. Primul text, "Gaste libere", l-a publicat la 17 ani, in revista "Orizontul", iar ultimul, "Ispitele lui Mos Gramada. Anecdota virila", la 23 de ani, in "Zodiacul" lui I. Peltz. In total, intre 1926 si 1932 a trimis la redactii 47 de texte avangardiste, sub...   (18 afisari)
Noutati la MCC
In ultimii 40 de ani, statul roman a investit 2,5 milioane de dolari in reparatiile si intretinerea Castelului Bran, evaluat, el insusi, la 25 de milioane USD, pe care mostenitorii de drept ar fi urmat sa-i primeasca pentru ca Branul sa ramana in proprietate nationala. Urmasii Maicii Alexandra (Principesa Ileana a Romaniei) au notificat insa Ministerul Culturii si Cultelor (MCC) ca doresc retrocedarea in natura. La fel s-a intamplat cu Pelesul si alte cladiri istorice de la Sinaia,...   (3 afisari)      1 comentariu
Expozitie si colocviu CESI
Centrul de Excelenta in Studiul Imaginii (CESI) (din cadrul Consortiului dintre Universitatea Bucuresti si Universitatea de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Bucuresti - UAUIM) organizeaza astazi, 16 noiembrie (orele 10.00-14.00 si 16.00-20.00), in Sala Frescelor a UAUIM (etajul 1), un colocviu cu tema "Bucurestiul interbelic: orasul si fotografia".
Dezbaterea, la care vor participa arhitecti, specialisti ai artei fotografice si istorici ai perioadei interbelice, e...   (2 afisari)
Revista presei culturale
"Scrisul romanesc" (serie noua, an III, nr. 7-8 (23-24), 2005) e construit in special pe istorie, critica si teorie literara, dar prezinta si cateva poezii inedite de Marin Sorescu, continua publicarea jurnalului (ajuns la anul 1988) Ninei Cassian ("Memoria ca zestre") si ofera un fragment despre Lucretiu Patrascanu dintr-o "Introducere in istoria comunismului romanesc" (in curs de aparitie) de Adrian Cioroianu. Pe langa eseuri si interventii ale unor specialisti craioveni...   (3 afisari)
Sotron
Pe fiul meu il cheama Piturca
- Rau ai mai ajuns, ma cearta Pastenague. Esti mai demagog si mai populist si decat Basescu. Printre scriitori n-ai pereche decat in Vadim Tudor...
Nu l-am intrebat de cand il considera pe Vadim Tudor scriitor.
- Dar ce-am facut, pentru numele lui Dzeu?
- Pai, scrii despre fotbal de parca te-ai pricepe. Ce esti tu, Nicolae Manolescu? Fanus Neagu?
- Nicolae Manolescu se pricepe?
- Nicolae Manolescu se pricepe la toate. D'aia si e presedintele Uniunii Scriitorilor.
*...   (3 afisari)
Ce citeau romanii acum 68 de ani?
Concurenta si la... neveste
O interesanta reclamatie se afla in cercetarea autoritatilor locale.
Comerciantul Barbu Istodorescu, din Sculeni, a reclamat pe Fanel Croitoru din aceiasi comuna pentru urmatoarele fapte:
Barbu Istodorescu, era in concurenta de mult timp cu rivalul sau in afaceri d-l Croitoru. Primul cauta tot felul de pricini celui de al doilea, iar acesta nu il baga in seama. In cele din urma a mers cu razbunarea mai departe, a trecut de la concurenta...   (5 afisari)
Stiri pe scurt
Peisajele lui Mark Lewis
"Filmul e o inventie veche", spune Mark Lewis, videast canadian stabilit la Londra. "E putin prafuit, dar artistii culeg din resturile lui, regandindu-i istoria", adauga Lewis. "Landscapes", o selectie de zece lucrari video recente realizate de Lewis intre anii 2001-2005, vor fi expuse, timp de trei luni, la Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC). Expozitia ii are drept curatori pe Ruxandra Balaci, directoare artistica MNAC, si pe Enrico Lunghi, directorul...   (6 afisari)
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Intalnire in duh (53 afisari)
 O reconstituire necesara (36 afisari)
 Averile romanilor cresc mai repede decat PIB (32 afisari)
 Olteanu - puntea intre Executiv si Legislativ (29 afisari)
 Michael Jackson s-a machiat in toaleta doamnelor (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01265 sec.