acest indicator statistic este cel mai fiabil si cel mai strins corelat cu NIVELUL DE DEZVOLTARE al unei societati.
observati ca indicatorul are cele mia mici valori in tari foarte bine asezate social si economic, cu politici mai curind de stinga in doemniul sanatatii si al asigurarilor sociale( suedia, danemarca, franta, luxemburg,) .
in sua indicatorul nu are valori atit de performante ca in UE, in ciuda puterii economice si politice considerabil mai mari, ca urmare a disparitatilro sociale si a excluderii de la asistenta medicala a unor largi categorii de cetateni.
indicatorul si mai ales dinamica acestuia, ne arata cit de bine (sau de prost) o duc oamnii intr-o societate; se observa, de exemplu, faptul ca in Ro- mortalitatea infantila scade constant , dar lent si se mentine mereu in urma mediei europene. in anii 60-70 portugalia avea un index de mortalitate infantila mult mai prost de cit Ro la acea vreme- intre timp, dupa absorbtia in UE- si aplicarea unor politici societale si medicale coerente ( +finantare a serviciilor medicale, educatie, +cresterea nivelului de trai).
In Ro. rata prematuritatii este cea mai mare din EU, totodata si rata avorturilor, incidenta tbc-ului , a infectiilor digestive , etc- ca urmarea igienei si educatiei precare, a nivelului de trai scazut si a lipsei politicilor societale pentru sanatate PUBLIC ( ca aia privata "ne-a umplut!").
Ro. este tara din UE cu cel mai mic venit pe cap de loc( venitul mediu~400-500 euro, iar venitul minim sub 200 euro- adica nivel de cersetor in ue), cu cea mai mica alocatie pe cap de loc pentru sanatate ( sub 200 euro anual), cu cel mai mic consum de sapun, detergenti, pasta de dinti...etc.
si totusi speranta de viata chiar si in Ro este in crestere, rata moratilitatii infantile este in scadere(lenta dar sustinuta)...asta arata ca ..avem potential- nu trebuie decit sa ne definim prioritatille, sa stavilim evaziunea fiscala, sa incurajam eficienta economica...si sa redistribuim spre sanatate si educatie.
nivelul salarial trebuie sa cresca in ritm sustinut, pentru a ajunge cel putin la nivelul Greciei ( 800-900 euro pe luna venit mediu lunar) in momentul aderari la zona euro- altminteri 80% din cetatenii acestei tari, inclusiv copiii , vor fi in categoria marginalitatii sociele absolute...aruncati la marginea vietii, fara speranta. |