Ziua Logo
  13:03, sambata, 15 iunie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Actualitate

2010-01-09

da de ce din Transnistria Occidentala (...@videotron.ca, IP: 70.80.125...)
2010-01-09 23:54
Tezaurul furat, acum!

Apoi facem cate prietenii vreti!

Evreu-rus din Rusia (...@yahoo.com, IP: 89.47.58...)
2010-01-10 01:58
Re: Tezaurul furat, acum!

La 2010-01-09 23:54:04, da de ce a scris:

> Apoi facem cate prietenii vreti!

Pai, rusii au dorit sa vi-l restituie. De ce l-ati refuzat?
O mica istorioara: In anul 1994, Ion Iliescu, l-a trimis pe ambasadorul Traian Chebeleu la Moscova, cu intentia de a redeschide problema restituirii tezaurului. In acelasi an, o delegatie a Rusiei s-a prezentat la Bucuresti. Rusii i-au comunicat lui Iliescu ca problema tezaurului nu poate fi solutionata pe canale diplomatice, dar ca ea ar putea fi mult mai usor rezolvata daca s-ar accepta propunerea Rusiei de a se incepe o colaborare economica, comerciala si financiara intre agenti economici rusi si romani, care sa conduca la retrocedarea celor 93,4 tone de aur catre BNR.
Rusii au alcatuit un pachet de 32 de proiecte economice private, din care 31 ar fi urmat sa le atribuie agentilor economici romani, iar cel de-al 32-lea, adica tezaurul, ar fi revenit BNR. Ptr derularea proiectelor a fost infiintata Banca Comerciala Fortuna. Aceasta avea 3 roluri: sa deruleze tranzactia de retrocedare a celor 93,4 tone de aur catre BNR, sa aspire averile bancherilor din Hong Kong, in masura in care pe atunci se punea problema alipirii Hong Kong-ului la China si foarte multi bogatasi din Hong Kong au fost invitati sa investeasca in economia rusa, printr-o banca acceptata de Rusia, dar care sa fie situata intr-o alta tara, in Romania, de asemenea Rusia voia sa atraga prin Fortuna participarea Romaniei la mai multe proiecte economice bilaterale. Partea romsna este de acord, iar Banca Fortuna se infiinteaza in 1995.
Parlamentul rus trimite si un document privind intentia de retrocedare a tezaurului Romaniei. Acesta a fost predat BNR. Acest act a fost folosit drept gaj colateral de catre Bancorex ptr a putea atrage credite externe de pana la valoarea de un miliard $ prin intermediul cetatenilor sirieni Zaher Iskandarani si Omar Hayssam. Adica prin Bancorex au fost luati bani imprumut in contul tezaurului, banii au fost cheltuiti, nu se stie cum, iar Bancorex a disparut.
In 1996, BNR retrage licenta Bancii Fortuna. Apoi problema tezaurului a inghetat pana in 2003. In schimbul celor 93,4 tone de aur pe care vor sa le retrocedeze exclusiv prin canale private, rusii impuneau di multe contracte economice, printre care livrarea unui miliard de metri cubi de gaze naturale, direct de la Gazprom, la un pret cu 40% mai mic decat cel importat de Romania la acel moment. Statul roman a refuzat insa oferta si cere retrocedarea oficiala directa, lucru pe care rusii l-au eliminat din calcul din start.
Adica rusii vor sa tezaurul inapoi, dar statul roman nu-l vrea. Cine este prostul familiei in aceasta situatie?


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00603 sec.