Ziua Logo
  20:18, sambata, 28 mai 2022
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2009-12-19
arwil (...@gmail.com, IP: 92.82.16...)
2009-12-20 22:45
lui pyrrhon

poate ca parintii si bunicii tai n-au ucisi evrei, dar povestea cu ascunsul lor de ungurii din ardealul de nord, povesteste-o unor copii!!! nu stiu daca esti roman sau nu, dar te asigur ca nimeni n-a indraznit sa ajute vreun evreu in nici un fel, ca era impuscat imediat, si cu averea confiscata!! asa ca vezi cum percutezi, ca imediat imi dau lacrimile de "grija deosebita de care ati dat dovada fata de evrei"

Sobru....... (...@yahoo.com, IP: 78.97.39...)
2009-12-21 00:26
Re: lui pyrrhon

Taci ma sobolane.

Evreu-rus din Rusia (...@yahoo.com, IP: 89.47.58...)
2009-12-21 14:52
Re: lui pyrrhon

Evreu-rus din Rusia (...@yahoo.com, IP: 89.47.58...)
2009-12-21 14:56
Re: lui pyrrhon

La 2009-12-20 22:45:35, arwil a scris:

> poate ca parintii si bunicii tai n-au ucisi evrei, dar povestea cu
> ascunsul lor de ungurii din ardealul de nord, povesteste-o unor
> copii!!! nu stiu daca esti roman sau nu, dar te asigur ca nimeni n-a
> indraznit sa ajute vreun evreu in nici un fel, ca era impuscat
> imediat, si cu averea confiscata!! asa ca vezi cum percutezi, ca
> imediat imi dau lacrimile de "grija deosebita de care ati dat
> dovada fata de evrei"

Vezi cum vorbesti ca un prostanac ce esti?

Lista cetatenilor romani distinsi cu titlul "Drept intre Popoare" (a doua parte)
*Marculescu, Emilian

In 1942, in cateva calatorii la Cernauti, Emilian Marculescu a reusit sa mituiasca un ofiter de politie roman, care a scos cinci evrei din inchisoare in mijlocul noptii, sub pretextul ca trebuia sa-i transfere nemtilor, spre a fi executati. Dosar 4779.

*Moldovan, Valeriu

Valeriu Moldovan era proprietarul unui atelier de dulgherie din Bistrita, Transilvania de Nord. El a salvat familia Fleischman in 1944. Dosar 5999.

*Motora, Sabin

Ofiter de cariera in jandarmeria romana, comandantul lagarelor Grosulovo si Vapniarka, Sabin Motora a luat masuri de evacuare a prizonierilor evrei din Vapniarka la Grosulovo, mai aproape de granita romana, contrar ordinului primit, de a-i transfera spre est, in mars fortat, pentru a muri pe drum, sau a fi predati germanilor. El a facut tot ce a putut ca sa salveze vietile evreilor, in ciuda faptului ca astfel isi risca propria viata si cariera militara. Dosar 2394.

*Muranyi, Rozsi

in timpul razboiului, Rozsa Muranyi traia in Oradea Mare, Transilvania. Dupa invadarea Ungariei de catre Germania, in martie 1944, Muranyi a ascuns 8 evrei, din 23 aprilie 1944 pana in 12 octombrie 1944, cand orasul a fost eliberat. Dosar 534.

*Nicopoi-Strul, Elisabeta

Datorita lui Nicopoi, familia Strul, sapte persoane - tatal, mama si fratii - au fost salvati in timpul pogromului de la Iasi, la 29 iunie 1941. Dosar 3416.

*Nits, Janos, Nits, Gyula, Nits, Aliz

Au salvat evrei in Transilvania de Nord, in 1944.

*Onisor, Ioana, Demusca, Letitia, Craciun, Ana, Craciun, Pavel

in mai 1944, familia Onisor – vaduva Ioana si copii ei, Victor de 21 de ani, Lazar de 18 ani, Letitia de 16 ani si Anna, maritata cu Pavel Craciun, erau tarani care traiau la ferma lor in padure, la circa 4 km de orasul Bistrita, Transilvania. La 1 mai, cu doua zile inainte de internarea evreilor din Bistrita in ghetou, de unde au fost deportati in lagarele de exterminare, 4 membri ai familiei Kandel au fugit la ferma familiei Onisor, care le pregatise un ascunzis. Dosar 1406.

*Paelungi, stefan

stefan Paelungi a ascuns familia Leitman in timpul razboiului, intr-o coliba indepartata care apartinea tatalui sau. Dosar 6999.

*Pal (Kudor), Anna, Pal, Jeno

in aprilie 1944, afland de soarta evreilor in Transilvania ocupata de nazisti, evreica Nissel a decis sa fuga in Romania. I-a rugat pe Anna si Jeno Pal (ulterior sotul ei) sa-i ascunda copilul si ei au facut-o, constienti de riscul asumat. Dosar 6540.

*Pantea, Nona

in 1941, in timpul pogromului de la Iasi, Nona Pantea a adapostit in camera ei sase evrei din vecini, salvandu-le viata. Dosar 3455.

*Pocorni, Egon, Pocorni, Nicolina

Egon Pocorni din Bucuresti a fost numit in 1942 director al unei fabrici de zahar din satul Derebcin, judetul Moghilev, Transnistria. Vazand suferintele evreilor, el si sotia lui i-au ajutat dupa cum au putut. Dosar 2855.

*Pop, Nicolaie, Pop, Maria, Pop (Saileanu), Aristina

Familia Pop, fermieri in satul Lapusul Romanesc, Transilvania de Nord, s-a oferit s-o ascunda pe Hanna Marmor si pe copiii ei, intretinandu-i cu tot ce aveau nevoie. Dosar 7123.

*Pop, Valer

inalt demnitar in administratia maghiara si romaneasca din Transilvania. in 1933 Valer Pop se casatorise la Cluj cu Ilona Jonas, evreica din familia Farkas, adoptand-o si pe fiica ei din prima casatorie, Katalin-Catherina. Dupa ocuparea Ungariei de catre Germania, in martie 1944, Pop si-a convins fiica adoptiva sa nu poarte steaua galbena si a reusit sa-si interneze soacra, pe Lina Farkas, in spitalul unui prieten de-al lui din Cluj, pentru a o salva de deportare. Dosar 2580.
Dr. Traian Popovici, Primarul orasului Cernauti

*Popovici, Traian

Avocatul dr.Traian Popovici (n. 17 octombrie 1892, satul Rusii Manastioarei, pe atunci in Ducatul Bucovinei, Austro-Ungaria; d. 4 iunie 1946, satul Colacu, com. Fundu Moldovei, judetul Suceava) a fost primar al orasului Cernauti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. A salvat de la deportare 20.000 de evrei din Bucovina. Dosar 0499. [6]

Evreu-rus din Rusia (...@yahoo.com, IP: 89.47.58...)
2009-12-21 14:57
Re: lui pyrrhon

La 2009-12-20 22:45:35, arwil a scris:

> poate ca parintii si bunicii tai n-au ucisi evrei, dar povestea cu
> ascunsul lor de ungurii din ardealul de nord, povesteste-o unor
> copii!!! nu stiu daca esti roman sau nu, dar te asigur ca nimeni n-a
> indraznit sa ajute vreun evreu in nici un fel, ca era impuscat
> imediat, si cu averea confiscata!! asa ca vezi cum percutezi, ca
> imediat imi dau lacrimile de "grija deosebita de care ati dat
> dovada fata de evrei"

Vezi cum vorbesti ca un prostanac ce esti?

Lista cetatenilor romani distinsi cu titlul "Drept intre Popoare" (ultima parte)
*Profir, Grigore

Inginerul Grigore Profir era directorul morii de faina Dacia din Iasi. in iunie 1941, cand a aflat ca evreii erau adusi la sectia de politie, a adunat cativa evrei i-a dus la moara si i-a pus sa descarce sacii de faina, salvandu-i de la moarte. Dosar 3514.

*Puti, Alexa, Puti, Maria, Puti, Todor

Alexa Puti era un fermier roman care traia langa orasul somcuta Mare, Transilvania. in 1944 Alexa Puti l-a ascuns pe evreul Solomon intr-o pestera, la marginea padurii de langa casa sa. Maria si Todor, copiii lui Puti, si-au ajutat tatal sa adanceasca pestera si i-au adus mancare lui Solomon de trei ori pe saptamana. Dosar 3739.

*Simionescu, Constantin

Simionescu era un avocat roman si decanul baroului din Iasi. in timpul razboiului, Simionescu a ajutat 10 evrei ieseni, majoritatea din familiile Spiegel, Sapira si Siegler. Simionescu l-a luat pe Fred Spiegel, de 16 ani, impreuna cu fratii lui, sub aripa sa protectoare, dupa ce tatal lor fusese in trenurile mortii, iar mama fusese arestata. Dosar 4892.

*Sion, Mircea Petru G.

in timpul razboiului, avocatul Mircea Petru G. Sion a fost numit judecator la un tribunal militar. El a intervenit activ in favoarea evreilor si pentru unii dintre ei a obtinut eliberarea din lagarele de munca. A facut tot posibilul sa-i salveze. Avocatul Sion a ascuns aproximativ 15 evrei in casa lui din Iasi si la proprietatea familiei lui din afara orasului, riscandu-si viata, familia si averea. Dosar 3384.
Acad. Prof. sorban, Raoul

*sorban, Raoul

Acad. Prof. Raoul sorban (n. 4 septembrie 1912 - d. 18 iulie 2006) a fost un critic de arta, pictor, scriitor, eseist si memorialist roman. in mai 1944, Prof. sorban l-a ajutat pe rabinul dr. Moshe Carmilly-Weinberger, rabinul comunitatii evreiesti neologe din Cluj sa fuga la Turda si de acolo sa se intalneasca cu Iuliu Maniu in Bucuresti pentru a cauta cai de salvare. in marturia sa Dr. Carmilly-Weinberger a povestit despre eforturile depuse de Prof. sorban pentru gasirea unei solutii de salvare a evreilor din Transilvania ocupata. Dosar 3499. [7]

*Stoenescu, Ioana, Stoenescu, Pascu

in 1941, in ianuarie, in timpul celor trei zile ale pogromului legionar impotriva evreilor din Bucuresti, familia Stoenescu a invitat familia Donner sa se ascunda in casa lor, salvandu-le viata. Dosar 566.

*Stroe, Magdalena

A salvat o femeie evreica de la deportare in 1944, in Transilvania de Nord.

*Suta, Ioan

in septembrie 1944, Ioan Suta din orasul Satu Mare, Transilvania de Nord a salvat 9 evrei care evadasera din detasamentul de munca. Dosar 1827.

*Szakadati, Janos, Szakadati, Juliana

in 1944, sotii Janos si Jukiana Szakadati aveau o parfumerie in Oradea, Transilvania de Nord. Magazinul lor era langa ghetoul orasului, in care erau detinuti evreii in vederea deportarii in lagarele mortii. Familia Szakadati venea zilnic sa le arunce alimente evreilor din ghetou, fara a primi nimic in schimb si riscandu-si viata. Din mai 1941 pana la sfarsitul razboiului, familia Szakadati a ascuns o fata evreica in casa lor. Dosar 1812.

*Toth, Jozsef

in 1944, Jozsef Toth, profesor de liceu, era inrolat in armata maghiara si locuia la Cluj, Transilvania, in casa lui Ludovic Weissberger. Cand s-au inceput deportarile evreilor din Cluj, Toth i-a ascuns pe Weissberger, pe sotia lui Hermina, pe fiica lor Clara-Luisa, pe fiul lor Andrei si pe bunica Etelca, in bucataria casei. Dosar 6026.

*Tubak, Maria

La 21 ianuarie 1941, in timpul pogromului legionar impotriva evreilor din Bucuresti, Maria Tubak si Stefan Marin, care lucrau la o fabrica de cherestea, s-au asezat langa poarta si cand bandele au venit si au incercat sa intre in casa pentru a-i scoate pe locatarii evrei, cei doi le-au spus ca nu mai era niciun evreu in casa si au aratat catre semnul care demonstra ca proprietarul casei era roman. Ei au continuat sa pazeasca casa pana cand rebeliunea a fost innabusita. Dosar 4860.

*Zaharia, Josif

Josif Zaharia (Zacharias) - care apartinea minoritatii svabe era fiul unui fermier instarit care traia in satul Iecea Marea din judetul Timisoara. in 1941, Zaharia a dat peste un baiat de 13 ani, speriat si extenuat de lungile cautari de hrana si adapost. Baiatul era Benjamin Weiss, elev la yeshiva condusa de rabinul Brisk din orasul Arad. Zaharia a ghicit ca baiatul era evreu si i-a fost mila de el. A obtinut acte false pentru el, l-a invatat sa munceasca la ferma si l-a angajat la ferma tatalui sau. Dosar 6177.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Drept_%C3%AEntre_popoare


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2022 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00784 sec.