La 2009-03-07 11:02:01, vamid a scris:
> Apoi vin niste slugoi scarbosi ca jdinu cretin rus, zen si spun ca
> albul e negru si niste criminali kgb ca sevarnadze si putin sunt mai
> buni ca un tanar necomunist saakasvili. Huo bolsevicilor, afara din
> Romania!!!!!
=============================================================
CONSECINTE ASUPRA ROMANIEI ALE PACTULUI
MITROPOLIA BASARABIEI
La 23 august 1939 era semnat la Moscova, sub privirile lui Stalin, unul dintre cele mai infame tratate din istoria diplomatiei moderne: Tratatul de neagresiune sovieto-german, cunoscut si sub numele de “Pactul Ribbentrop-Molotov”.
In notele ultimative pe care le remite Romaniei, in 26 si 27-28 iunie 1940, URSS nu se multumeste sa ceara doar “inapoierea cu orice pret a Basarabiei” ci solicita si cedarea Bucovinei de Nord ca despagubire pentru “dominatiunea de 22 de ani a Romaniei in Basarabia”.
Daca am trece in revista modificarile teritoriale provocate de celebrul Pact, am constata ca aproape toate au fost anulate dupa implozia URSS-ului. Toate cu exceptia celor suportate de Romania, deoarece disolutia URSS-ului nu readuce Bsarabia la Romania, ci ofera R Moldova oportunitatea de a-si proclama suzeranitatea in 23 iunie 1990.
Anexionismul ruso-bolsevic nu s-a limitat insa doar la dimensiunea statal-teritoriala ci si-a conceput replici ideologice, istoriografice si spirituale. Aberantele teze ale moldovenismului, ale statului multietnic, ale limbii interetnice, absurdele alegatii ale “agresiunii romanesti asupra Moldovei”, precum si anexiunea bisericeasca intreprinsa de Biserica Ortodoxa Rusa asupra bisericii romanesti din Basarabia constituie pandante si adjuvante redutabile ale anexionismului teritorial.
Mitropolia Moldovei, sufragana patriarhiei ecumenice, este atestata inca din 1386, iar in anul 1401 Iosif I Musat devine mitropolit canonic al intregii Moldove. In timpul razboiului din 1806-1812, tarul Alexandru I fixeaza, pentru prima data, rolul fundamental al bisericii ruse in strategia expansionista a imperiului. Pentru ca planul anexarii/integrarii principatelor sa functioneze eficient era nevoie si de dominareapastorirea vietii spirituale a locuitorilor lor. Este infiintat astfel un exarhat subordonat sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse cuprinzind Mitropolia Moldovei si a Tarii Romanesti, scoase in mod samavolnic si in dispretul canoanelor bisericesti, de sub autoritatea Patriarhiei Ecumenice iar Mitropolitii Tarii Romanesti (Doritei Filiti) si Moldovei (Veniamin Costachi) sunt inlocuiti cu oameni fideli Rusiei. Prin Pacea de la Bucuresti, (din 6 mai 1812) care a incheiat razboiul ruso-turc dintre anii 1806-1812, partea Moldovei dintre Prut si Nistru denumita atunci, pentru prima data, in mod oficial, Basarabia este anexata de Rusia.
Urmind planul aservirii “spirituale” a Basarabiei, la 21 august 1813 administratia rusa a creat Arhiepiscopia Chisinaului si Hotinului, subordonata canonic Bisericii Ortodoxe Ruse, a carei jurisdictie cuprindea teritoriul dintre Prut si Nistru dar si regiunea de dincolo de Nistru ( Tiraspol, Dubasari, Oviodopol, Odessa). Fosta Episcopie a Hotinului, subordonata Patriarhiei Ecumenice a fost desfiintata iar parohiile ei inglobate in noua eparhie cu sediul la Chisinau.
De atunci si pina azi imixtiunea samavolnica a Bisericii Ruse in viata romanilor ortodocsi din Basarabia a avut cele mai nefaste consecinte. Din anul 1821, Biserica Rusa si administratia rusa n-au mai acceptat in fruntea Episcopiei Chisinaului si Hotinului, decit episcopi rusi. Acestia au sprijinit din rasputeri politica de rusificare, cel mai consecvent dintre ei, Episcopul Pavel Lebed (1871-1882) arzind cartile romanesti din biserici, prigonind sistematic preotii romani, ba chiar inchizind un numar impresionant de biserici (340) unde se slujea in limba romana.
Unirea Basarabiei cu Romania, la 1918, a condus, in mod firesc, si la reunificarea bisericeasca, hotarita de sinodul Bisericii Ortodoxe Romane la 30 decembrie 1919. La 22 iunie 1922 Sfintul Sinod al B.O.Romane infiinteaza in Basarabia 2 eparhii noi: Episcopia Hotinului si Episcopia Cetatii Albe. Luind act de dorinta Congresului eparhial din Basarabia, Sinodul B.O.Romane a hotarit la 15 noiembrie 1923 infiintarea Mitropoliei Basarabiei prin ridicarea Arhiepiscopiei Chisinaului la rangul de Mitropolie.
In 1940, dupa consumarea raptului sovietic al Basarabiei se reia politica anexiunii bisericesti. Este desfiintata Mitropolia Basarabiei si este creata, pornind de la structura fostei Eparhii a Chisinaului si Hotinului, Mitropolia Chisinaului dependenta de Patriarhia Moscovei. Apogeul prigoanei antiromanesti este atins in aceasta nefasta perioada(1940-1941; 1944-1990) in care politica de deznationalizare impletita cu cea de sovietizare se traduc in dislocari masive de populatie, romanii deportati in Urali fiind inlocuiti de populatii rusofone...............
http://www.basarabeni.ro/stiri.php?action=read&pagina=1098
|