Ziua Logo
  Nr. 4479 de vineri, 6 martie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2009-03-06
Evreu-rus din Rusia (...@yahoo.com, IP: 89.47.58...)
2009-03-06 22:05
Care aliati ai defunctului Saakasvili?

Aliatul american, care a impins practic Georgia spre un conflict cu Rusia, a sprijinit-o cu arme, iar cand tara a avut nevoie de ajutor s-a rezumat la cateva declaratii anemice de genul "razboiul trebuie oprit".
Aceeasi americani care, desi au provocat, au stat cu mainile in san atunci cand aliatul lor era in pericol de a fi ocupat de trupele rusesti, care inaintau voioase spre Tbilisi.
Aliati care au imflamat imaginatia si sperantele unui pres. cu clare inclinatii dictatoriale, cum este Saakashvili, si l-au adus in situatia disperata de a-si rontai cravata, asistand neputincios la marsaluirea fara probleme a armatei ruse spre capitala georgiana.
Georgia a incheiat o intelegere militara cu SUA, care serveste la protejarea marilor conducte energetice americane: oleoductul BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan) si gazoductul BTE (Baku-Tbilisi-Erzurum). Conducte energetice vitale ptr economia SUA.
Poporul georgian a fost folosit pe post de cobai ptr interesele geopolitice ale SUA.

nellu din Sharon City (...@012.net.il, IP: 77.126.148...)
2009-03-07 10:07
Re: Care aliati ai defunctului Saakasvili?

La 2009-03-06 22:05:57, Evreu-rus a scris:

> Aliatul american, care a impins practic Georgia spre un conflict cu
> Rusia, a sprijinit-o cu arme, iar cand tara a avut nevoie de ajutor
> s-a rezumat la cateva declaratii anemice de genul "razboiul trebuie
> oprit".
============================================================

La 27 martie se implinesc 91 de ani de cand mult disputata si greu incercata provincie romaneasca dintre Nistru si Prut a decis revenirea intre hotarele patriei-mama, dupa un secol de dominatie ruseasca.

* Revolutia bolsevica si degringolada primului razboi mondial le oferise nationalistilor basarabeni o sansa nesperata
* Si totusi, visul Romaniei Mari parea inca foarte departe
* Bucurestiul era de aproape doi ani sub ocupatie germana, armata si administratia retragandu-se in Moldova
* Cu doar cateva saptamani inainte, in acelasi martie 1918, guvernul Marghiloman semnase cu Puterile Centrale “Pacea provizorie de la Buftea”. Romania parea, la acel moment, o tara invinsa
* Nimeni nu-si putea, probabil inchipui atunci ca mica unire cu Basarabia era doar preludiul Marii Uniri ce avea sa vina la 1 decembrie 1918

......Izbucnita in februarie 1917, revolutia bolsevica din Rusia a fost o adevarata calamitate pentru armatele romane ramase fara cel mai important aliat in fata germanilor. Pentru romanii din Basarabia, insa, prabusirea Imperiului Tarist reprezenta sansa realizarii aspiratiilor lor nationale. La inceputul lui martie 1917, la Chisinau a luat nastere, sub conducerea lui Vasile Stroescu, “Partidul National Moldovenesc”. La initiativa acestei formatiuni a fost infiintat “Sfatul Tarii”, o dieta provinciala care se reuneste pentru prima data la 21 noiembrie 1917. La 2 decembrie 1917, Sfatul Tarii a proclamat oficial Republica Democrata Moldoveneasca. In functia de presedinte a fost ales Ion Inculet. Initial, noua republica trebuia sa fie parte a unei viitoare Rusii federale. Anarhia care cuprinsese intregul (fost) Imperiu Tarist contaminase, insa, si Basarabia. Pentru restabilirea ordinii, conducerea micutului (si efemerului) stat s-a adresat mai intai armatei rusesti de pe frontul romanesc, comandata de generalul Dimitri Grigorovici Scerbacev. Acesta nu avea, insa, trupe disponibile pentru stabilizarea regiunii. De fapt, se confrunta el insusi cu probleme extrem de grave, nemaiputand conta pe fidelitatea soldatilor sai. Bolsevicii ii penetrasera armata si organizasera la Socola, langa Iasi, un adevarat Stat major paralel. Planuiau inlaturarea Regelui Ferdinand si sovietizarea Romaniei.
............
http://27martie.wordpress.com/2009/02/21/basarabia-91-de-ani-de-la-unire/

nellu din Sharon City (...@012.net.il, IP: 77.126.148...)
2009-03-07 10:12
Re: Care aliati ai defunctului Saakasvili?

La 2009-03-06 22:05:57, Evreu-rus a scris:

> Aliatul american, care a impins practic Georgia spre un conflict cu
> Rusia, a sprijinit-o cu arme,
=
===========================================================

Stalinizarea Romaniei. Republica Populara Romana: 1948-1950

Anii 1948-1950 marcheaza transformarea completa a institutiilor traditionale din Romania si inlocuirea lor cu altele noi, menite sa raspunda noii denumiri a statului: Republica Populara Romana. Desi foarte scurta, aceasta perioada a fost extrem de densa in evenimente. In numai doi ani, toate institutiile tarii au fost lichidate sau modificate radical, atat ca structura, cat si din punctul de vedere al competentelor. In primul rand, s-a institutionalizat monopolul politic al unui singur partid, care a urmarit sa transforme Romania din punct de vedere politic, economic, social si cultural dupa modelul U.R.S.S. A fost perioada stalinizarii, poate cea mai dificila si cu cele mai dureroase consecinte pentru poporul roman, in primul rand pentru elitele sale politice si culturale.


“Lucrarea de fata intereseaza pe toti cei care isi pun intrebarea si vor sa stie cum au fost inceputurile regimului comunist in Romania. Alcatuit pe temeiul regulilor bine statornicite ale cercetarii istoriei, volumul raspunde competent si documentat acestei intrebari.” Dinu C. Giurescu



Nicoleta Ionescu-Gura (n. 1969 in Urziceni, Ialomita), licentiata in istorie, Universitatea din Bucuresti (1993), este doctor in istorie al Universitatii Bucuresti (2003) si consilier in cadrul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. A publicat mai multe studii privind mutatiile survenite in Romania dupa 1944; preocuparile stiintifice au vizat, cu precadere, perioada de dupa cel de-al doilea razboi mondial, problematica sovietizarii Romaniei si contextul international.

http://www.libertaspublishing.ro/carti/5905/stalinizarea-romaniei-republica-populara-romana-1948-1950

nellu din Sharon City (...@012.net.il, IP: 77.126.148...)
2009-03-07 10:15
Re: Care aliati ai defunctului Saakasvili?

La 2009-03-06 22:05:57, Evreu-rus a scris:

> Aliatul american, care a impins practic Georgia spre un conflict cu
> Rusia, a sprijinit-o cu arme,
===========================================================
......Puciul bolsevic de la Iasi

La sfarsitul lui noiembrie 1917, Lenin trimisese deja la Iasi un comando special, cu misiunea de a facilita instalarea unui regim bolsevic in Romania. Comandoul era alcatuit din circa 80 de persoane, sub conducerea lui Simion Grigorievici Rosal, unul dintre agitatorii puciului de la Petrograd, presedintele sovietului din Kronstadt. Situatia parea ideala pentru reusita complotului. Armata rusa de pe frontul romanesc era in degringolada. Soldatii dezertau in masa. Bande inarmate pradau la drumul mare si uneori atacau autoritatile locale.

Ramasa singura pe frontul de Est, armata romana nu ar fi fost capabila sa inabuse un razboi civil. Iar declansarea acestuia parea floare la ureche, in conditiile in care foametea si gerul faceau ravagii in Moldova. Nemultumirile si temerile populatiei puteau fi exploatate, dupa modelul aplicat la Petrograd si Moscova. Cateva atentate sangeroase ar fi trebuit sa genereze ample tulburari sociale, basculand tara in anarhie.

Simion Rosal planuia sa-l asasineze pe Regele Ferdinand, sa aresteze Guvernul si sa instaleze un regim bolsevic, condus de Cristian Racovski, Mihai Gheorghiu Bujor, Alecu Constantinescu, Ion Dissescu. Primul care trebuia, insa, "eliminat" era generalul Dimitri Scerbacev, comandantul armatelor rusesti din Moldova. Atentatul impotriva acestuia a esuat. Rosal a fost arestat si, ulterior, executat impreuna cu cativa dintre complicii sai.

Scapat cu viata, generalul Scerbacev a cerut sprijinul armatei romane pentru distrugerea comandamentului bolsevic de la Socola. Cererea sa a fost aprobata de Consiliul de Ministri aflat in refugiu la Iasi. Soldatii razvratiti au fost dezarmati si expulzati peste Prut de militarii generalului Prezan. Represaliile sovieticilor nu au intarziat. La Petrograd, ambasadorul Romaniei, Constantin Diamandi, a fost arestat, impreuna cu tot personalul legatiei. Trotki, ministru de Externe la acea data, trimite o scrisoare de protest plina de amenintari.
..........
http://www.gid-romania.com/Articolb.asp?ID=4621


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Tratamente la secret (5823 afisari)
 Axa raului trece prin Rusia (3242 afisari)
 Basescu si Asociatii (1821 afisari)
 Tradatorul Floricel era pasionat de armata (1786 afisari)
 Chiliman bun de plata in scandalul Cathedral Plaza (1491 afisari)
 O eleva de 12 ani s-a pozat goala si a trimis fotografiile colegilor (FOTO) (4994 afisari)
 Cum arata Michelle Obama alaturi de primul ei iubit! (FOTOGRAFII INEDITE) (3544 afisari)
 Soferul Tarzan a ajuns vedeta internationala, dupa ce a condus ca un nebun (VIDEO) (3061 afisari)
 Socant: Fetita violata cu acordul mamei - "Le dadea bani si bautura si il lasau la mine in pat"  (2509 afisari)
 Cotidianul ucrainean Segodnia: Romania a decis sa dea gata Ucraina (1310 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00735 sec.