Ziua Logo
  10:28, miercuri, 24 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2004-04-15
toni din Bucuresti (...@rol.ro, IP: 194.102.218...)
2004-04-15 11:56
Gabriel Andreescu inca nu stie ca e greu sa dai cu piciorul in teapa

Bine a spus cineva intr-un comentariu anterior ca Gabriel Andreescu este un violator de logica si de bun simt .

-------------------------------------------
Cred ca ziaristii care i-au intampinat mesajul pascal cu atata aplauze au uitat. El este cel care la 20 martie 1998 s-a pus in fruntea procesiunii de 2500 de preoti ortodocsi, seminaristi si studenti care au marsaluit in tacere prin Cluj. Marsul de la Catedrala Arhiepiscopala pana la biserica "Schimbarea la Fata" era o contestare a comptetentelor judecatoresti prin care se inapoiase Catedrala posesorilor de drept (greco-catolicilor).
Procesiunea a luat forma unui mesaj cu o conotatie ultranationalista transparenta.
------------------------------------------------------

Imi aduc aminte ca prietenul lui GA , Mircea Toma , sustinea cauza unui grup de vreo 4-5 femei , imbracate in negru , care fac scandal prin bisericile ortodoxe . Motivatia lui puerila era ca Biserica e spatiu public si oricine poate sa faca scandal fara sa suporte rigorile legii .

Acum vine GA si ne sugereaza ce mare crima a facut PS Bartolomeu Anania organizand marsul tacerii , prin care isi exprima opinia fata de anumite evenimente. Pai eu intelesesem ca in calitatea de copresedinte al APADOR-CH , si-a facut un scop in viata din a veghea la dreptul de libera exprimare a cetatenilor Romaniei . Sau poate pe ortodocsi nu-i considera in randul oamenilor , si ei n trebuie sa aiba nici un fel de drept , cum era acum cateva secole in Transilvania ?

Si adeptii MISA au facut demonstratii , si nu chiar in tacere , prin care-si aparau gurul urinar , dovedit ca face nebunii cu minore si care de curand a incercat sa treaca ilegal granita cu complicitatea unui vames , practicant de yoga . In acest caz a avut o cu totul alta atitudine . A protestat vehement , din punctul de vedere al unui aparator al drepturilor omului . Acum e indignat de marsul tacerii din 1998 , la care au participat preoti si ierarhi ortodocsi .

Singura concluzie care poate fi trasa , este ca GA este partinitor si s-a bagat in tot felul de "comitzii si comitete" pentru a-si impune punctul sau de vedere , nicidecum pentru a apara niste principii unanim acceptate .

--------------------------------------------------
In imediata apropiere a arhiepiscopului se afla un tanar imbracat in costum traditional care purta drapelul tricolor. Sensul? Biserica Ortodoxa este Biserica Neamului, adevarata Biserica Romaneasca, si nu greco-catolicii.
-------------------------------------------------
Asta mi se pare ca seamana cu interpretarile unor amatori de tarod . " La drum de seara cu dar si valetul de ghinda " . Sau poate mai degraba cu ghicitul in cafea : "Aici e o urma de zat care seamana cu un balaur . Asta inseamna boala grea si retete compensate "



---------------------------------------------------
Stim cel putin care este pozitia arhiepiscopului fata de proiectul integrarii europene. In timpul unei conferinte desfasurata la Alba-Iulia in primavara anului 1998, Bartolomeu Anania declara: "Europa ne propune sa acceptam homosexualitate, electronica, droguri, avorturi, inginerie genetica". Iata si cat de ferm pronunta el concluzia: "Este un nonsens sa intram in Europa (...) Europa in care ni se propune sa intram - o Europa construita exclusiv pe economic si politic, in care nu se gaseste nici o urma de spiritualitate, de cultura, iar de religie nici nu poate fi vorba. O Europa sa racita, decapitata de spirit, ceea ce este mai mult decat ingrozitor".
-------------------------------------------------

Mi se pare ca exact asta inseamna Drepturile Omului . Fiecare sa aiba dreptul de a avea o opinie , fara a suferi abuzuri pentru opinia sa . Cat de sincer e Gabriel Andreescu in calitatea sa de activist pentru DO ? Din citatul de mai sus se vede ca el dezaproba opinile PS. Bartolomeu desi prin pozitia sa trebuie sa apere dreptul la libera opinie , fara sa dea "indicatii pretioase" .
Cum poate GA sa fie in acelasi timp arbitru si jucator ?


P.S.
Cum de s-a procopsit Ziua cu un ateu , expert in probleme religioase ? Desi G.A. se declara ateu , pana acum , majoritatea articolelor din Ziua sunt pe subiecte in legatura cu Biserica Ortodoxa . Oare G.A. trebuie sa fie echivalentul lui Ion Zubascu de la "Romania libera" ?

P.P.S.
Daca astia sunt dusmanii Biserici Ortodoxe atunci n-avem de ce sa ne temem . Spune o zicala romaneasca veche : "Cand Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva , mai intai ii ia mintile"

VERITAS (...@harringtonbrassworks.com, IP: 66.167.19...)
2004-04-15 17:25
Re: Gabriel Andreescu inca nu stie ca e greu sa dai cu piciorul in teapa

Observati lipsa de logica a comentariului lui Toni cu privire la articolul lui GA. Toni spune ca preotul Anania are dreptul sa-si spuna punctul de vedere, sau sa manifeste public si ca GA incalca aceste drepturi criticandu-l. Mentalitate totalitarista, Toni. Anania are dreptul sa spuna ce vrea, iar GA si fiecare dintre noi avem dreptul la o opinie cu privire la opiniile lui. Ce ti se pare atat de greu de inteles? Ce imi place mie cum stiti voi exact cum lucreaza Dumnezeu cu cei care nu va plac voua. De unde si aberatia citata de tine cu "Cand Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva , mai intai ii ia mintile". Voi sunteti foarte intimi cu Dumnezeu si el va spune exact ce si cum face el cu mintile oamenilor. Cu alte cuvinte, cei care nu sunt de acord cu erorile de exprimare si de gandire ale lui Anania sunt oameni lipsiti de minte? Uite, Dumnezeu mi-a spus mie aseara ca lucrurile stau exact invers. Nu trebuie sa fi ateu ca sa nu accepti tot ce spune si ce face sfiintia sa popa Anania. Nu ti se pare ca prin actiunile lui nationaliste el devine astfel un tradator al notiunii de iubire a aproapelui care e un concept crestin? Asadar, cine e "satana" daca nu popa in sutana. Daca cineva e un violator de logica si bun simt sunt cei care fac afirmatii "bizare", ca tine (ce legatura are ghcitul in cafea cu ce spunea GA despre insemnele nationaliste afisate de Anania la marsul tacerii ratiunii?) si cei care vor sa transforme Romania intr-o teocratie, un stat condus de biserica, ca sa avem si noi fundamentalistii nostri si cine stie, cu ajutorul lui Anania poate ca punem bazele unei organizatii teroriste crestine care sa vaneze pe eretici, pe cei care nu sunt de acord cu ineptiile voastre. BOR-PSD este marea pecingine a Romaniei de azi si vremea voastra incepe sa apuna. Ratiunea va invinge in cele din urma, e doar o chestiune de timp.

Scorilo din TNSI (...@yahoo.com, IP: 160.36.29...)
2004-04-15 17:56
Re: Veritas

La 2004-04-15 17:25:31, VERITAS a scris:

> Nu ti se
> pare ca prin actiunile lui nationaliste el devine astfel un tradator
> al notiunii de iubire a aproapelui care e un concept crestin?

Aici se ridica foarte spinoasa intrebare: "Cine e apropele meu ?" Oare toti pot fi considerati "aproapele meu"? Biblia da un raspuns interesant la aceasta intrebare, prin parabola samarineanului milostiv...

> Asadar,
> cine e "satana" daca nu popa in sutana. Daca cineva e un
> violator de logica si bun simt sunt cei care fac afirmatii
> "bizare", ca tine (ce legatura are ghcitul in cafea cu ce
> spunea GA despre insemnele nationaliste afisate de Anania la marsul
> tacerii ratiunii?)

E foarte simplu: dintr-un steag si un costum national (simboluri foarte nationaliste de altfel ! ) G.A. face niste generalizari cu totul nepermise si numai ca nu descrie toata tarasenia ca pe un mars al Ku-Klux-Klanului...

> si cei care vor sa transforme Romania intr-o
> teocratie, un stat condus de biserica,

Delirezi omule ! De la recunosterea rolului bisericii in societate si pana la teocratie e ca de la Pamant la Luna. Ai o imaginatie bogata.

> ca sa avem si noi
> fundamentalistii nostri si cine stie, cu ajutorul lui Anania poate ca
> punem bazele unei organizatii teroriste crestine care sa vaneze pe
> eretici, pe cei care nu sunt de acord cu ineptiile voastre.

Delirul continua... Te sperie biserica chiar atat de tare?

> BOR-PSD
> este marea pecingine a Romaniei de azi si vremea voastra incepe sa
> apuna. Ratiunea va invinge in cele din urma, e doar o chestiune de
> timp.
> 
> 

toni din Bucuresti (...@rol.ro, IP: 194.102.218...)
2004-04-15 18:09
Re: Gabriel Andreescu inca nu stie ca e greu sa dai cu piciorul in teapa

La 2004-04-15 17:25:31, VERITAS a scris:

> Observati lipsa de logica a comentariului lui Toni cu privire la
> articolul lui GA. Toni spune ca preotul Anania are dreptul sa-si
> spuna punctul de vedere, sau sa manifeste public si ca GA incalca
> aceste drepturi criticandu-l. Mentalitate totalitarista, Toni. Anania
> are dreptul sa spuna ce vrea, iar GA si fiecare dintre noi avem
> dreptul la o opinie cu privire la opiniile lui.

Cred ca am explicat destul de clar . GA nu poate fi jucator si arbitru in acelasi timp . Prin pozitia sa de copresedinte al APADOR-CH , el se erijeaza intr-un fel de arbitru si are pretentia ca afirmatile sale sprijina un fel de echilibru social .
In momentul in care-si exprima parerea despre toate astea el devine jucator . Imaginati-va un meci de fotbal in care arbitrul este in acelasi timp si jucator la una din echipe .



>  Nu ti se
> pare ca prin actiunile lui nationaliste el devine astfel un tradator
> al notiunii de iubire a aproapelui care e un concept crestin?

Un mars al tacerii si prezenta drapelului Romaniei si a unui participant imbracat in costum national , insemna tradare fata de crestinism ? Asta e o gluma ?

Dupa logica dvs. ar trebui sa ardem drapelele nationale si sa-i consideram niste extremisti periculosi pe toti cei care au imbracat vreodata un costum national romanesc .



> BOR-PSD
> este marea pecingine a Romaniei de azi si

Vrei sa devi credibil cu astfel de afirmatii , absolut gratuite ? Nu neg rolul nefast al PSD-ului in Romania , dar de unde ai scos-o pe asta cu BOR ?



> vremea voastra incepe sa
> apuna. .... e doar o chestiune de
> timp.

Orice om are dreptul sa viseze la ce-si doreste mai mult . Dar asta nu insemna ca va obtine ce-si doreste

VERITAS (...@harringtonbrassworks.com, IP: 66.167.19...)
2004-04-15 18:21
Re: Veritas

La 2004-04-15 17:56:24, Scorilo a scris:

> La 2004-04-15 17:25:31, VERITAS a scris:
> 
> > Nu ti se
> > pare ca prin actiunile lui nationaliste el devine astfel un tradator
> > al notiunii de iubire a aproapelui care e un concept crestin?
> 
> Aici se ridica foarte spinoasa intrebare: "Cine e apropele meu
> ?" Oare toti pot fi considerati "aproapele meu"?
> Biblia da un raspuns interesant la aceasta intrebare, prin parabola
> samarineanului milostiv...
> 
> > Asadar,
> > cine e "satana" daca nu popa in sutana. Daca cineva e un
> > violator de logica si bun simt sunt cei care fac afirmatii
> > "bizare", ca tine (ce legatura are ghcitul in cafea cu ce
> > spunea GA despre insemnele nationaliste afisate de Anania la marsul
> > tacerii ratiunii?)
> 
> E foarte simplu: dintr-un steag si un costum national (simboluri
> foarte nationaliste de altfel ! ) G.A. face niste generalizari cu
> totul nepermise si numai ca nu descrie toata tarasenia ca pe un mars
> al Ku-Klux-Klanului...
> 
> > si cei care vor sa transforme Romania intr-o
> > teocratie, un stat condus de biserica,
> 
> Delirezi omule ! De la recunosterea rolului bisericii in societate si
> pana la teocratie e ca de la Pamant la Luna. Ai o imaginatie bogata.
> 
> > ca sa avem si noi
> > fundamentalistii nostri si cine stie, cu ajutorul lui Anania poate ca
> > punem bazele unei organizatii teroriste crestine care sa vaneze pe
> > eretici, pe cei care nu sunt de acord cu ineptiile voastre.
> 
> Delirul continua... Te sperie biserica chiar atat de tare?
> 
> > BOR-PSD
> > este marea pecingine a Romaniei de azi si vremea voastra incepe sa
> > apuna. Ratiunea va invinge in cele din urma, e doar o chestiune de
> > timp.
> > 
> > 
> 
Ma sperie biserica chiar atat de tare? Nu stiu unde ai fost tu in ultimii 2000 de ani dar ai lipisti de la un spectacol grotesc de mare anvergura. Milioane de oameni au murit din cauza religiei crestine si mai tarziu din cauza religie musulmane care s-a nascut ca raspuns la erorile religiei crestine. Religia cu institutia ei de baza, biserica, sunt au fost si vor fi, in formula lor actuala, una dintre cele mai grave boli ale civilizatie umane. Elimina religia , nu credinta in Dumnezeu ci religia, si vei avea mult mai multe sanse sa traiesti in pace cu vecinul tau.

toni din Bucuresti (...@rol.ro, IP: 194.102.218...)
2004-04-15 18:29
Re: Veritas

La 2004-04-15 18:21:57, VERITAS a scris:

> Ma sperie biserica chiar atat de tare? Nu stiu unde ai fost tu in
> ultimii 2000 de ani dar ai lipisti de la un spectacol grotesc de mare
> anvergura. Milioane de oameni au murit din cauza religiei crestine si
> mai tarziu din cauza religie musulmane care s-a nascut ca raspuns la
> erorile religiei crestine. Religia cu institutia ei de baza,
> biserica, sunt au fost si vor fi, in formula lor actuala, una dintre
> cele mai grave boli ale civilizatie umane.


Afirmatia mi se pare absolut gratuita . Cu ce a fost vinovata Biserica Ortodoxa la acest "spectacol grotesc" in care au murit milioane de oameni ?
Si inainte de aparitia crestinismului cand oamenii erau in majoritate covarsitoare pagani , era mai bine ?


> Elimina religia , nu
> credinta in Dumnezeu ci religia, si vei avea mult mai multe sanse sa
> traiesti in pace cu vecinul tau.

Ce-i asta , un nou experiment facut pe oameni ? Lenin a vrut sa elimine Biserica Ortodoxa din Rusia si a fost persecutati si chiar ucisi mi si miliane de oameni . Acum trebuie sa eliminam doar religia , dar sa pastram credinta ? O luam de la capat ?




internautul din Sf Gheorghe (...@yahoo.com, IP: 193.231.237...)
2004-04-15 19:33
Re: Veritas

> La 2004-04-15 18:21:57, VERITAS a scris:
> > Elimina religia , nu
> > credinta in Dumnezeu ci religia, si vei avea mult mai multe sanse sa
> > traiesti in pace cu vecinul tau.

Credinta in Dumnezeu fara religie? Ori esti cazut in freza, ori esti aderent al Marelui Arhitect. Ar mai fi o varianta cu betia, totusi.

VERITAS (, IP: 66.167.19...)
2004-04-15 22:10
Re: Gabriel Andreescu inca nu stie ca e greu sa dai cu piciorul in teapa

La 2004-04-15 18:09:54, toni a scris:

> La 2004-04-15 17:25:31, VERITAS a scris:
> 
> > Observati lipsa de logica a comentariului lui Toni cu privire la
> > articolul lui GA. Toni spune ca preotul Anania are dreptul sa-si
> > spuna punctul de vedere, sau sa manifeste public si ca GA incalca
> > aceste drepturi criticandu-l. Mentalitate totalitarista, Toni. Anania
> > are dreptul sa spuna ce vrea, iar GA si fiecare dintre noi avem
> > dreptul la o opinie cu privire la opiniile lui.
> 
> Cred ca am explicat destul de clar . GA nu poate fi jucator si arbitru
> in acelasi timp . Prin pozitia sa de copresedinte al APADOR-CH , el
> se erijeaza intr-un fel de arbitru si are pretentia ca afirmatile
> sale sprijina un fel de echilibru social .
> In momentul in care-si exprima parerea despre toate astea el devine
> jucator . Imaginati-va un meci de fotbal in care arbitrul este in
> acelasi timp si jucator la una din echipe .
> 
> 
> 
> >  Nu ti se
> > pare ca prin actiunile lui nationaliste el devine astfel un tradator
> > al notiunii de iubire a aproapelui care e un concept crestin?
> 
> Un mars al tacerii si prezenta drapelului Romaniei si a unui
> participant imbracat in costum national , insemna tradare fata de
> crestinism ? Asta e o gluma ?
> 
> Dupa logica dvs. ar trebui sa ardem drapelele nationale si sa-i
> consideram niste extremisti periculosi pe toti cei care au imbracat
> vreodata un costum national romanesc .
> 
> 
> 
> > BOR-PSD
> > este marea pecingine a Romaniei de azi si
> 
> Vrei sa devi credibil cu astfel de afirmatii , absolut gratuite ? Nu
> neg rolul nefast al PSD-ului in Romania , dar de unde ai scos-o pe
> asta cu BOR ?
> 
> 
> 
> > vremea voastra incepe sa
> > apuna. .... e doar o chestiune de
> > timp.
> 
> Orice om are dreptul sa viseze la ce-si doreste mai mult . Dar asta
> nu insemna ca va obtine ce-si doreste
> 
> 

Faci o interpretare complet eronata a pozitiei lui Andreescu. Faptul ca e copresedintele APADOR-CH nu ii elimina dreptul de a milita pentru ratiune si bun simt si nu ii rapeste libertatea de a-si exprima punctul de vedere in paginile unui ziar.

In ce priveste tricolorul si biserica: marsul tacerii ratiunii era un mars de protest fata de faptul ca greco-catolicii primisera inapoi o biserica care le fusese luata cu japca de ortodocsi. Anania a facut din acest moment o chestiune de patriotism, ceva ce tinea, vezi doamne, de identitatea noastra nationala. Putin ii pasa lui ca era vorba de repararea unei injustitii comise de altfel cu ajutorul BOR si a comunistilor cu care BOR a colaborat si continua sa colaboreze. Oricat mi-ar fi de antipatica biserica in general, nu pot sa nu recunosc ca greco-catolicii au tinut faclia romanismului si a limbii romane in Transilvania cand era parte din imperiu, in timp ce BOR nostru drag se straduia sa ne invete slavona. Care dintre cele doua biserici sunt astfel mai "poatriotice"? Chestia cu tricolorul de gat era o invitatie la "noi contra ei". De secole biserica a dus o permanenta lupta pentru puterea politica. BOR a fost in genral redusa la tacere. Acum insa, cu sprijin PSD care are nevoie de propagandistii ei in sutane si patrafire, BOR simte ca in sfarsit, poate sa aibe si ea Vaticanul ei, sa fie si ea "cineva" (in sensul prost al cuvantului, evident). BOR s-a trezit insa la spartul targului: crestinismul si religia in general e pe ultimii metri ai existentei sale. Credinta oarba e inlocuita cu respectul pentru adevar, ratiune si logica. De ce spuneam ca religia este o pecingine? Pentru ca ea creaza falsa impresie ca rezolvarea problemelor noastre e o chestiune de credinta si de vizite regulate la cutia milei cu sarutari de icoane, rame, usi si clante de biserica. Religia rapeste fiintei umane dorinta de a-si gasi rezolvarea problemelor prin actinui si solutii in lumea pragmaticului oferindu-i in schimb sticluta cu aghiasma si solutia obedientei fata de ierarhia bisericeasca. Totul se rezuma la nevoia de putere si de dorinta de a manipula a preotilor. Si nu in ultimul rand, intreaga doctrina crestina pe care ei isi fondeaza pretentia de superioritate morala e o minciuna inventata acum 1700 de ani la Nicea. Intreaga doctrina crestina e fondata pe peresecutie, falsuri, crime si minciuna. Poate ca ar trebui sa-ti dea putin de gandit macar faptul ca femeia e tinuta la distanta de biserica de catre doctrina crestina si de Biblie, si de catre Dumnezeul din Biblie care e crud si razbunator si lipsit de discernamant. Ce vezi moral in asta si ce legatura are imoralitatea bisericii cu viitorul Romaniei? Nici unul, as vrea sa cred.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00582 sec.