Ziua Logo
  10:33, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-08-20

Comentarii: 5, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Ratza
2005-08-19 23:36:58

Oligopolul din domeniul resurselor este mai periculos decat pretul mare la petrol!

Pretul petrolului de la Bursa din NY afecteaza prea putin pretul din Romania pentru ca cca. 60% din consumul intern este din titei extras din tara, mai ieftin la jumatate decat cel importat, dar oligopolul format in Romania pe piata resurselor de hidrocarburi dupa privatizarea nefericita cu OMV este cauza scumpirilor.
Nu de mult a fost amendat un astfel de oligopol, cartel comercial facut prin intelegrerea principalilor producatori interni de ciment si care opera la preturi interne mai mari decat in Europa.
Este consecinta unei alte privatizari nefericite, ca sa folosim cuvinte dulci.
Acelasi lucru se intampla in Romania cu pretul produselor petroliere comparate in mod eronat cu pretul cotatiilor mondiale.
Pentru argumentare ar trebui observata piata americana, principala beneficiara a pietei mondiale de petrol, unde in conditiile unei productii interne de petrol de peste 30% preturile la benzina sunt la 0.5 USD fata de 1.15EUR pe litrul de benzina, asta in conditiile in care productia si procesarea sunt complet private in SUA.
Difera tara, democratia, modelul economic specific din SUA si respectul pe care politicienii si specialistii il manifesta fata de proprii cetateni neintoxicati cu povestile despre capitalism si socialism.

Scufitza Rosie
2005-08-20 22:41:02

... "nenorocirile meteorologice ce ne saracesc" ...

... poate pe dvs. va saracesc dle. academician onorific "nenorocirile meteorologice" ... nenorocitii loviti de ape la care va referiti n-au cunoscut prosperitatea niciodata ... nici macar pe vremea vampirilor liberali din zona Stolnicesti (e voie de zis asa ceva urit despre liberali p'aci ?)!

V-au retrocedat baietii brisca ... ca aia nu merge cu petrol? Pentu traficul din Bucuresti mai buna ar fi o lectica 4X4 ... s-un bici de pocnit din el pe linga boi! Cind mergeti la Academie sa le spuneti tovarasilor academicieni sa inventeze repede alte surse de energie ... e rost de Nobel.

Altel vad ca pregatiti masele pentru o eventuala "prosperitate" a guvernarii, nu?

Scufitza Rosie
2005-08-20 22:57:05

Ratusca galagioasa ... papa niste Lecitina ...

... in toata lumea industriala o companie care produce cit Petromul matale PreaLaudat (ala privatizat cu OMV ... care a luat o mare plasa!!!) are mai putin de 5,000 (in US cam 2,500) de angajati. Petromul are vreo 60,000 la o productivitate de tot rahatul! La un moment dat epava rafinariei de la Brazi (Rompetrol) producea benzina mai scumpa decit cea de import ... cu petrolul lor!

Petrolul se tot scumpeste din cauza tovaraslor chinezi care se tot "privatizeaza nefericit" (vad ca va place termenul) nerespectind pretioasele indicatii ale tovarasului Mao! La Bucuresti ploua ... in restul Chinei vreme frumoasa!

Scufitza Rosie
2005-08-20 23:01:12

Era sa uit ...

Have a nice weekend!

Ratza
2005-08-21 18:53:02

Cu cercul pri economia falselor comparatii!

Degeaba te caznesti draga Scufita Rosie ca tot nu poti schimba realitatea cifrelor!
Ori nu stii ori esti prost informat, PETROM are salariatii care dau productivitatea PETROM in afara structurilor companiei pe baza unui contract exclusiv de servicii cu o companie controlata de domnul Luca.
Din cei 60000 de salariati umflati cu statistica de acum 10 ani s-a ajuns la mai putin de jumatate.
Chiar daca Petrom ar fi avut sute de mii de salariati nu ar fi fost justificata privatizarea cu o companie de stat regionala fara interese de investitie in cercetare-dezvoltare in domeniul petrolier in Romania.
Statul roman a avut o oferta care asigura prin investitii tocmai in aceste domenii independenta energetica a Romaniei si asta in beneficiul a 22 000 000 de cetateni romani.
OMV este sau a fost asociat cu Rompetrol pentru 25% din actiuni si pot cu usurinta sa-si adjudece in prezent preturile aberante la carburantii din Romania fara nici o legatura cu China sau SUA.
Bursa de petrol de la NY este formata pe o structura in care China, SUA si alte tari cu cerere in crestere dau tendinta, dar care depinde de capacitatile de rafinare din Golf, de investitiile in cercetare-dezvoltare, de participarea Rusiei si a tarilor din afara OPEC.
Conjunctura actuala a fost provocata si nu reprezinta echilibrul normal dintre cerere si oferta.
Acest varf de pret era asteptat pentru acest an sau in 2010, dar cretsrea economica in China si India, precum si nivelul scazut de dezvoltare din Europa si blocajele de rafinare din SUA au facut ca fenomenul sa inceapa in acest an.
Iata de ce referinta la piata din NY este eronata si chiar periculoasa pentru Romania dar perfect justificata de interesele oligopoliste din Romania, contrar intereselor tarii ce nu sunt aparate de nimeni.
In ce priveste privatizarile din China, acolo s-a privatizat in industria usoara, servicii sin tehnica de varf.
Cele mai mari concerne mondiale investesc acolo si mai ales americanii.
Nu incape comparatia investitiilor din China cu falsele privatizari de la noi!
Daca nu pricepi nici acum, Scufitz-o, nu-ti recomand lecitina, ci mai bine MULTA ODIHNA!


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00572 sec.