Ziua Logo
  10:18, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Externe

2005-09-27
calator (...@yahoo.com, IP: 148.244.150...)
2005-09-27 20:32
Marduk


De la: Marduk (...@yahoo.co.uk)
Data: 2005-09-27 18:39:37 , IP: 60.34.48...

Calator cu gandul...

Amice, am oarecare simpatii anglo-saxone, dar astea nu au de-a face cu subiectul de fata. Canonada antifranceza declansata de americani si, in subsidiar, de britanici este explicabila: Franta a fost eliberata, acum saizeci de ani, de SUA si de Marea Britanie, dupa ce s-a comportat pusilanimic in razboi. Dupa 1945, aceasta tara a fost reconstruita cu fonduri americane si a fost protejata impotriva unei invazii sovietice care, pana in 1950, parea iminenta (de fapt, Rusia ameninta, prin teroarea ei, intreaga Europa). Franta nu a fost si nu este un stat pe picioarele sale, aratandu-se corupt si duplicitar in politica externa. Aceasta nu inseamna ca SUA sau Marea Britanie sunt mai presus de orice critica, ci doar ca lumea civilizata le datoreaza mai mult decat si-ar putea inchipui un retor nostalgic si deficitar echipat ideologic ca tine.
--------------------------------------------------------------

Sarkozy, fiind tema, s-ar simti flatat sa reprezinte Franta întreaga cu problemele si istoria ei.
Cum, dupa cum mi te adresezi, suntem amici, te-asi sfatui amical ca data viitoare sa-ti cauti referintele în alta parte...
N-am sa-ti spun aici de ce...din prietenie.
Ma refer la referintele pe care ti-ai bazat initial actul de acuzare aduse unei tari întregi.
Pe de alta parte, tot amical vorbind, daca începi prin a pretinde la o discutie pe teme si fara aluzii personale, a combate apoi adversarul prin "absente de virgule" sau a face procese de intentie gen "retor nostalgic si deficitar echipat ideologic" este curios.
Nu ma simt atins de aceasta concluzie grabita, nu suntem, nu-i asa, amici ?. Dar prieteneste trebuie sa adaug ca e pacat sa te contrazici singur de la un mesaj la altul.
Avem totusi, s-ar parea, un punct comun: "oarecare simpatii anglo-saxone". Aici merg mai departe: ma lipsesc de "oarecare". Si în aceasta chestiune, e adevarat, "nostalgia" mea ma ajuta sa le pastrez.

Nu am sa devin anti-american pentru ca nu împartasesc viziunile politice ale lui Bush. Merg mai departe, nu am sa devin sistematic anti-Bush daca, dupa umila mea parere, Bush face ceva valabil.
A te urca la catedra si a judeca un popor si o tara întreaga este, cum sa spun ca sa nu stric vechea noastra prietenie ? Indraznesc: stupid.
Dar cred ca ai aplicat mentalitatea "tavalugului" într-un moment de suparare sau prost alimentat de ideologia deficitara a mediilor unde te informezi
Despre Irak o sa se spuna la fel peste 50 de ani: ca americanii au facut razboiul special ca sa-l elibereze.
Eliberarea, stimate amic, este o consecinta. Sau poate fi.
Daca vrei sa studiezi cel de al doilea razboi mondial, paraseste "nostalgia" si alte sentimente venite din inima, gândeste din punct de vedere militar: cum ar fi putut ajunge armatele anglo-saxone pâna în inima Germaniei ?
Churchill propunea deschiderea unui front în Balcani.
Sau ai fi dorit ca Armata Sovietica sa înfulece toata Europa ?.
Solutie care nu ar fi convenit nici Marii Britanii si nici Statelor Unite.

Franta nu uita totusi acest eveniment. Nici oficial, nici privat.
Mai informeaza-te

Amicalement votre.

PS Pentru alti forumisti: apelativul "amic" nu ma deranjeaza.


     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00643 sec.