Ziua Logo
  12:17, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-11-25

Comentarii: 28, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Suca Moromete
2006-11-25 00:19:04

Acad Simion vs Rabi Djuvara ;-)

Nea Djuvara serveste alte Curti Inalte decat Domnia-Voastra, Mr. Simion. Si-n bazaiala asta, el tuna si fulgera de afara, iar Dvs ii dati cu tifla de dinauntrul Academiei. Daca era suparat ca s-a publicat "un anume fel de" Eminescu atunci ce mi-e Djuvara ce mi-e flocloristul nost' ce citeste ... pohezie de pe peretii de la gara.

Hubert
2006-11-25 02:16:46

Rica Venturiano

He-hee! Unde esti tu Caragiale?
---
"Vreme trece, vreme vine ..."

doctorul
2006-11-25 08:06:30

Despre frustrati.....

Ce-o fi fost in sufletului lui Lucian Blaga,in 1948,cand a fost dat afara din Academie de catre idolii domnului Simion si pusi in locul lui Toma,Beniuc,etc.? Avem si-acum exemple ilustre de "colegi" ai domnului Simion,de ex.Gabriel Tepelea....Exista o incompatibilitate intre domnii Simion si Djuvara,nu trebuie s-o explic.Imi pare tare rau pentru primul,care parea ca da semne de insanatosire...Dr.George Calalb

Isidor Livia
2006-11-25 09:42:33

Isidor Livia
2006-11-25 10:38:19

Regret

neaflo
2006-11-25 12:28:22

am trait s-o citesc si pe-asta! - "D-le moderator", poate asa publici?

D-le comunist, asa in mare, pt cultura ta generala ... Djuvara si-a facut studiile la Paris: licenta in litere (istoric), 1937; doctorat in drept, 1940; doclorat de stat in litere (filozofie a istoriei) ... Djuvara e unul dintre primii experti mondiali in istorie comparata, plus unul dintre extrem de putinii istorici romani care scriu istoria romaniei reala, adevarata, nu aia care ti s-a predat tie pe santier!

Un comunist ajuns in academie vorbeste despre un om cu doua doctorate in Franta (fii convins Simioane ca nu a platit pentru ele!) ...

bre simioane, dupa cate scrii habar nu ai cine e D-l Djuvara ... scrii ca "Nu-i cunosc biografia dlui Neagu Djuvara si, la drept vorbind, nici nu ma intereseaza." - exact asa spuneau si maistrii care cladeau socialismul despre filosofi, matematicieni, scriitori trimisi la munca manuala aiurea prin tara; ce dracu doar n-o sa uiti asa repede! - adica pe tine de ce te-ar mai si interesa biografia D-lui Djuvara? ce maistrii citeau cartile alora pe care ii invata cum sa dea cu mistria? ... si ia uite ce mai romanie a iesit din mistriile lor si din invataturile maistrilor profesionisti ...

sa-ti dau un hint - din partea tatalui vezi ca vine din marile familii grecesti ... nici macar nu e roman sadea, stramosii lui n-au avut stane de oi ... numa' sa auda jiji, ca-l da afara din tara de nu se vede! si apoi o sa ramai in continuare la academie cu utc-istii ... pana te prapadesti poate il instruiesti chiar pe martirul national jiji intr-ale carturariei si ii lasi chiar mostenire tronul ... sa te asiguri ca astia indoctrinati cu doctorate la sorbona nu stau prin preajma academiei romane ca oricum n-are cine dracu se uita pe biografiile lor ...

ce-ar fi sa incepi sa publici "din invataturile lui jiji"? sau "retete de branza cu jiji" ... deja aveti 2 publicatii de box-office, la a 3-a, jiji e taman gata sa-ti duca mai departe martiriul!

Aelectrostivuitoritei
2006-11-25 13:09:42

Re: Acad Simion vs Rabi Djuvara

La 2006-11-25 00:19:04, Suca Moromete dixit:

> Nea Djuvara serveste alte Curti Inalte decat Domnia-Voastra, Mr.
> Simion.
etc

1. Eu zic ca se cuvine sa cunoastem, mai intai, ce-a scris Djuvara asa de urit despre Eminescu, de a suparat atatea delicate fiinte. Sigur sunt niste nuante care nu ar trebui sarite... S-apoi este imprudent sa-l credem pe primul venit, chiar cand vine de la Academie...

2. Si nu-mi amintesc ca Djuvara sa fi cerut intrarea in Academie. Pur si simplu nu mi-l pot imagina.

3. Un om de varsta (90 de ani!) si de trecutul domniei sale (vorbesc de cel al lui Djuvara) merita respect infinit. Asa incat schimbarea prenumelui in Rabi este o blasfemie. Ca su zic altceva.
Iar domnul academician sa nu se mai prefaca ca abia acum a auzit de Djuvara. Stie prea bine ca Djuvara chiar este istoric!

Biografie NEAGU DJUVARA

S-a nascut la Bucuresti in 1916, intr-o familie de mai indepartata origine aromana care a dat tarii mai multi oameni politici, diplomati, profesori si oameni de stiinta. Tatal autorului. Marcel Djuvara, sef de promotie la Politehnica din Berlin-Charlottenburg in 1906, a murit capitan de Geniu in armata romana in cursul marii epidemii de gripa spaniola din 1918. Mama autorului, Tinca Gradisteanu, apartinea ultimei generatii dintr-un neam de mari boieri munteni (in secolul al XVll-lea, Bunea Vistierul Gradisteanu a fost ctitorul mai multor biserici sau manastiri, printre care viitoarea Mitropolie din Bucuresti, unde a fost inmormantat).
Neagu Djuvara si-a facut studiile la Paris: licenta in litere (istoric), 1937; doctorat in drept, 1940; doctorat de stat in litere (filozofie a istoriei), 1972; diploma a Institutului de Limbi si Civilizatii Orientale (I.N.A.L.C.O.), 1988.
In 1941 participa cu Regimentul 6 Dorobanti de Garda "Mihai Viteazul" la campania din Basarabia si Transnistria. In 1943 intra prin concurs la Ministerul de Externe. La 23 august 1944 e trimis de Mihai Antonescu curier diplomalic la Stockholm pentru reluarea negocierilor de pace cu URSS. Guvernul de dupa 23 august 1944 il numeste Secretar de Legatie in Suedia, unde sta pana la preluarea definitiva a puterii de catre comunisti in toamna 1947, cand hotaraste sa nu se intoarca in tara. Din 1948 pana in 1961 si din 1984 in 1989 a activat in sanul exilului romanesc (Comitelul de asistenta pentru romanii refugiati, Radio Europa Libera, Fundatia Carol I, Casa Romaneasca etc.).
Intre 1961 si 1984 a stat in Africa subsahariana, in calitate de consilier diplomatic si juridic la Ministerul de Exteme al Republicii Niger. In virtutea acestei functii a calatorit mult in Africa, Europa si America.
In 1990 s-a intors in tara, fiind, din 1991 in 1997, profesor-asociat la Universitatea din Bucuresti. E membru de onoare al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" din Iasi si al Institutului de Istorie "Nicolae Iorga" din Bucuresti.

sorge
2006-11-25 17:19:47

D lui Simion fara regrete

Ca un om frustat a scris d ul academician Simion; nu trebuie sa te uiti de doua ori la amindoi ca sa nu ai nici un dubiu care este omul de valoare si cine nu.Probabil antipatia fata de d ul Djuvara i a fost inoculata o data cu intrarea in Academia Romana .Am auzit ca ma este academician si reactivat dupa 1989 si Ionescu C. Gulian ;daca d ul Simion are asa colegi ii inteleg antipatia fata de d ul Djuvara.
Mai demult ,cind am vazut ca scrie la ZIUA m am mirat si dupa acest articol il rugam pe d ul S.R.Stanescu ,dat fiind orientarea ziarului,daca isi mai are rostul colaborare cu d ul Simion.
Sa fiti sigur ca nu scade tirajul din aceasta pricina.

Isidor Livia
2006-11-25 19:25:00

Nu va scade tirajul ziarului Ziua din cauza lui Eugen Simion!

Ion Caramache
2006-11-25 20:27:39

Ion Caramache
2006-11-25 20:34:17

Re: D lui Simion fara regrete

Adevarul iese la iveala
ADEVARUL IESE LA IVEALA
Adevarul este ca Eugen Simion este frustrat rau de tot pentru faptul ca numele sau se gaseste in fruntea listei celor considerati a face parte din " Generatia expirata - sectiunea Stiinta " cu un numar de 822 de voturi primite pina azi 24 noiembrie 2006. Supararea savantului de renume mondial Eungeniu I. Simion nu are nici-o legatura cu opinia domnului Djuvara despre Eminescu ci pentru faptul ca domnul Djuvara a demonstrat ca persoana importanta, nu zic cine, care a avut nerusinarea sa se autodecoreze ( chestie pe care nici macar Pingelica, cel mai iubit fiu al poporului, nu a avut tupeul sa o faca ) este in realitate precum cei din povestea lui Andersen despre hainele imparatului.
Iata ce sustine domnul Neagu Djuvara in articolul sau din ziarul Cotidianul datat 6 noiembrie 2006.

<<<<< Productie culturala dupa reteta comunista
&#8230;&#8230;..Fenomenul s-a extins indata pina la cele mai inalte sfere ale culturii. Intrucit, de cind e lumea, talentele nu sint intotdeauna nelipsit asociate cu caracterul, s-au folosit la noi destul de multi scriitori de mare talent &#8211; voi cita doar pe Sadoveanu si pe Calinescu &#8211; care s-au grabit sa-si vinda numele pentru o sinecura sau si-au plecat slugarnic capul in fata tiranilor analfabeti. Daca muzicienii, de pilda, sau artistii plastici ori istoricii antichitatii si ai Evului Mediu s-au putut sustrage pina la un punct "cazurilor" materialismului dialectic &#8211; o stiinta pe care multi intelectuali romani au asimilat-o cu o repeziciune uimitoare -, intreaga productie culturala romaneasca, de la jurnalism pina la poezie, a fost pusa la pas de pe o zi pe alta. Creatorii autentici au inceput sa se ascunda sau sa taca sau sa scrie "pentru sertar".
Dar au intervenit masuri mai grave, ca suprimarea, in iunie 1948, a Academiei Regale Romane si inlocuirea ei cu Academia RPR. Hotarire insotita de masuri fizice: excluderea unei jumatati dintre membrii Academiei, multi dintre cei exclusi fiind chiar intemnitati in conditiile oribile ale momentului &#8211; opt dintre ei au murit la Sighet, alti citiva, prematur, de pe urma suferintelor indurate. Cei ramasi "in piine" au inceput, la ordin, sa coopteze membri fara valoare, unii chiar fara nici o opera, si sa participe in cor la osanalele regimului &#8211; vorba veche, numai podeaua oprea temeneaua. Daca membrii inaltei institutii, dupa momentul decembrie 1989, ar fi avut cinstea intelectuala si curajul moral de a face mea culpa, de a clama parerea de rau pentru slabiciunea de care au dat dovada - gest de inalta barbatie pe care l-a facut un mitropolit Corneanu sau un Alexandru Paleologu &#8211;, poate i-am fi iertat si poate am fi vazut cooptati in graba in Academie citiva din intelectualii de valoare "uitati" sau prigoniti in deceniile de apasare comunista. Cind colo, potentatii nobilei institutii au purces cu totul de-a-ndoaselea: nu numai ca n-au grait o vorba de pocainta, dar au luat in pripa o masura de-a drepul ticaloasa, decretind ca nu mai puteau fi alesi membri deplini ai Academiei personale peste 65 de ani. Dintr-un condei se excludeau toti cei "cu operele la sertar"! O infamie. Iar potentatii intelectuali din ajun, cei care profitasera singuri de toate privilegiile, un Eugen Simion, un Dan Berindei, au ramas pina azi sa tina, tot ei, in Institutie, "piinea si cutitul"&#8230;&#8230;<<<<<
Pai nu are domnul Neagu Djuvara rezon, iar Eungeniu I. Simion n-are pardon?

Vedasharma
2006-11-25 21:50:59

Re: Acad Simion vs Rabi Djuvara

Ion Caramache
2006-11-25 22:16:05

Re: Despre frustrati.....

La 2006-11-25 08:06:30, doctorul a scris:

> Ce-o fi fost in sufletului lui Lucian Blaga,in 1948,cand a fost dat
> afara din Academie de catre idolii domnului Simion si pusi in locul
> lui Toma,Beniuc,etc.? Avem si-acum exemple ilustre de "colegi" ai
> domnului Simion,de ex.Gabriel Tepelea....Exista o incompatibilitate
> intre domnii Simion si Djuvara,nu trebuie s-o explic.Imi pare tare rau
> pentru primul,care parea ca da semne de insanatosire...Dr.George
> Calalb
>
Lupul a schimbat parul, dar nu a schimbat naravul

Se pare ca frustrarea pentru faptul ca faradelegile sale morale au iesit precum uleiul la suprafata l-a facut pe academicianul ziarist hebdomadar Eugen I. Simion sa isi schimbe in nu mai putin de o saptamina fizionomia si culoarea podoabei sale capilare.
Priviti la pozele de saptamina trecuta si la cele din saptaminile precedente care stateau cocotate in capul analizelor si comentariilor hebdomadare ale lectorului care ( ma rog ) se recomanda falos si mindru cu nevoia mare drept profesor la Sorbona 4.
Priviti la poza aceluiasi personaj care denunta <<< frustrarile si faradelegile <<< paioase din ochii altora, dar nu vrea sa fie onest si sa isi recunoasca <<< frustrarile si faradelegile <<< birnoase si groase precum trunchiul stejarului din Borzesti ce sticlesc in ochii savantului de renume mondial in capul cotidianului Ziua din 25 noiembrie 2006.
Vive la diference!

Lambert
2006-11-26 00:06:25

Re: Despre frustrati.....

M'da, buna intrebarea.

La 2006-11-25 08:06:30, doctorul a scris:

> Ce-o fi fost in sufletului lui Lucian Blaga,in 1948,cand a fost dat
> afara din Academie de catre idolii domnului Simion si pusi in locul
> lui Toma,Beniuc,etc.? Avem si-acum exemple ilustre de "colegi" ai
> domnului Simion,de ex.Gabriel Tepelea....Exista o incompatibilitate
> intre domnii Simion si Djuvara,nu trebuie s-o explic.Imi pare tare rau
> pentru primul,care parea ca da semne de insanatosire...Dr.George
> Calalb

Lambert
2006-11-26 00:14:38

Re: am trait s-o citesc si pe-asta! - "D-le moderator", poate asa publici?

Si daca le-a facut alea toate la Paris este automat absolvit de orice critica? Si daca are nu stiu cate doctorate trebuie indesat automat in Academie?
Zola a intrat, Balzac a ramas p'afara.. Se lucreaza frantzuzeste si la Bucuresti ;-)

Istoria Romaniei este adevarata cand citesc ca Ioan Antonescu a scapat tzara de dezastrul creat de partidele istorice sovaitoare si mancate de lupte interne marunte (vezi Stolo & Co acum!) si de un Rege Carol al II-lea dezastruos si corupt. Si ca "multumesc-frumos", a fost vandut si ucis. Pana atunci nu avem Istorie aceea adevarata cum ii zici tu.

La 2006-11-25 12:28:22, neaflo a scris:

> D-le comunist, asa in mare, pt cultura ta generala ... Djuvara si-a
> facut studiile la Paris: licenta in litere (istoric), 1937; doctorat
> in drept, 1940; doclorat de stat in litere (filozofie a istoriei) ...
> Djuvara e unul dintre primii experti mondiali in istorie comparata,
> plus unul dintre extrem de putinii istorici romani care scriu istoria
> romaniei reala, adevarata, nu aia care ti s-a predat tie pe santier!
>
> Un comunist ajuns in academie vorbeste despre un om cu doua doctorate
> in Franta (fii convins Simioane ca nu a platit pentru ele!) ...
>
> bre simioane, dupa cate scrii habar nu ai cine e D-l Djuvara ... scrii
> ca "Nu-i cunosc biografia dlui Neagu Djuvara si, la drept vorbind,
> nici nu ma intereseaza." - exact asa spuneau si maistrii care cladeau
> socialismul despre filosofi, matematicieni, scriitori trimisi la munca
> manuala aiurea prin tara; ce dracu doar n-o sa uiti asa repede! -
> adica pe tine de ce te-ar mai si interesa biografia D-lui Djuvara? ce
> maistrii citeau cartile alora pe care ii invata cum sa dea cu mistria?
> ... si ia uite ce mai romanie a iesit din mistriile lor si din
> invataturile maistrilor profesionisti ...
>
> sa-ti dau un hint - din partea tatalui vezi ca vine din marile familii
> grecesti ... nici macar nu e roman sadea, stramosii lui n-au avut
> stane de oi ... numa' sa auda jiji, ca-l da afara din tara de nu se
> vede! si apoi o sa ramai in continuare la academie cu utc-istii ...
> pana te prapadesti poate il instruiesti chiar pe martirul national
> jiji intr-ale carturariei si ii lasi chiar mostenire tronul ... sa te
> asiguri ca astia indoctrinati cu doctorate la sorbona nu stau prin
> preajma academiei romane ca oricum n-are cine dracu se uita pe
> biografiile lor ...
>
> ce-ar fi sa incepi sa publici "din invataturile lui jiji"? sau "retete
> de branza cu jiji" ... deja aveti 2 publicatii de box-office, la a
> 3-a, jiji e taman gata sa-ti duca mai departe martiriul!
>
>

Roxana
2006-11-26 04:09:28

Re: Nu va scade tirajul ziarului Ziua din cauza lui Eugen Simion!

Raquel
2006-11-26 06:55:49

Neaflo, ce-i aia "licenta in litere (istoric)" ?!

De cand facultatea de istorie este asimilata literelor ?! Asa puteai sa pui semnul egal si cu politehnica, stiintele economice si educatia fizica.
Nenea asta nonogenar ar face mai bine sa se preocupe de salvarea sufletului.

Isidor Livia
2006-11-26 09:37:13

Opinie

Isidor Livia
2006-11-26 09:53:51

Rectificare

Vedasharma
2006-11-26 13:06:01

Re: Neaflo, ce-i aia "licenta in litere (istoric)" ?!

Raquel
2006-11-26 13:42:51

Vedasharma - multumesc pentru lamuriri.

Asa o fi, dar asta nu-i da dreptul filosofului istoric si ce mai este dumnealui, sa-l cenzureze pe Eminescu.

Vedasharma
2006-11-26 14:20:46

Re: Vedasharma - multumesc pentru lamuriri.

Ratza
2006-11-26 18:42:42

Care este opera care justifica pozitia dvs. de academician si conducator al Academiei Romane?

Sunt interesat sa cunosc in ce constau meritele si opera care au dus la promovarea lui Eugen Simion pe pozitia de academician si conducator al Academiei Romane precum si rezultatele mandatului (mandatelor) de conducator al Academiei Romane. Multumesc anticipat!

Suca Moromete
2006-11-26 19:44:24

Re: Care este opera care justifica pozitia dvs. de ..

N-am vazut sa raspunda pana acum careva din ei la interpelari. Astia stau toti in Olimp.Asa ca ramanem intre noi muritorii de rand ;-)..

Vezi totul despre Eugen Lovinescu si cand termini (prin 2020), iti mai insir niscai titluri. Prost nu-i, ca nici Djuvara nu-i. Au ei alte metehne.
Ca acum trebuia automat sa-l si pupincureze de Sef la Academie, asta chiar ca ma intreb si eu de ce (sic!). N-a mai fost ratacit freun "Stolnici" p'acolo? Sau o fi fost, dar avea in "CV-ul de dupa pashopt" prea multi anisori pe la stuf in delta..
Ghici ciuperca ce-i.

La 2006-11-26 18:42:42, Ratza a scris:

> Sunt interesat sa cunosc in ce constau meritele si opera care au dus
> la promovarea lui Eugen Simion pe pozitia de academician si conducator
> al Academiei Romane precum si rezultatele mandatului (mandatelor) de
> conducator al Academiei Romane. Multumesc anticipat!
>

Vedasharma
2006-11-26 22:18:17

Re: Care este opera care justifica pozitia dvs. de ..

Dan Iasi
2006-11-26 22:57:15

un taranut securist

nu-i stiu backgroundul dar pare un taranut securist acest simion

oare aceasta categorie incurajata din tinerete de comunisti se poate considera reprezentativa pt ceva romanesc?

motanul incaltat
2006-11-27 00:07:51

Djuvara cel frustrat

Zice dl. Simion :

Ii inteleg supararea, nu este singurul autor roman care, dupa ce a publicat doua sau trei carti, se simte frustrat, ignorat, persecutat pentru ca nu este chemat in inalta institutie. Boala veche, sentiment de vexatiune raspandit in lumea celor care publica. Pentru un roman care stie sa citeasca este aproape o fatalitate sa inceapa sa scrie si sa publice, zicea cu aproximatie I. L. Caragiale. Iar daca publica, numai o cabala, o oculta ticaloasa impiedica accesul lui in marile institutii stiintifice din tara si strainatate. Nu-i cunosc biografia dlui Neagu Djuvara si, la drept vorbind, nici nu ma intereseaza. L-am ascultat cu catva timp in urma, protestand pe postul national de televiziune, de chiar ziua lui Eminescu, impotriva faptului ca au fost publicate articolele politice ale poetului. M-am mirat ca un intelectual care a trait, dupa cate am aflat, aproape toata viata lui in Franta, poate sa aiba o neintelegere atat de absurda a fenomenului Eminescu si sa fie suparat ca articolele politice pot fi puse, azi, in mana cititorilor dupa ce timp de o jumatate de secol ele au fost interzise de regimul totalitar.


Nene Simioane, in Franta s-au dus, de regula, "umanistii" romani.
Cineva imi spunea odata ca poti sa aduni si sa faci 30-40 de "Academii Romane" numai cu romanii din Franta.
In America s-au dus (tot....de regula) inginerii.
Dar "inginerii romani" din America nu cauta GLORIE.
Ei o AU.
"Umanistii romani" din Franta o cauta.
Dar asteapta LEAFA de la guvern............
Nu'sh daca ma-ntelegi.....cuie de douazeci...
Motanul

motanul incaltat
2006-11-27 00:11:31

Re: un taranut securist

La 2006-11-26 22:57:15, Dan Iasi a scris:

> nu-i stiu backgroundul dar pare un taranut securist acest simion
> oare aceasta categorie incurajata din tinerete de comunisti se poate
> considera reprezentativa pt ceva romanesc?


Nu vezi ca te contrazici ?!
Pai daca nu-i stii "beagraundu" de ce-ti dai cu presupusul ?
Si de ce tre sa-l faci "secorist" pe dl. Simion ???
Bai, lasa-te de balcanisme !
Motanul


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00755 sec.