Ziua Logo
  15:22, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-12-07
M_D_L (...@email.ro, IP: 193.231.40...)
2006-12-07 16:44
Vreti sa ne prostiti din nou

In invatamantul preuniversitar nu s-au cheltuit banii pentru ca:

1. Au venit prea tarziu si nu a fost timp suficient, ca sefii de catedra sa caute firmele furnizoare de echipamente. Daca nu s-au dat bani de zeci de ani, profesorii nu s-au mai interesat sa vada cine produce aparatura didactica, la ce preturi, in ce conditii de calitate, etc si au fost prinsi pe picior gresit.
Nu poti sa cumperi la intamplare, fara o documentare serioasa.

2. Au fost impuse limitari in privinta sumelor maxime pe produs (aproximativ 1500 RON), care au facut imposibila achizitionarea de truse didactice performante si de aparatura produsa de firmele serioase. La un liceu din localitate, ca sa cumpere un osciloscop mai bun, au fost nevoiti sa-l ia pe bucati. Altfel nu acceptau cei de la contabilitate.
La unele scoli, ca sa nu ramana banii necheltuiti, s-au apucat ca cumpere tot felul de prostii, care nu le erau necesare (poate ca asta a fost si interesul celor care sunt pusi sa ne conduca).

3. Este aberant si sistemul de achizitie prin licitatii. Anumite echipamente trebuie achizitionate dupa alte criterii decat cele care se trec de obicei in caietele de sarcini. Trebuie mai multa flexibilitate si libertate de decizie, pentru cei care sunt beneficiarii produselor respective. Una este sa cumperi toner sau hartie de scris si alta este sa cumperi analizoare se spectru, pompe de vid, laseri si detectoare optice. Si cand te duci sa-ti cumperi un autoturism, nu te uiti numai la puterea motorului, la tipul tractiunii, etc.
Daca este sa se faca smecherii, atunci se pot face si cu licitatii la fel de bine.

4. Invatamantul nostru este de tip colonial.
Am discutat cu un cercetator indian (fizician, care studia fibrele optice), care mi-a spus ca pe vremea cand India era colonie britanica, englezii nu le dadeau voie (si nu stimulau) sa dezvolte domeniile experimentale. Se facea in scoli foarte multa teorie (ca la noi) si nu se punea accentul pe tehnologie si aplicatiile practice. Normal ca nu erau interesati ca sa se emancipeze indienii si sa produca tranzistoare, motoare Diesel, sateliti. Englezii doreau sa-i domine si sa le ia cu japca cositorul, cauciucul natural, ceaiul, etc. Numai dupa ce i-au alungat pe englezi, burghezia locala a inceput sa schimbe programele de invatamant si i-a stimulat pe experimentatori.
Din aceasta cauza si la noi profesorii nu au fost pregatiti carespunzator si nu se descurca la practica. Majoritatea profesorilor de fizica nu sunt in stare sa efectueze experiente simple si sunt complet habarnisti cand vine vorba de partea aplicativa. Nici nu stiu ce aparate sa cumpere, atunci cand se dau bani pentru aparatura.
Am vazut si elevii din lotul national, care mergeau la olimpiada internationala. Erau toba la teorie, dar nu stiau cum fuctioneaza un aparat de radio, un radar, etc.
Intrebati si dumneavoastra cativa profesori de fizica, cum merge un magnetometru, un detector de radiatii, sau chiar si instalatia de aprindere de la masina. O sa constatati ca sunt nuli. Multi nu stiu ce rol are bobina de inductie si am intalnit si un caz (profesor universitar !!!) in care nu stia ca bujia are rolul de a aprinde prin scanteie amestecul carburant din cilindrul motorului.
Lucrurile se vor rezolva numai atunci cand vor apare producatori romani in domeniul industrial (daca vom mai scapa vreodata de jugul colonial). Acestia vor avea nevoie de forta de munca bine pregatita si vor schimba regulile (programele, pregatirea profesorilor, dotarea laboratoarelor) in invatamant.

Hubert (...@yahoo.de, IP: 88.198.41...)
2006-12-07 17:35
Re: Vreti sa ne prostiti din nou

Pai dati-va silinta acum si cumparati niste metri-cubi de lemne sa incalziti clasele ca vine Boboteaza in ianuarie si iar suflati in degete prin clasele de scoala. Uite la ei ce probleme au. Sa nu-mi faceti criza de nervi ca Jackie Onassis ca n-ati reusit s acheltuiti 8 milioane intr-o zi de piatza pe la Dior si Versace.
Din maruntzis cumparati si niste icoane ;-)..

La 2006-12-07 16:44:21, M_D_L a scris:
> In invatamantul preuniversitar nu s-au cheltuit banii ...


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00483 sec.