Ziua Logo
  17:18, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-09-12
Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 86.107.234...)
2006-09-12 15:49
Acrii - s strugurii!

Cam asa se traduce acreala dlui Severin. Ca deh, s-ar dori si el membru al acestui sacerdotiu al "ratiunii" si "moralitatii". Ca a cochetat cu aceasta pozitie pre vremuri cand era in opozitie fata de nea Nelu ( el a vrut ar vrea dar nu a fost acceptat).
In rest , ce sa zic? Subscriu cu toate membrele. Dar acreala si mahnirea il face sa se limiteze doar la aspectele personale . Ca ar putea face mai mult. Si sa observe ca in gnl sacerdotii societatii civile fac apel la Platon si cetatea condusa de filosofi. Ori aici e un schepsis. Societatea propusa de ei este bipartita - sacerdotiul si poporul. Adica bipartita. Adica neeuropeana.
Fiindca societatea de factura indo-europeana e o societate tripartita : sacerdotiu , clasa detinatoare a puterii (militare si adtive) si clasa care asigura mijloacele se subzistenta - orantes, pugnatores si laborantes cf tripartitiei medievale sau brahmani, kastria si ceilalti in India dupa cucerirea indo-europeana. (potolevu ca nu-i gaselnita mea. De unu Dumezil ati auzit?)
Din aici decurge si inevitabilul esec al mult stimatei noastre "societati civile" si limitele "civismului" ei.
Daca am sapa mai mult am gasi si atractia catre marxism si comunism a unei importante parti a intelectualitatii europene si afilierea ei la comunism . Credeau sireacii ca ei , stapanii cuvintelor vor fi druizii noi epoci. Dupa cate stim s-au inselat. Dar atractia ramame (nu ptr comunism ci ptr o societate bipartita ).
Ah, da. Exista o zona a lumii in care bipartitia este stapana. Zona asiatica a culturii de orez.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00644 sec.