Ziua Logo
  03:17, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-09-29

Comentarii: 13, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

indel
2006-09-29 00:39:56

Hidrogen sulfurat

Interesant articolul, intr-un fel. Eu stiam inca din scoala ca de pe la 180 in jos Marea cea Mare n-are viata din cauza bashi...pardon, hidrogenului sulfurat si ca doar niste bacterii anaerobe ar salajui acolosha.
Nu stiu de ce trebuiau ruskii sa ne zica ce se stia deja! Pe de alta parte, La Institutul Roman de Cercetari Marine era director, dupa 1976-1977, Contraamiralul Tomescu. Un tip marunt in toate. Il cred in stare sa fi dat shfoara'n Tara de mai Sus sa primeasca confirmare. Din ce-mi aduc eu aminte, baietii de la IRCM n-aveau, in temele lor de cercetare, studiul nivelelor mai coborite de 50 - 60 metri - pentru probe de apa - pen'ca pentru ultrasonoru', sonoru' si infrasonoru', baiatu' a fost "field engineer" adica leganat de valurile de 7- 8 metr pe Ariesul, Gilortul sau Marea, mici pescadoare botezate nave de cercetari. Ehei, ce vremuri...mincai cu farfuria in mina stind cracanat ca sa nu basculezi in apa.

morkov
2006-09-29 00:53:31

Marea Neagra

Este una dintre cele mai ciudate mari de pe Glob. De mic copil stiam ca este o mare "moarta" din punct de vedere al vietuitoarelor avansate (nu bacterii), pentru ca stratul care permite viata este extrem de redus (sub 5%) din enorma adancime a marii - de peste 4500m.

Revista Stiinta si Tehnica a publicat cu multi ani niste "scenarii" apocaliptice in cazul unui cutrebur care ar determina intoarcerea apei, adica coborarea in adancuri a apei sarate si urcarea la suprafata a apei bogata in H2S.

H2S este un gaz extrem de periculos datorita toxicitatii sale, atacand sistemul nervos. Nu imi mai aduc aminte de la chimie daca se aprinde spontan in contact cu aerul (din cate stiu nu se apinde).

In Marea Neagra, Robert Ballard, cel care a descoperit Titanicul, a descoperit urmele unei nave din lemn perfect conservata (cea mai veche corabie de lemn din lume), precum si asezari umane de denota faptul ca Marea Neagra a fost probabil un lac invadat brusc de Marea Mediterana in urma unui cataclism ce a dus la ruperea barajului din Bosfor.

Marea Neagra este fascinanta, insa fascinatia ei nu reduce din periculozitate.

Ciufulici
2006-09-29 06:43:34

Potopul documentat in Biblie a fost la Marea Neagra

Noe a locuit in Dobrogea extinsa de atunci.
Potopul a facut ca populatiile sa migreze, asa au ajuns conceptele astromomice (si matematica si scrisul si religia) plecate de pe malul Marii Negre tocmai in Egipt, unde au ajuns la o mare inflorire. Intreaga cultura antica isi are radacinile istorice in acest potop, ca efect direct sau colateral.

morkov
2006-09-29 10:04:38

Pentru Ciufulici

Potopul documentat in Biblie nu este doar unul. Pana cand Biblia a fost scrisa / compusa au trecut milenii, timp n care povestirile legate de "primul om", de "revarsarea apelor" si alte povesti minunate si pline de invataminte, au fost transmise din om in om, de la mama la copii, etc.

Lumea de azi cauta Atlantida lui Platon. De la scufundarea orasului si pana la descrierile lui Platon au trecut secole. De fapt, fara sa isi dea seama, Platon descrie nu inundarea unui teritoriu, ci a mai multora. Platon a facut in vremea sa crcetari intreband oamenii, dar acestia au povestit numeroase povesti fiecare cu versiunile ei. In spatele acelor povesti nu este numai o intamplare, ci mai mult ca sigur mai multe.

Schlieman a descoperit Troia. Gresit: a descoperit 9 orase Troia unul sub altul, datand din timpuri stravechi. Vor fi descoperite osemintele vreunui personaj din Iliada ? Nici vorba. Si asta numai pentru ca sunt multe oseminte pe acolo. Care sunt din vremea razboiului troian, din moment ce nici macar nu se stie daca razboaiele descrise in iliada au avut loc intr-adevar acolo.

Revenind la idee: a spune ca potopul bilic a avut loc in Marea Neagra sau in zona ei este un hazard la fel de mare ca acela in care, fiind descoperite osemintele unui om din epoca bronzului, un om de stiinta ar spune "Acesta este Bucur - fondatorul Bucurestiului." Chiar scris pe mana sau pe o eticheta cum ca s-ar numi Bucur, nu am sti daca este vorba despre ACEL Bucur sau de un alt Bucur, poate ruda.

Concluzie: Potopul biblic NU a avut loc in Marea Neagra, cu exact aceeasi probabilitate cu care A avut loc aici si asta pentru ca DA, in Marea Neagra a avut loc un potop in momentul cedarii barajului natural din Bosfor. Apa sarata pelagica (de la suprafata) a Marii Negre provenind din Mediterana, iar cea grea, bentonica (de adancime) fiind cea initiala.

unudin multi
2006-09-29 10:17:00

Bomba

S-ar putea sa existe un sambure de adevar in cele expuse. Acest tip de cercetari, in domeniul razboiului meteo, nu le fac numai rusii ci si americanii dupa cum scriu ziarele.
Privind arderea hidrogenului sulfurat, aici apare o problema extrem de spinoasa, sulful. Prin ardere, hidrogenul sulfurat genereaza apa si bioxid de sulf ( gaz extrem de toxic) care combinat din nou cu vaporii de apa din atmosfera duce la formarea de acid sulfuric si formarea de ploi extrem de acide. Deci problema mare este separarea sulfului din hidrogenul sulfurat si implicit evaluarea costurilor unei asemenea instalatii de ardere. Utilizarea rezervei din mare pentru obtinerea de apa grea este un lucru demn de luat in seama mai ales ca probabil costurile sunt mult mai mici decat cele actuale. Deasemeni trebuie luate in calcul si implicatiile politico-militare ale operatiei. Oricum trebuie studiate toate variantele posibile.

simiondan
2006-09-29 11:27:49

greu cu chimia asta

pentru cei care n-au invatat-o, adica pentru mine. dar daca oamenii care se pricep spun ca acolo-i rost de energie multa si ieftina , romania are o mare sansa. oare cat o costa in casa omului incalzirea de iarna provenita din strafundurile marii negre? adica mai clar- studiu de fezabilitate pentru afacerea asta. ce mi se pare mie hazliu in articolul asta e treaba cu rusii si detonarea marii negre. pai daca detonau marea neagra distrugeau america si nato? toate tarile riverane erau puse la prajit inclusiv fostul urss asa ca ideea nu cred ca tine. mai repede cred ca rusii i-au inteles primii potentialul energetic si au utilizat smecheria cu detonarea sa-i opreasca pe ceilalti pana cand vor stapani ei fenomenul.

iskra
2006-09-29 12:20:49

pacat

E tare articolul !!! :)) oare se mai scoate revista "Anticipatia" ? Cred ca acolo merg mai bine astfel de incercari literare :))

voyager
2006-09-29 15:11:02

Oooolala, , bomba secolului.

Si mai trebuie sa stiti pentru linistea voastra ca asta vieste nu e totul, situatia e si mai grava in toate apele de peste mari, oceane si tari.
Savantii au vinit s` au diemonstrat ca marili si oceanili contine 66,6% in volum hidrogen, care este si mai si, cea mai iexplosiva molecula cand se re-unieste cu oxijenu. Iar daca nu se re-unieste la timp, ci vrea el sa faca o bomba atomica d-aia H, din deuteriu si tritiu, atunci sa te ti, ca nu ne mai tzane pe Pamant nici gravitatia..
Pisiemne ca d-asta iexplodeaza corpurili ciresti, cand se prea umplie de dijectii..

unudin multi
2006-09-29 15:50:19

Re: pacat

La 2006-09-29 12:20:49, iskra a scris:

> E tare articolul !!! :)) oare se mai scoate revista
> "Anticipatia" ? Cred ca acolo merg mai bine astfel de
> incercari literare :))
>
Nu este chiar o gluma. Problema e veche si acum readusa pe tapet.

alwis46
2006-09-29 16:06:41

Re: pacat...da, dar treaba e serioasa...

Iskra,

Pe la 1967 si 1968, nava mea a avut mai multe iesiri in misiune, cu echipe de cercetatori oceanografi si de alte specialitati inrudite, intr-un program sustinut de Academia Romaniei. Iesirile au avut loc numai pe Marea Neagra si in aceste echipe erau de obicei si doi-trei academicieni.
Ei bine, inca de atunci, discutand seara la un stavrid prajit si o gura de vin in timp ce nava era la ancora in mijlocul apelor, se punea exact aceiasi problema care apare acum in acest articol.
De fapt, cercetatorii de atunci erau chiar mai drastici, cota sub care viata marina in Marea Neagra nu mai exista fiind situata incepand cu adancimea de 50 de metri. Sunt lucruri pe care le stiu de 40 de ani si problema nu este nici gluma si nici motiv de lansat mistocareli.
De obicei, in ultimii ani, viata bate de departe unele filme chiar de anticipatie stiintifica.
In anii aceia mijloacele tehnice nu erau atat de evoluate dar flacaii aia de la Academie stiau foarte bine ce cauta, luand atat probe de apa de la diferite adancimi cat si carote de fund marin cu niste instrumente speciale care forau gauri cu un diametru cam de cinci centrimetri si lungi cam de un metru care stocau proba intr-un recipient transparent, de exact cotele de mai sus, ca se vedeau foarte bine straturile de sedimente.
Si o ultima informatie. Marea Neagra nu are adamcimi de peste 4500 metri asa cum am vazut ca a scris un forumist. Cea mai adanca fosa a Marii Negre nu trece de 2250 metri.

S-auzim numai de bine !


La 2006-09-29 12:20:49, iskra a scris:

> E tare articolul !!! :)) oare se mai scoate revista
> "Anticipatia" ? Cred ca acolo merg mai bine astfel de
> incercari literare :))
>

alwis46
2006-09-29 16:15:31

Re: Oooolala, , bomba secolului.

Asa e bre...da si omul are in el sulf si carbune dar stii de ce nu ia foc ? Din cauza apei ca e mai multa in organism. Ei bine, la unii, apa asta cu fierul din organism, cam cat sa faci un cui, da o rugina care-i afecteaza pe multi si le gripeaza anumite organe......
Mai greu e cu deuteriul si tritiul ca trebuie niste burghie foarte fine sa gauresti moleculele si sa bagi in ele atomi in plus ca sa ajungi la elementele astea...zau ! Am avut eu un burghiu d-asta cand am vrut sa fac apa oxigenata sa mai bag un atom de oxigen in plus si s-a rupt ca era hidrogenul ceva mai mult la intrare......
Uite asa nu am facut apa oxigenata......casnica.


La 2006-09-29 15:11:02, voyager a scris:

> Si mai trebuie sa stiti pentru linistea voastra ca asta vieste nu e
> totul, situatia e si mai grava in toate apele de peste mari, oceane
> si tari.
> Savantii au vinit s` au diemonstrat ca marili si oceanili contine
> 66,6% in volum hidrogen, care este si mai si, cea mai iexplosiva
> molecula cand se re-unieste cu oxijenu. Iar daca nu se re-unieste la
> timp, ci vrea el sa faca o bomba atomica d-aia H, din deuteriu si
> tritiu, atunci sa te ti, ca nu ne mai tzane pe Pamant nici
> gravitatia..
> Pisiemne ca d-asta iexplodeaza corpurili ciresti, cand se prea umplie
> de dijectii..
>

iskra
2006-09-29 18:09:36

Re: pacat

Da, despre stratul cu apa bogata in H2S stiu din liceu. Ridicola e ideea ca oamenii ar putea sa dreneze cumva gazul ala. Acolo e echivalentul nu a unei bombe ci a mii de bombe atomice. S-a format in mii de ani si ar lua probabil sute de ani ca sa fie extras sau tinut sub control. Sa fie exploatat ca zacamant de H2S poate dar nu ca ne vom salva in modul asta. Aprinderea sau pur si simplu ar duce la o catastrofa neimaginabila. Avem ca exemplu ce s-a intamplat in Africa in 86 cand un fenomen asemanator s-a intamplat cu CO2. in lacul Nyos, care pe langa Marea Neagra era o baltoaca in fata blocului.
http://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Nyos
Singura speranta este ca pana acum stratul s-a dovedit destul de stabil la "agresiuni" externe, dovada ca a rezistat la exploziile sutelor de mine si bombe in al doilea razb mondial.

indel
2006-09-29 20:09:10

alwis46

Banuiesc ca nava de care vorbesti este nava hidrografica a Marinei Militare. Transformata ca nava de cercetari dintr-un distrugator reformat, nava era lunga si subtire ca o lama de cutit si lua benzi de 40 grade, in februarie cind zapada "cadea" orizontal din cauza vintului. Tii ce mare scirboasa e in februarie si martie.


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00577 sec.