Ziua Logo
  17:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2007-07-06
mdionis (...@hotmail.com, IP: 147.163.52...)
2007-07-06 16:05
Cateva precizari


"Romanitatea balcano-carpata este o realitate de peste doua milenii."

Fals. 2007 - 106 = 1901 < 2000.
A, e adevarat ca Imperiul Roman a ajuns in Balcani acum peste 2100 de ani prin cucerirea Greciei si Iliriei si acum peste 2000 de ani prin anexarea Moesiei, insa sintagma "balcano-carpata" nu defineste o realitate de fapt inainte de cucerirea Daciei lui Decebal.

"De peste doua secole, specialistii au demonstrat ca limba noastra are patru dialecte: daco-roman (la nord de Dunare), aroman sau macedo-roman, megleno-roman si istro-roman (in Balcani)."

Inexact. Dialectul daco-roman (DR) nu se vorbeste exclusiv la nordul Dunarii ci si la sud de fluviu, in special in zona Timocului sarbesc. Comunitati de vorbitori ai acestui dialect se intalnesc razlete si in nordul Bulgariei. Apoi: specialistii (in acest caz lingvisti) nu au _demonstrat_ existenta a patru dialecte ci au _identificat_ patru tipuri dialectale in care se subdivid locutorii limbii romane. Formularea "peste doua secole" este exagerata, abia lingvistica stiintifica in sine are vreo 231 de ani, actul sau de nastere fiind celebrul articol comparatist al onorabilului Jones din 1786. Sa zicem ca diviziunea in dialecte a limbii romane este acceptata de majoritatea lingvistilor de ceva mai mult de 150 de ani.

"Aromanii sunt sau nu romani?"

Intrebarea pusa in acest fel este absurda. Insusi numele etnic "aroman" ("ar'm^n(u)" si alte variante subdialectale) nu reprezinta altceva decat numele etnic care se scrie "roman" in dialectul DR, modificat conform legilor de evolutie fonetica ale dialectului AR. In alte cuvinte, e ca si cum ai intreba un roman daca este roman.
Intrebarea corecta este daca grupul de vorbitori de aromana a dezvoltat o constiinta de comunitate separata la nivel etnic fata de comunitatea (si ea eterogena) a vorbitorilor de DR. Raspunsul nu este extrem de clar si nici uniform in toate grupurile de aromani. In Grecia, statutul de minoritate "culturala" insa nu "nationala" a dus la raspandirea ideii confuze de identitate etnica "greaca" insa vorbitoare a unui idiom romanic ce are asemanari cu limba (daco-)romana; nu lipseste insa nici versiunea identitatii etnice separate atat de greci cat si de romani. In Albania si Macedonia, presupusa identitate etnica greaca nu este o opinie raspandita intre aromani, predomina perceptia de mic grup de sine-statator care ignora existenta unui mare grup etnic mai mult sau mai putin similar organizat in statul modern de la nord de Dunare, Romania.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00557 sec.