Ziua Logo
  09:26, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2006-03-22
Cristiana (, IP: 213.22.126...)
2006-03-22 13:46
Un adevarat iubitor de neam si de tara

"Din anume organe de presa ale tarilor pe care le stim prietene ni se trimit adesea instiintari despre soarta care ar trebui sa ne astepte.....si se cheltuiesc declkaratii patetice - pe linga cele acuyatoare si amenintatoare - despre "biata Romanie" ajunsa "la momentul crucial". Si scrisori particulare si marturisiri orale contribuie la aceasta cainare. Trebuie sa le spunem tuturora ca aceasta atitudine nu ne misca provocind recunostinta noastra, ca ne jigneste si ne revolta. Am cresacut si am trait doua mii de ani in marginea pustiului si a salbaticiunii. Peste noi s-a aruncat cine a vrut. Am vayut trecind toate neamurile care erau, cu lacomia si cruyimea lor, in starea celor mai de jos animale. Am trait. a fost nu o minune a soartei, ci O MINUNE A NOASTRA. "
( Nicolae Iorga, Nu Vroim Compatimire, Neamul Romanesc 1 febr. 1940)

"Ideea nationala, pe care totusi, pentru ai lor (vorbeste de statele mari si puternice) se sprijina, nu constituie nici o piedica atunci cind e vorba de acele tari, cu privire la care, cindva Leopoldul cel vechi al Belgiei gasise formula: "infirmitatea statelor mici"........Si cea mai groasa minte inculta, hranita cu idei politice nedigerate face deosebirea intre state mari si state mici, pentru ca de la inaltimea kilometrilor tarii sale si a productiei umane, a ispravilor tehnicei sa decreteye ca trebuie sa dispara, devenind niste "spatii vitale" aceste trtecatoare formatiuni care incurca marele mers al lumii......Germania de o parte, ori Rusia de alta, nu pot stapini aici decit in dauna unor interese care sunt ale tuturor statelor europene. E un lucru care, daca am sti sa vorbim de interesele noastre, ar trebui sa fie continuu amintit"

(Nicolae Iorga, State de interes european. Neamul Romanesc, 28 ianuarie 1940)

Ei bine, a-ti apara interesele neamului tau la vremea aceea, insemna a judeca realist interesele marilor puteri, fie ele de dreapta sau de stinga, si a te mentine drept si demn in fata lor. Un Iorga, un Parvan, un Virgil Madgearu au facut-o. Au condamnat cu aceeasi vehementa pericolul bolsevic cit si cel fascist. Citi oameni astazi mai sunt capabili de o luciditate deyinteresata precum a acestor inaintasi? Citi isi dau seama ca tot un "spatiu vital" suntem considerati de marile puteri? Putini. Poate istoricul Florin Constantiniu care spunea mai dauazi intr-un interviu:

"Traim astazi in plin proces de mondialiyare, altfel spus de puternice presiuni asupra identitatilor si constiintelor nationale. La noi, acestui proces obiectiv i se adauga o campanie SISTEMATICA - in care sunt angajate si citeva publicatii culturale - de DENIGRARE a patriotismului si a sentimentului national."


Roxana (...@free.fr, IP: 82.238.120...)
2006-03-22 16:06
Re: Buna Cristiana... Asa este...


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00680 sec.