Ziua Logo
  05:27, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-03-18
Rakoczi Ferencz (...@yahoo.com, IP: 81.181.188...)
2006-03-19 16:04
Despre Autonomie si Regionalizare

Stimati colegi, in mare parte au dreptate si-i inteleg pe cei care nu pivesc cu ochi buni miscarea catre Autonomie a Maghiarilor Ardeleni.
Pentru ca dansii privesc aceste nazuinte ca o masura de izolare a judetelor secuiesti,- in special,- de restul Romaniei. Insa problema este mult mai complexa si vizeaza de fapt trendul ce duce catre o reala Autonomie Locala bazata pe principiul Subsidiaritatii.
Guvernele post-decembriste au fost si sunt constiente de necesitatea cresterii gradului de autonomie administrativa si financiara la nivel local si regional, insa prea multe nu au facut in acest sens. Regiunile de Dezvoltare ( cele 8) au ramas niste structuri fara mare putere economica si fara atributiuni administrative. Ca sa nu mai spunem ca au cam fost trasate aiurea pe harta si nu prea s-a tinut cont de realitatile regionale traditionale, impamantenite de veacuri in constiinta oamenilor.
Nu doresc chiar acum sa intru in amanunte ( nu am timp) insa consider ca NUMAI descentralizarea administrativa a INTREGULUI stat, prin Regionalizare poate rezolva aceste probleme. Asta necesita multa munca si programe viabile, valabile pe intreg teritoriul statului, nu numai pentru Ardeal ori Secuime. Problema este ca o parte a populatiei s-a cam saturat sa tot astepte... Asa cum spun si alti colegi , -in alte mesaje ,- judetele secuiesti au cam fost lasate de paragina ca infrastructura si facilitati ce tin de administratia centrala. Politicienii maghiari si romani care au candidat in zona au tot promis una si alta... insa chiar daca au fost de buna-credinta mare lucru nu au putut face, deoarece mijloacele eonomice ce le au la indemana pe plan local sunt restranse... Si atunci, incet-incet s-a ajuns la concluzia ca NUMAI o Autonomie administrativ-financiara ar duce la imbunatatirea situatiei!
Va aduceti aminte de inundatiile de anul trecut? Fara suparare, dar cum a actionat populatia in diversele zone? In unele din exteriorul Carpatilor ( nu zic nume, sa nu se supere nimeni) au asteptat la bufet sa "faca guvernul/sa dea statul/sa curete noroiul.... cine?!". In Ardeal si in special in Secuime, - oamenii stiau de zeci de ani ca statul nu prea face nimic pentru ei.... si au pus mana singuri sa se ajute reciproc. Ma refer nu numai la simpla intrajutorare intre vecini, dar la actiuni programate si la care au participat autoritati locale, firme locale, bisericile ardelene, etc. Nu intamplator Basescu a laudat modul in care Secuii s-au organizat si au actionat atunci!
Vreau sa spun ca trebuie mai multa putere si mai multi bani pentru Autoritatile Locale, - adica exact ce sustin in titlul raspunsului si voi detalia atunci cand timpul imi va permite.
CONSIDER CA MASS MEDIA TREBUIE SA ACORDE O MAI MARE IMPORTANTA ACESTOR PROBLEME ALE DESCENTRALIZARII AI AUTONOMIEI LOCALE, -sa explice oamenilor avantajele auto-gospodaririi!
Detalii interesante la :
http://groups.yahoo.com/group/Regionalizare/

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.177.195...)
2006-03-19 16:43
Re: Despre Autonomie si Regionalizare

Am inteles ca vrei sa le iei ciubucarilor de la Bucuresti focul de sub oala ... nu te gandesti la noi ... unde o sa mai mergem de acum inainte cu plasele pline si cu plicurile de bani ca sa primim un drept acordat de lege ...?
Bine te iertam pentru acest mare rau care vrei sa-l faci ciubucarilor din functii barosane din Bucuresti.... dar spune-ne cum vezi faptul ca limba maghiara sa fie recunoscuta ca limba oficiale in Romania?
Crezi ca se va rezolva problema ca aici e Romania ... si se vorbeste limba romana caci romanii sunt stapani in tara lor iar ceilalti nu sunt decat niste tolerati cetateni de mana a cincea?

Rakoczi Ferencz (...@yahoo.com, IP: 81.181.188...)
2006-03-19 20:26
Re: Despre Autonomie si Regionalizare

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 195.93.60...)
2006-03-19 20:56
Re: Despre Autonomie si Regionalizare

stimate Domn din pacate Legeea administratiiei publice nu ma intereseaza de loc ... si cui atat mai mult administratia publica a Romaniei pe care nici mucii nu -mii arunc. Nu pe criterii etnice ci pe criterii care tin de condamnarea marlaniei si ineficientei
Eu daca postez o fac numai de dragul principiului democrqatizarii continue a Romaniei si incerc sa-i obisnuiesc cu anumite aspecte ale realitatii europene combatand ura, intoleranta si minciuna.
Constitutia Romaniei nu e nici pe departe perfecta si idea de stat federal nu numai ca nu ma sperie dar o gasesc idea interesanta de urmarit... oricum Romania nu a fost in istoria ei de 2000 de ani nici macar 100 de ani stat unitar ci tari separate .. asa ca de ce ar fi federalismul altceva decat un adevar istoric ...si adevarul si la fel dreptatea si corectitudinea un trebuie sa sperie pe nimeni... la fel consider ca drepturile romanilor nu ar fi cu nimic diminuate de oficializarea limbii maghiarilor si a altora.
Elvetia nu e nici saraca, nici cu convulsii interioare pentru faptul ca e o confederatie si de faptul ca are 4 limbi oficiale.
Oare de ce trebuie sa auda maghiarii de fiecare data reprosuri gen : traiti in Romania vorbiti romaneste ... ce tara se imparte in stapani si populatie tolerata?


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00672 sec.