Ziua Logo
  11:18, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-03-18
Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 11:12
Citeva ginduri despre patriotism si sentiment national

In intelepciune greceasca lumea era vazuta in chip de triada: om, cetate, umanitate, iar mersul acestei lumi era judecat in functie de armonizarea partilor. Si Confucius, de altfel cam tot in astefel de termeni isi punea judecarea succesului sau insuccesului societatii umane. Mai intii omul trebuia sa se cunoasca pe el si sa-si metina echilibrul fizic si moral, apoi familia formata din astfel de oameni forma si ea la rindul ei o comunitate de familii, (cetatea la greci), sanatoasa si armonizata. Bineinteles ca o omenire ale carei parti constitutive ar fi fost astfel de cetati nu avea decit sa traiasca in pace si armonie, sanatate, progres cultural si , economic. Umanitatea, deci, nu ar fi fost decit un echilibru al partilor ajunse la un inalt grad de dezvoltare, o sinteza a ceea ce au creeat mai bun si mai nobil acestea.

Urmind aceasta logica, o comunitate nationala ridicata la constiinta de sine, la solidaritate si la o coeziune bazata pe virtutiile morale ale cinstei, loialismului si demnitatii, va trai in liniste, interdependenta si respect reciproc alaturi de alte comunitati. Cu cit o comunitate este mai puternic sudata in jurul acestor coordonate morale si spirituale, radacini puternice fata de coltul de lume din care provine, iubirea de neam, cinstea si loialitatea fata de acesta, cu atit mai imuna devine fata de sentimentele corozive ale dezagregarii precum este sovinismul, intoleranta, ura fata de comunitatea vecina. O comunitate dezbinata, pe de alta parte, devine cu usurinta o comunitate intoleranta si abuziva si agresiva asupra altor comunitati.

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.176.37...)
2006-03-19 11:29
Re: Citeva ginduri despre patriotism si sentiment national

Nu pot decat sa va dau totala dreptate asa ca si la postarea trecuta .... e adevarat ca romanii din pacate nu prea sunt uniti intre ei ... si aceasta se vede nu numai acolo in Ro dar mai ales aici in Occident ... dar si asta e de inteles .... deviza dictatorilor era intotdeauna "Divide et impera"
Daca imi permiteti sa va pun o intrbare ... cum vedeti solicitarile minoritatii maghiare din Romania ca limba ei ... dar nu numai ... sa fie considerata ca limba oficiala in Romania .... exemplul Elvetiei ... o tara cat jumatate din Transilvania dar cu o Mega democratie ... vedem ca pot exista 4 limbi oficiale intr-o asemenea tarisoara!
Cu deosebit respect
Pepenel

Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 11:43
Re: Citeva ginduri despre patriotism si sentiment national

La 2006-03-19 11:29:47, Harbuzache a scris:

> Nu pot decat sa va dau totala dreptate asa ca si la postarea trecuta
> .... e adevarat ca romanii din pacate nu prea sunt uniti intre ei ...
> si aceasta se vede nu numai acolo in Ro dar mai ales aici in Occident
> ... dar si asta e de inteles .... deviza dictatorilor era intotdeauna
> "Divide et impera"
> Daca imi permiteti sa va pun o intrbare ... cum vedeti solicitarile
> minoritatii maghiare din Romania ca limba ei ... dar nu numai ... sa
> fie considerata ca limba oficiala in Romania .... exemplul Elvetiei
> ... o tara cat jumatate din Transilvania dar cu o Mega democratie ...
> vedem ca pot exista 4 limbi oficiale intr-o asemenea tarisoara!
> Cu deosebit respect
> Pepenel
>
Am raspuns acum citeva minute. As urma exemplul Israelului caci este o tara cu atita greutate si influenta in treburile planetei. Cind vor introduce si ei limba araba ca limba oficiala in Israel, as urma exemplul....

Katty (...@home.com, IP: 83.252.166...)
2006-03-19 12:07
Re: Citeva ginduri despre patriotism si sentiment national

Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 12:12
Re: Harbuzache

La 2006-03-19 11:57:32, Harbuzache a scris:

> Am citit si v-am raspuns .... pacat ca o persoana cu atata luciditate
> ca dvs nu intelege ca Romania nu se afla in orientul mijlociu ci in
> centrul europei...
> Trebuie din postarea Dvs sa pricep faptul ca daca Isaelul se afla in
> stare de razboi cu teroristii palestinieni ... in aceeasi situatie se
> afla si Romania cu minoritatea maghiara ... sau macar ati dori Dvs sa
> se ajunga ?
> Cred ca sunteti de acord ca Romania doreste integrarea in civilizatia
> europeana si nu in orientul mijlociu... asa ca si modelul propus
> trebuie sa fie din zona europeana si nu din afganistan!

Credeti ca Israelul, in stare de pace si armonie, ar fi acceptat bilingualism? Sigur ca nu-mi doresc ca dinamica dintre romani si minoritati in Romania sa fie de inspiratie orient mijlociu, unde inclestarea este intre Puternic - slab. Eu imi doresc o dinamica intre egali in Romania chiar daca unii sunt majoritari sin altii minoritari. Am adus exemplul Israelului pentru a va puncta duplicitatea morala a lumii in care traim si in care Cel puternic a decis intotdeauna drepturile fiecaruia, cel puternic, indiferent unde se afla el geografic, pentru care prea multi dintre noi arata atita slugarnicie oarba. In loc de israel ar fi trebuit sa va dau exemplu Statelor Unite unde nu stiu sa se fi introdus spaniola in scoli dupa injumatatirea Mexicoului si trecerea unui vas teritoriu cu spanioli pe el in cadrul statului victorios. Nici acum, cind jumatate din populatia Californiei este spaniola, nu exista bilingualism in California.

Acuma, ce cred eu, ca ar trebui sa existe? Sigur, exemplul Elvetiei este bun desi nu toti elvetienii vorbesc trei limbi. De altfel nici toti canadienii nu vorbesc doua. Or fi franceza si engleza limbi oficiale, dar majoritatea englezilor din Canada refuza sa vorbeasca franceza. Si nu se urasc unii pe altii din cauza asta. Ideal ar fi sa cunoastem cu totii cit de multe limbi cu putinta, curind poate si chineza, dar a obliga Romania la tot felul de situatii ocolite cu impunitate de state mai puternice mi se pare o noua donvada de lipsa de respect a celui tare fata de cel slab pe principiul "what is good for the goose is not good for the gander".
>
>

neamtu tiganu din nemtia (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2006-03-19 12:17
Re: Cristiana sti cit de mult te iubesc..

Atunci cind dai citate din poieti dar..
---------------------------------

De la: Cristiana din Terra (...@gmail.com)
Data: 2006-03-19 11:41:22 , IP: 213.22.126...
Re: Inacule, Iancule

La 2006-03-19 11:27:55, neamtu tiganu a scris: >
> Privind limbaju mai colorat al unora incl. al meu nu-i dracu atit de
> negru, o injuratura zemoasa nu a omorit pe nimeni.
Multe lucruri nu omoara pe nimeni draga domn dar spatiul public a ales, de multa vreme, sa excluda anumite "lucruri zemoase care nu omoara pe nimeni" si sa le indrepte politicos spre spatiul privat al fiecaruia.
-------------------------------------------
Am observat in putinele carti pe care le citesc ca limbaju a devenit mult mai "colorat" si nu numai in literatura ci mai ales la TV unde cuvinte ca Scheisse de ex. au devenit normale.
Io zic ca ie un mod de a te exprima concis, ce rost are sa incerci sa-i argumentezi pe zeci de pagini cuiva ca n-are dreptate cind mult mai simplu e sa spui "Domnul meu sunteti un dobitoc" sau "Doamna mea sunteti o vaca" si mai apoi sa inchei "Cu stima".

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.176.37...)
2006-03-19 12:20
Re: Cristiana

Am citit si v-am raspuns .... pacat ca o persoana cu atata luciditate si bun simtz ca Dvs face asemenea compromisuri si "nu vrea " sa priceapa ca Romania nu se afla in orientul mijlociu ci in centrul europei...
Comparatia pe care fortat o faceti cu modelul unui stat care se afla in razboi cu vecinii ei si o minoritate a acelui stat nu se potriveste catusi de putin cu situatia din Romania... pentru simplul motiv ca Romania nu se afla in razboi cu Ungaria si nici minoritarii maghiari nu isi pun centuri cu bombe in statiile de autobuz cu copii romani
Cred ca sunteti de acord ca Romania doreste integrarea in civilizatia europeana si nu in orientul mijlociu...si doreste sa aibe problematica comun europeana si nu cea din zona amintita ... asa ca daca bunul Dvs simtz nu este decat o masca afisata acceptati va rog realitatea care se bazeaza pe valori pe care doriti sa le asimilam.
va pot asigura ca si statul evreu care e o democratie ... va adopta modelul european pe care l-am amintit ... dar ca deocamdata se afla in stare de razboi!

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.176.37...)
2006-03-19 12:24
Re: Katy

la tine e clar ca nu intelegi prea mult dar te bagi in toate
daca ai fi alfel ai intelege ca Israelul este in stare de razboi cu vecinii ei
si in situatii speciale nu se poate vorbi de democratie adevarata
Fi sigura ca Israelul va fi un exemplu de democratie cand palestinienii nu vor mai fi ucigasi de copii

Katty (...@home.com, IP: 83.252.166...)
2006-03-19 12:50
Re: Katy

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.173.52...)
2006-03-19 13:08
Re: Dona Cristiana

Sunt convins ca Israelul va fi o democratie model chiar si pentru europa... dar cum am zis aceasta nu se poate in stare de razboi cum e de fapt acum situatia .
Prin exemplul pe care l-ati dat ati reusit doar sa va dovediti duplicitatea Dvs morala si nu a altora.
Si faptul ca sunteti pe pozitia gresita este si exemplul american pe care-l dati ... uitati ca America nu e statul indienilor bastinasi care au ca limba oficiala apasha
sau comansa ci e un stat "ocupat de venituri" iar ca ceva sa uneasca si sudeze adunatura multietnica s-a hotarat ca acest lucru sa se faca prin limba...
deci iarasi total diferit de Romania unde nu veniturile au impus limba ci bastinasii ....
Deci ar trebui sa militati pentru exemplul european caci nu numai elvetia are mai multe limbi oficiale ci si alte tari si nimeni nu gaseste acest lucru ca ceva negativ... decat romanii.... care vor totul altfel ... dar care se mira ca o consecinta la totul altfel este si traiul tot altfel ... si asata nu le mai convine!
Asa ca va pe baza celor discutate pot sa va dau un sfat care este total in interessul Dvs ... nu va compromiteti asoptand "smecherii imorale" caci sunteti o persoana deosebit de inteligenta si ar fi pacat sa nu fiti la superlativ pe toate planurile pe care va desfasurati existenta
Cu deosebita stima
l

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.173.52...)
2006-03-19 13:12
Re: Katy

Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 13:20
Re: Katy - Harbuzache

La 2006-03-19 12:50:36, Katty a scris:

> La 2006-03-19 12:24:09, Harbuzache a scris:
>
> > la tine e clar ca nu intelegi prea mult dar te bagi in toate
> > daca ai fi alfel ai intelege ca Israelul este in stare de razboi cu
> > vecinii ei
> > si in situatii speciale nu se poate vorbi de democratie adevarata
> > Fi sigura ca Israelul va fi un exemplu de democratie cand
> > palestinienii nu vor mai fi ucigasi de copii
> >
> >
>
> Apropous de intelegerea ta.....
> pepenas draga aici e vorba de arabii cetateni ai Israelului si nu de
> palestinienii in afara ce vin in Israel sa se arunce in aer.

Aici Katty are dreptate domnul H. Era vorba de cetatenii israelieni de etnie palestiniana. Criminali de copii si oameni nevinovati sunt de ambele parti ale aceste drame sinistre (cu victima mai multe la unii decit la latii, in caz ca statistica intereseaza pe cineva) , si este tragic ca relatiile dintre ceilalti care nu au singe pe miini sau in cugete sa fie determinate de inclestarea intre criminali. De ambele parti se actioneaza dupa principiul vinei colective omorindu-se la nimereala cine iese in cale, desi, tot de ambele parti sunt multi cei care ar dori sa traiasca in intelegere si respect reciproc unii cu ceilalti. Criminalii insa nu inteleg acest lucru. Daca in intelegerea dvs. palestinienii cetateni ai Israelului sunt una si acelasi lucru cu teroristii, dati-mi voie sa va atentionez ca asa gindesc si teroristii...toti vesticii sunt la fel!

Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 13:28
Re: Dona Cristiana

La 2006-03-19 13:08:39, Harbuzache a scris:

> Sunt convins ca Israelul va fi o democratie model chiar si pentru
> europa... dar cum am zis aceasta nu se poate in stare de razboi cum e
> de fapt acum situatia .
> Prin exemplul pe care l-ati dat ati reusit doar sa va dovediti
> duplicitatea Dvs morala si nu a altora.
> Si faptul ca sunteti pe pozitia gresita este si exemplul american pe
> care-l dati ... uitati ca America nu e statul indienilor bastinasi
> care au ca limba oficiala apasha
> sau comansa ci e un stat "ocupat de venituri" iar ca ceva sa
> uneasca si sudeze adunatura multietnica s-a hotarat ca acest lucru sa
> se faca prin limba...
> deci iarasi total diferit de Romania unde nu veniturile au impus
> limba ci bastinasii ....
> Deci ar trebui sa militati pentru exemplul european caci nu numai
> elvetia are mai multe limbi oficiale ci si alte tari si nimeni nu
> gaseste acest lucru ca ceva negativ... decat romanii.... care vor
> totul altfel ... dar care se mira ca o consecinta la totul altfel
> este si traiul tot altfel ... si asata nu le mai convine!
> Asa ca va pe baza celor discutate pot sa va dau un sfat care este
> total in interessul Dvs ... nu va compromiteti asoptand
> "smecherii imorale" caci sunteti o persoana deosebit de
> inteligenta si ar fi pacat sa nu fiti la superlativ pe toate
> planurile pe care va desfasurati existenta
> Cu deosebita stima
> l

Imi doresc din tot sufletul rezolvare cit mai grabnica in Orientul Mijlociu, pace, democratie si iubire de aproape care include si iubire de dusmani, dar cunostintele de istorie nu imi dau mult optimism. Concluzia mea, deocamdata, este ca "starea de urgenta", "starea de razboi" e mult mai avantajoasa pentru ca e "lucrativa" si anumite interese in lumea noastra nu va renunta la ea.

Cu respect si zi buna!

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.173.52...)
2006-03-19 13:35
Re: Dona Cristiana

Eram curios cum o sa concluzionati in final ... acum e clar !
cand esti sah mat nu mai pot fi multe mutari de facut ... nu-i asa?
Va doresc o zi buna
Si mi-a facut placere sa va scriu!

Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 13:46
Re: Dona Cristiana

La 2006-03-19 13:08:39, Harbuzache a scris:

uitati ca America nu e statul indienilor bastinasi
> care au ca limba oficiala apasha
> sau comansa ci e un stat "ocupat de venituri" iar ca ceva sa
> uneasca si sudeze adunatura multietnica s-a hotarat ca acest lucru sa
> se faca prin limba...

De cuvintul "venituri" nu stiam, sau poate il foloseam doar in contextul economic, n-ar fi mai bine sa zicem "ocupat de venetici?" (care este "venit din alta parte", zice Dexul, care este "strain locului unde s-a stabilit") care nu are radacini, care....si cite altele mai pot decurge de aici. Deci veneticii pot decide soarta si limba si drepturile la proprietatea stramoseasca a bastinasilor, nu?
E adevarat ca morala mea e diferita de a dvs. dar hai sa raminem la a ne considera parteneri egali doar cu optica diferita. Stiti dumneavoastra care ii este caracteristica majora a oricarui totalitarism, de dreapta sau stinga? Incapacitatea de a respecta parerea opusa, descalificarea ei si insultarea detinatorului.


l Dvs ... nu va compromiteti asoptand
> "smecherii imorale" caci sunteti o persoana deosebit de
> inteligenta si ar fi pacat sa nu fiti la superlativ pe toate
> planurile pe care va desfasurati existenta
> Cu deosebita stima
> l
>

Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 13:48
Re: Dona Cristiana

La 2006-03-19 13:35:47, Harbuzache a scris:

> Eram curios cum o sa concluzionati in final ... acum e clar !
> cand esti sah mat nu mai pot fi multe mutari de facut ... nu-i asa?
> Va doresc o zi buna
> Si mi-a facut placere sa va scriu!


Si mie dumneavoastra!


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00639 sec.