Ziua Logo
  11:25, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-03-18
iancu (, IP: 82.77.58...)
2006-03-19 09:48
Patriotii

definitie:
Patriotul este acel om care prin activitatea sa de zi cu zi contribuie in mod dovedit la bunastarea orasului, a regiunii respectiv a tarii in care traieste si prin achitarea indatoririlor sale civice catre stat isi demonstreaza loialitaea fata de acesta

In acest context este usor de remarcat existenta, si pe acest forum, al asazisilor:
PATRIOTII DE COMPENSARE...sint acei forumisti care, plecati din tara din diverse motive, considera ca au obligatia de a compensa plecarea lor cu un patriotism virulent, agresiv si in mod logic rupt de realitatea tarii pe care au parasit-o.

In discutiile purtate, acestia sint de regula cei mai agresivi, uneori vulgari si in mod paradoxal cei mai putin predispusi spre compromis cind vine vorba de relatiile romano-maghiare.

Paradoxal spun pentru ca desi acestia beneficiaza de bunastarea oferita de democratia functionala a patriei in care traiesc actualmente totusi militeaza virulent pentru conservarea democratiei imperfecte care caracterizeaza Romania prin atitudinea deloc democratica vis-a-vis de problema etnica.

Fara sa exageram rolul problemelor etnice din Ardeal trebuie sa acceptam ca rezolvarea democratica a aceste probleme care streseaza zilnic milioane de oameni va inbunatatii considerabil climatul tarii si va debloca energii, folosite pina acum prsteste, intru bunastarea Romaniei ...sau mai pe scurt, fara rezolvarea multumitoare a problemei etnice ardelene NU va exista democratie reala in Romania

Desigur nu doresc sa generalizez si nu vreau sa spun ca TOTI emigranti care posteaza mesaje fac parte din aceasta categorie ...insa daca cineva va citi impartial mesajele postate va reusi extrem de usor sa identifice categoria descrisa.

Nu am dorit sa jignesc pe nimeni si daca totusi am suparat pe cineva doresc sa-mi cer scuze in mod sincer

Katty (...@home.com, IP: 83.252.166...)
2006-03-19 10:19
Re: Patriotii

Cristiana (, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 10:30
Re: Patriotii

La 2006-03-19 09:48:49, iancu a scris:

> definitie:
> Patriotul este acel om care prin activitatea sa de zi cu zi contribuie
> in mod dovedit la bunastarea orasului, a regiunii respectiv a tarii in
> care traieste si prin achitarea indatoririlor sale civice catre stat
> isi demonstreaza loialitaea fata de acesta
>
> In acest context este usor de remarcat existenta, si pe acest forum,
> al asazisilor:
> PATRIOTII DE COMPENSARE...sint acei forumisti care, plecati din tara
> din diverse motive, considera ca au obligatia de a compensa plecarea
> lor cu un patriotism virulent, agresiv si in mod logic rupt de
> realitatea tarii pe care au parasit-o.
>
Iti dau multa dreptate domnule, patriotismul adevarat este un sentiment nobil, de identificare cu grupul si apoi de incadrare a grupului tau in familia umana. Este universalist, integrator nu exclusivist. Patriotismul adevarat nu se exprima in termeni violenti, agresivi fata de alte grupuri caci porneste din iubire si nimic care porneste din acest sentiment sfint nu poate fi destructiv. Patriotismul autentic ca traire si manifestare a iubirii de patrie si neam, subliniez neam caci acest lucru il defineste nu sprijinul dat unui guvern si actiunilor acestuia, ei bine acest patriotism dezvolta automat o aptitudine de a percepe bogatia si tonalitatile altor patriotisme, dezvolta identificare cu cel care si el isi iubeste grupul, neamul. Adevaratul patriot este insufletit de sentimente de empatie si solidaritate cu umanitatea in intregimea ei caci patriotismul autentic transcende egocentrismul, partialitatea, egoismul si tendintele agresive fata de Cealalt, neadmitind plasarea intr-o categorie secundara a unor grupuri umane.

Vezi, dara, dumneata, daca ideile raspindite cu mojicii si cuvinte inflamatoare de forumistii identificati de dumneata, ar putea vreodata sa fie fie patriotisme autentice. Dumnealor, de fapt, nu fac nimic altceva decit sa caute situatii in care pornirile lor agresive sas-i gaseasca o supapa de varsare. Nu se identifica cu nici un grup, cu nici o cultura, nici macar cu cea in care au ales sa traiasca, si nicidecum cu umanitatea. Se aduna, doar acolo unde pot arunca cu piette sau bombe verbale, probabil ca nici macar la o lupta cu arma in mina nu s-ar duce caci sunt prea lasi. De oameni ca ei au avut nevoie toate guvernele care au agresat populatiile altor natiuni, au avut nevoie vechii colonialisti si imperialisti, au avut nevoie nazistii, bolsevicii, si acum au nevoie guvernele americane. Acesti oameni nu au loialitate decit fata de PUTERE.



In discutiile purtate, acestia sint de regula cei mai agresivi, uneori
> vulgari si in mod paradoxal cei mai putin predispusi spre compromis
> cind vine vorba de relatiile romano-maghiare.
>
> Paradoxal spun pentru ca desi acestia beneficiaza de bunastarea
> oferita de democratia functionala a patriei in care traiesc
> actualmente totusi militeaza virulent pentru conservarea democratiei
> imperfecte care caracterizeaza Romania prin atitudinea deloc
> democratica vis-a-vis de problema etnica.
>
> Fara sa exageram rolul problemelor etnice din Ardeal trebuie sa
> acceptam ca rezolvarea democratica a aceste probleme care streseaza
> zilnic milioane de oameni va inbunatatii considerabil climatul tarii
> si va debloca energii, folosite pina acum prsteste, intru bunastarea
> Romaniei ...sau mai pe scurt, fara rezolvarea multumitoare a
> problemei etnice ardelene NU va exista democratie reala in Romania
>
> Desigur nu doresc sa generalizez si nu vreau sa spun ca TOTI emigranti
> care posteaza mesaje fac parte din aceasta categorie ...insa daca
> cineva va citi impartial mesajele postate va reusi extrem de usor sa
> identifice categoria descrisa.
>
> Nu am dorit sa jignesc pe nimeni si daca totusi am suparat pe cineva
> doresc sa-mi cer scuze in mod sincer

iancu (...@rdsor.ro, IP: 82.77.58...)
2006-03-19 10:46
Dna Katty...

Dna Katty
Am pus in discutie o problema...de regula, in discutiile civilizate, fie se discuta cu argumente/contraargumente fie se ramine pe "tuse" din lipsa contraargumentelor

Va reamintesc, am vorbit de "patriotii de compensatie"...daca aveti ceva de comentat strict la acest subiect astept cu placere, daca nu, atunci nu cred ca remarcile de genul celei facute de Dvs. isi au rostul

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 195.93.60...)
2006-03-19 10:52
Re: Mare pacat !!!

desi ma recunosc ca unul din "violentii" de pe forum va asigur ca asa zisa mea violenta e doar raspuns fata de intoleranta si violenta altora si de fapt in strafundul meu judec la fel ca Dvs si nu pot decat sa va felicit pentru claritatea cu care ati exprimat niste lucruri de profund bun simtz.
felicitari si mare pacat ca nu sunt toti macar cat un sfert din Dvs.
Cu deopsebita stima!!!
harbuz harbuzovici lebenita

bbbb (...@yahoo.com, IP: 86.105.199...)
2006-03-19 11:15
Re: Patriotii

neamtu tiganu din nemtia (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2006-03-19 11:27
Re: Inacule, Iancule

iancu (...@rdsor.ro, IP: 82.77.58...)
2006-03-19 11:29
Dl Harbuzache

Provin dintr-o familie armonioasa super-multietnica: la noi in weekend, la masa. mama mea unguroaica vorbea ungureste cu tatal meu care, roman fiind ii raspundea romaneste in timp ce unchiul meu, sas, vorbea cu matusa mea in saseste, cu copii sai, verii mei, in germana in timp ce sotia mea, secuica cea tacuta, zimbea intelept...si toate acestea sub privirile severe ale strabunicului meu slovac, ofiter de cariera in armata austro-ungara, care ne privea dintr-o fotografie veche.

sper ca nu ati ametit de atita brambureala etnica

In acest context eu pot sa afirm sus si tare ca intelegerea multietnica ardeleana exista si functioneaza... si incerc prin mijloacele mele modeste sa militez pentru ea

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.176.37...)
2006-03-19 11:35
Re: Inacule, Iancule

Dar referitor la poitia mea ... cum o vezi ... ca fiind patriotica sau ant6ipatriotica?
Desi te previn ca e scrisa din cel mai pur patriotism ....
Mai spune-ne rogu-te caci cunosti bine poblema vecinilor belgieni cat de frustati se simt walonii ca si flamanda e limba oficiala si cat de frustrati se sit si valonii si flamanzii ca germana e limba oficiala inBelgia ... si extrapoland ce mare nenorocire s-ar abate asupra Romaniei daca si limba maghiara ... dar nu numai ..,. ar deveni limba oficiala in Romania
Daca se poate un raspuns punctua lsi nu o gluma cu scop si caracter evaziv !

Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 213.22.126...)
2006-03-19 11:41
Re: Inacule, Iancule

La 2006-03-19 11:27:55, neamtu tiganu a scris:


>
> Privind limbaju mai colorat al unora incl. al meu nu-i dracu atit de
> negru, o injuratura zemoasa nu a omorit pe nimeni.


Multe lucruri nu omoara pe nimeni draga domn dar spatiul public a ales, de multa vreme, sa excluda anumite "lucruri zemoase care nu omoara pe nimeni" si sa le indrepte politicos spre spatiul privat al fiecaruia. De ce te simti dumneata incredintat cu misiunea de a introduce vulgaritati in spatiul public si a incalca libertatea celor care se afla acolo de a fi scutiti de ele? De ce nu-ti poti savura lucrurile zemoase cu amicii in intimitatea vietii private? De ce n-o sfintesti in felul acesta. Sunt convinsa ca daca cineva ar indrazni sa vina dinafara si sa ti-o asalteze cu indscretii ai sari ingignat pentru a o apara. Permite-mi si mie sa apar spatiul public de zeama intereselor si deliciilor private!

Apoi in problema drepturilor pe care le revendica Marko Bela pentru grupul dumnealui, eu l-as duce la exemplul unei perioade istorice recente si universal acceptate in care populatia majoritara din Israel nu este chemata a invata araba pentru a putea servi mai bine populatia minoritara palestiniana, cetateana a statului Israel.

neamtu tiganu din nemtia (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2006-03-19 11:44
Re: Dl Harbuzache.. Iancule..

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.176.37...)
2006-03-19 11:45
Re:Dl Iancu

Va admir perseverenta ... si va incurajez intrucat vad ca motivati cu argumente de bun simtz de pe o pozitie foarte concilianta ... si asa e bine si frumos.
Opozantii Dvs sunt majoritatea neardeleni care nici ei saracii nu sunt vinovati ca au fost victimele marelui proces de spalare a creierelor sce s-a petrecut in alte vremuri in scoala romaneasca . In acele timpuri sovinismul a fost vazut chiar o virtutev .... exact aceste anormalitai incerc sa le combat cateodata vehement prin postarile mele.
va urmaresc si in continuare cu acelasi interes!

Katty (...@home.com, IP: 83.252.166...)
2006-03-19 11:45
Re: Dl Harbuzache

iancu (...@rdsor.ro, IP: 82.77.58...)
2006-03-19 11:48
Dl Neamtu'

pentru unguri, pe forumurile unguresti de discutii interetnice, eu sint socotit roman iar pe cele romanesti sint socotit ungur...cu toate ca in ambele situatii descrise spun EXACT acelasi lucru care se poate rezuma pe scurt astfel: in Ardeal traiesc in primul rind oameni care au drepturi naturale imposibil de dat si imposibil de luat...acordarea inegala sau restringerea acestor drepturi naturale pe baza apartenentei la vre-o etnie oarecare sau a sporului natural mai mic sau mai mare constituie greseli care lezeaza constiinta colectiva a etniilor in cauza provocind alienari grave "imbolnavind" etnia respectiva

"cine a fost primul in Ardeal?" " cine si de cind este majoritar/minoritar in Ardeal?" "care etnie -ungurii sau romanii - au ucis mai multi romani sau unguri?" " ce mai tot vor astia?...le-am dat atitea drepturi" "la mine in tara fac ce vreau si daca nu iti convine, pleaca" etc. etc. etc...iata tot atitea intrebari si tematici fara rost rumegate cu sirg de "patriotii" ambelor etnii si apoi scuipate cu placerein fata "dusmanului"...care de cele mai multe ori sint niste amariti pierduti in desertul grijilor cotidiene folositi cu succes ca masa de manevra sau ca si carne de tun pentru politicienii specializati in a zgindarii hormonii etnici

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.176.37...)
2006-03-19 11:51
Re: Cristiana

Nu cred ca ar trebui sa va inspirati din problematica israeliana caci nu se aseamana cu situatia de la noi ... si eu le-as interzice copiilor mei, daca as fi evreu, sa invata limba celor care se considera mari eroi atunci cand nu sunt de fapt decat niste ucigasi de copii nevinovati (ma refer la caricatura cu grenada in cap care explodeaza in statia de autobuz plina cu opii)
Ce ar fi sa va inspirati din exemplul de democratie elvetiana ... un model mult mai apropiat de noi,

NT
se pare ca ti-ai gasit nasul!

neamtu tiganu din nemtia (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2006-03-19 11:53
Re: Harbuzache..

iancu (...@rdsor.ro, IP: 82.77.58...)
2006-03-19 12:01
Dl Katty...nu este greu

...nu este greu sa detectez in remarcile Dvs. o unda de...hm, cum sa ma exprim sa nu jignesc o doamna... de neincredere / sa nu-i spun rea vointa/...insa va inteleg devreme ce fiecare gindeste precum traieste

Unchiul meu este sas casatorit cu matusa mea care este unguroaica ...acasa vorbesc saseste si ungureste, cu copii in ungureste si germana.

Acasa fiecare vorbea si vorbeste pe limba lui si in mod ciudat toti se intelegeau si se inteleg fara sa existe frustratii etnice
Tatal meu , roman, considera ca este de datoria lui sa sara in apararea ungurilor cind sint balacariti fara rost de romani - in semn de respect pentru etnia sotiei sale. Mama, unguroaica, sare ca o leoaica cind ungurii balacaresc fara rost pe romani...mama nu stie romaneste bine , tata nu prea stie ungureste.

Harbuzache din Pe langa plopi din Erlangen (...@web.de, IP: 172.176.37...)
2006-03-19 12:03
Re: Harbuzache..

Multumesc pentru raspunsul foarte punctual ... cat despre problema belgiana nu te obosi sa mi-o explici mie caci in mod sigur o stiu mai bine ca tine ... ci ar fi fost oportun sa prezinti ADEVARUL pe forum si nu sa tragi o "smecherita romaneasca" drept raspuns !

iancu (...@rdsor.ro, IP: 82.77.58...)
2006-03-19 12:04
Dl Neamtu...este altceva

convietuirea etnica armonioasa este o problema si masurile administrative practice si normale care fac ca aceasta convietuire armonioasa sa existe este o alta problema

neamtu tiganu din nemtia (...@aol.com, IP: 195.93.60...)
2006-03-19 12:11
Re: Dl Neamtu', Iancule..

iancu (...@rdsor.ro, IP: 82.77.58...)
2006-03-19 12:12
Dna Cristiana...crestinismul

" ... populatia majoritara din Israel nu este chemata a invata araba pentru a putea servi mai bine populatia minoritara palestiniana, cetateana a statului Israel. .."



Morala crestina pe care o urmati nu cred ca face diferentieri intre oameni...iar daca oamenii sint egali in fata Domnului atunci sint egali si in cea ce priveste utilizarea limbii materne in viata de zi cu zi in toate domeniile vietii publice...fie ei palestinieni sau unguri.

Eu cred ca si Dvs., ca si o buna crestina, ginditi la fel...nu-i asa?

Katty (...@home.com, IP: 83.252.166...)
2006-03-19 12:25
Re: Dl Katty...nu este greu


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00559 sec.