Ziua Logo
  09:32, duminica, 7 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Anchete

2006-03-16
jack_black (, IP: 66.46.38...)
2006-03-16 00:43
Tinutul FairPlayesc - spre enclava

Ar fi de vreun folos sa se afirme clar si limpede ca pe teritoriul Romaniei nu exista "pamant natal" pentru diferite specii, etnii fie ele majoritare sau minoritare. Sau ca daca aceasta idee de "pamant natal" totusi exista spiritual ea nu iti da dreptul de a stapani si dicta celorlalti fie ei minoritari sau majoritari ??

Chestiunea e grea oricum o dai, recitind articolul cu cererile lui Marko m-am vazut pus in fata unei jenante dileme. Adica, in numele maretelor idealuri ale democratiei romanii fac jocul perfid al unei minoritati.

Deci majoritarii sunt de acord ca ca lb romana sa nu mai fie impusa si obligatorie. Minunat, generos, european, la fel se poate zice felicitari minoritarilor care au stiut sa se lupte pentru asta si care au stiut sa invoce aceleasi idealuri minunate ale auto-determinarii si liberei exprimari, sa acuze xenofobia, nationalismul majoritarilor. Chestiunea se intoarce insa asupra majoritarilor cu lovitura de bumerang deoarece minoritarii nu vor nicidecum acel Tinut al FairPlayului, unde fiecare sa vorbeasca cum ii place, cum l-a invatat maixa sau cum pofteste. Nu, ei vor ca in acel Tinut al FairPlayului sa se vorbeasca o singura limba: a lor.
Deci nu numai ca am inversat ordinea fireasca a lucrurilor unde minoritatea de regula respecta decizia, limba, legile majoritatii, dar acest asa crezut Tinut al Secuilor se transforma in ceva mult mai urat decat a fost vreodata cat timp a fost parte a Romaniei. De acum, schimband sensul acuzator, ei se dovedesc a fi ceea ce au acuzat tot timpul la romani: xenofobi, nationalisti, asupritori.
Este la fel de incredibil ca asa ceva e admis si e posibil in aceste timpuri cand istoria asteapta cu totul altceva de la noi. Sa fim mai buni si mai intelepti, mai deschisi si universali. Se proclama sfarsitul natiunilor si contopirea lor intr-o mare familie, europeana, puternica, lipsita de resentimente si constiinta a "pamantului natal", o lume mai libera, in care frontierele nu au ce cauta. In aceste vremuri, o mana de oameni, manati de un anacronic izolationism si separatism, invoca idealuri nationaliste bazandu-se pe dreptul secular al "pamantului natal", si vor sa impuna ca limba unica pe un anumit teritoriu unde ei cred ca au acest drept sa faca ce vor si cum vor.

Iugoslavia e exemplul de care romanii se feresc, asa ceva insa nu se va intampla. Nimic in istorie nu se repeta intocmai insa nimic in istorie nu ramane neplatit. Si se va intampla ca vremurile sa se razbuna si nu acum, sau maine, tintul FairPlayesc va plati cu varf si indesat acest anacronism istoric care ii macina.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01029 sec.