Ziua Logo
  10:29, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2004-11-02

Comentarii: 4, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

emoldoveanu
2004-11-02 09:00:19

Frica

IImi este tare frica de ce se va intampla in 2005 cu atatea cheltuieli (unele doar primisiuni, deocamdata) si cat vor valora cei...% lei in plus la salariul (pensia, alocatia, bursa,...).
Experienta de dupa anterioara guvernare PSD spune ca am de ce sa ma tem.

sadea
2004-11-02 11:22:12

Capitolele negociate cu UE, jaloanele viitorului Buget!

Dupa incheierea negocierilor la capitolele din tratatul de aderare la UE, Romania trebuie sa foloseasca aceste negocieri ca jaloane in Buget si in Strategiile de Dezvoltare.
Inflatia face parte din cerintele macro, alturi de deficitul bugetar.
Anul 2005 este si anul care-si propune sa introduca leul greu ca metoda de apropiere de moneda unica EUR.
Devalorizarea monedei nationale seamana mai mult cu valoarea nominala a rublei decat cu valoarea EUR.
Incercarea de cosmetizare a ROL dupa structura EUR poate insemna o incetinire a consumului intern pentru incadrarea in tinta de inflatie si de deficit bugetar.
Din 2005 subventiile statului catre sectorul public si catre cel privat inceteaza si arieratele urmeaza sa se lichideze comercial.
Este in dubiu ca dezvoltarea Romanie va fi de 4% daca arieratele, deficitul bugetar si inflatia scapa de sub control.
Singura solutie ramane economia neagra, care sustine acum modelul de dezvoltare, dar fara arierate si fara inflatie economia neagra nu functioneaza.
Avem toate sansele sa fim amanati la integrare cu cel putin un an.

neverul again
2004-11-02 13:50:40

dl Leon

Prognoza economica des valoreaza cit valoreaza ghicitul rezultatului unui meci de fotbal asa ca nu-i de mirat ca BNR n-a nimerit (din nou trebuie remarcat)
Piata romaneasca de capital e "inundata " de valuta din 2 surse :trimiterea venitturilor muncitorilor romani din strainitate si incasarea valutei de catre guvern pe urma privatizarilor .
BNR trebuie des sa intervine sa impiedice aprecierea Leului cumperind valuta in piata de capital ..e un fenomen interesant intr-o tara care inregistreaza deficite enorme (fata de PIB si fata de volumul comertului exterior )in contul balantei curente si in balanta comerciala
Probabil de asemanea ca o parte mica din valuta care exista in piata provine din surse speculative care cauta sa faca un cistig de la diferente de nivel de dobinda dintre Romania si restul lumii si aceasta sursa de valuta urmeaza sa dispara cind se va schimba ceva la balanta cursul de schimb /dobinda
Concluzia care se poate trage de cele scrise de mai sus e ca nu schimbarile de valoare a Leului fata de valute straine influenteaza rata inflatiei in Ro ci altceva:daca ne uitam la publicatile inst national de statis. observam ca "aportul" major pt cresterea inflatiei in ultimulele luni fac preturile energiei care s-au scumpit la nivelul mondial si in plus s-a scumpit si in romania nelegat de piata mondiala de energie datorita cereri BM de realinierea preturilor de energie in ro cu cele mondiale (o masura mult aminata dar in sfirsit politicienii au curaj s-o faca)

Atamild
2004-11-02 20:31:54

Re: Frica -Curajul

La 2004-11-02 09:00:19, emoldoveanu a scris:

> IImi este tare frica de ce se va intampla in 2005 cu atatea cheltuieli
> (unele doar primisiuni, deocamdata) si cat vor valora cei...% lei in
> plus la salariul (pensia, alocatia, bursa,...).
> Experienta de dupa anterioara guvernare PSD spune ca am de ce sa ma
> tem.
> 
Atunci cind ti-e teama de datoriile statului in 2005, cind banii nu mai ramin de cheltuiala..raspunsul este unul, singur si sigur: economia.
matilda


« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00594 sec.