Ziua Logo
  00:28, sambata, 6 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2004-12-17
Tudor Vlad (, IP: 24.90.220...)
2004-12-17 08:05
Finala se joaca tot la Bucuresti

Spuneti dvs:
"Asa cum se prezinta lucrurile, numai izbucnirea unei crize politice majore in Romania poate sa ne impiedice sa ne indeplinim cele 11 angajamente privind Justitia si Concurenta, pe care Guvernul Nastase le-a dat pentru incheierea tehnica a negocierilor."

Nu numai izbucnirea unei crize politice majore in Romania poate sa duca la neindeplinirea angajamentelor, ci si altele. Un exemplu: un eventual guvern Alianta-PSD (pe care il sustineti), cu ministru de interne sau de justitie de la PSD, si care sa nu ia nici o masura impotriva coruptiei sau impotriva baronilor PSD.

Alta afirmatie:
"Dar si ideea unei axe politice Washington-Londra-Bucuresti a avut efect. E clar ca nu asa ceva dorea sa auda UE de la Bucuresti. Jucand cartea aderarii, UE va investi eforturi si bani in aceasta tara. Si vrea sa aiba aici un partener. Si un guvern puternic. Si stabilitate. De aceea, nu este exclus sa descoperim, dupa invalidarea primului guvern Tariceanu, ca Basescu, constrans, devine, la randul sau, partizanul unui executiv de larga coalitie."

Daca va referiti la faptul ca Basescu va fi constrins din cauza instabilitatii, nu cred ca va face executiv de larga coalitie, in care sa faca PSD (sau PRM).

In cazul in care Alianta PNL-PD va face guvern cu UDMR+PUR+Minoritati, acesta va fi majoritar, deci va fi validat la prima incercare.

In cazul in care va fi guvern minoritar (numai Alianta), acesta va fi probabil invalidat in Parlament la prima incercare.

Cred ca Basescu va prezenta a doua oara tot un guvern PNL-PD minoritar. Daca acesta nu trece, Basescu dizolva Parlamentul (ce ciudat suna "dizolva" :) ) si vor fi alegeri anticipate. Alianta PNL-PD ar avea sansa sa obtina mult mai multe voturi decit la alegerile tocmai incheiate.

Si totusi, al doilea guvern minoritar PNL-PD poate trece prin Parlament din mai multe motive:

- PSD, ca partid, voteaza pentru: in alegeri noi poate obtine mai putin ca acum, nemaiputind conta nici pe frauda+neregulile din primul tur.

- UDMR voteaza pentru: ar risca sa nu mai obtina 5%, deci sa nu mai intre in Parlament. Plus divizarea electoratului maghiar in 2 tabere: pro si anti conducere UDMR, din cauza politicii pro-PSD si pro-Nastase a UDMR.

- PUR voteaza pentru: daca nu fac uniune cu PSD, pot ramine pe dinafara Parlamentului.

- Grupul Popular (despre care ati spus si dvs in editorialele trecute) ce se va constitui in Parlament, cu parlamentari de la PRM si PUR, si care impreuna cu PNT-CD va adera la Partidul Popular European - va vota pentru.

- Minoritatile - cei 18 - voteaza pentru. Altfel acesti deputati risca sa nu mai intre in Parlament, intrind altii in locul lor.

- Parlamentarii care au platit bani grei pentru locuri: voteaza pentru.

- Parlamentarii care au intrat la limita sau "norocosii" care au intrat la redistribuirea voturilor in etapa a doua: voteaza pentru. Am numarat 46 de senatori si 52 de deputati de la PSD, PUR, PRM si UDMR care nu au intrat in prima faza, ci numai dupa redistribuirea procentelor acumulate de la partidele ce nu au intrat in parlament. Total "norocosi" anti-Alianta: 98. Acestia reprezinta ... 21% din parlament. La un vot secret, rezulta 33%+21%=54% numai de la PNL-PD + "norocosii" anti-Alianta. Adica majoritare, deci guvernul minoritar este validat.

( a se vedea listele de la:

http://www.bec2004.ro/documente/rezultate/REZULTATE%20SENAT/s_alesi_partide_judete.pdf

http://www.bec2004.ro/documente/rezultate/REZULTATE%20CAMERA%20DEPUTATILOR/cd_alesi_partide_judete.pdf )

Daca v-ati referit la o constringere a lui Basescu din punctul de vedere al declaratiei sale de orientare a Romaniei pe axa Washington-Londra-Bucuresti, atunci poate ca d-l Basescu va lamuri problema la Bruxelles cum ca acea declararatie nu este anti-Europa, iar politica Aliantei PNL-PD este pro-europeana. Iar ca un guvern "curat" PNL-PD este de preferat unui guvern "murdar" si "de larga uniune nationala" cu PSD.

In final, cred ca presedintele ales Basescu nu ar trebui sa zboare in acelasi avion cu fostul/inca presedinte Iliescu. Doamne fereste, in caz de accident de avion, deputatul Nastase ar ramine fara contracandidat, atit la Presedintia Romaniei, cit si la sefia PSD. Nu ca mi-ar pasa de sefia PSD.

Tudor Vlad (...@yahoo.com, IP: 24.90.220...)
2004-12-17 16:58
Re: Finala se joaca tot la Bucuresti

As adauga la cei ce ar putea vota un guvern minoritar PNL-PD pe "dezertorii" din PSD, care ar trece fie la PD, PNL, Grupul Popular sau PUR, fie ar deveni independenti. Sau, de ce nu, ar forma un alt grup parlamentar social-democrat, desprins din PSD.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01240 sec.