Ziua Logo
  15:28, vineri, 5 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2006-07-14
stopper (, IP: 86.34.230...)
2006-07-14 08:13
Nu sunt tot romani?

Intr-adevar, Basarabia nu mai este ce a fost in 1938, dar:
- A avut grija "tatucul popoarelor" sa dezradacineze milioane de ROMANI din Basarabia
- Datorita mentalitatii de natiune invadatoare afisata de o parte din rusii transferati in Basarabia in anii URSS-ului, multi nu au rezistat si s-au declarat rusi, numele le-a fost rusificat si o parte au acceptat. Dar mai sunt si cei putini care nu au abandonat lupta, cei ce si-au botezat copii cu nume latine vechi si multi altii care au tinut capul plecat in speranta unor vremuri mai bune.
- Romania anilor '90 nu a vrut Basarabia, imediat dupa destramarea URSS-ului, ceea ce a permis reinstalarea la putere a aripii rusofile, inca "pe baricade"! Ce interes ar avea aceasta aripa sa duca o politica pro-romaneasca, ar insemna sa abandoneze privilegii pe care le detin inca din perioada comunismului!
- Romania nu a fost niciodata o tara invadatoare, sau cu pretentii hegemonice, dar Romania istorica este mai mare decat granitele actuale, iar romanii din afara granitelor in cele mai multe cazuri sunt straini pe pamantul lor. Iar noi, cei de aici ne punem problema ca suparam "marimile zilei". Si-a pus Ardealul vreodata problema ca Transilvania ar fi intrat in UE cu 10 ani cel putin inaintea restului Romaniei? Pur si simplu prin felul lor de a fi, prin spiritul civic si respectul innascut fata de ideea de lege, ordine si munca!
- Nu am nimic cu "Mother Russia", dimpotriva respect cultura si realizarile poporului rus. Este pacat ca in Romania, de exemplu, s-a abandonat studiul limbii ruse; netul rusesc ,de exemplu, ofera un set complex de informatii, care de multe ori depasesc calitativ cele ce pot fi obtinute din site-urile culturilor occidentale. Din discutii cu oamenii de acolo am inteles ca ambitiile imperialiste nu sunt ale poporului, ci ale unui grup conducator.

In concluzie:
Cred ca nu trebuie sa ne lasam ametiti de ambitiile integrarii si sa ne transformam intr-o masa amorfa de amatori de occidentalizare atat timp cat acest lucru conduce la o diluare (periculoasa si pentru noi si pentru cei ce vor veni dupa noi) a constiintei nationale. Nu mai are rost altfel, sa ne miram ca idealul tinerilor este de a parasi tara, atat timp cat nu mai au sentimentul datoriei fata de locurile care i-au format!

P.S.
Nu propun sa viram catre un nationalism patetic, ci doar sa ne mentinem verticalitatea si sa afirmam: Basarabia este pamant Romanesc, iar basarabenii sunt romani ca noi. Tezele moldovenismului ca natiune separata nu sunt decat o perpetuare a otravii turnate de comunisti, otravi care a justificat crearea Rep. Moldova ca stat de sine statator. Fara a fi un fan Basescu, sau amatorul unui nationalism sforaitor tip Gigi Becali, consider ca presedintele s-a comportat ca un bun roman!


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00675 sec.