Ziua Logo
  11:24, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-11-28
clejanul din ...calator prin lumea larga (...@yahoo.com, IP: 74.117.229...)
2006-11-28 06:33
'neata. Luati-l usurel pe blindul Severin...

Asa e, "laicitatea" nu e cel mai fericit gasit cuvint, dar mai apoi Severin explica pe larg, inteligent argumentat, ce vrea sa spuna cu aceasta formulare, si eu, personal, in sint in mare parte de acord cu el.

Desi sint catolic, am apreciat intotdeauna decenta si toleranta ortodoxiei romanesti. (nu aceleasi lucruri am auzit despre sirbi, greci, rusi...)

Este, in sfirsit, un articol decent, mai ales dupa rebufnirile "talibanice" din zilele precedente.

Vasile Calmatui, taica, noi, catolicii din Moldova nu sintem "prozelit"-ati ;-), noi doar am ales sa ramanem cu biserica originara, de la Roma. Kiril si Metodiu n-au ajuns la noi, in valea Oltului din N de Brasov. De la plecarea imperiului, practic nimeni nu a mai calcat in valea noastra, pina au venit secuii. Nici nu am avut structura statala legata politico-diplomatic de Bizant. Mai apoi, cea mai mare parte ne-am tras in Moldova (doar citeva sate au mai ramas linga Brasov si linga Borsec, in S si N de secuime, o mica parte s-au amestecat cu secuii).

Dreptui ca ortodoxismul a jucat un rol important in identitatea romanilor, dar atitea natii, mai mari sau mai mici, desi s-au catolicizat, nu si-au pierdut identitatea (polonezi, cehi, slovaci, lituanieni, etc..). Probabil agresiva "a 3-a Roma", adica Moscova, a constituit un pericol mult mai mare pentru natia romana - vezi Basarabia. Dar, am scapat relativ usor, noroc (!?) cu turcii si austriecii.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00741 sec.