Ziua Logo
  09:24, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-11-20
Civic Media din Km 0 Bucuresti, Romania (...@civicmedia.ro, IP: 193.230.150...)
2006-11-20 21:17
Salavati Icoanele din Scoli - catre Guvernul Romaniai

Puteti semna la
Asociatia Civic Media * www.civicmedia.ro * office@civicmedia.ro

Catre: Guvernul Romaniei
In atentia: Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii

Salvati Icoanele Copiiilor

Reprezentantii societatii civile reuniti intr-o Coalitie pentru respectarea sentimentului religios cosemnatari ai acestei petitii - scrisori deschise isi exprima opozitia categorica fata de petitia “Privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant” inaintata Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii pe data de 12 august 2006. Semnata de profesorul Emil Moise, petitia anti-religie este sustinuta de Alexandru Crisan si Monica Dvorski - Centrul Educatia 2000; Catalin Tenita - Societatea Culturala Noesis; Doina Jela – Asociatia Jurnalistilor Independenti din Romania; Dorina Nastase - Centrul Roman de Studii Globale; Gabriel Andreescu – Centrul de Studii Internationale; Gabriel Penciu - Asociatia Culturala si Amicala Romana de la Strasbourg; Ghenadie Brega si Oleg Brega - Asociatia Hyde Park; Joanne Richardson - Asociatia D Media, Cluj; Ioana Avadani – Centrul pentru Jurnalism Independent; Ion Bogdan Lefter; Iustina Ionescu – Centrul de Resurse Juridice; Liviu Andreescu; Mihaela Miroiu; Mihai Burcea – Militia Spirituala; Mircea Toma, Razvan Martin – Agentia de Monitorizare a Presei; Remus Cernea – Solidaritatea pentru libertatea de constiinta; Renate Weber; Romanita Iordache – ACCEPT; Ruxandra Costescu - membra Indymedia Romania; Roxana Tesiu - Centrul Parteneriat pentru Egalitate; Smaranda Enache – Liga Pro Europa.

Avand in vedere Constitutia Romaniei; Declaratia Universala a Drepturilor Omului; Pactul international referitor la drepturile economice, sociale si culturale. Adoptat si deschis semnarii, ratificarii si adeziunii de Adunarea Generala, prin rezolutia 2200 A(XXI) din 16 decembrie 1966, intrat in vigoare la data de 3 ianuarie 1976; Pactul international referitor la drepturile civile si politice. Adoptat si deschis semnarii, ratificarii si adeziunii de Adunarea Generala, prin rezolutia 2200 A(XXI) din 16 decembrie 1966, intrat in vigoare la data de 3 ianuarie 1976; Declaratia privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale sau etnice, religioase sau lingvistice. Adoptata de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite prin rezolutia 47135 la a 47-a sesiune, 18 decembrie 1992; Declaratia privind eliminarea tuturor formelor de intoleranta si de discriminare din motive de religie sau de convingere. Adoptata de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, 25 noiembrie 1981, rezolutia 36/55; Conventia europeana pentru protectia drepturilor omului si a libertatilor fundamentale,

Prin prezenta petitie va solicitam ca in analizarea petitiei “Privind retragerea simbolurilor religioase din unitatile publice de invatamant” sa luati in considerare urmatoarele elemente:

1. Chestiunea legislativa

Legislatia si practica din tarile membre ale Uniunii Europene, ca si legislatia si practica Uniunii Europene nu interzic prezenta simbolurilor religioase in public. De asemenea nu exista o lege care sa interzica prezenta simbolurilor religioase in spatiul public nici in Romania (Anexa 1).

In Europa problema libertatii religioase si a prezentei simbolurilor religioase in spatiul public nu este ingradita, fiind lasata la latitudinea comunitatilor locale.

Mai mult, exista exemple europene recente care sustin prezenta simbolurilor religioase in spatiul public. In acest sens va prezentam urmatoarele cazuri:



1. a. La data de 15 februarie 2006 Curtea Suprema de Justitie a Italiei a respins solicitarea de eliminare a crucifixului din scolile publice argumentand ca acesta reprezinta un simbol al valorilor crestine care stau la baza societatii. Judecatorii italieni au subliniat faptul ca crucifixul simbolizeaza “valorile care inspira si stau la baza Constitutiei noastre, a modului nostru de viata pasnic”. “Din acest punct de vedere crucifixul poate avea o functie simbolica si educationala, indiferent de religia elevilor”.



1. b. In anul 1995 Curtea Constitutionala a Germaniei a decis ca este necesara modificarea Legii scolilor din landul Bavaria, in sensul excluderii simbolurilor religioase din scoli. In ciuda faptului ca Legea scolilor din Bavaria a fost modificata, practic nu au fost scoase crucifixele din scolile publice – opozitia publicului fiind deosebit de puternica. Incepand din anul 1996 Curtea Constitutionala a Germaniei nu a mai acceptat cazuri referitoare la prezenta simbolurilor religioase in scoli, preferand sa lase aceste reglementari in sarcina corpurilor legiutoare locale. Opozitia publica fata de aceasta reglementare a dus la situatia ca decizia Curtii Constitutionale din Germania a marit tensiunile din sanul societatii in loc sa le micsoreze.



1. c. Grecia este membra a Uniunii Europene din anul 1981. Constitutia si legile Greciei prevad si sustin prezenta publica a simbolurilor religioase ale confesiunii crestin ortodoxe, fara ca institutiile Uniunii Europene sa contrazica aceste prevederi legale prin nici o masura.



1. d. Pe langa exemplele europene enumerate mai sus consideram necesar si un exemplu din Statele Unite ale Americii. Studentii Universitatii Georgetown din Washington DC au sustinut intre anii 1996-1999 o campanie intensa pentru introducerea crucifixului in salile de curs, campanie incununata de succes. La data de 6 mai 2004, imamul Yahya Hendi de la Universitatea Georgetown a declarat ca este “convins ca crucea reprezinta un simbol religios important pentru toti oamenii. {i as protesta daca crucea ar fi scoasa din salile de curs”.



1. e. In petitia sa profesorul Moise citeaza mai multe cazuri judecate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Insa citatele prezentate sunt trunchiate si nu reflecta spiritul respectivelor cazuri si ale deciziilor luate. Din acest motiv va solicitam sa analizati minutios chiar la sursa fiecare din cazurile prezentate de profesorul Moise in argumentatia sa, ele nereflectand spete sau situatii similare cu ceea ce sustine domnia sa.

Vasile Teodorovici (...@videotron.ca, IP: 69.70.216...)
2006-11-20 22:24
Re: Salavati Icoanele din Scoli /nu e o lupta usoara

La 2006-11-20 21:17:41, Civic Media a scris:

> Puteti semna la

Ceea ce este remarcabil si imbucurator la acest topic, este absenta vrajelilor de tip "Seherezada".


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00816 sec.