Ziua Logo
  03:25, joi, 4 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2005-11-28
Cristiana din Terra (...@gmail.com, IP: 212.113.164...)
2005-11-28 10:25
Oriana

Draga mea, pentru rubrica culturala ai avut oare timp azi? Eu sper sa fii luat deja actiune impotriva Academiei Romane pentru organizarea unui astfel de simpozion. Sracuta de tine, nici nu-mi pot imagina cit mai prididesti cu atitea situatii unde ai de cenzurat si combatut. Iti dau o solutie care ar putea sa te usureze. Adu si tu ginditorii tai si lasa argumentele sa se incruciseze. dar incearca sa gasesti ceva egal in valoare cu ce combati, caci maidanizmele nu prea ajuta. OK? Articolul intreg il afli la "Academice".

Ziua mondiala a filosofiei

Centenar Jean Paul Sartre

Academia Romana a marcat editia din acest an a Zilei Mondiale a Filosofiei, a treia, printr-o sesiune consacrata Centenarului nasterii lui Jean Paul Sartre (1905-1980), organizata de Sectia de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie.

In deschidere, acad. Gheorghe Vladutescu, vicepresedinte al Academiei Romane, a conturat un raspuns la o intrebare fundamentala: Cum este perceput astazi filosoful si scriitorul Jean Paul Sartre? Sau, cu alte cuvinte: Cat de actual este filosoful existentialist francez, autorul celebrelor lucrari "Fiinta si neant" si "Critica ratiunii dialectice", ca si al unor romane si piese de teatru. Desigur, pentru a aprecia posteritatea lui J.P. Sartre la numai un sfert de veac dupa disparitia sa este oarecum prematur, cu atat mai mult cu cat ritmul schimbarilor din acest patrar de secol parca nici nu mai lasa timp unor evaluari de anvergura. Totusi, pentru Gheorghe Vladutescu, in timp ce proza si piesele sale de teatru raman pe un plan secund al preferintelor si referatelor critice, filosofia sa este inca actuala si, in ideile sale esentiale, va ramane ca un reper al filosofiei secolului XX. Conceptia sa se inscrie pe linia unei traditii foarte puternice a filosofiei franceze, aceea a moralistilor a caror opera castiga in valoare odata cu trecerea anilor.



     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00765 sec.