Ziua Logo
  07:27, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-11-28

Comentarii: 70, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

Golanul
2006-11-27 23:38:43

Alaturarea intre ortodoxie si laicism

synd
2006-11-28 00:01:32

Seducatoare in forma...


analiza dlui. Severin este falsa in fond. Biserica Ortodoxa a constituit inca de la inceputul formarii poporului roman, mai ales dupa Marea Schisma din 1054, elementul principal de rezistenta impotriva tendintelor prozelite ale Bisericii Catolice si, concomitent, fata de tentativele de asimilare etnica de catre popoare catolice. Ea a jucat un rol politic efectiv.

Apoi, Biserica Ortodoxa a fost, contrar opiniei dlui. Severin, implicata, mai ales in cursul evului mediu, in procesul de formare si consolidarea a statelor feudale romanesti. Resedintele voievodale romanesti au fost, adeseori, si importante centre ecleziastice ortodoxe (de pilda: Targoviste, Suceava si Iasi). Tocmai din aceste motive insemnele politice ale stemei statului roman modern au avut si poarta in continuare elemente decorative de factura religioasa.

In final, domnule Severin, o religie, indiferent care ar fi ea, nu poate fi si nici nu a fost niciodata...laica! "Religii" laice au fost comunismul, fascismul si nazismul. Discutiile despre laicismul european si efectele sale asupra coeziunii sociale incep abia acum, intr-o Europa confruntata acut cu un islamism agresiv.

Aveti putina rabdare...

AVP
2006-11-28 00:58:01

Re: Alaturarea intre ortodoxie si laicism

"...frustrarile, veleitatile, egoismul si narcisismul marilor preoti seculari autoconsacrati ai asa-zisei..." (Civic-Me...)

Manastire-ntr-un picior, ghici ciuperca cine-i...? ;)

Limbaju dlui Severin nu e deloc pretios sau pretentios, e cat se poate de a la Severin, Mr.Golane... ;)

trkman
2006-11-28 01:22:08

Re: Seducatoare in forma...

Subscriu complet la opinia d-lui Severin. Nici eu nu o puteam exprima mai bine:) Draga synd, puteti detalia un pic prozelitismul catolic din Tarile Romane in conditiile in care ele erau inconjurate de colonii turcesti? Sau puteti da macar un exemplu de parohie catolica la sud/ est de Carpati?

Inca de la imparatul Constantin, biserica a fost un instrument de intarire a puteri i politice folosit de suveran, inclusiv de voievozii romani, si nu a jucat un rol politic decisiv. Dar discutia e lipsita de rost oricum. Rolul bisericii este sa afecteze planul spiritual si nici nu e cazul sa joace un rol politic pentru ca se desacralizeaza -vezi comentariul meu la art. lui Unteanu, nu mai repet.

La 2006-11-28 00:01:32, synd a scris:

>
> analiza dlui. Severin este falsa in fond. Biserica Ortodoxa a
> constituit inca de la inceputul formarii poporului roman, mai ales
> dupa Marea Schisma din 1054, elementul principal de rezistenta
> impotriva tendintelor prozelite ale Bisericii Catolice si,
> concomitent, fata de tentativele de asimilare etnica de catre popoare
> catolice. Ea a jucat un rol politic efectiv.
>
> Apoi, Biserica Ortodoxa a fost, contrar opiniei dlui. Severin,
> implicata, mai ales in cursul evului mediu, in procesul de formare si
> consolidarea a statelor feudale romanesti. Resedintele voievodale
> romanesti au fost, adeseori, si importante centre ecleziastice
> ortodoxe (de pilda: Targoviste, Suceava si Iasi). Tocmai din aceste
> motive insemnele politice ale stemei statului roman modern au avut si
> poarta in continuare elemente decorative de factura religioasa.
>
> In final, domnule Severin, o religie, indiferent care ar fi ea, nu
> poate fi si nici nu a fost niciodata...laica! "Religii" laice au fost
> comunismul, fascismul si nazismul. Discutiile despre laicismul
> european si efectele sale asupra coeziunii sociale incep abia acum,
> intr-o Europa confruntata acut cu un islamism agresiv.
>
> Aveti putina rabdare...
>

Vasile Calmatui
2006-11-28 02:04:23

DORINEL
2006-11-28 02:13:21

Laicitatea domnului Severin...

Am citit lucruri mai inteligente de la matale, acum ai cam dat cu oishtea'n gard.....
Domnule, nu cauta sa-l scotzi pe Dumnezeu din viata inei tari....Ai grije sa nu
te joci cu focu', ca de nu te dau pe mina musulmanilor sa te "lamureasca "...

Neghinita
2006-11-28 04:42:07

Laicitatea ortodoxismului

Cum vine asta? Un fel de "tovarasul popa"?
S-o fi gandit la IPS maioru' sau colonelu' , ce-o fi fost tov Gradu'.

Raquel
2006-11-28 05:34:49

Mari credinciosi practicanti mai sunteti unii, dar va exprimati ca niste maimutze !

Dl.Severin are dreptul sa-si exprime parerile, un drept constitutional, iar cei care-l citesc FARA SA-I OBLIGE NIMENI, sa faca numai comentarii cuviincioase, ca oricare fiinta rationala, nu maimutza.
Va bateti cu caramida in piept ca sunteti ortodocsi adevarati, mari crestini, dar va exprimati ca niste pagani plini de ura si intransigenti. Isus Cristos a militat pentru iubirea aproapelui, umilinta, cainta si pentru mii de alte lucruri, dar in nici un caz nu a aprobat agresivitatea si intoleranta.
Eu cred ca oricine are dreptul sa-si exprime parerile, chiar si profesorul din Buzau, trebuie ascultat si chiar daca nu suntem de acord cu el, sa incercam sa-i respectam libertatea de expresie, fara sa-l lapidam. Sunt convinsa ca daca in locul lui ar fi fost capul unui alt cult religios, neoprotestant, nu ati fi avut acelasi curaj de a matura cu el podelele, caci ar fi cerut ceva la care credinta lui ii da dreptul sa pertinda de la tara in care locuieste si faptul ca este un cetatean care se achita cinstit de toate obligatiile fata de tara lui.

Cristian G C
2006-11-28 06:16:13

Pt. Synd

Poate impreuna cu tov.Severin trebuie sa mai cititi putina istorie,dar nu cea scrisa de comunisti si pe care se vede ca ati memorat bine.Trebuie sa va spun ca in biserica ortodoxa nici macar nu se vorbea limba romana pana la 1700,apoi cum avea grija de romani daca nici macar nu le vorbea pe limba lor(romana) ci in slavona.Mai trebuie sa va spun ca anumiti episcopi si un mitropolit in 1916 ,la trecerea trupelor romane Carpatii,le-au afurisit,pt. ca cotropeau pamantul maghiar,adica Ardealul.Apoi ce fel de oameni sunt aceia?Fara Biserica Romano Catolica si Gr. C atolica nu prea erau mari sanse sa se vorbeasca lb.romana in aceasta tara.Trebuie sa-ti mai spun ca inclusiv in Ungaria s-au tiparit carti in limba romana.Istoria poate continua,cea adevarata.Intr-o zi o parte mai mare a adevarului va iesi la suprafata,cel putin dupa 01.01.2007.

clejanul
2006-11-28 06:33:28

'neata. Luati-l usurel pe blindul Severin...

Asa e, "laicitatea" nu e cel mai fericit gasit cuvint, dar mai apoi Severin explica pe larg, inteligent argumentat, ce vrea sa spuna cu aceasta formulare, si eu, personal, in sint in mare parte de acord cu el.

Desi sint catolic, am apreciat intotdeauna decenta si toleranta ortodoxiei romanesti. (nu aceleasi lucruri am auzit despre sirbi, greci, rusi...)

Este, in sfirsit, un articol decent, mai ales dupa rebufnirile "talibanice" din zilele precedente.

Vasile Calmatui, taica, noi, catolicii din Moldova nu sintem "prozelit"-ati ;-), noi doar am ales sa ramanem cu biserica originara, de la Roma. Kiril si Metodiu n-au ajuns la noi, in valea Oltului din N de Brasov. De la plecarea imperiului, practic nimeni nu a mai calcat in valea noastra, pina au venit secuii. Nici nu am avut structura statala legata politico-diplomatic de Bizant. Mai apoi, cea mai mare parte ne-am tras in Moldova (doar citeva sate au mai ramas linga Brasov si linga Borsec, in S si N de secuime, o mica parte s-au amestecat cu secuii).

Dreptui ca ortodoxismul a jucat un rol important in identitatea romanilor, dar atitea natii, mai mari sau mai mici, desi s-au catolicizat, nu si-au pierdut identitatea (polonezi, cehi, slovaci, lituanieni, etc..). Probabil agresiva "a 3-a Roma", adica Moscova, a constituit un pericol mult mai mare pentru natia romana - vezi Basarabia. Dar, am scapat relativ usor, noroc (!?) cu turcii si austriecii.

untip
2006-11-28 06:43:32

Urmele comunismului asupra ortodoxiei

Articolul este perfect valabil, surprinde exact (din pacate) realitatile romanesti. Insa poate o viziune tipic catolica asupra ortodoxiei, sau o viziune limitata, politico-mesianica isi are radacina poate si in anii de dictatura care tocmai s-au incheiat, iar multi concep si ortodoxia intr-un sens dictatorial, inchis. Din potriva, ortodoxia romaneasca mereu a fost un sistem deschis si liber.
Poate alta sursa a acestei viziuni o constituie si influenta filmelor straine (care de multe ori prezinta realitati catolice sau protestante).
Biserica Ortodoxa mereu a fost si este un spital de curatare a sufletului, si nu un indrumator de viata cu reguli stricte, nici element socio-politic, sau nici chiar agentie umanitara de intr-ajutorare, precum alte denominatii. Trebuie inteleasa intr-un sens mult mai liber.

trkman
2006-11-28 07:16:34

Re: Dl Severin, este, ca tot timpul anti-roman

D-l Severin poate a avut un circel, dar ma asteptam ca D-l Frunda sa apere drepturile romanilor din afara Romaniei mai abitir decit drepturile maghiarilor din Romania si chiar mai devotat decit d-l Paunescu :) D-l Paunescu, ca intotdeauna a considerat mai oportun sa apere drepturile romanilor in cadrul Cenaclului Flacara convocat la vreun restaurant parizian. Iar pe d-na Stanoiu probabil au coplesit-o remuscarile pt tot ce a facut chiar in momentul ala.

> Membrii comisiei juridice ai AP CE din partea Romaniei sunt
> europarlamentarii Adrian Severin, Gheorghi Frunda, Adrian Paunescu si
> Rodica Stanoiu.
> ----------------
>
>

Emy
2006-11-28 08:05:12

Re: Mari credinciosi practicanti mai sunteti unii, dar va exprimati ca niste maimutze !

La 2006-11-28 05:34:49, Raquel a scris:

> Dl.Severin are dreptul sa-si exprime parerile, un drept
> constitutional, iar cei care-l citesc FARA SA-I OBLIGE NIMENI, sa faca
> numai comentarii cuviincioase, ca oricare fiinta rationala, nu
> maimutza.
> Va bateti cu caramida in piept ca sunteti ortodocsi adevarati, mari
> crestini, dar va exprimati ca niste pagani plini de ura si
> intransigenti. Isus Cristos a militat pentru iubirea aproapelui,
> umilinta, cainta si pentru mii de alte lucruri, dar in nici un caz nu
> a aprobat agresivitatea si intoleranta.
> Eu cred ca oricine are dreptul sa-si exprime parerile, chiar si
> profesorul din Buzau, trebuie ascultat si chiar daca nu suntem de
> acord cu el, sa incercam sa-i respectam libertatea de expresie, fara
> sa-l lapidam. Sunt convinsa ca daca in locul lui ar fi fost capul unui
> alt cult religios, neoprotestant, nu ati fi avut acelasi curaj de a
> matura cu el podelele, caci ar fi cerut ceva la care credinta lui ii
> da dreptul sa pertinda de la tara in care locuieste si faptul ca este
> un cetatean care se achita cinstit de toate obligatiile fata de tara
> lui.
>
Si in cazul acelui "protestant" acuzele ar fi fost invariabil acelasi: "antiroman" "eretic" sectant" Am experimentat indelung ce inseamna ura fanaticilor religiosi, ca sa ne mai facem iluzii despre o schimbare a mentalitatii acestor indoctrinati.
Inteleg ca multe dintre presupozitziile unei persoane sunt modelate de cultura sa, care la randul ei este influentzata de istoria gandirii religioase din regiunea din care provin, dar traim in secolul XI unde schimburile de idei ajuta la largirea perspectivei asupra diferentelor dar si a similaritatzilor.
A. Severin este tipul de om cu o minte deschisa (chiar daca este acuzat de limbaj de lemn..ce, doar nu ne`am nascut toti poetzi:) asa ca acuzele extremistilor sunt nefondate.

Ghita Bizonu'
2006-11-28 09:08:05

Laicitatea ortodoxismului? Sa ne fie cu pardon

dar musiu Severeinu le cam incurca nitel (normal cu edicatiunea sa comunista de Primaverii ....).
Porneste insa de la o observatie justa, si anume ca e o mica (MARE) diferenta intre biserica catolica si cea ortodoxa.
Prima este apostololica si atat. Papa mai este si suveran (la un moment dat era si rege pre pamant, v In numele papei rege si Aida) si actiona in mod absolutist .

A doua este apostolica si SOBORNICEASCA. Adica soboru (poporu crestin, oeikumene crestina, umma) are si el un cuvant de zis in conducerea treburilor bisericesti. Adica laicu nu este obligat sa se supuna ac cadaver injonctiunii inatistataorului cultului sau. Ba , daca considera ca inataistataoru greseste ... apai il schimba!!! A se vedea reactia constantinopolitanilor la propunerea de uniatie (pcte florentine) . In occident insa papa cand a dorit a modificat crezul si nimeni nu l-a intrebat!
Ortodoxia nu este laica. Insa in ortodoxie laicatul are un cuvant de spus , si uneori cuvantul laicilor este cel care hotaraste pe baza vechiului adagiu vox populi vox Dei !

Ghita Bizonu'
2006-11-28 09:43:31

Re: Cristian G C

mai lasa dom'le comunismu'n pacea lui (a mortii) si nu-l tot invoca ca sa-ti motivezi idiosincraziile si , hai sa fiu bland , impreciziile.
Cica piana pe la 1700 in biserica nu se vorbea romaneste?! Si < nici macar nu le vorbea pe limba lor(romana) ci in slavona.>?
Pai aici nici macar comunismu nu poate fi acuzat ptr enormitate! Slavona era limba cultica, dar nu se vorbea uzual! Asa as putea sustine ca pana in urma cu cativa ani in biserica catolica din Franta nu se vorbea franceza, in Italia italiana , iin Polonia polona, in Spania spaniola etc fiindca se vorbea ... latina!
Dragul meu in slavona (latina) se tinea slujba, cultul (lituurghia). Insa predoslovia, predica se tinea in limba locului ca sa fie inteleasa de credinciosi. Bine-nteles ca in aceste conditii in limba claselor superioare (alea care aveau acces la cultura, scriere) intrau o multime de cuvinte preluate din limba de cult (bafta catolicilor ca au preluat din latina!). Dar sa sustii ca nu se vorbea si limba pamantului este o enormitate! Si apropos :slavona in sec XV-XVI era apanjul unei minoritati, asa cum erau si elina si latina.

Iar cei care au afurisit trupele romane in 1916 erau scuze cam papistasi. Iar istoria pe care o invoci e si ea cam specioasa : prima tiparitura in lb romana, a a lu Coresi a fost facuta la Brasov, deci inprincipatul Transilvaniei cu sprijinul luteranilor . In timpul ala Ungaria nu exista decat in titulatura imparatului Sf Imperiu Roman de natiune Germana , care stapanea o parte in Ungaria iar cealalta parte era nitel pasalac. Asta nu va putea fi schimbat nici macar dupa 01.01.2007.


La 2006-11-28 06:16:13, Cristian G C a scris:

> Poate impreuna cu tov.Severin trebuie sa mai cititi putina istorie,dar
> nu cea scrisa de comunisti si pe care se vede ca ati memorat
> bine.Trebuie sa va spun ca in biserica ortodoxa nici macar nu se
> vorbea limba romana pana la 1700,apoi cum avea grija de romani daca
> nici macar nu le vorbea pe limba lor(romana) ci in slavona.Mai trebuie
> sa va spun ca anumiti episcopi si un mitropolit in 1916 ,la trecerea
> trupelor romane Carpatii,le-au afurisit,pt. ca cotropeau pamantul
> maghiar,adica Ardealul.Apoi ce fel de oameni sunt aceia?Fara Biserica
> Romano Catolica si Gr. C atolica nu prea erau mari sanse sa se
> vorbeasca lb.romana in aceasta tara.Trebuie sa-ti mai spun ca inclusiv
> in Ungaria s-au tiparit carti in limba romana.Istoria poate
> continua,cea adevarata.Intr-o zi o parte mai mare a adevarului va iesi
> la suprafata,cel putin dupa 01.01.2007.
>

Ghita Bizonu'
2006-11-28 09:49:31

Re: trkman din SUA

nici macar sejurul peste ocean nu poate compensa lipsurile de educatie , ptr care nici macar comunismul nu poate fi acuzat.
<Sau puteti da macar un exemplu de parohie catolica la sud/ est de Carpati? >
la Curtea de Arges a functionat un timp o episcopie catolica. Disparuta deja pe la 1400.
In Bacau sunt si acum suficienti catolici. Si nu este cazul sa fie considerata mai mult decat este cazul influenta ungara, caci este vorba si de influenta polona (mult mai activa in plan cultural si comercial sa nu mai zic politic).

Raquel
2006-11-28 10:00:32

Re: Mari credinciosi practicanti mai sunteti unii, dar va exprimati ca niste maimutze !

Emy, din pacate multi concetateni ai nostri se comporta cu aceasi neincredere ca si bastinasii canibali din insule indepartate, cand au dat prima data ochii cu fetele palide - adica-i mananca !
Tot ceea ce nu cunosc ii inspaimanta, dar nici nu incearca sa cunosca si, mai ales, uita un adevar extrem de important : INDIFERENT CAREI RELIGII CRESTINE(SI NU NUMAI) APARTINEM, CU TOTII IL CAUTAM PE DUMNEZEU !!
Fiecare il cauta dupa cum crede de cuviinta, iar cine dispretuieste alt crestin - lucru extrem de intalnit la ortodocsi, fiind provocat si incurajat chiar de catre preoti - indiferent carui cult apartine, nu merita numele de crestin. Am auzit cu urechile mele cand un preot ortodox spunea la predica faptul ca a intra numai in biserica altui cult este pacat ! Pacat este insa ca cineva i-a facut preoti pe niste oameni ca el !

Cristian G C
2006-11-28 10:15:48

Pt. Bizonu....

Mai lasa-ma cu aburelile tale>tu relatezi doar franturi si nici acestea cf. cu realitatea.diferenta este mare intre cele 2 Biserici.Daca tot detine adevarul BOR,de ce nu-si face publice arhivele,cel putin cum a facut si Vaticanul. O parte a BOR=PCR+PCUS+.....Ignoranta si lipsa discernamantului face victime.

Adrian v.D.
2006-11-28 10:50:06

N-as fi crezut....

..daca nu as fi citit ultima fraza a acestui articol.N-as fi crezut ca mai pot fi in stare sa dau dreptate domnului A.Severin.Descreditarea domniei sale a fost -credeam eu atunci-ireparabila ,atunci cand a scris despre <alogeni>.Acel articol nu mai pastra nimic din <suflul>european modern,dupa experienta dureroasa a comunismului-fascismului <batranului continent>.

Iar acum?!Un alt om-autor-devine vizionar chiar:lupta cu raul planetar se da in sufletele oamenilor si nicidecum prin trambitarea asurzitoare,tocmai in casa de sticla....Dar tot din casa de sticla(sensibilitatea generala)nu e bine sa aruncam cu pietre.Mai ales in altii,care nu sunt ca <noi>.

La prima vedere avem de-a face cu un titlu ce pare un paradox.La a <doua citire>,titlul este de fapt dezlegarea neintelegerii:Ortodoxismul romanesc,diferit de cel din alte tari-vecine,a depasit forma <unica si nationala>,acceptand-din motive crestinesti-rationale-,coexistenta confesiunilor,a etniilor,in aceeasi regiune bine conturata,nu ca raspuns la o presiune politica,ci ca un drum superior religios.Si,atragerea oamenilor pentru proiectul Lui Dumnezeu,si nu a statului,care ramane -<condicio-sine-qua-non>-in continuare laic.
Pentru ca intrebarea ramane:cum sa castigi oamenii,care sunt atat de diferiti,de partea <binelui>?Iar<binele>,simplu spus,este tot ce nu-mi face mie rau,tot ce nu face rau la altii.

Dialogul trebuie continuat.Mai ales,tinand cont ca presiunea care vine din partea agnosticilor si a ateistilor este in creste....
Eu cred in ultima instanta,ca tot familia este cadrul perfect al educatiei omului.In absenta ei,nu putem accepta ca scoala sa faca ceea ce parintii au uitat:binele copiilor.(solutii la indemana:mai multe carti si mai putine televizoare...;redescoperirea naturii,Creatia perfecta-se stie deja:cu cat omul s-a claustrat mai mult in marile orase,departe de natura,cu atat devine mai <gnostic>;sensibilizarea copiilor aupra nedreptatilor...;intarirea drepturilor copiilor si a femeilor...;renuntarea la violenta casnica,sub toate formele ei,fizica si psihica....)

Adrian D.

S
2006-11-28 10:54:45

De la "intoleranta ortodoxa" la "laicitatea ortodoxa".

Sau de la o extrema la alta. Ca deobicei, adevarul e la mijloc.
Nu trebuie uitata influenta ortodoxiei din tarile romane. Cine a vizitat prima scoala romaneasca din Brasov, acolo unde s-au tiparit si primele carti in limba romana, poate s-o spuna. N-au existat nici mari probleme inter-confesionale, chiar in orase multiculturale (Constanta, Tulcea) si asta datorita tolerantei ce caracteriza biserica la epoca respectiva.
Problemele au aparut prin anii '50 cand greco-catolicii au fost marginalizati, bisericile au trecut in proprietatea BOR-ului si acest lucru in schimbul colaborationismului bisericii ortodoxe cu regimul la putere. Pentru ca n-a infundat nimeni puscariile comuniste doar din cauza ca era preot. Biserica a functionat in mod normal, majoritatea preotilor au acceptand sa faca propaganda comunista, ba chiar unii au devenit turnatori la securitate.

Pe mine personal nu ma deranjeaza sa vad expozitii de icoane prin scoli, ba chiar am avut ocazia sa vad cercuri artistice in care copiii invatau sa picteze icoane pe sticla sau pe lemn si gasesc acest lucru extraordinar.
Ce ma deranjeaza este faptul ca intr-o epoca in care pecuniarul domina, biserica in loc sa se ocupe de spiritul enoriasilor, urmeaza fenomenul. Iar in momentul in care-si trimite soborurile in scoli, le pavazeaza peretii cu icoane si cruci, eu ce sa inteleg ? Vor sa faca "spirit" sau sa-si castige clienti ?
As fi cel mai fericit sa aud in Romania ca un preot in loc construiasca a cincea biserica in sat, cu banii respectivi sa creeze un fond si sa acorde micro-credite de genul Grameen Bank, si vaduvei nevoiase ca sa-si cumpere o vaca, si tanarului sarac care vrea sa faca o formare profesionala in urma careia sa-si gaseasca un loc de munca.

Adrian v.D.
2006-11-28 11:01:47

Re: Cristian G C/ptr.domnul Bizonu'

La 2006-11-28 09:43:31, Ghita Bizonu' a scris:

> mai lasa dom'le comunismu'n pacea lui (a mortii) si nu-l tot invoca ca
> sa-ti motivezi idiosincraziile si , hai sa fiu bland , impreciziile.
> Cica piana pe la 1700 in biserica nu se vorbea romaneste?! Si < nici
> macar nu le vorbea pe limba lor(romana) ci in slavona.>?
> Pai aici nici macar comunismu nu poate fi acuzat ptr enormitate!
> Slavona era limba cultica, dar nu se vorbea uzual! Asa as putea
> sustine ca pana in urma cu cativa ani in biserica catolica din Franta
> nu se vorbea franceza, in Italia italiana , iin Polonia polona, in
> Spania spaniola etc fiindca se vorbea ... latina!
> Dragul meu in slavona (latina) se tinea slujba, cultul (lituurghia).
> Insa predoslovia, predica se tinea in limba locului ca sa fie
> inteleasa de credinciosi. Bine-nteles ca in aceste conditii in limba
> claselor superioare (alea care aveau acces la cultura, scriere) intrau
> o multime de cuvinte preluate din limba de cult (bafta catolicilor ca
> au preluat din latina!). Dar sa sustii ca nu se vorbea si limba
> pamantului este o enormitate! Si apropos :slavona in sec XV-XVI era
> apanjul unei minoritati, asa cum erau si elina si latina.
>
> Iar cei care au afurisit trupele romane in 1916 erau scuze cam
> papistasi. Iar istoria pe care o invoci e si ea cam specioasa : prima
> tiparitura in lb romana, a a lu Coresi a fost facuta la Brasov, deci
> inprincipatul Transilvaniei cu sprijinul luteranilor . In timpul ala
> Ungaria nu exista decat in titulatura imparatului Sf Imperiu Roman de
> natiune Germana , care stapanea o parte in Ungaria iar cealalta parte
> era nitel pasalac. Asta nu va putea fi schimbat nici macar dupa
> 01.01.2007.
> -----------------------------------------------------------------
Domnule Bizonu',eu cred ca domnul Cristian a dorit sa spuna ca limba slavona se vorbea in bisericile ortodoxe,contrar logicii,pentru ca poporul,<noi de la Ram ne tragem>,de la Roma,si in consecinta limba poporului roman era si este o limba romanica(latina)Dar mai ales,romanii au scris cu acele caractere slavone pana la aparitia Scolii Ardelene,si nu cu, caractere latine.Sau?!

Adrian D.
> >
>
>

floricel
2006-11-28 11:46:33

Re: Mari credinciosi practicanti mai sunteti unii, dar va exprimati ca niste maimutze !

La 2006-11-28 05:34:49, Raquel a scris:

> Dl.Severin are dreptul sa-si exprime parerile, un drept
> constitutional, iar cei care-l citesc FARA SA-I OBLIGE NIMENI, sa faca
> numai comentarii cuviincioase, ca oricare fiinta rationala, nu
> maimutza.
> Va bateti cu caramida in piept ca sunteti ortodocsi adevarati, mari
> crestini, dar va exprimati ca niste pagani plini de ura si
> intransigenti. Isus Cristos a militat pentru iubirea aproapelui,
> umilinta, cainta si pentru mii de alte lucruri, dar in nici un caz nu
> a aprobat agresivitatea si intoleranta.
> Eu cred ca oricine are dreptul sa-si exprime parerile, chiar si
> profesorul din Buzau, trebuie ascultat si chiar daca nu suntem de
> acord cu el, sa incercam sa-i respectam libertatea de expresie, fara
> sa-l lapidam. Sunt convinsa ca daca in locul lui ar fi fost capul unui
> alt cult religios, neoprotestant, nu ati fi avut acelasi curaj de a
> matura cu el podelele, caci ar fi cerut ceva la care credinta lui ii
> da dreptul sa pertinda de la tara in care locuieste si faptul ca este
> un cetatean care se achita cinstit de toate obligatiile fata de tara
> lui.
>
Bravo fata,incearca sa-l lamuresti si pe Calugar despre ce inseamna tact si diplomatie,ca e salbatic rau.....
Te felicit,oameni ca tine ne trebuie in timpul asta,nu severini si tariceni....

Emy
2006-11-28 11:49:13

Re: Mari credinciosi practicanti mai sunteti unii, dar va exprimati ca niste maimutze !

Ghita Bizonu'
2006-11-28 12:18:37

Re: Herr vD

este o mica mare deosebire intre limba ce se vorbea si cea de cult. Puteti intelege mica diferenta? Daca nu intrati si intrebati in prima biserica catolica.! ca ci contrar logicii dvoastra limba latina era limba de cult si ptr germani si ptr unguri ba chiar si ptr croati care -s nitel cam slavi si a caror limba se deosebeste de sarba doar prin alfabet.


La 2006-11-28 11:01:47, Adrian v.D. a scris:

> La 2006-11-28 09:43:31, Ghita Bizonu' a scris:
>
> > mai lasa dom'le comunismu'n pacea lui (a mortii) si nu-l tot invoca ca
> > sa-ti motivezi idiosincraziile si , hai sa fiu bland , impreciziile.
> > Cica piana pe la 1700 in biserica nu se vorbea romaneste?! Si < nici
> > macar nu le vorbea pe limba lor(romana) ci in slavona.>?
> > Pai aici nici macar comunismu nu poate fi acuzat ptr enormitate!
> > Slavona era limba cultica, dar nu se vorbea uzual! Asa as putea
> > sustine ca pana in urma cu cativa ani in biserica catolica din Franta
> > nu se vorbea franceza, in Italia italiana , iin Polonia polona, in
> > Spania spaniola etc fiindca se vorbea ... latina!
> > Dragul meu in slavona (latina) se tinea slujba, cultul (lituurghia).
> > Insa predoslovia, predica se tinea in limba locului ca sa fie
> > inteleasa de credinciosi. Bine-nteles ca in aceste conditii in limba
> > claselor superioare (alea care aveau acces la cultura, scriere) intrau
> > o multime de cuvinte preluate din limba de cult (bafta catolicilor ca
> > au preluat din latina!). Dar sa sustii ca nu se vorbea si limba
> > pamantului este o enormitate! Si apropos :slavona in sec XV-XVI era
> > apanjul unei minoritati, asa cum erau si elina si latina.
> >
> > Iar cei care au afurisit trupele romane in 1916 erau scuze cam
> > papistasi. Iar istoria pe care o invoci e si ea cam specioasa : prima
> > tiparitura in lb romana, a a lu Coresi a fost facuta la Brasov, deci
> > inprincipatul Transilvaniei cu sprijinul luteranilor . In timpul ala
> > Ungaria nu exista decat in titulatura imparatului Sf Imperiu Roman de
> > natiune Germana , care stapanea o parte in Ungaria iar cealalta parte
> > era nitel pasalac. Asta nu va putea fi schimbat nici macar dupa
> > 01.01.2007.
> > -----------------------------------------------------------------
> Domnule Bizonu',eu cred ca domnul Cristian a dorit sa spuna ca limba
> slavona se vorbea in bisericile ortodoxe,contrar logicii,pentru ca
> poporul,<noi de la Ram ne tragem>,de la Roma,si in consecinta limba
> poporului roman era si este o limba romanica(latina)Dar mai
> ales,romanii au scris cu acele caractere slavone pana la aparitia
> Scolii Ardelene,si nu cu, caractere latine.Sau?!
>
> Adrian D.
> > >
> >
> >
>
>

Ghita Bizonu'
2006-11-28 12:21:57

Re: mai ales printre catolici

care-s aburiti rau!
caci la frimoasa ecuatie BOR=PCR+PCUS+.....as putea intreba cu cine s-a facut acordul ca vaticanul sa revina stat? Nu cumva catolicism = fascism?!
Si arhivele vaticanului ... care? cati preoti catolici au colabirat in polonia cu securitatea locala? Nu cumva 10%? Da-n Ungaria?!!

La 2006-11-28 10:15:48, Cristian G C a scris:

> Mai lasa-ma cu aburelile tale>tu relatezi doar franturi si nici
> acestea cf. cu realitatea.diferenta este mare intre cele 2
> Biserici.Daca tot detine adevarul BOR,de ce nu-si face publice
> arhivele,cel putin cum a facut si Vaticanul. O parte a
> BOR=PCR+PCUS+.....Ignoranta si lipsa discernamantului face victime.
>

Ghita Bizonu'
2006-11-28 12:25:39

Re: Cine isi iubeste copilul

acela il mustra
Solomon.
cam incorect politic, nu?!

La 2006-11-28 10:50:06, Adrian v.D. a scris:

> ..daca nu as fi citit ultima fraza a acestui articol.N-as fi crezut ca
> mai pot fi in stare sa dau dreptate domnului A.Severin.Descreditarea
> domniei sale a fost -credeam eu atunci-ireparabila ,atunci cand a
> scris despre <alogeni>.Acel articol nu mai pastra nimic din
> <suflul>european modern,dupa experienta dureroasa a
> comunismului-fascismului <batranului continent>.
>
> Iar acum?!Un alt om-autor-devine vizionar chiar:lupta cu raul planetar
> se da in sufletele oamenilor si nicidecum prin trambitarea
> asurzitoare,tocmai in casa de sticla....Dar tot din casa de
> sticla(sensibilitatea generala)nu e bine sa aruncam cu pietre.Mai ales
> in altii,care nu sunt ca <noi>.
>
> La prima vedere avem de-a face cu un titlu ce pare un paradox.La a
> <doua citire>,titlul este de fapt dezlegarea
> neintelegerii:Ortodoxismul romanesc,diferit de cel din alte
> tari-vecine,a depasit forma <unica si nationala>,acceptand-din motive
> crestinesti-rationale-,coexistenta confesiunilor,a etniilor,in aceeasi
> regiune bine conturata,nu ca raspuns la o presiune politica,ci ca un
> drum superior religios.Si,atragerea oamenilor pentru proiectul Lui
> Dumnezeu,si nu a statului,care ramane -<condicio-sine-qua-non>-in
> continuare laic.
> Pentru ca intrebarea ramane:cum sa castigi oamenii,care sunt atat de
> diferiti,de partea <binelui>?Iar<binele>,simplu spus,este tot ce nu-mi
> face mie rau,tot ce nu face rau la altii.
>
> Dialogul trebuie continuat.Mai ales,tinand cont ca presiunea care vine
> din partea agnosticilor si a ateistilor este in creste....
> Eu cred in ultima instanta,ca tot familia este cadrul perfect al
> educatiei omului.In absenta ei,nu putem accepta ca scoala sa faca ceea
> ce parintii au uitat:binele copiilor.(solutii la indemana:mai multe
> carti si mai putine televizoare...;redescoperirea naturii,Creatia
> perfecta-se stie deja:cu cat omul s-a claustrat mai mult in marile
> orase,departe de natura,cu atat devine mai <gnostic>;sensibilizarea
> copiilor aupra nedreptatilor...;intarirea drepturilor copiilor si a
> femeilor...;renuntarea la violenta casnica,sub toate formele ei,fizica
> si psihica....)
>
> Adrian D.
>
>

Raquel
2006-11-28 12:51:33

Re: De la "intoleranta ortodoxa" la "laicitatea ortodoxa".

Locuiesc intr-un oras de munte si va rog sa ma credeti ca pe fiecare din acesti munti sunt cate 1, 2 sau chiar 3 schituri sau manastiri ! Nu mai spun ca s-au construit biserici in oras pe aproape fiecare spatiu liber sau parculet, chiar locuri de joaca ale copiilor. Nu le-am numarat pe cele noi, dar cred ca sunt mai mult de 10 ! La fel este situatia si in rural, unde mai sunt putine sate, chiar mici, care sa nu aiba cate doua biserici.
Cineva caruia i-am spus ca sunt prea multi bani bagati in aceste biserici, in loc sa se construiasca asezaminte sociale pe langa cele existente, mi-a marturisit ca unde sunt doi preoti la o biserica, este imposibil sa se inteleaga, astfel ca unul dintre ei pleaca cu jumatate din parohie si face alta. Dar mai spunea ca este bine ca se fac biserici, mai bine decat carciumi. Asa o fi, dar pacat ca nu se investesc la fel de multi bani si pentru ajutorarea celor saraci, caci sunt o mulitime de oameni care au nevoie de ajutor - cu precadere batrani si copii.

Adrian v.D.
2006-11-28 13:12:34

Re: Cine isi iubeste copilul

La 2006-11-28 12:25:39, Ghita Bizonu' a scris:

> acela il mustra
> Solomon.
> cam incorect politic, nu?!
------------------------------------
Deloc!Pentru ca lipsiti de <educatio>,batem campii cu antisemitisme....(nu e cazul dvs.)Dar uitati-va va rog la niste cifre:169 de femei au fost anul trecut omarate din bataie de catre sotii lor,in Romania.Bataia crunta aplicata copiilor face victime cu sutele....dar mai ales victime sufletesti,ireparabile.Discutia despre icoane este perturbata masiv de nr.imens de avorturi din Romania.Dubla morala?!Eu cred ca asta a vrut sa spuna si domnul A.Severin.

Nu stiu de ce,insa scoateti in relief mereu,cat de mult ne deosebim noi doi,in loc sa cautati <asemanarile>....pentru un dialog la distanta...

Adrian D.
>
> La 2006-11-28 10:50:06, Adrian v.D. a scris:
>
> > ..daca nu as fi citit ultima fraza a acestui articol.N-as fi crezut ca
> > mai pot fi in stare sa dau dreptate domnului A.Severin.Descreditarea
> > domniei sale a fost -credeam eu atunci-ireparabila ,atunci cand a
> > scris despre <alogeni>.Acel articol nu mai pastra nimic din
> > <suflul>european modern,dupa experienta dureroasa a
> > comunismului-fascismului <batranului continent>.
> >
> > Iar acum?!Un alt om-autor-devine vizionar chiar:lupta cu raul planetar
> > se da in sufletele oamenilor si nicidecum prin trambitarea
> > asurzitoare,tocmai in casa de sticla....Dar tot din casa de
> > sticla(sensibilitatea generala)nu e bine sa aruncam cu pietre.Mai ales
> > in altii,care nu sunt ca <noi>.
> >
> > La prima vedere avem de-a face cu un titlu ce pare un paradox.La a
> > <doua citire>,titlul este de fapt dezlegarea
> > neintelegerii:Ortodoxismul romanesc,diferit de cel din alte
> > tari-vecine,a depasit forma <unica si nationala>,acceptand-din motive
> > crestinesti-rationale-,coexistenta confesiunilor,a etniilor,in aceeasi
> > regiune bine conturata,nu ca raspuns la o presiune politica,ci ca un
> > drum superior religios.Si,atragerea oamenilor pentru proiectul Lui
> > Dumnezeu,si nu a statului,care ramane -<condicio-sine-qua-non>-in
> > continuare laic.
> > Pentru ca intrebarea ramane:cum sa castigi oamenii,care sunt atat de
> > diferiti,de partea <binelui>?Iar<binele>,simplu spus,este tot ce nu-mi
> > face mie rau,tot ce nu face rau la altii.
> >
> > Dialogul trebuie continuat.Mai ales,tinand cont ca presiunea care vine
> > din partea agnosticilor si a ateistilor este in creste....
> > Eu cred in ultima instanta,ca tot familia este cadrul perfect al
> > educatiei omului.In absenta ei,nu putem accepta ca scoala sa faca ceea
> > ce parintii au uitat:binele copiilor.(solutii la indemana:mai multe
> > carti si mai putine televizoare...;redescoperirea naturii,Creatia
> > perfecta-se stie deja:cu cat omul s-a claustrat mai mult in marile
> > orase,departe de natura,cu atat devine mai <gnostic>;sensibilizarea
> > copiilor aupra nedreptatilor...;intarirea drepturilor copiilor si a
> > femeilor...;renuntarea la violenta casnica,sub toate formele ei,fizica
> > si psihica....)
> >
> > Adrian D.
> >
> >
>
>

Ghita Bizonu'
2006-11-28 13:44:09

Re:Herr Vd

ne deosebim f mult. Mie nu-mi pasa daca sunt sau nu corect politic. Sa fiu cinstit ma enerveaza la culme corectitudinea politica!!!
Iar la cestia cu mustratu copiilor va spun ca-i o imbecilitate strigatoare la cer. caci aia care sunt smintiti in bataie pe degeaba (si sa bati un copil de 2 ani e risipa de energie !) n-or sa aiba niciodata sau aproape protectie, insa unii care ar avea nevoie de-o corectie aia vor fi aparati. Si sa nu uitram : uneori cateva la fund (palma) sunt un bun exercitiu memnotehnic. Saa o metoda excelenta de convingere (aveam 15 ani si nu prea eram convins sa-mi fac Wortbuchul. Geaba si-au racit parintii gura cu mine, ei bine in 3 minute am inteles justetea si urgenta pretentiilor tatatului meu! O meritam. daca azi nu stiu nemteste se datoreaza unor cauze exterioare, independente de vointa mea).
Asa ca ne deosebim mult. Nu tin nici sa fiu corect politic si nici sa par "occidentalizat" , modern sau intelectual. SUNT asa cum sunt si e OK! iar parerile mele mi le schimb al naibii de greu.
Iar cei care agata in nestire icoane , apai seamna cu dvoastra. Numa ca ei saracii cred ca asa se arat corecti politici. Oricum este nedrept sa te iei de ei numa ptr corectitudine politica.


Ghita Bizonu'
2006-11-28 13:54:28

Re: De la "intoleranta ortodoxa" la "laicitatea ortodoxa". Adica de la calomnie la o aberatie

Necazurile dintre catolici si ortodocsi sunt mai vechi. De la nu mai stiu ce cruciada.
Uiti si prozelitismul catolic cam insistent. la care se adauga in gnl o aroganta deosebita fata de ortodocsi . Si hai pe bune , intoleranta lor. Stii la incoronarea regeluyi ferdinad cine lipsea din catedrala? papistasii! in schimb Rabin sefu era in primele randuri vecin cu muftiul de Constanta indeplinindu-si datoria (sa fie martori ai comunitatilor lor). Papistasii in pridvor ....
Iar cestia cu desfiintarea bisericii unite. A fost sub influenta rusa. Ca rusii au avut o relatie mult mai tensionata - in sec XVII cand Ucraina s-a separat de Polonia cei care au vrut sa revina la ortodoxie au fost siliti la un nou botez.... Aici nu comunismul lui Stalin trebuie acuzat ci cred ca stagiul din seminar.
Oricum si uniatia se facu si cu ceva sprijin militar si dat la falcile taranilor reactionari .



La 2006-11-28 10:54:45, S a scris:

> Sau de la o extrema la alta. Ca deobicei, adevarul e la mijloc.
> Nu trebuie uitata influenta ortodoxiei din tarile romane. Cine a
> vizitat prima scoala romaneasca din Brasov, acolo unde s-au tiparit si
> primele carti in limba romana, poate s-o spuna. N-au existat nici mari
> probleme inter-confesionale, chiar in orase multiculturale (Constanta,
> Tulcea) si asta datorita tolerantei ce caracteriza biserica la epoca
> respectiva.
> Problemele au aparut prin anii '50 cand greco-catolicii au fost
> marginalizati, bisericile au trecut in proprietatea BOR-ului si acest
> lucru in schimbul colaborationismului bisericii ortodoxe cu regimul la
> putere. Pentru ca n-a infundat nimeni puscariile comuniste doar din
> cauza ca era preot. Biserica a functionat in mod normal, majoritatea
> preotilor au acceptand sa faca propaganda comunista, ba chiar unii au
> devenit turnatori la securitate.
>
> Pe mine personal nu ma deranjeaza sa vad expozitii de icoane prin
> scoli, ba chiar am avut ocazia sa vad cercuri artistice in care copiii
> invatau sa picteze icoane pe sticla sau pe lemn si gasesc acest lucru
> extraordinar.
> Ce ma deranjeaza este faptul ca intr-o epoca in care pecuniarul
> domina, biserica in loc sa se ocupe de spiritul enoriasilor, urmeaza
> fenomenul. Iar in momentul in care-si trimite soborurile in scoli, le
> pavazeaza peretii cu icoane si cruci, eu ce sa inteleg ? Vor sa faca
> "spirit" sau sa-si castige clienti ?
> As fi cel mai fericit sa aud in Romania ca un preot in loc
> construiasca a cincea biserica in sat, cu banii respectivi sa creeze
> un fond si sa acorde micro-credite de genul Grameen Bank, si vaduvei
> nevoiase ca sa-si cumpere o vaca, si tanarului sarac care vrea sa faca
> o formare profesionala in urma careia sa-si gaseasca un loc de munca.
>

PANTAGRUEL
2006-11-28 14:26:16

Necesitatea unui ortodoxism militant

Ce ne separa de Ungaria, Polonia, Cehia, catolicismul lor si o prapastie economica, culturala si educationala.Asta pentru ca aveau aceste tari un catolicism militant.Unde a inceput sfirsitul criminalei ocupatii comuniste asupra estului Europei? In catolic-militanta Polonie.Cu ortodoxismul nostru mamaligar, au trebuit tot "agenturi straine" sa explodam in alungarea unui cizmar terorizant si unei tate mahalagioaice ce-si bateau joc de un popor intreg si carora si acum asa zisi crestini le pupa dosul (vezi VC Tudor). Ce avem de invatat de la popii nostri spagari si pomanagii?Da dle ateu comunist Severin, ortodoxia romana sa devina miltanta. sa avem si noi o sansa la moralitate dupa ce comunistii dvs ne-au distrus-o.

DanBruma
2006-11-28 15:08:08

Comentarii mai nule ...

nu mi-a fost dat sa citesc pe forumul ziua cum sint astea despre religie! Se vede ca romanii nu pot discuta in mod detasat despre religie. Sau mai degraba se vede ca nu e nimic de discutat ci de practicat! Si de practicat la biserica, ca de aia s-a inventat biserica, ca sa se poata practica religia in ea. Si nu la scoala sau in sala de sport sau mai stiu eu unde, la cinema de exl. In ce ma priveste, a purta tot timpul mataniile sau mai stiu eu ce insigne religioase cu sine e o dovada a slabiciunii de spirit! Tradeaza frica, angoasa, lipsa de memorie, intr-un cuvant slabiciunea de spirit!

Raquel
2006-11-28 15:13:54

Re: De la "intoleranta ortodoxa" la "laicitatea ortodoxa".

Da, ghita, sub influenta rusilor, sau chiar a lui Scaraostchi in persoana, ROMANII AU DESFIINTAT O BISERICA, CEA UNITA CU ROMA, IAR POPII ORTODOCSI ATATA AU ASTEPTAT CA SA PUNA GHEARELE LOR HRAPARETE PE BISERICI SI INTREGUL EI PATRIMONIU !!
Iar acum, refuza sa le inapoieze bunurile din acelasi motiv diavolesc : SUNT LACOMI SI ADUNATORI DE COMORI MATERIALE FARA NUMAR !

S
2006-11-28 15:45:07

Concret !

Vorbim de icoane si cruci in scoli...dar s-a gandit cineva sa propuna introducerea de distributoare de prezervative in aceleasi scoli ? Pentru ca suntem Campioni europeni la liceene gravide.

CALUGARUL
2006-11-28 15:46:20

Ce bine-ar fi daca ortodoxia s-ar transforma din laica in masonica !

Sandu28
2006-11-28 15:50:06

Re: Necesitatea unui ortodoxism militant

Domle, habar n-ai de ce vorbesti! In primul rand ca Ungaria si Cehia nici macar nu sunt catolice, d-apai sa mai aiba si un catoliscism militant.

La 2006-11-28 14:26:16, PANTAGRUEL a scris:

> Ce ne separa de Ungaria, Polonia, Cehia, catolicismul lor si o
> prapastie economica, culturala si educationala.Asta pentru ca aveau
> aceste tari un catolicism militant.Unde a inceput sfirsitul criminalei
> ocupatii comuniste asupra estului Europei? In catolic-militanta
> Polonie.Cu ortodoxismul nostru mamaligar, au trebuit tot "agenturi
> straine" sa explodam in alungarea unui cizmar terorizant si unei tate
> mahalagioaice ce-si bateau joc de un popor intreg si carora si acum
> asa zisi crestini le pupa dosul (vezi VC Tudor). Ce avem de invatat de
> la popii nostri spagari si pomanagii?Da dle ateu comunist Severin,
> ortodoxia romana sa devina miltanta. sa avem si noi o sansa la
> moralitate dupa ce comunistii dvs ne-au distrus-o.
>

CALUGARUL
2006-11-28 15:58:41

Re: Comentarii mai nule ...

Golanul
2006-11-28 16:03:00

Re: Alaturarea intre ortodoxie si laicism - AVP

La 2006-11-28 00:58:01, AVP a scris:

> "...frustrarile, veleitatile, egoismul si narcisismul marilor preoti
> seculari autoconsacrati ai asa-zisei..." (Civic-Me...)
>
> Manastire-ntr-un picior, ghici ciuperca cine-i...? ;)
>
> Limbaju dlui Severin nu e deloc pretios sau pretentios, e cat se poate
> de a la Severin, Mr.Golane... ;)
>

Respectele mele maestre si merci de precizare :-))

In ce priveste unde bate, serios ca nu m-am lamurit. Ca tot societate civila sint si Andreescu si Ciachir, de exemplu, dar opiniile lor asupra cestiunii in cauza sint complet deosebite. Sau este vorba de <<o anumita parte a societatii civile>>?

CALUGARUL
2006-11-28 16:24:22

Re: Concret !

Cristian G C
2006-11-28 16:29:01

Pt. Bizonu....

Mai dute de paste ceva pe pasune si lasa religia si cultura altora.Incurabil.Sf.Augustin spunea despre oameni ca nu exista pe pamant o fiinta superioara acestora,astfel ca oricat de decazut ar fi un om tot nu poate cobora pe scara importantei sub un animal.Nu stiu ce cauta unele pe aici,sau stau deghizate.Tare mai doare pe unii ADEVARUL.Crestinismul este religia iubirii si a dezrobirii omului din pacat,nu inrobirea in superstitii si ignoranta ceea ce ne propune BOR.Istoria reala a tarii a fost scrisa in afara granitelor,tocmai ca la noi acasa nu era un climat liber,ba chiar ostil.Acum daca nu este ostil este o dezinformare concertata,tot indetrimentul nostru,implicit si al tau,numai e greu sa recunosti.

PANTAGRUEL
2006-11-28 16:38:55

Re: dar ce sunt dle, protestante?

si asa de ar fi e protestantism militant.Militant e cuvintul cheie.

PANTAGRUEL
2006-11-28 16:40:05

Re: Referiri mai concrete dle profesor, va rugam?Dati exemple clasei.

La 2006-11-28 15:08:08, DanBruma a scris:

> nu mi-a fost dat sa citesc pe forumul ziua cum sint astea despre
> religie! Se vede ca romanii nu pot discuta in mod detasat despre
> religie. Sau mai degraba se vede ca nu e nimic de discutat ci de
> practicat! Si de practicat la biserica, ca de aia s-a inventat
> biserica, ca sa se poata practica religia in ea. Si nu la scoala sau
> in sala de sport sau mai stiu eu unde, la cinema de exl. In ce ma
> priveste, a purta tot timpul mataniile sau mai stiu eu ce insigne
> religioase cu sine e o dovada a slabiciunii de spirit! Tradeaza frica,
> angoasa, lipsa de memorie, intr-un cuvant slabiciunea de spirit!
>

Raquel
2006-11-28 16:49:52

Re: Ce bine-ar fi fost daca ortodoxia NU s-ar transformat din laica in masonica !

Fost-ai lele cand ai fost...sunt atat de multi masoni cu sutana, incat te-ai ingrozi sa-i numeri ! mai ales printre cei cu functii mari.
Se putea insa sa nu jigneasca din nou cel care isi spune cu cinism "calugar" ?!
Eu parca-l vad pe calugarul Rasputin scriind aceste postari pline de insulte si minciuni. Poate este reaincarnarea lui, ca tot ortodocsi sunt amandoi...

Shadow
2006-11-28 17:11:11

Re: Pt. Bizonu....nea cristiane mai bine ai lua notite de la bizonul

> Mai dute de paste ceva pe pasune si lasa religia si cultura
> altora.Incurabil.Sf.Augustin spunea despre oameni ca nu exista pe
> pamant o fiinta superioara acestora,astfel ca oricat de decazut ar fi
> un om tot nu poate cobora pe scara importantei sub un animal.Nu stiu
> ce cauta unele pe aici,sau stau deghizate.Tare mai doare pe unii
> ADEVARUL.Crestinismul este religia iubirii si a dezrobirii omului din
> pacat,nu inrobirea in superstitii si ignoranta ceea ce ne propune
> BOR.Istoria reala a tarii a fost scrisa in afara granitelor,tocmai ca
> la noi acasa nu era un climat liber,ba chiar ostil.Acum daca nu este
> ostil este o dezinformare concertata,tot indetrimentul
> nostru,implicit si al tau,numai e greu sa recunosti.

Eu de exemplu iau de zor "notite" de la el. Cel putin astazi este "super prolific". E foarte interesant dle "cult" cum te pozitionezi matale vizavi de "CRESTINISM" ca am impresia ca si istoria matale e scrisa cam cum sustii ca e scrisa cea romaneasca. Nu ai confundat cumva "propria istorie" cu cea a Romaniei? Nu ma astept sa "recunosti". Probabil pt ca doare ADEVARUL.

DanBruma
2006-11-28 17:11:44

Re: Comentarii mai nule ...

DanBruma
2006-11-28 17:15:53

Dle calugar!

Eu nu ma amestec in treburile dumitale manastiresti, acolo poti administra si organiza cum vrei dumneata. Dar societatea civila nu mai este treaba dumitale! Societatea civila este organizata de omul politic si nu de omul religios! Ce vrei sa ne explici acum si matematica si biologia?

alwis46
2006-11-28 17:17:15

Re: Comentarii mai nule ...domnului Calugar

DanBruma
2006-11-28 17:20:21

Re: Necesitatea unui ortodoxism militant

Cum vrei tu sa fie ortodoxismul militant cand ii este frica si de umbra lui? Nu vezi fatalismul ortodox in jurul tau peste tot si in fiecare zi, de genul ce rost are sa nu dau eu spaga ca se gaseste unul mai smecher care da in locul meu? Ce rost are sa fac eu curatenie in acest loc daca vine altul si face mizerie maine la loc? Ce rost are sa reconstruiesc casa luata de ape daca tot vine torentul la anul si o strica din nou? Lipsa ortodoxismului din societatea civila duce la cunoastere stiintifica! Punct!

La 2006-11-28 14:26:16, PANTAGRUEL a scris:

> Ce ne separa de Ungaria, Polonia, Cehia, catolicismul lor si o
> prapastie economica, culturala si educationala.Asta pentru ca aveau
> aceste tari un catolicism militant.Unde a inceput sfirsitul criminalei
> ocupatii comuniste asupra estului Europei? In catolic-militanta
> Polonie.Cu ortodoxismul nostru mamaligar, au trebuit tot "agenturi
> straine" sa explodam in alungarea unui cizmar terorizant si unei tate
> mahalagioaice ce-si bateau joc de un popor intreg si carora si acum
> asa zisi crestini le pupa dosul (vezi VC Tudor). Ce avem de invatat de
> la popii nostri spagari si pomanagii?Da dle ateu comunist Severin,
> ortodoxia romana sa devina miltanta. sa avem si noi o sansa la
> moralitate dupa ce comunistii dvs ne-au distrus-o.
>

DanBruma
2006-11-28 17:30:25

Re: Comentarii mai nule ...domnului Calugar

E ok, alwis46, ai sesizat exact ce am vrut sa spun!
La 2006-11-28 17:17:15, alwis46 a scris:

> Domnule Calugar,
>
> Porunca a dua din Decalog zice :
>
> Sa nu-ti faci chip cioplit ca sa te inchini lui.
>
> Pe Dumnezeu nu-l porti prin insigne domnule Calugare, il ai in tine,
> in credinta in EL si prin marturisirea credintei.
> Nu iconita purtata in portofel sau atarnata la parbriz arata credinta
> ci faptele cele placute inaintea Domnului.
> Atata timp cat il ai pe Dumnezeu in suflet, nu trebuie sa porti cu
> tine ceva care sa-ti reaminteasca de EL, asa cum afirmati spre
> sfarsitul postarii.
> Daca ramaneati la Epistola catre Galateni era mai bine.
>
> Psalmul 23 ramane cel mai frumos model de credinta marturisita in
> Dumnezeu si in nemarginita Lui putere.
>
> Nimic fara Dumnezeu !

Ratacitul
2006-11-28 17:31:32

Re: Pt. Bizonu..../ Bre, ai gresit forumul

Bre, ai gresit forumul

Zau asa, ai click-uit fara sa vrei pe Ziua. Vezi, poate ai vrut sa mergi le EZ, acolo se dezbat gainile care nasc pui vii.
PS: Si nici gramatica nu strica s-o mai deschizi din cand in cand. Contrar asteptarilor, nu face BUBA.

Hai, orvorica!

La 2006-11-28 16:29:01, Cristian G C a scris:

> Mai dute de paste ceva pe pasune si lasa religia si cultura
> altora.Incurabil.Sf.Augustin spunea despre oameni ca nu exista pe
> pamant o fiinta superioara acestora,astfel ca oricat de decazut ar fi
> un om tot nu poate cobora pe scara importantei sub un animal.Nu stiu
> ce cauta unele pe aici,sau stau deghizate.Tare mai doare pe unii
> ADEVARUL.Crestinismul este religia iubirii si a dezrobirii omului din
> pacat,nu inrobirea in superstitii si ignoranta ceea ce ne propune
> BOR.Istoria reala a tarii a fost scrisa in afara granitelor,tocmai ca
> la noi acasa nu era un climat liber,ba chiar ostil.Acum daca nu este
> ostil este o dezinformare concertata,tot indetrimentul
> nostru,implicit si al tau,numai e greu sa recunosti.
>

     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01005 sec.