Ziua Logo
  03:14, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-09-11

Comentarii: 65, forum ACTIV

     Listare: comuna | separata     Ordonare: cronologica | inversa

AVP
2006-09-10 23:49:11

Exempli gratia...

Doamna tanara de care vbesti domnia ta dixit: "Cand iei pozitie fata de o problema sociala si cand te consideri un intelectual intransigent, cu atitudine civica, nu te exprimi pe la colturi, in snoave si sarade, ci vorbesti clar, direct, iti asumi public un punct de vedere."

Permite-mi, dle editorialist, sa-i ofer doamnei noastre un egzemplu de astfel de vorbire clara, directa, in care auctorul isi asuma public un punct de vedere, n-asa...? Mai mult, vorbirea acestui auctor a fost atat de clara si de directa incat - din aceasta cauza - nimeni n-a mai auzit de el pana azi (cu exceptia, desigur, a prietenului Dorin Tudoran si a altor 3-4 rumani responsabili, in nici un caz a doamnei sau domnisoarei noastre, helas...) :

http://www.avp-online-one.blogspot.com/

Tot doamna care crede ca nimeni, pe vremea cand toti erau la fel de vinovati, n-asa?, n-a avut "un punct de vedere clar si direct", mai zice : "Altfel, sigur, si bufonilor de la curtile regale li se permitea uneori sa spuna in gluma adevaruri suparatoare." Dar iata ca si unii colegi mai batrani ai domniei sale s-au gandit sa reproseze colegilor lor amatori de "snoave sau sarade pe la colturi" egzact aceleasi lucruri, in urma cu aproape 20 de ani... :

http://www.avp-online-five.blogspot.com/2005/12/061188.html

Insa sa nu disperam, DT-ule...! Nu toti tinerii din ziua de azi sunt atat de lipsiti de reverentza si de intelegere fata de confratii lor mai varstnici, care si ei - ca grosul plutonului - prin Iepoca de KK au trecut, dar n-au tacut, asa cu doamna noastra suparata o fi crezut... Cei mai eminenti reprezentanti ai tinerei generatii chiar inteleg ce s-a-ntamplat, cine e vinovat si cine mai putin vinovat... De-un paregzamplu...:

http://www.freeforum101.com/forum/viewtopic.php?p=365&mforum=avp#365

Hai pa, my freind


Agentura
2006-09-10 23:55:48

Re: Dar cine e doamna?

Cu cine se cearta, de fapt, Dorin Tudoran?

DORIN TUDORAN
2006-09-11 00:14:12

"CEARTA"

Stimata Agentura,

De ce credeti ca totul pe lumea aceasta este o cearta?
Daca dai numele, pentru unii pare "atac la persoana". Daca nu dai numele, e o "cearta".

In cazul de fata, nu am dat numele fiindca nu el, numele, interesa foarte mult. Ce interesa era un anume fel de a privi la lucruri ceva mai complicate decat par.

Aveti o propunere (ma gandesc, fireste, la una personala) asupra felului la care trebuie sa ne uitam la cele intamplate in trecutul apropriat?

Dorin Tudoran

DORIN TUDORAN
2006-09-11 00:17:14

AVP-ule

Sper ca esti bine. Multam de comentariu. O saptamana buna. DT

Agentura
2006-09-11 00:38:19

Stimate Dle. Tudoran

Multumesc pentru raspunsul la postare (nu-l speram), si v-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde si la intrebare (daca nu, o pot face colegii forumisti).
Mi se pare firesc ca atunci cand lansezi o polemica ("cearta" a fost o expresie conviviala, lipsita de insinuari malitioase) sa identifici "adversarul" si materialul pe care il combati. Nu de alta, dar cititorii ar trebui sa poata verifica singuri daca nu cumva citatele sunt scoase din context, denaturate etc. (s-a mai intamplat). Nu ca v-as banui, Doamne fereste, de asa ceva. Eu recunosc ca am fost pur si simplu curios sa aflu cine a scris asa niste prostii. Pe fond, sunt intru totul de acord cu dvs. si nu indraznesc, desigur, sa va fac nici un fel de sugestii.

DORIN TUDORAN
2006-09-11 01:18:02

PENTRU AGENTURA

Va multumesc si eu pentru raspuns.

Din nou, aveti dreptate: cand lansezi o polemica... Dar eu tocmai asta am evitat -- sa lansez o polemica.

Nu combateam, neaparat, intreg materialul. Incepeam textul meu tocmai prin a sublinia ca inteleg foarte bine cit de intemeiate sun frustrarile celor mai tineri. Dar gaseam excesiv paragraful din care am citat. Faptul ca un autor pe care l-ai considerat un erou te dezamageste nu trebuie sa te impinga sa afirmi ca o intreaga breasla e in culpa.

Continuu sa va propun sa uitam de numele autorului din care am citat (fara scoatere din context ori trunchiat) si sa ne gandim ca e usor de a arunca blamul pe generatiile anterioare; mai dificil e sa ne dovedim mai bune ca ele.

Cele bune,

Dorin Tudoran

Tony
2006-09-11 02:45:24

Dl. Tudoran se cearta cu Nimeni.

Buna seara.
Prima parte a articolului m-a facut sa cred ca Dl. Tuduran doreste sa sprijine fara exhivoc "culorile" uneia dintre cele trei pozitii care se contureaza in legatura cu Securitatea si colaboratorii sai. Tonuri, nuante, tuse din gama literara Tudoran care sa scoata si mai muult in evidenta culoarea luminitei de la capatul tunelului. Luminita care vine din acel spatiu liber al albului imaculant , orbitor in care odata ajunsi petele vor ramane vizibile doar pe cei cu adevarati rai. Dar m-am inselat. Dl. Tudoran s-a intors la mijlocul drumului (speriat probabil de incertitudini; daca luminita e vre-un tren care se apropie sau vre-o cometa...) si ne -propune sa analizam petele aici in tunel in semi-obscuritatea in care doar unii poseda ochelari in infrarosu. Dl. Tudoran devine brusc partizanul caii de mijloc: nici prea prea nici foarte foarte... Asadar dl.Tudoran se cearta (totusi) dar se cearta cu Nimeni.
Daca sunteti (sau nu) de acord cu mine nu va grabiti pentru ca vreau sa va spun ca lucrurile nu stau chiar asa cum am scris mai sus. In fond totul e relativ dupa cum spunea un amic Albert (sau Adolf) nu-mi amintesc exact. Daca as avea un pic de timp as putea sa sustin (evident cu argumente, suntem destepti ce dracu) si o pozitie net diferita. Poate o voi face candva dar ceva ma retine sa o fac in aceeasi postare.

Cele bune

flachi
2006-09-11 02:59:39

Opinie

Dle Tudoran, lasati tinerii sa creada si sa scrie/faca de ca si cum libertatea este fireasca si fara intreruperi, iar cedarea celor de pana in 1990 sa fi fost intr-adevar un accident istoric si nu firescul naturii umane/romanului. Va veni timpul si pentru generatia tanara sa inteleaga mai bine, insa nu ar trebui sa putem accepta nici o intarziere de la exercitiul firesc al libertatii.

O libertate asumata si valorificata va crea in lumea noastra societatea pe care unii o cautam tocami hat departe. E nevoie de astfel de tineri ce sa "dea de paman" cu unii ca Adrian Nastase ai politicii si culturii deopotriva, altfel inscaunam/mentinem ceausesti peste tot.

Dinica peromaneste

P.S. Cand v-am scris data trecuta, ma gandeam cu interes la ziua cand o sa citesc/citim mai multe ca cele scrise in "De buna voie..." sau despre zilele dvs. romano-americane imediat dupa 1989. La un moment dat, unul are senzatia ca tot auzim/citim acelasi lucru spus de 1000 de insi, din acelasi spatiu ingust al (i-)moralului la romani.

munteanu
2006-09-11 03:15:46

Re: Stimate Dle. Tudoran

"Pretul sucesului in epoca de aur" de Binca Burta-Cernat, Observatorul cultural nr 80(337), 7-13 septembrie 2006

akimote
2006-09-11 03:57:15

Re: AVP-ule

DORIN TUDORAN
2006-09-11 04:00:43

LA SFARSITUL ZILEI

flachi.
nu voi incerca niciodata sa fac ce nu am facut pana acum: sa impiedic tinerii sa scrie ce cred si sa creada in ce scriu. am un "palmares pozitiv" in ajutatul celor mai tineri decat mine fie si cu o zi. caci ei sunt, cum se spune, viitorul. tot ce cred este ca trebuie sa facem noi, cei un pic mai hirsiti prin viata, este sa incercam sa-i ajutam pe cei mai tineri sa evite macar o parte din erori. altfel ar insemna ca nu am invatat noi insine nimic din propriile greseli. nu are rost sa mai scriu despre zilele mele romano-americane imediat dupa 1989. sunt alte lucruri mai importante de discutat... nu am nici macar pasiunea memoriilor; dar, cine stie, cind voi simti ca incep sa uit unele lucruri, ma voi apuca si de niste... memorii. oricum, multumesc pentru interes.

tony.
nu m-am oprit la mijlocul drumului de teama: m-am dus spre acel mijloc cu ideea ca e bine ca mai intai sa te asezi pe "mediana" si abia apoi sa privesti de acolo spre "extreme". exista doua pericole aduse de neasteptata dosariada: 1. nivelarea prin intoleranta; 2. nivelarea prin toleranta. adica, neintelegerea faptului ca fiecare persoana are o istorie personala si vinovatiile trebuie citite si printr-o asemenea "lupa" poate duce la un mecanism de incriminare care lucreaza "la norma". au si aparut "stahanovistii" incriminarilor. pe de alta parte, impunerea nuantarilor nelimitate duce tot la nivelare -- nimeni nu mai e vinovat fiindca, deh!, a "avut o istorie personala". am citit chiar despre "santaje implacabile" in cazul unora. ma intreb cine si cum determina ce a fost un santaj "implacabil" si cine si cum hotaraste ca a fost un santaj "placabil"? de ce prietenii nostri au toate circumstantele atenuante iar cei pe care-i detestam nu au dreptul la nici o circumstanta atenuanta?
in ultima instanta, tot ce propun este folosirea unei cit mai consistente cantitati de... bun-simt in cintarirea lucrurilor. daca reusim asta, ne va fi mai usor si vom putea sfarsi prin a da "diagnostice" ori "verdicte" de care sa nu ne fie rusine mai tarziu.

munteanu.
s-ar parea ca v-ati dus cu precizie la sursa...

cele bune, tuturor,

dorin tudoran

kelbeh
2006-09-11 04:18:41

SLAb , foarte slab ai scris , nu pot crede ca gindesti asa ......m-a isterizeaza mediocritatea intelectuala



'Daca ai scris acest editorial cu minuta ta badie Tudoran , arunc dupa tine cu ce gasesc in preajma , sa nu-mi spui ca ai scris asa ceva , am convingerea ca e scris de vreo toanta de secretara de a ta , tu n-ai voie sa scrii imbecilitati , baaa tu pricepi ce spun aici?????
Cel mai urit in viata mi-a fost sa vad un adversar slab , sa constat ca m-am luptat cu unul mai slab decit am crezut , sa dispara editorialuri de genul asta , fara mesaj , lipsite de tema , editorial "blind ", slab , slab , slab , slab , submediocru resercherule .
Care e opinia ta despre viitor bre?
ma trimiti la trecutul unora care au construit ce se vede astazi?
Vorbesti de frustrari ??
Frustrarile sunt in politicienii actuali , nu in cei care se lupta cu ei , ce nu-ti place ca exista combatanti ?ai vrea ca actualii politicieni sa -si conduca afacerile nestingheriti? Nu-ti place competitia se vede , ii acuzi de frustrare pe adversari , esti cumva obsedat de aceasta stare frustranta?
Stii ce cred ?
Simti respiratia cuiva in ceafa si nu stii de unde vine , nu te simti in siguranta , acuzi ,dar nu stii pe cine , ai scris cel mai prost editorial din viata ta , nici macar nu te apara si nici nu te aseaza in postura de luptator , slab , foarte slab si dezamagitor .
Hai pa.

Agentura
2006-09-11 04:47:08

Multumesc pentru informatie, Dle. Munteanu

Prompta si precisa.

Agentura
2006-09-11 04:49:55

Re: Suta la suta de acord.

Generalizarea culpelor este o eroare; o alta este sa confuzi opera cu biografia. Chiar daca as afla maine ca Marin Preda a fost tortionar al Securitatii, tot il voi reciti cu placere.

Agentura
2006-09-11 04:59:55

Re:Eu cred ca Kelbeh e Dan Pavel

Daca ii mai trantea si o biografie, eram sigur ca e el.

Radu Dragan
2006-09-11 05:43:47

"Every generation blames the one before". Zau???????

Petre Roman indarjit apara pe batranul Valter, zilele trecute in Ziua!
Radu Florian e aparat mai indarjit de fiul sau!
"Prostanacul" e mandru de tatal sau securistul!
Fii turnatorilor si securistilor sunt mandrii de parintii lor asa cum sunt si parintii!
Iliescu e mandru de tatal sau Alecu Iliescu, altfel nici nu ar fi pupat scoala KGB-ista la Moskova! Nici Petre R.pe cea din Franta socialista!
Asa ca blamarea generatiei anterioare nu se aplica!
Securistii sunt mandri de munca lor, turnatorii la fel! Si cum toate s-au facut pentru
"fericirea poporului", e de neinteles de ce poporul nu e fericit!
O zi buna domnule Tudoran!
Radu Dragan.

mikele durul
2006-09-11 07:06:00

Excelent Domnule Tudoran !

" Am intrebat daca nu ar fi fost mai bine sa-i fi vazut pe copiii nostri mandri de noi, pentru a fi starnit o revolutie, una adevarata. Majoritatea raspunsurile primite au fost dezolante." Aceasta fraza explica tot ce se intampla in societatea noastra astazi !

mikele durul
2006-09-11 07:20:08

Re: "Every generation blames the one before". Zau???????

Giculica zbanghiul-turbat
2006-09-11 08:45:14

Noroc bre Tudorane, asa-i bre cum scrisesi colea!

Ai direptate bre!

Iero
2006-09-11 08:47:50

Mai e posibila o cale de mijloc ?

La prima vedere, pare sa fie vorba de celebrul complex freudian al figurii paterne.

(Apropo, eu stiu melodia in interpretarea Mike & The Mechanics din 1988; ii placea foarte mult lui Andrei Voiculescu...)

Dar in cazul tinerei de care "se ia" d-l Tudoran, banuiesc ca e mai mult vorba de lupta pentru ciolan din mediul scriitoricesc. Acum "tinerii lupi" adopta noile mijloace ale "dezvaluirilor" "colaborarilor".

Adevarul e pe la mijloc si pe deasupra, ca de obicei. Iar scriitorii si-au pierdut de mult orice relevanta. Cati mai citesc astazi si altceva in afara de articole de ziar ?

In alta ordine de idei, trebuie sa recunosc ca si eu am suferit dezamagiri crunte; si fara deschiderea dosarelor. Fondul uman a fost foarte corupt; nici cei care remarca asta nefacand exceptie...

Nu prea pare sa mai fie nimic de facut. Nu-i nimic; chiar daca ar fi fost, noi tot n-am fi facut nimic.

Sa nu ne amagim; suntem fundatura istoriei.

tjmaxxi
2006-09-11 08:51:53

Re:Every generation blames the one before/ And not entirely without (good) reason, I would add.

Ducking responsibility is sure NOT going to move things!

Raquel
2006-09-11 09:08:07

Michele, lasa-l sa creada ca ne-a pacalit,

nu-l lasa sa se vada ca ne-am prins ca bate campii doar ca sa-i iasa lui pasenta !

Giculica zbanghiul-turbat
2006-09-11 09:16:19

Re: Suta la suta de acord. / IO nu-s da acord pentru ca scrierilii lui Marin Preda imi provoaca greatza, nu-mi plac bre

munteanu
2006-09-11 09:58:13

Re: LA SFARSITUL ZILEI... pe asta o stiati?

Raquel
2006-09-11 10:19:05

Munteanule, dupa razboi multi viteji se arata si multi scormonitori in...

Cati insa sunt cei care au suferit cu adevarat in acel regim, asa cum a suferit dl.Tudoran ?
Tu personal ai suferit, sau te-ai descurcat binisor si atunci cu mici atentii de genul celui citat de tine acum ?!

Smekerezada
2006-09-11 11:00:25

despre ``mediana`` .. LA SFARSITUL ZILEI

munteanu
2006-09-11 11:11:52

Re: Munteanule, dupa razboi multi viteji se arata si multi scormonitori in...

M-am descurcat binisor, Raquel. Eu eram Ceausecu! Ma deranja doar gidilatul. Uneori era cumplit. Erau prea multi!

Raquel
2006-09-11 11:32:53

Pacat ca nu mai esti ! Acum iti lua altul locul, caci cine pleaca la "plimbare"

pierde locul de onoare ! Asa "plimare" ca a ta mai rar, dar unde-i lege nu-i tocmeala, iar legea suna cam asa "ai grija ce-ti doresti" - aviz amatorilor !

Serlan Dinus
2006-09-11 11:55:13

rufele se spala in familie ..

Ca unul trecut bine de 60 de ani fac parte din familia care 50 de ani nu a avut libertatea pe care o are acea autoare de a judeca dupa razboiul romano-bolsevic pe dezertori, tribunalul generatiei noastre trebuie sa - si dee sentinta. noi am trait cu turnatorii alaturea, pe unii ii stiam, pe altii ii banuiam, de la altii ascultam bancuri politice lansate cu bunastiinta de securitate, de la specialisti cu angajamente ascultam provocarile, ne provocau instructori UTM - UTC- invatatorii- profesorii care ne intrebau daca noi credem in Dumnezeu . . e greu de inteles pt generatia prezenta ca marea comedie umana s-a jucat pe acelasi pamant pe care pasesc azi . . trebuia oare sa murim cu ei de gat? Daca e asa, de ce generatia de azi permite coruptia, sau o justitie cu proceduri de acum 200 de ani cand oamenii erau tratai ca animalele (adica sa vorbeasca in instanta numai avocatii de parca cei impricinati n-ar trebui sa inteleaga care este dreptatea si ca este legea egala pt toti romani) , acea femeie scriitoare de articole sa-si vada de nasul ei mai inainte de a si-l baga unde nu-i fierbe oala! De ce tineretul accepta legi facute care nu se aplica! De ce cand au atata libertate nu lupta si pt libertatea altora, a fi liber ionseamna sa lupti pt ceilalti la fel ca si pt tine pt ca nu mai atunci LIBERTATEA EXISTA , altfel ... fripturism ...

lucid
2006-09-11 12:02:12

Bine spus, domnule D T

Din pacate, "lupii tineri" din revistele literare sunt cam din aceeasi plamada ca si noii "politicieni" de teapa lui Olteanu-Vass, Gusha, madam Sandru, Ponta, Daciana etc: indivizi fara vreo meserie adevarata pe care sa stie sa o practice, demagogi cat cuprinde, oportunisti fara scrupule, arivisti gata sa calce peste cadavrele morale ale inaintasilor, chit ca nici astia nu au fost angelici. Din pacate tare mi-e ca e ceva oarecum genetic la romani, caci tot astfel de "solidarizari" vajnice si indignate s-au petrecut in anii 45-46 (am cateva numere de gazete din acea vreme si e greu de crezut ca un George Calinescu putea scrie asa ceva impotriva unor Petrovici sau Crainic) si mai apoi, "pozitiv" in anul 68 si iar demolator in anii 80 - ce-i drept acum au fost mai putzini - mai ales cei de la Saptamana, dar majoritatea erau cu capul la cutie. Totul se explica, chiar daca acum individul e zeul modern si psihologia popoarelor este negata cu inversunare, prin cateva minunate "zicer" din "intzelepciunea" mioritica: incepand chiar cu ce se intampla in balada pana la "capra vecinului", "capul plecat..." sau cronicarescul
"bietul om e sub vremi". Si acum, campania canibalica pe alocuri de sfasiere la gramada a generatiilor de dinainte de 89 pentru colaborationsm tinde sa ne reliefeze partzile negative ca popor, mai ales intolerantza oportunista de parada in lipsa minimei solidaritati si a capacitatii de analiza obiectiva nepatimasa insotzita de putintza de iertare. Toate astea ne-au impiedicat de secole sa construim ceva durabil, atat spiritual cat si material, caci material am facut-o numai sub bici ca pe vremea lui Ceausescu Casa Poporului.
Dupa incheierea deconspirarii prin publicarea tuturor arhivelor va trebui cred sa asteptam o noua generatie (cei care acum au sub 7 ani) care eliberati de povara trecutului ante si post-revolutzionar sa speram ca vor realiza o minima solidaritate natzionala in vederea inceperea constructziei noii Romanii.

Agentura
2006-09-11 13:38:08

Re: Gusturile nu se discuta, bre

Seherezada
2006-09-11 13:49:38

Uliu-liu-liuUuuu, ... ca tare te mai suparasi ...

... ca vacaru` pe sat ...

nu credeam ca o sa ajung sa-i apar pe romani tocmai de tine ...
cind ii analizezi asa de frumos si genetic, te incluzi, sau te situezi in afara sistemului analizat ???

te cam pripesti, lucrurile nu stau chiar atit de tragic cu ``poporul``, ci mai curind cu ... ``elitele`` lui.
din pacate ``elitele`` putine au fost, multe au ramas, ... mai ales daca luam la socoteala si intelectualitatea care se auto-include, si care precum a zis Dinescu pe vremurile lui de poet revolutionar, <<intelectualitatea ... a intors c--ul la poporul roman..> (intre timp si l-a pus si el la vedere).

pentru binele tarii si a poporului roman, ar trebui ca oameni cu functii si raspunderi ca ale tale sa se mobilizeze si sa faca ceva <<in vederea constructiei noii Romanii>>, ... si NU sa-si propuna sa astepte <<incheierea deconspirarii prin publicarea TUTUROR arhivelor si ... noua generatie care e acum sub 7 ani>> ...


Lucid dixit:
<< Totul se explica, chiar daca acum individul e zeul modern si psihologia popoarelor este negata cu inversunare, prin cateva minunate "zicer" din "intzelepciunea" mioritica: incepand chiar cu ce se intampla in balada pana la "capra vecinului", "capul plecat..." sau cronicarescul "bietul om e sub vremi".....
... partzile negative ca popor, mai ales intolerantza oportunista de parada in lipsa minimei solidaritati si a capacitatii de analiza obiectiva nepatimasa insotzita de putintza de iertare.
Toate astea ne-au impiedicat de secole sa construim ceva durabil, atat spiritual cat si material, caci material am facut-o numai sub bici ca pe vremea lui Ceausescu Casa Poporului.
Dupa incheierea deconspirarii prin publicarea tuturor arhivelor va trebui cred sa asteptam o noua generatie (cei care acum au sub 7 ani) care eliberati de povara trecutului ante si post-revolutzionar sa speram ca vor realiza o minima solidaritate natzionala in vederea inceperea constructziei noii Romanii.>>



DanBruma
2006-09-11 13:49:59

Intransigent si neintransigent ...

ca tanara despre care vorbeste DT are dreptate cand spune: "Cand iei pozitie fata de o problema sociala si cand te consideri un intelectual intransigent, cu atitudine civica, nu te exprimi pe la colturi, in snoave si sarade, ci vorbesti clar, direct, iti asumi public un punct de vedere. Altfel, sigur, si bufonilor de la curtile regale li se permitea uneori sa spuna in gluma adevaruri suparatoare." Adica sa luam un inginer. Care este un intelectual, pentru ca a facut studii superioare. Si care raporteaza 3000 de tone la hectar cand de fapt n-au fost decat 2000 de tone. Cum poate fi numit acel inginer? Intransigent sau neintransigent. Trebuie sa recunoastem ca au existat pe timpul regimului comunist si ingineri intransigenti, dar si ingineri neintransigenti. Cel care a fost intransigent, merita sa se exprime si astazi, iar cel neintransigent in consecinta nu merita. Iata de ce consider ca tanara colega a lui DT are dreptate. Neintransigentilor nu li se cere altceva decat sa taca si sa se retraga, nu li se cere sa dea socoteala. Este simplu.

Cristina_Iosef
2006-09-11 14:26:21

Re: rufele se spala in familie ..

In unele cazuri, conflictele dintre generatii vin din intelegerea incompleta a notiunii de curaj.

Curajul cel mai de trebuinta in acesta lume nu este intotdeauna de natura eroica, asa cum ne inchipuim in prima tinerete. Si in viata de toate zilele trebuie curaj, la fel ca si pt marile fapte istorice. Este de pilda curajul de a fi cinstit, de a te impotrivi ispitelor de toate felurile, de a spune adevarul, curajul de a fi ceea ce suntem cu adevarat si de a nu pretinde sa trecem drept ceea ce nu suntem, in fine curajul de a trai cinstit prin propriile noastre mijloace si de a nu duce o viata rusinoasa prin mijloacele altora. Nu toti tinerii sunt in stare sa identifice si sa pretuiasca aceste valori la generatiile precedente. Cei mai multi tineri se gandesc numai la curajul eroic.

Intre anii 50-80, curajul eroic a fost de cele mai multe ori platit cu viata. Cei care s-au impotrivit totalitarismului intr-un fel sau altul, si-au pus viata in pericol. In concluzie, au manifestat curaj eroic. Si au fost peste un million de romani care si-au dat viata. Din pacate, azi, abia se mai ia in seama rezistenta romaneasca fata de comunism.

De aceea este imoral sa vorbim despre culpabilitatea colectiva a fostei generatii. Cuvintele sunt grele. Ca si sageata care nu mai apartine arcasului dupa ce a fost slobozita din arc, nici cuvantul nu mai apartine vorbitorului din clipa in care a fost rostit si poate capata fel si fel de interpretari cu efect de bumerang.

Este mai usor sa-l blamezi pe Neptun dupa ce ai naufragiat. Dar sa speram ca tanara generatie a RO nu va naufragia.

Eu insa, ma indoiesc de existenta bunului-simt in bagajul genetic al multor romani. La cate personaje care se pretind <<culte>> nu le lipseste cu desavarsire bunul simt ! De aceea, nu vad cum s-ar stabili coeziunea atat de necesara intre intelectualii romani. Dl Tudoran, vad ca este mai optimist.

DORIN TUDORAN
2006-09-11 14:40:28

Pentru Munteanu

Daca pe mine ma intrebati "Pe asta o stiati?", imi vine sa zambesc.


Am scris, ani de zile, despre impostura "eroului" cu pricina.

Chiar in ultima colectie de texte "Absurdistan : o tragedie cu iesire la mare" exista mai multe pagini dedicate marelui "disident" ce semneaza scrisoarea aceea catre NC. Unele din ele se numesc; "Obstacolul Breban", "Breban - fata fara chip" si "Haiducul de salon - un megaloman la portile disidentei"

Repet: nu ma refer la scriitor (despre care cred ca e unul important) ci la omul cu mult mai dezolant chiar decat il arata scrisoarea cu pricina...

DT

DORIN TUDORAN
2006-09-11 14:54:57

Pentru Iero si Cristina Iosef

Intotdeauna mai este -- ori ar trebui sa mai fie -- ceva de facut.
E adevarat ca intelectualitatea s-a comportat cam cum spune prietenul meu Dinescu. Am recunoscut asta ceva inaintea lui, prin 1982, parca,, in "Frig sau frica? despre conditia intelectualului roman". Ma intrebam, insa, ma intreb si azi: dar celelalte "clase sociale" cum s-au comportata. A fost, sa spunem, asa- zisa "clasa conducatoare" ("clasa muncitoare") mai breaza decat intelectualitatea?

Cantarul final nu este chiar asa de aproape cum ne inchipuim, vinovatiile sunt peste tot si de toate felurile. Tot ce incerc sa spun este ca, pe cat posibil, e bina sa ocolim generalizarile. Sunt, in marea lor majoritate, false.

Din pacate, foarte multe generatii de romani au fost... "generatia pierduta"; fiecare generatie in felul ei. Traim cu complexul "generatiei pierdute". N_ar fi rau sa incercam sa intelegem ce poate si ce nu poate fi evitat.

O zi buna,

Dorin Tudoran

lucid
2006-09-11 15:01:31

Seherezada

Sa nu crezi ca nu mai si luptam, dar cam ca franc-tireurs, caci inertzia si "capra vecinului" sunt pietre de moara uriase in administratia actuala. Exemplu: azi in Cotidianul e un articol cu inexistenta specialistilor din administratie - ca tot stai in Bruxelles unde sunt deja catziva zeci venitzi pe pile, evident, din Bucuresti - in gestionarea fondurilor europene. Domeniul cercetare e prioritar in obtinerea fondurilor structurale, dar trebuie si bani de cofinantare. Numai ca ministerul nu are inca gata programul de cofinantare, trebuie discutat la guvern, apoi la comisiile parlamentului, votat de parlament, luni de zile. Pe ministeristi nu-i intereseaza decat sa se plimbe la Bruxelles ca sa lungeasca lucrurile ca si asa ei nu pot accesa banii, deci capra vecinului, daca iau doar cercetatorii mai pot sa astepte. De aceea nu se poate "construi", caci nici la nivelul unui minister nu exista intelegerea notiunii de proiect comun in interesul tuturor.

munteanu
2006-09-11 15:03:05

STLISTICA EPOCII

Oh, nu gindeam ca nu stiati personajul. Partial, scriitor important, cum spuneti, desi ultimile productii... Stiam ca-l stiti. Si inca foarte bine. Ma gindeam la "stilistica epocii"! O stilistica sub forma de "turnatorie", asumata, iscalita si toate celelate. Si ma gindeam si la teoria stimabilului prin care explica nevoia romanului de Ceausescu! Romanul, bietul de el, suferind din mosi-stramosi de un pirdalnic de complex voievodal!!!
Ginduri bune!

CALUGARUL
2006-09-11 15:18:41

Flamy
2006-09-11 16:23:44

De ce nu tac cei care ar trebui sa taca ?!?

na-Stase, Voiculescu, Patriciu etc. Poporul ar trebui sa le ceara sa amuteasca, sa nu mai tina in gura cuvinte ca democratie, libertate, lege, popor caci prea si-au batut joc de ele !!! Ce patrioti si legali se dau acesti penali ...

Raquel
2006-09-11 16:28:49

o fabula de vreo suta de strofe nu ai gasit ?!

si cine este autorul, Zidaru Gheorghe ?!

Paul din Ohio
2006-09-11 16:30:26

Re: Seherezada. Mai KGBistule

Smekerezada
2006-09-11 16:41:24

Re: Mai KGBistule

Raquel
2006-09-11 16:42:33

vezi ca ai gresit "etajul" ! aici este articolul dlui Tudoran, nu Oarcolul din Delfi

Smekerezada
2006-09-11 16:44:55

Re: o fabula de vreo suta de strofe nu ai gasit ?!

Tony
2006-09-11 16:47:14

La sfarsitul zilei - la inceputul zilei...

Dl-le Tudoran,
Nu pot sa nu fiu (sa adaug si "din pacate"?) cu d-voastra. Plasandu-ne intr-o pozitie logica, rationala (chiar rationalista) evident aveti dreptate... dar...asta nu ma impiedica sa am trista senzatie ca singurul lucru pe care l-ati putea adauga la sfarsitul articoulului d-voastra (ca si la sfarsitului comentariului pe care l-ati adaugat la postarea mea) ar fi "Din aceasta dilema nu puteti iesi. Am zis."

Ratiunea a slujit intotdeauna progresul dar niciodata schimbarea. Poate ca este nevoie sa exageram un pic. "Viata insasi e o exagerare, si daca nu exageram (macar) in acelasi ritm cu ea nu vom putea supravietui". Cred ca aceasta contemplare statica a pericolului celor doua extreme poate contribui la stagnare de care vor profita iarasi aceleasi persoanaje profund antipatice. Din pacate (in acest caz) nu se poate folosi fizica moleculara ci (doar) termodinamica. Unele "molecule" for fi cu siguranta atinse de "nedreptate" dar din fericire in contextul actual aceasta nedreptate nu va mai insemna moartea, incarcerarea sau deportarea ci "doar" atingerea imaginii. Aici va veti putea intoarce la fizica moleculara pentru a "repera onoarea" acolo unde este cazul.

Nu-mi ramane decat sa adaug: "Alta solutie nu vad. Alta solutie nu exista!"

Cele bune,

Seherezada
2006-09-11 17:24:48

De fapt, ... mie mi-ati raspuns, ...


fiindca eu scrisei despre vorba ex-poetului ex-revolutionar Dinescu ... <<intelectualitatea ... a intors c--ul la poporul roman..> (intre timp si l-a pus si el la vedere). >>

asa ca continui ... Cind Dvs. va intrebati :
<<dar celelalte ``clase sociale`` cum s-au comportata. A fost, sa spunem, asa- zisa "clasa conducatoare" ("clasa muncitoare") mai breaza decat intelectualitatea?>>

... va raspund ca ATUNCI (in `89) si doar ATUNCI a fost momentul magic ca intelectualitatea sa-si arate superbitatea (nu clasa muncitoare, biata de ea, ... ca parca se intra intr-o noua orinduire, nu ??), ... fiindca atunci lumea era AVIDA de a ``asculta`` cuvinte noi insa NU DOAR cuvinte (ca dupa vechiul obicei) ci cuvinte care sa aduca speranta si mai ales, substanta ...
ACUM ?? nimeni nu mai da 2 bani pe ce se spune ...

In schimb, sint de acord cu ce ziceti in paragraful:
<<Din pacate, foarte multe generatii de romani au fost ... ``generatia pierduta``, fiecare generatie in felul ei. Traim cu complexul ``generatiei pierdute``.>>

Asa-i, asta e deja o ``hypochondrie`` nationala, care ar trebui sa se opreasca. Ar trebui sa acceptam ca ``astia sintem`` (oameni ca peste tot, cu nimic mai speciali, si mai slabi si mai breji) si cu astia ``sa defilam``, ... adica s-o pornim inainte .



DORIN TUDORAN
2006-09-11 17:27:11

Fizica moleculara

Tony,

E in regula -- accept sa "adaugam" finalul pe care il propui. Sa vedem cine va fi si cine nu fericit cu el...

Desi pare mai usor de scris decit de a lucra in/cu fizica moleculara ori termodinamica, deseori imi spun ca mi-ar fi mai usor sa ma ocup cu fizica moleculara...

DT

DanBruma
2006-09-11 17:38:28

Transant ca fularul ...

Da-i tot inainte DT.

Raquel
2006-09-11 17:43:32

Smekerezada, m-ai facut curioasa si l-am cautat si pe google,

credeam ca e vreunul nou, desi stilul este de pe vremea lui Grigore Alexandrescu, dar zau daca am gasit ceva ! Mea culpa...

     Pagina  din 2      Pagina urmatoare

« Sumar articole

Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00861 sec.