Ziua Logo
  16:24, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Anchete

2006-07-01
nellu din Sharon City (...@012.net.il, IP: 84.95.65...)
2006-07-01 14:55
Din cuvantarea presedintelui Traian Basescu

COMUNICAT DE PRESA (19 iunie 2006)Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a sutinut astazi, 19 iunie a.c., un discurs in fata Camerelor Reunite ale Parlamentului, pe tema integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Presedentie - Marti, 20 Iunie 2006
"Domnilor Presedinti,
Doamnelor si domnilor parlamentari,
Cetateni ai Romaniei,
«Obiectivul comun al Uniunii este sa primeasca, ca membri, Romania si Bulgaria in ianuarie 2007, daca sunt pregatite. Avand ca baza Raportul de monitorizare al Comisiei din mai 2006, Consiliul European confirma aceasta pozitie.»
Europa si europenii intra in tara noastra prin legi de o mare complexitate, prin disciplina, seriozitate si o formidabila capacitate de performanta economica. InComparativ in timp - la nivel global - avantajele extinderii Europei institutionale si administrative reprezinta cea mai spectaculoasa evolutie a lumii occidentale, in ultimii doua sute de ani, dar in acelasi timp reprezinta si sansa ca Europa sa se afle pe puntea de comanda a proceselor sociale si economice ale lumii globalizate.
Este in interesul nostru ca in lunile care au mai ramas pana la intrarea in UE sa facem ca institutiile statului roman sa functioneze la parametrii de performanta ridicati in asa fel incat Romania si romanii sa poata beneficia de avantajele si facilitatile create de intrarea in UE. As spune ca batalia reala nu se da cu steguletele, ci cu realitatile Romaniei, cu nevoia de performanta a institutiilor statului.
Doamnelor si domnilor,
Consolidarea democratiei inseamna in primul rand o justitie egala pentru toti. Prin lege, magistratilor le este garantata o independenta totala. Iar garantul independentei justitiei este CSM (prin Constitutie).
Independenta magistratilor trebuie sa fie folosita pentru solutii legale, impartiale si unitare. Nimeni, nici romanii, nici europenii nu pot accepta independenta care ascunde incompetenta si eventual coruptie. Justitia trebuie sa devina acel sistem public caruia romanii si in mod egal cetatenii europeni i se adreseaza cu incredere. De aceea, CSM trebuie sa stabileasca standarde de exigenta profesionala pentru magistrati, sa verifice calitatea actului de justitie si sa ii sanctioneze pe magistratii care gresesc.
Increderea populatiei in Justitie este inca scazuta. Presedintia, Guvernul, Parlamentul si institutiile din sistemul judiciar primesc mii de plangeri in legatura cu functionarea proasta a justitiei, mersul proceselor si inechitatea solutiilor. Nivelul scazut de incredere al populatiei in justitiei este cauzat de :
- lungimea si tergiversarea proceselor;
- de modul in care oamenii sunt tratati de serviciile administrative ale instantelor;
- de suspiciuni determinate fie de lipsa de impartialitate fie de lipsa de profesionalism a unor magistrati.
Este esentiala interventia ferma si constanta a CSM pentru pregatirea profesionala si sanctionarea celor care gresesc. Asistam cu totii la "balbaieli" ale justitiei si nu vedem nici un responsabil. Frecventa deciziilor contrarii nu este semnul independentei, ci al lipsei de profesionalism ori de integritate.
Magistratii nu sunt deasupra altor categorii profesionale. Cateodata au tentatia de a se izola de societate ("noi suntem altfel") si de a se imuniza in fata raspunderii pentru greseli, invocand independenta justitiei. Magistratii trebuie sa isi faca curat in propria curte. Justitia este un serviciu public si faptul ca este lasata sa se autoguverneze in mare masura - prin CSM - nu inseamna ca celelalte puteri in stat trebuie sa ramana indiferente la lipsa de performanta a justitiei si la nemultumirile populatiei. Pana la urma, statul este raspunzator in fata poporului pentru cum functioneaza sistemul de justitie, iar daca statul si-a transferat o mare parte din atributii catre CSM, asta nu inseamna ca trebuie sa ramana indiferent la ce se intampla in justitie.
Justitia se plange de lipsa de autoritate. Dar o justitie care nu se preocupa sa isi asigure integritatea si profesionalismul magistratilor va fi intotdeauna lipsita de autoritate si privita cu neincredere.
Sunt inca magistrati corupti. Recent au fost trimisi in judecata un judecator si un procuror pentru luare de mita. Desigur, vinovatia lor va fi stabilita de instantele de judecata, de colegii lor. Sunt convins ca acesta este doar un inceput. Corpul cinstit al magistratilor trebuie sa continue acest proces.
In raport cu volumul de activitate se impune ocuparea imediata a posturilor vacante de procurori si judecatori.
Pregatirea si evaluarea celor care sunt astazi in functii este, de asemenea, extrem de importanta pentru calitatea actului de justitie. Este inadmisibil ca un judecator specilizat in drept penal sau un procuror sa ia la examenul de promovare (la o instanta superioara) note de 1 sau 2 la drept penal sau procedura penala. Asa s-a intamplat la examenul recent de promovare organizat de CSM.
Astazi parchetul ancheteaza deopotriva oameni din partidele aflate la guvernare, ca si din cele din opozitie. Acesta e un pas inainte.
Prin activitatea lor, DNA si DICOT incep sa isi justifice existenta si atributul de directii ale Parchetului General, specializate in lupta impotriva coruptiei si a luptei impotriva crimei organizate si terorismului. Este necesar ca DNA si DICOT sa functioneze la capacitate maxima, cu cat mai multi procurori pregatiti sa faca fata ritmului de lucru si exigentelor profesionale astfel incat, coruptia la nivel inalt, crima organizata si terorismul sa primeasca riposta cuvenita intr-un stat puternic, un stat european, un stat ale carui institutii sunt capabile sa apere interesul public. Cer procurorilor care cerceteaza fapte de coruptie si judecatorilor care le judeca ca prin profesionalismul, impartialitatea, fermitatea si intelepciunea lor sa redea romanilor demnitatea si respectul fata de lege si fata de institutiile statului.
Justitia este acea putere a statului care are misiunea ca prin actiunea ei sa garanteze cladirea unei societati in care sansele sunt egale pentru toti, in care nimeni sa nu fie deasupra legii. Functionarea prompta si corecta a justitiei este aceea care garanteaza fiecarei societati, fiecarui roman, posibilitatea de a-si valorifica sansa apartenentei la Uniunea Europeana.
In acest context as vrea sa spun cateva cuvinte despre Proiectul Agentiei de Integritate care ar trebui sa verifice averile demnitarilor si posibilitatea lor de a se imbogati de pe urma functiei. Este un proiect care a trezit multe controverse. Necesitatea acestui proiect o vad in convingerea a 80% din romani ca oamenii politici sunt deasupra legii, ca si in faptul ca in istoria noastra (aproape) niciodata cei mari si tari nu au fost vreodata sanctionati de justitie. Ne revine noua sa facem dovada contrarie. Guvernul actual s-a angajat acum un an fata de Uniunea Europeana, atunci cand Tratatul de aderare nu era inca semnat, ca aceasta Agentie va fi infiintata in anul 2006. Intirzierea acestui angajament nu mai are justificare.
Trebuie eliminata suspiciunea ca principala preocupare a demnitarilor este aceea de a sustine interese personale sau de grup, folosindu-se de demnitatea ocupata. Exemplele care au alimentat aceasta neincredere sunt multe, reale, publice, dar mai ales constante. Clasa politica trebuie sa opteze clar si ireversibil pentru propria sa reformare. Trebuie sa se transforme din una suspectata, echivoca, aroganta si nu de putine ori duplicitara in una integra, eficienta, preocupata de interesele populatiei si mai ales responsabila.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00684 sec.