Ziua Logo
  16:37, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-05-21
adrianbmw (, IP: 84.162.62...)
2005-05-21 15:53
Kafka si realitatea romaneasca sub dictatura proletariatului...

Pentru ca a venit vorba de Marin Preda.. mi-am adus aminte de un capitol din viata mea pe care l-am crezut uitat, ravasit intr-o camera la subsol in subconstient...Iata insa cum trecutul nu-mi da pace(cam asa se exprima si mama mamei mele)si-mi produce fiori noi prin memorie.
Eram in anul 19...si ceva, in Bucuresti, angajat la un institut(ICPAIUC)de pe strada Fabrica de chibrituri.Toata viata, asa aveam impresia, se deruleaza monoton, intre librarii si teatru,intre servici si iubirea cea mare, intre colile de desen si alte hobbys...
Eram bine informat,primeam reviste din vest si ascultam Europa Libera si, eram oarecum multumit cu viata mea.
Insa, faptul ca eu , impreuna cu cativa colegi purtam barba,masinaria politico-ideologica se pune in miscare,intai in "spatele nostru,apoi ne ataca brusc si frontal.Se tin sedinte peste sedinte,se reuneste comitetul UTC, apoi fratiorul mai mare PCR al institutului...Incredibil , dar dintr-o data eram pus pe o lista "negativa", cu toate ca n-aveam nici o alta abatere.Nu cunosteam chiulul sau sa intarzii,eram un angajat "model", ce nu facea probleme....Doi colegi si-au ras barba("nu vrem sa avem probleme cu astia")unul avea actele deja bagate ptr. a pleca in Norvegia(prin casatorie) iar eu?!Nu puteam sa inteleg , ce legatura sa existe intre barba mea si profesionalismul meu....Dupa multa tevatura,directorul institutului, impreuna cu secretarul de partid si cel de UTC,ma angajeaza intr-o discutie "amicala",despre libertate..Libertatea ca "necesitate inteleasa"...Am replicat, ca daca exista libertate,nu putem vorbi de "necesitate inteleasa",ca e un non sens!La care directorul(de fapt un om "civilizat" si f. elegant,nu ca un fost muncitor)ma intreaba "cum ,chiar nu puteti sa intelegeti ce e cu libertatea...?"La care eu am remarcat ca nu e nimic de inteles.Zambete indulgente s-au latit pe fetele lor....Privirile lor imi aratau o simpatie pierduta,parca mai degraba "esti pierdut tovarase".......
Doar dupa cateva saptamani,primesc in sfarsit "Cel mai iubit dintre pamanteni",dupa mari eforturi..Am citit-o intr-o saptamana!In acest roman apare la un moment dat un profesor de filozofie ce are o discutie cu un secretar de partid, pe aceeasi tema("libertatea necesitate inteleasa")
Dupa care profesorul declama"nu pot sa inteleg "acea paradigma....
Imi venea sa-l pup de fericire pe Preda, care , iata , imi dovedea ca nu eu eram nebun sau tampit, ci societatea condusa de tembelei!
Dar atunci cand o societate devine absurda(desigur, doar pentru cei care gandesc!!)individul are nevoie, din cand in cand de o consolare , dar mai ales o confirmare a starii absurde in care se afla! Iar acest adevar l-a confirmat marele Marin Preda........desigur , nu doar pentru mine.
Adrian T.R.
PS
Eu m-am tot gandit : ce sa fi vrut acea persoana de la "maestru", la masa...Sa ne inchipuim, ca un dizident vine la masa unui scriitor cunoscut, iar dizidentul nostru ii spune de multe nereguli , de absurdul societatii, la care maestrul ii da replica....mon scher, eu sunt un om serios........Atunci are dreptate Catalina Tarziu.Dar daca omul nostru,care vorbeste mult, ii povesteste maestrului despre ultimele sale aventuri erotice,atunci maestrul are dreptul sa-l "indeparteze" prieteneste:domnule, eu sunt un om serios.....................................................
Nimeni nu e perfect!Mai ales daca nu cunoastem ce a zis acel "vorbaret"...Putem scrie o schita cu posibilele raspunsuri la o simpla povestire.Doar imaginatia omului are granilele ei.Restul, e libertatea de creatie, si nu necesitate inteleasa!

Catalina Tarziu din san francisco (...@yahoo.com, IP: 67.124.86...)
2005-05-22 02:14
Re: Kafka si realitatea romaneasca sub dictatura proletariatului...

La 2005-05-21 15:53:28, adrianbmw a scris:


> Eu m-am tot gandit : ce sa fi vrut acea persoana de la
> "maestru", la masa...Sa ne inchipuim, ca un dizident vine
> la masa unui scriitor cunoscut, iar dizidentul nostru ii spune de
> multe nereguli , de absurdul societatii, la care maestrul ii da
> replica....mon scher, eu sunt un om serios........Atunci are dreptate
> Catalina Tarziu.Dar daca omul nostru,care vorbeste mult, ii povesteste
> maestrului despre ultimele sale aventuri erotice,atunci maestrul are
> dreptul sa-l "indeparteze" prieteneste:domnule, eu sunt un
> om serios.....................................................


De acord.
Numai ca aici e vorba despre perceptia lui Eugen Simion, de o
constatare a lui Eugen Simion.

In perioada respectiva am cunoscut un astfel de opozant anticomunist
care a contactat numerosi intelectuali, in locurile unde acestia
obisnuiau sa se socializeze in public, ca si Preda la Capsa. Iar povestea
lui se suprapune cu povestea relatata de Eugen Simion. A fost
tratat precum Preda l-a tratat pe acel individ.

O interpretare posibila este ca Preda a incercat sa excamoteze
o situatie stiindu-se alaturi de un turnator, de un agent al Puterii
motiv ca i-a dat un picior in fund acelui cetatean. De fapt l-a salvat.

one way (, IP: 172.194.251...)
2005-05-22 03:29
Re: Kafka si realitatea romaneasca sub dictatura proletariatului...

CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 65.71.212...)
2005-05-22 03:51
Adriane !

La 2005-05-21 15:53:28, adrianbmw a scris:

Eram bine informat,primeam reviste din vest si ascultam Europa Libera si, eram oarecum multumit cu viata mea.


_______________


Nene Adriene, mi-a placut textul dumitale. Sunt al naibii de fericit cind citesc pe acest forum astfel de postari, cu detalii din viata celor care nu se vad dar se aud. Macar dumneata esti cinstit nu ca cacalifornia care vine la trosneala si nu spune nimic despre pojartierele ei facind pe desteapta si dind in gropi (ea si cu rahatii (sau ratatii) ei).

In fine !

Domne !, sunt de acord cu multe din ce spui dar am si de facut citeva comentarii. In primul rind, chestia cu barba. Nu stiu daca barba dumitale i-a scos din minti pe politrucii institutului la care lucraceai. Eu cred ca tomnai faptul ca "erai la punct cu informatiile" te facea sa fii pericoloso sporgersi. Spui ca ascultai Europa Ocupata. Acum, sa nu-mi spui mata mie ca o ascultai si a doua zi nu discutai la servici pina peste ora unu de dupa-amiaza de "Actualitatea romaneasca", "Teze si antiteze", "Cornel Chiriac", si ce mai era. Nu ? "Aia" te-au luat in biza pentru alte chestii, nenicule. Erai in gasca cu viitorii "tradatori", te invirteai in jurul lor, deci erai un "prezumtiv deviationist". Capisci ? Lasa chestia cu barba ca nu tine.

Chestia cu "Cel mai iubit...". Profesorul de filozofie era chiar Petrini, personajul principal, care devenise spoitor, mai bine zis, varar de pomi in <<muncipiu'>> Brasov, dupa care avea sa devina prinzator de sobolani. Da, el are o discutie cu un secret(z)ar de partid cind acesta il intreaba (daca-mi aduc bine aminte) : "ia zi-mi si mie o chestie d'avoastra de filozofeala ?", la care Petrini ii spune : "Cuget, deci exist !", la care, secretzatrul ii raspunde d-amproasta (parca!, cetez din memorie - care ma cam lasa) : "aiurea !, ce, daca nu cuget inseamna ca nu exist ?", ceea ce-l face pe profesor sa-l reconsidere pe acel prostovan, reconsiderare ce se termina o data cu TREZIREA. Mata spui ca ai termenat acea carte intr-o saptamina. Inseamna ca nu ti-a placut tipul. Eu am cumparat cartea (pe sub mina, la negru) si mi-am luat liber de la servici trei zile, dar in doua o terminasem. Nu am dormit pina nu am terminat-o. La o saptamina de la citeala ei, eram asa de bulversat incit am reluat-o citind si recitind capitole intregi, avind impresia ca daca termin (din nou) cartea nu mai are rost sa mai traiesc. Dar, ma rog ! This is me !

Numai bine, prietene !

Anticomie din USA (...@aol.com, IP: 64.12.116...)
2005-05-22 05:24
Cel mai iubit dintre pamanteni

La 2005-05-22 03:51:14, CALUGARUL a scris:
>&nbsp;Chestia cu "Cel mai iubit...". Profesorul de filozofie era chiar Petrini, personajul principal, care devenise spoitor, mai bine zis, varar de pomi in <<muncipiu'>> Brasov, dupa care avea sa devina prinzator de sobolani. Da, el are o discutie cu un secret(z)ar de partid cind acesta il intreaba (daca-mi aduc bine aminte) : "ia zi-mi si mie o chestie d'avoastra de filozofeala ?", la care Petrini ii spune : "Cuget, deci exist !", la care, secretzatrul ii raspunde d-amproasta (parca!, cetez din memorie - care ma cam lasa) : "aiurea !, ce, daca nu cuget inseamna ca nu exist ?",

A vazut careva filmul inspirat de romanul lui Preda?

Stefan Iordache scoate un Petrini impresionant, desi e cam greu de redat caracterul din roman.

california (, IP: 68.186.49...)
2005-05-22 06:33
Calugarului, cu dedicatie

Pentru viitoarele tale postari, ca sa nu le mai strici uzand de cuvinte al caror spelling nu-l cunosti,... de parca asta ar fi problema lor, sa stii ca se scrie poRTjartier. Asa cum zici portbagaj, si nu porbagaj. Capisci?

Uite, asta a zis-o Steve Martin, dar nu stiu de ce cred ca ti se potriveste de minune:

"Cunoasteti privirea aceea pe care o au femeile cand vor sa faca sex?
Nici eu."

BAFTA!:)))))




La 2005-05-22 03:51:14, CALUGARUL a scris:

>&nbsp;Nene Adriene, mi-a placut textul dumitale. Sunt al naibii de fericit
>&nbsp;cind citesc pe acest forum astfel de postari, cu detalii din viata
>&nbsp;celor care nu se vad dar se aud. Macar dumneata esti cinstit nu ca
>&nbsp;cacalifornia care vine la trosneala si nu spune nimic despre
>&nbsp;pojartierele ei facind pe desteapta si dind in gropi (ea si cu
>&nbsp;rahatii (sau ratatii) ei).
>&nbsp;
>&nbsp;In fine !
>&nbsp;
>&nbsp;Domne !, sunt de acord cu multe din ce spui dar am si de facut citeva
>&nbsp;comentarii. In primul rind, chestia cu barba. Nu stiu daca barba
>&nbsp;dumitale i-a scos din minti pe politrucii institutului la care
>&nbsp;lucraceai. Eu cred ca tomnai faptul ca "erai la punct cu
>&nbsp;informatiile" te facea sa fii pericoloso sporgersi. Spui ca
>&nbsp;Numai bine, prietene !
>&nbsp;

CALUGARUL din usa (...@yahoo.com, IP: 65.71.212...)
2005-05-22 07:03
Re: Cel mai iubit dintre pamanteni

La 2005-05-22 05:24:23, Anticomie a scris:

A vazut careva filmul inspirat de romanul lui Preda?

Stefan Iordache scoate un Petrini impresionant, desi e cam greu de redat caracterul din roman.

____________


Nene Anticomunistule, nu am vazut filmul dar taaaare as dori sa-l am. Pe Stefan Iordache il iubeeeeesc muuuult de tot.

Si pentru ca am prilejul s-o fac, desi e cam tirziu : felicitarile mele pentru felul cum i-ai dat-o peste rit (groh ! groh !) lui red (ra)hat acum citeva zile. Ai fost perfect. Felicitari ! Se pare ca nu si-a revenit din "groghi" chiar daca sta cu falcile intre "pojartierele" lui cacalifornia ! Hihihihihi !

S-auzim de bine !

This is voice of America, dear readers, from here, from our studio, we wish you all the best !, and don't forgate !, we're here for you !

Gooood night !

See you tomorrow !

Pam ! Pam !

Atamild (...@t-online.de, IP: 84.169.218...)
2005-05-22 08:29
Re: Calugarului, cu dedicatie

La 2005-05-22 06:33:30, california a scris:

>&nbsp;Pentru viitoarele tale postari, ca sa nu le mai strici uzand de
>&nbsp;cuvinte al caror spelling nu-l cunosti,... de parca asta ar fi
>&nbsp;problema lor, sa stii ca se scrie poRTjartier. Asa cum zici
>&nbsp;portbagaj, si nu porbagaj. Capisci?
>&nbsp;
>&nbsp;Uite, asta a zis-o Steve Martin, dar nu stiu de ce cred ca ti se
>&nbsp;potriveste de minune:
>&nbsp;
>&nbsp;"Cunoasteti privirea aceea pe care o au femeile cand vor sa
>&nbsp;faca sex?
>&nbsp; Nici eu."
>&nbsp;
>&nbsp; BAFTA!:)))))
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;La 2005-05-22 03:51:14, CALUGARUL a scris:
>&nbsp;
>&nbsp;>&nbsp;Nene Adriene, mi-a placut textul dumitale. Sunt al naibii de fericit
>&nbsp;>&nbsp;cind citesc pe acest forum astfel de postari, cu detalii din viata
>&nbsp;>&nbsp;celor care nu se vad dar se aud. Macar dumneata esti cinstit nu ca
>&nbsp;>&nbsp;cacalifornia care vine la trosneala si nu spune nimic despre
>&nbsp;>&nbsp;pojartierele ei facind pe desteapta si dind in gropi (ea si cu
>&nbsp;>&nbsp;rahatii (sau ratatii) ei).
>&nbsp;>&nbsp;
>&nbsp;>&nbsp;In fine !
>&nbsp;>&nbsp;
>&nbsp;>&nbsp;Domne !, sunt de acord cu multe din ce spui dar am si de facut citeva
>&nbsp;>&nbsp;comentarii. In primul rind, chestia cu barba. Nu stiu daca barba
>&nbsp;>&nbsp;dumitale i-a scos din minti pe politrucii institutului la care
>&nbsp;>&nbsp;lucraceai. Eu cred ca tomnai faptul ca "erai la punct cu
>&nbsp;>&nbsp;informatiile" te facea sa fii pericoloso sporgersi. Spui ca
>&nbsp;>&nbsp;Numai bine, prietene !
>&nbsp;>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;
,,-Cum, imbecil? exclama indignata Luminita. Henri Owen, te rog, eroul californian, spaima banditilor din Los Angeles!...Bineinteles, banditi de cinema..''Din romanul lui Cezar Petrescu.
Matilda


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00751 sec.