Ziua Logo
  09:57, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-12-15
George-Felix (...@yahoo.com, IP: 194.209.139...)
2006-12-15 07:55
Stimata doamna Petre



Doresc sa va semnalez cateva puncte din articolul dumneavoastra, puncte care mie imi par neclare si intristatoare.

Observ ca nu v-ati pronuntat asupra a doua chestiuni de fond. Nu comentati decizia (pe care o gasesc perfect europeana si democratica) luata de minister, si anume ca prezenta icoanelor e de resortul comunitatii locale, parintilor si profesorilor. Nu va precizati pozitia nici cu privire la intrebarea de fond: este prezenta icoanelor in scoli placuta Lui Dumnezeu? Eu cred si marturisesc ca da.

Termenul cruciada, utilizat in sens depreciativ imi pare a fi rodul neatentiei. Stiti foarte bine ca au fost cruciade si cruciade, cruciati si cruciati. In propaganda musulmana si in cea atee cruciada e ceva detestabil, dar istoric vorbind, lucrurile sunt cu mult mai complicate.
Ironia face ca efectul integral al cruciadelor asupra culturii si civilizatiei europene sa fie unul pozitiv. Macar de s-ar intampla la fel si cu aceasta campanie pentru pastrarea icoanelor.

Sintagma " Icoana este, cel putin de la 843 incoace, parte integranta a dogmei ortodoxe" este inca si mai hazardata. Iconoclasmul a precedat sinodul iconodul, ceea ce denota faptul ca icoanele (contra carora luptau iconoclastii) erau DEJA in biserici (altfel acestia nu ar fi avut contra cui sa lupte) Asadar desfasurarea istorica este: icoane, iconoclasm, iconoduli.
Daca prin "dogma ortodoxa" intelegeti literal "dogma corecta", sintagma dumnevoastra este falsa: icoanele sunt mult mai vechi de anul 843. Daca intelegeti dogma a ceea ce astazi se numeste Biserica Ortodoxa (prin opozitie cu cea Occidentala), iara este fals, caci in forma de azi Biserica Ortodoxa nu exista inca la anul 843, ci avea sa apara abia in 1054.

"Precipitarea" de a face semnul crucii in fata bisiericii nu imi pare neaparat de dispretuit. E drept ca nu semnul crucii il face pe om crestin, ci "omul cel dinauntru". Totusi, "Emausul poate fi pe orice cale". Dumnezeu ne cheama cand vrea El. Iar la chemarea Lui trebuie sa raspundem cu Samuel si cu proorocii: Doamne, iata-ma!
Cand ma trezesc in fata unei biserici si renunt la activitatile mele de pana atunci ca sa imi fac crucea, e ca si cum as spune: Doamne iata-ma! Caci toate celelalte (sacosa, volanul, sandwich-ul) sunt mai putin importante.
Si este si un bun exercitiu de atentie si de trezire.


Felix


mate tornea maria din tg mures (...@yahoo.com, IP: 193.226.0...)
2006-12-15 10:41
este prezenta icoanelor in scoli placuta Lui Dumnezeu

Va asigur domnule felix ca nu-i place lui Dumnezeu ideia prezentei icoanelor in scoli, locul lor este la biserica si acasa la cei ce doresc a le avea expuse in spatiul privat.
In scoli e locul marilor dascali, al oamenilor de stiinta, al marilor conducatori de neam si de tara si de ce nu al strabunilor nostri, al celor ce s-au jertfit pentru noi si binele nostru.
Undeva, in cartile despre religie(biblie), scrie ca e pacat sa faci caz, despre faptul ca te rogi, postesti, esti mare credincios, ortodox, etc.
Cu dreptul la religie, te nasti, nu ti-l poate nimeni impune, poti sa fi credincios sau ateu, deopotriva, dar e mai important sa fi om, asa zisi credinciosi sunt multi, dar oameni sunt putini.
Consider ca exista o singura impartire, oameni si "rahati"(elegant spus). Maria

DanBruma (...@yahoo.fr, IP: 86.64.42...)
2006-12-15 12:55
Re: este prezenta icoanelor in scoli placuta Lui Dumnezeu

Pai bineinteles ca ai dreptate, dar cum poti sa-i explici ca sa inteleaga lui George Felix care cica a gasit "un bun exercitiu de atentie si de trezire", nu se gandeste omul ca pentru a putea aplica acest exercitiu trebuie sa fie deja treaz si atent!

La 2006-12-15 10:41:40, mate tornea maria a scris:

> Va asigur domnule felix ca nu-i place lui Dumnezeu ideia prezentei
> icoanelor in scoli, locul lor este la biserica si acasa la cei ce
> doresc a le avea expuse in spatiul privat.
> In scoli e locul marilor dascali, al oamenilor de stiinta, al marilor
> conducatori de neam si de tara si de ce nu al strabunilor nostri, al
> celor ce s-au jertfit pentru noi si binele nostru.
> Undeva, in cartile despre religie(biblie), scrie ca e pacat sa faci
> caz, despre faptul ca te rogi, postesti, esti mare credincios,
> ortodox, etc.
> Cu dreptul la religie, te nasti, nu ti-l poate nimeni impune, poti sa
> fi credincios sau ateu, deopotriva, dar e mai important sa fi om, asa
> zisi credinciosi sunt multi, dar oameni sunt putini.
> Consider ca exista o singura impartire, oameni si "rahati"(elegant
> spus). Maria
>

George-Felix (...@yahoo.com, IP: 194.209.139...)
2006-12-15 13:11
Re: este prezenta icoanelor in scoli placuta Lui Dumnezeu

La 2006-12-15 10:41:40, mate tornea maria a scris:

> Va asigur domnule felix ca nu-i place lui Dumnezeu ideia prezentei
> icoanelor in scoli,


Well, spuneti-mi si mie unde exact, in Vechiul sau in Noul Legamant vorbeste Dumnezeu de un spatiu public ca fiind diferit de cel privat, si anume prin aceea ca spatiul public nu il marturiseste pe Dumnezeu.

Eu am citit ca Mantuitorul a zis ca cine nu il va marturisi pe El, nici El nu il va marturisi pe acela in fata Tatalui. Eu cred ca o comunitate care hotaraste sa aiba icoane in scoli il marturiseste pe Dumnezeu in felul acesta.
E drept ca asta trebuie sa fie decizia libera a comunitatii.., tocmai de aceea eu salut decizia ministerului, sa lase ca decizia sa fie luata local, de cei implicati.


Felix



« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00959 sec.