Ziua Logo
  12:26, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-12-15
Adrian v.D. din Germania (...@dmdg.de, IP: 217.228.216...)
2006-12-15 11:31
Smaranda Enache si restul...

Este greu sa-mi fac o parere obiectiva despre cele scrise aici.
Dar se impun niste concluzii:
Comisia <Gauck>,singura comisie din Estul Europei care a cercetat pana la capat actele politiei politice dintr-o tara fosta comunista(R.D.G.)a ajuns la urmatoarea concluzie:
-aprox.unul din trei adulti ai R.D.G.-ului au conlucrat cu <Stasi>(securitatea din R.D.G.)Nimeni si nimic nu mai poate schimba acest trist capitol din istoria acestor tari,acestor oameni.Acest adevar,ca un cadavru ascuns prin beciurile oamenilor,nu-l mai poate nega nimeni.Daca mai adaugam milioanele de membri de partid,activisti,etc.,atunci avem de-a face cu un dezastru al constiintei umane.

O alta concluzie:
-dupa 1989,in tarile din Estul Europei(din asa-zisul <bloc comunist>),fostii ziaristi ai ziarelor si revistelor(practic <ziarele si revistele partidului unic>!)au incercat,fiecare cum a putut,sa salveze,in primul rand aparentele,in al doilea rand conditia umana,propria constiinta.Multi ziaristi au devenit aparatorii libertatii castigate,multi gandeau de mult la sistemul <putred>comunist,dar nu au avut curajul s-o spuna.Dar cand a sosit momentul,au facut totul pentru o societate libera si democrata.

Sfantul Pavel,cel din Biblie,este un exemplu crestin de o mare valoare:exista mereu o a doua sansa in viata!Exista pentru fiecare om o sansa sa se schimbe in bine!Sansa celor multi a fost <momentul revolutiei>!

Cei mai multi si-au rupt carnetele de partid,simbolul ruperii de trecut.A fost primul gest omenesc posibil.Cei mai multi au inteles ca viata lor se va schimba radical,o data cu societatea.Multi au dorit inca de la inceput o viata noua,o Romanie libera,democratica.Altii mai visatori,au dorit o Romanie in NATO si in UE....
DAR,au fost multi(prea multi la inceput,dupa 1989)care nu au dorit decat o Romanie a trecutului(trecutului nationalist sau un <socialism cu fata umana>)Si nu trebuie uitati,grupul celor care au vazut in schimbarea radicala venita,o sursa de imbogatire rapida,care dovedeste ca tara le era egal.
Fara sa luam in considerare cele trei grupuri importante de oameni care au schimbat Romania in ultimul deceniu din sec. al XX-lea,nu vom intelege niciodata ce s-a petrecut cu noi.

Primii oameni care au aratat drumul Romaniei de intoarcere acasa,adica in UE(Europa si valorile ei) si integrarea in structurile NATO,au fost acei intelectuali,care indiferent de trecutul lor,au militat pentru democratie,libertatile omului,pentru o Justitie care-si merita numele.Printre acesti adevarati romani se numara si doamna Smaranda Enache.Pentru ca binele tarii nu poate fi asigurat niciodata de cei care urasc democratia,libertatea,drepturile omului.
Nu doresc sa dau nume,insa lor,li s-au opus multi ziaristi,dar mai ales fostul aparat de constrangere-pcr-condus de Iliescu &CO.si aceia care doreau o imbogatire rapida,adica prin frauda!

Daca doamna Smaranda Enache a pus in pericol viata cuiva prin activitatea ei pana in 1989,atunci lucrurile se schimba.In rest,doar constiinta ei.
Dar din discursul doamnei Smaranda Enache,reiese o personalitate demna de respect.Ceea ce a facut ea,impreuna cu R.Weber(multi parlamentari UE au avut cuvinte de admiratie si lauda la adresa ei,cat pentru toti politicienii romani de dupa 1989!!)nu se poate contracara cu >vezi,ceea ce a facut ea inainte e mai important>,DAR,toata politica romana dupa 1989,este plina de impostori si semidocti,care au avut un trecut urat si un prezent cumplit.

Pentru mine,generalizarea trecutului este un mare rau.
Am auzit destule voci
<patriotice>,care vin dintr-o gandire a trecutului,
reactionara,sovina,xenofoba,care aveau cuvinte de lauda tocmai pentru indivizii care ar distruge Romania,din setea lor pentru putere(si apararea grupurilor de interese),din nebunia lor de a readuce -sub o forma sau alta!-una din cele doua dictaturi care ne-au marcat -in mod tragic-secolul 20.
Si asta e grav!
Dar nu scapa nici o ocazie sa critice pe cei care dupa 1989,au luptat pentru o Romanie noua,democratica....

Adrian D.

PS
Incetati odata cu aberatiile de genul<cine se opune icoanelor nu e patriot>!
Discutati,dar nu puneti stampila <pcr-nationalism> in discursul vostru.De maine Romania nu mai are granite cu Vestul,si tot de maine,Romania preia peste 400 de legi EUROPENE....


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00797 sec.