Ziua Logo
  10:10, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-12-11
vladimirescu t. (...@whoever.com, IP: 91.120.118...)
2006-12-11 11:30
Hai sa recapitulam !!!

ZIUA - EVENIMENT - Miercuri, 28 iunie 2006



Reteaua George Soros in Romania

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................
Metoda preferata a lui Soros: atragerea establishmentului comunist prin burse. \"In fiecare tara identificam un grup de oameni - unii dintre ei chiar din aparatul de conducere, altii mai putin cunoscuti - care impartaseau ideile mele\", afirma Soros despre metoda sa de a castiga increderea \"establishmentului\" comunist de atunci. Metoda lui Soros de a atrage, in primul rand, oameni nemultumiti ai sistemului - pe cei din interiorul grupului de conducere comunist mai ales - care cunosteau foarte bine atat sistemul, cat si punctele sale slabe, a facut ca, in curand, \"Open Society\" sa numere in randurile sale oameni politici, sefi ai armatei si serviciilor secrete, economisti, finantisti si juristi, oameni din media, penetrand astfel \"coloana vertebrala\" a sistemului comunist. Metodele lui Soros sunt dezvaluite in \"Washington Post\" din 22 septembrie 1991 (vezi \"The New World of Apyless Corps\"), precum si in \"East and Central Europe Program\" (www.newschool. edu/centers). O lucrare interesanta este si Dan Seligman: \"The Life and Times of a Messianic Billionaire\", sau Theodore Spencer: Investors of the Century\" (Fortune, decembrie1999).

Penetrarea prin burse si manuale

Prima tara comunista tintita a fost, cum era de asteptat, Ungaria natala. Soros a oferit mai intai, burse \"establishmentului\" comunist maghiar si a castigat astfel incredere si influenta politica la Budapesta. A promovat apoi celebrele sale manuale. Studenti, cercetatori, scriitori, artisti, tineri activisti de partid maghiari au devenit astfel sensibili la ideile si la proiectele \"societatii deschise\".
.............................................................................................................................................................................................................................................................................................

Soros i-a creat o fundatie lui Gorbaciov, cu sediul in SUA. Ca si lui Dalai Lama, la Presidio (California).

...............................................................................................................................................


\"Societatea deschisa\" in Romania

Oficial, Soros a infiintat la Bucuresti, in 1990, fundatia care ii purta numele: \"Fundatia Soros\". Ulterior, numele a fost schimbat: \"Fundatia pentru o Societate Deschisa\" (FSD). A fost printre primele ONG-uri infiintate in Romania.

In realitate, era vorba de o adevarata retea: \"Soros Open Network Romania\" (Reteau Deschisa Soros din Romania). In cadrul acestei retele functioneaza o mare varietate de organizatii, asociatii, institutii, cluburi etc.

Personalitatile de varf ale retelei \"Soros Open Network Romania\": Renate Weber, Alina Mungiu, Monica Macovei, Cristian Parvulescu, Razvan Ungureanu, Adrian Cioroianu etc. In cadrul retelei \"Soros Open Network Romania\" sunt grupate ONG-uri cunoscute, si unele mai putin cunoscute.

.............................................................................................................................................

Mihai Razvan Ungureanu este doar un exemplu pentru oportunitatile oferite de FSD si George Soros tinerilor romani. Acelasi lucru se poate spune despre multi altii dintre cei citati mai sus. Cele mai cunoscute ONG-uri din cadrul lui \"Soros Open Network Romania\" (SON) sunt:

\"ASOCIATIA PRO DEMOCRATIA\" (APD). Infiintata in august 1990, de Adrian Moruzi, la Brasov. A fost finantata, mai intai, de \"National Democratic Institute\", dupa care a intrat in piramida SON. Are 30 de filiale in intreaga tara si peste 1000 de membri. Specializare: supravegherea alegerilor, numaratoarea paralela a voturilor etc. Organizeaza in fiecare an \"Universitatea de vara de la Balvanyos\" (Covasna), alaturi de \"Liga Pro-Europa\", si \"Uniunea Tineretului Maghiar\" precum si de FIDESZ. \"Pro-Democratia\" este finantata pe langa SON (mai exact de FSD) si de: \"National Democratic Institute\", \"Freedom House\", \"USAID\" (United States Agency for International Development) si \"Westminster Foudation for Democracy\". Din 1999, \"Pro-Democratia\" il are in frunte pe Cristian Parvulescu, care a analizat finantarea partidelor in ultima campanie electorala. Rezultatul: nici un partid nu a respectat legea la acest capitol! Cu o exceptie: Partidul Democrat!

\"SOCIETATEA ACADEMICA ROMANA\" (SAR). Societate recent infiintata, condusa de Alina Mungiu. La ultimele alegeri a venit cu ideea aliantei \"DA\" - dintre Partidul Democrat si Partidul National Liberal - care le-a si castigat.

Finantarea vine de la \"Open Society Institute\", precum si de la \"Banca Mondiala\", \"Freedom House\" (James Woolsey), si \"Marshall Fund\".

\"ASOCIATIA PENTRU APARAREA DREPTURILOR OMULUI IN ROMANIA-COMITETUL HELSINKI\" (APADOR-CH). Condusa la inceput de Renate Weber, apoi din 1996 de Monica Macovei. Trebuie precizat ca \"APADOR-CH\" este, probabil singurul ONG apolitic din Romania, care corespunde criteriilor pretinse acestor oranizatii non-guvernamentale.

\"GRUPUL PENTRU DIALOG SOCIAL\" (GDS). Infiintat cu mult zgomot in 1990, in prezenta lui Ion Iliescu, la \"Hotelul Intercontinental\", GDS-ul s-a dovedit ulterior a fi principala pepiniera a FSD. Condus actualmente de Radu Filipescu, GDS-ul numara intelectuali importanti ai Romaniei de azi: Gabriela Adamesteanu, Mariana Celac, Andrei Cornea, Andrei Oisteanu, Adrian Cioroianu etc.
............................................................................................................................................


Articolul intreg la :

Vladimir ALEXE
Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=202504&data=2006-06-28


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00713 sec.