Ziua Logo
  10:10, marti, 23 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-12-24
sty din uk (...@yahoo.com, IP: 82.32.214...)
2005-12-24 00:36
Blair - un premier bun!

Nu mi se pare corect ca Anglia sa plateasca pentru incompetentele din UE. Zona Euro se afla intr-o recesiune permanenta , epuizata economic si social , fara semne de redresare , in timp ce Marea Britanie a avut o crestere economica permanenta. Modelul Britanic de reforma este un exemplu iar daca lucrurile se mentin la fel, probabil Anglia va introduce vize si pentru cetatenii UE , pentru a se proteja de emigratie masiva .. nu din Europa de Est ci Germania , Franta , Olanda.

Oriana din Italia (...@hotmail.it, IP: 213.140.17...)
2005-12-24 00:59
Blair - un premier bun!

paraipan (...@rogers.com, IP: 69.196.51...)
2005-12-24 02:18
Re: Blair - un premier bun!

cosor ion din SUA (...@msn.com, IP: 24.21.212...)
2005-12-24 04:41
Re: Blair - un premier bun!

Tirnacop (, IP: 81.66.69...)
2005-12-24 11:22
Re: Blair - un premier bun!

Nu e economist, Sty, cred ca e doar la manualul "sa invatam economie in 5 lectii" (nu e pejorativ!), dar nu e prea departe de adevar (sint multe lucruri care sint eliminate din cartile astea ca sa nu complice intelegerea bazica a fenomenelor). Banii sint intr-adevar o marfa, chiar daca la inceput ei reprezentau doar valoarea marfii. Economia americana este dinamica pentru ca se elimina tot ce este neaducator de bani (nu de valoare). Dupa Bretton Woods, lumea larga a investit dolarul ca moneda unica de schimb si America profita din plin de marea pleasca ce le-a cazut pe cap! Pentru ca ei sint unicii detinatori (cu patent) de o marfa numita dolar. Cind esti unic detinator poti sa faci ce vrei: mai tiparesti niste hirtii cind ai nevoie (ca nimeni nu poate sa te verifice cit ai tiparit) si le lansezi pe piata. Dar nu pe piata domestica ci pe cea a alora mai fraieri (adica n-au $). Exemplu: am nevoie de petrol, dar nu am bani. Atunci tiparesc bani si cumpar petrol. Ala care mi-a vindut petrol are nevoie de griu si (e doar un exemplu fictiv si prost, dar n-am altul mai usor acum) si se duce sa cumpere din Europa cu dolarii luati pe petrol de la americani. Ideea e ca doar America are voie sa tipareasca banii. Asta ar vrea sa faca si Europa acum: sa imparta avantajul tiparirii cu America. Toata smecheria aici e sa nu se intoarca banii tipariti fara acoperire in propria economie. Cit ramin in "uz extern" e bine. Mai prost e cind vine unul cu un cec de-al tau fara acoperire si-ti cere marfa in schimb - cam asa se intimpla acum - tu stiind ca banii sint "falsi" le scazi "valoarea" ca de "banii" astia sa-i dai cit mai putina marfa .
Sty, daca tot stai in UK, ai vazut ca in general oamenii sint platiti bine (vorbesc de aia calificatii), dar si preturile au luat-o razna rau. Asta reprezinta ca oamenii sint intr-adevar ocupati (muncesc, au un salariu) dar la sfirsitul lunii in portofel nu mai ramine nimic. E bine pentru moralul populatiei. Ian spune ca UK e o tara bogata (doar in valoare absolut baneasca nu si in valoare trainica) - adica s-au acumulat si se vehiculeaza munti de bani (tot asa tipariti aiurea). Valoare palpabila=nema (sau foarte putin)! Daca America nu avea o forta militara inegalabila, modelul american nu exista. Banuiesc ca stiti ca US e cea mai indatorata tara din lume. Ce s-ar intimpla daca toti creditorii s-ar decide sa le ceara banii inapoi la americani? Dar are cineva curaj?


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00483 sec.