Ziua Logo
  21:28, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Cultura

2005-12-21
Romanu' (, IP: 85.41.55...)
2005-12-21 17:15
rapsuns si repere ptr "utilizatorul" Coga ...

De obicei nu raspund celor care folosesc expresii de genul "postarea dvs e o varza" ! ... e cu mult sub nivelul unui dialog civilizat. Dar ptr. a clarifica si a sustine cele afirmate va voi raspunde sistematic, oferindu-va totodata si cateva repere ptr viitorul (sper !) dvs. studiu aprofundat al problemei.

1.Asadar, trecand peste prima fraza, va intrebati : "care este traditia Bisericii crestine?', si ma intrebati care este Biserica despre care vorbesc.
Raspuns: traditia comuna a Bisericii crestine este considerata traditia primului mileniu crestin, pana in anul 1054 cand a intervenit ruptura de comuniune dintre Roma si celelalte 4 scaune patriarhale(ierusalim, Antiohia, Alexandria si Constantinopol). Pentru Biserica Catolica unii autori extind conceptul de traditie pana la Canciliul Vatican II(1962-1965).
Expresia "arhiepiscopie majora" nu se regaseste in nici un izvor canonic al traditiei, fie ea din primul mileniu, cat si din al doilea. Aceasta afost introdusa in terminologia catolica in anul 1990 odata cu promulgarea Codului de Drept Canonic pentru Bisericile Orientale Catolice(inclusa fiind printre acestea si Biserica Unita din Romania). Deci o inovatie a noului Cod.

2. pentru ceea de a treia obiectie, precizez ca nu am reusit sa inteleg ceea ce vreti sa spuneti in totalitate ptr cadin pacate fraza e plina de dezacorduri si in consecinta fara sens. V-as ruga, daca binevoiti, sa-mi reformulati fraza ptr a putea primi un raspuns coerent.

3.Pentru cea de-a patra obiectie precizez ca dvs. iarasi dovediti ca nu ati inteles ceea ce am vrut sa semnalez. Anume, ca autorul acestui articol folosind in titlu urmatorea exprimare: "Vaticanul a ridicat in rang Biserica Greco-Catolica din Romania", creeaza impresia ca Statul Cetatea Vaticanului(cu acest nume se regaseste in dreptul international ca stat recunoscut ca atare) ar fi ridicat la rang mitropolia .. . lucru absolut fals, asa cum de altfel reiese chiar din articol, cand se precizeaza ca nuntiul apostolic anunta faptul "ca Sancitatea Sa Papa Benedict al XVI-lea a ridicat Mitropolia....". Deci, nu statul Vatican, ci Papa, si precizez ca Statul Cetatea Vaticanului nu se identifica cu Papa.
Ptr. improspatarea memorie dvs, va precizez ca Statul Cetatea Vaticanului a fost creat la 11 februarie 1929 prin Tratatul de la Lateran, incheiat intre Italia si Sfantul Scaun. Prin acest act s-a pus capat situatiei dificile("questione romana") in care se gasea Papa, incepand cu anul 1870, cand Statul Italian a anexat la teritoriul sau atat Roma cat si toate teritoriile pontificale. Deci, nu Vaticanul, ci Papa a ridicat la rang.....altfel problema ar deveni una de drept international...
Multumindu-va ptr atentia cu care m-ati urmarit, va doresc stimabile "Coga" un studiu aprofundat atat al problemei in discutie, cat mai ales al bunelor maniere,
Cu deosebit respect,
Romanu'


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00659 sec.