Ziua Logo
  09:59, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Analize si comentarii

2006-11-27
Camelian Propinatiu din Bucuresti (...@home.ro, IP: 82.78.3...)
2006-11-27 10:18
In semiintuneric tv


Strategic, elita bolsevica a fost daramata la noi inca de pe cand si-a pierdut Editura Politica. (Iar faptul ca Romania nu are un partid marxist veritabil este un semn de ne-europenism: vorba ceea, nu are cine baga spaima in burgheji.)
Marasmul actual tine de incapacitatea invatamantului nostru de a mai genera elite (chiar daca anumite grupuri se pretind a fi), Romania aflandu-se de curand in situatia umilitoare de a descoperi ca nu are cadre pentru interfata cu UE!
Nici in viitor nu le vom avea aceste elite, deoarece interesul plutocratiei (care intre timp a invatat sa injuge carturarii) este a tine natia in semiintuneric, adica la tv nu la biblioteca.
Iar cultura nu e un inlocuitor de invatamant.
Cata vreme profesorul va fi platit, conform celei mai consecvente politici de dupa 1989, doar atat cat elevul sa il perceapa ca pe un ratat sau ca pe un fraier idealist, nu se va termina la noi cu OLIGOPEDAGOGIA, cu pedagogia care NU mai poate educa, deci nici forma mari caractere.
Nu vom mai produce antielite decat atunci cand vom investi in calitatea corpul didactic, nu in revizori care sa i-o controleze.

VALIN din Bucuresti (...@k.ro, IP: 80.96.196...)
2006-11-27 11:24
Re: In semiintuneric tv

La 2006-11-27 10:18:39, Camelian Propinatiu a scris:

>
>
> Marasmul actual tine de incapacitatea invatamantului nostru de a mai
> genera elite (chiar daca anumite grupuri se pretind a fi), Romania
> aflandu-se de curand in situatia umilitoare de a descoperi ca nu are
> cadre pentru interfata cu UE!
> Nici in viitor nu le vom avea aceste elite, deoarece interesul
> plutocratiei (care intre timp a invatat sa injuge carturarii) este a
> tine natia in semiintuneric,

OK !!! Si atunci ce-i de facut ???!!! Peste tot vad lamentari despre calitatea INVATAMATULUI ROMANESC !!! Dar nimeni nu vede rezolvarea decat in salarii mai mari !!!! GRESIT FUNDAMENTAL !!!! Cioran sau Eliade nu aveau salarii nici pe departe cat are un contabil de la o multinationala !!!!!

Ghita Bizonu' (...@yahoo.com, IP: 86.107.234...)
2006-11-27 15:16
Re: In semiintuneric tv bElitele nombriiliste

lsa-o mai moale cu plutocratia. ca nici din aia nu prea avem.
Beleaua provine de la raspunsul la o intrebare simpla : ce-i aia elita?!
In functie de acest raspuns o sa ai elita dorita !
Si cum la noi elita e aia ce se vede pe sticla ....

La 2006-11-27 10:18:39, Camelian Propinatiu a scris:

>
> Strategic, elita bolsevica a fost daramata la noi inca de pe cand si-a
> pierdut Editura Politica. (Iar faptul ca Romania nu are un partid
> marxist veritabil este un semn de ne-europenism: vorba ceea, nu are
> cine baga spaima in burgheji.)
> Marasmul actual tine de incapacitatea invatamantului nostru de a mai
> genera elite (chiar daca anumite grupuri se pretind a fi), Romania
> aflandu-se de curand in situatia umilitoare de a descoperi ca nu are
> cadre pentru interfata cu UE!
> Nici in viitor nu le vom avea aceste elite, deoarece interesul
> plutocratiei (care intre timp a invatat sa injuge carturarii) este a
> tine natia in semiintuneric, adica la tv nu la biblioteca.
> Iar cultura nu e un inlocuitor de invatamant.
> Cata vreme profesorul va fi platit, conform celei mai consecvente
> politici de dupa 1989, doar atat cat elevul sa il perceapa ca pe un
> ratat sau ca pe un fraier idealist, nu se va termina la noi cu
> OLIGOPEDAGOGIA, cu pedagogia care NU mai poate educa, deci nici forma
> mari caractere.
> Nu vom mai produce antielite decat atunci cand vom investi in
> calitatea corpul didactic, nu in revizori care sa i-o controleze.
>
>

Liviu2002j din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 141.85.96...)
2006-11-27 17:26
Re: In semiintuneric tv

Imi pare rau sa constat ca si UE (ca dealtfel tot Occidentul si societatea de consum in general) isi cam tine populatia in "semiintunericul tv" de care amintiti. Ca sa-si poata exercita puterea potentatii au nevoie de prosti. Acum diferenta o face "capacitatea" noastra de a ne lasa manipulati si de a fi cat mai slugarnici. Ori C-tin Radulescu Motru a demonstrat demult si cat se poate de stiintific gradul ridicat de slugarnicie al romanului. Daca mai introducem in ecuatie si comunismul, care pe langa sluga desavarsita a creat sluga smechera, atunci nu ar mai trebui sa ne mire multe din cate se intampla acum. Iar in ceea ce priveste elitele, pe langa binecunoscuta zicala precum ca "nimeni nu poate fi profet in tara lui", noi in plus avem un talent desavarsit in a discredita si in a nu recunoaste pe deplin meritele cuiva. Cred ca totul s-ar putea reglementa atunci cand se va elabora un set de reguli pentru recunoasterea valorilor. Sigur ca nu se poate face ceva absolut si perfect dar atat cat se va putea face (cu buna credinta si de niste elite adevarate - daca s-ar putea in proportie mai mare de 75 la suta din strainatate !) sa constituie un fel de cod de la care sa nu ne mai abatem dupa cum bate vantul. Din timp in timp s-au facut si se mai fac astfel de incercari dar se pare ca sunt mult prea multi interesati ca treaba sa nu mearga pana la capat.

In ceea ce priveste educatia imi pare rau sa constat si sa asist la o adevarata tragedie. Poate ca cea mai mare tragedie este faptul ca deja s-a format inca o generatie care este poate "politic corecta" dar care are foarte putine legaturi cu cultura, bunul simt, respectul valorii, cuvantul dat etc. Unii dintre ei au mai multe diplome sau certificate decat elitele adevarate. Cine le-a dat aceste diplome ? Cine au fost aceia care au acceptat in decursul timpului "prostitutia" ? Asa-numitii profesori care se afla acum printre noi, sunt dintre noi, si-au cam taiat singuri craca de sub picioare. Nenorocirea este ca nu s-au discreditat numai pe ei (lucru pe care pur si simplu sunt icapabili sa-l inteleaga) ci si pe profesorii adevarati, de elita, care pot sa mai transmita inca cate ceva din valoarea si experienta lor, si in plus le-au oferit celor care vin dupa ei si care intr-adevar au vocatie, o perspectiva tare sumbra. La acest act de prostitutie a contribuit si contribuie inca cu un mare "succes" si cu o "eficienta" demna de invidiat parintii celor care si-au facut cultura la tv si care nu au citit nici o carte in viata lor (ei insisi cu o cultura asemenatoare). In primul rand cei 7 ani de acasa sunt cei mai importanti. Pe langa ca este platit foarte prost profesorul mai trebuie sa faca si munca parintilor pe motiv ca acestia din urma "produc", sunt ocupati. Sigur ca si viata aceasta tumultoasa cu o tranzitie mult prea lunga si dureroasa (provocata tot de incultura noastra si incapacitatea de a nu ne lasa manipulati si a alege ce trebuie) ne ingreuneaza situatia dar nu poate fi o justificare. Ca de altfel nici plata proasta a profesorului dar asta pana la un anumit punct. Adica exact pana in punctul in care profesorul este perceput de elev ca "un ratat sau ca un fraier idealist".

In continuare si angajatorii, care in lupta lor pentru profit fac orice (lasati de legile si regulile proaste sau inexistente - inexistenta sau incapacitatea este de cele mai multe ori rezultatul faptului ca nu cel de valoare le-a stabilit ci unul care a avut mai multe relatii sau a fost nepotul cui a trebuit !), au rolul lor in educatie si formarea elitelor de tot felul. Degeaba se lupta profesorii "idealisti" ca "fraierii" sa-i educe daca dupa aceea angajatorii ii injosesc in fel si chip pe motiv de societate de consum si lupta pentru profit. Vanatori si vanati ! Daca faci o astfel de educatie sa nu te mai miri cand o sa primesti una in cap. Oricum ar fi educatia este o treaba continua care nu se face numai la scoala. Iar cultura este ceva cu totul deosebit ... Elitele si inteligenta este lucrul cel mai de pret pe care il poate avea un popor. Nu bogatiile naturale, nu asezarea geografica, nimic in afara de creier si gandire. Cei care nu ii accepta sau ii discrediteaza pe cei valorosi traiesc cu siguranta mai prost decat ar trai daca i-ar accepta pe cei de elita pentru ca pe langa ei au si ei foarte multe de castigat. Cand o sa intelegem acest lucru o sa traim cu siguranta mai bine si vom avea parte de mai multa fericire si mai putine frustrari.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00559 sec.