Ziua Logo
  10:00, luni, 22 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Eveniment

2006-11-18
Gargantua (...@hotmail.com, IP: 89.136.142...)
2006-11-19 13:47
Exagerari si teribilism tip Roncea

Sa faci din Teoctist, cu toate meritele sale ecleziastice (care or fi alea?!) un erou anticomunist, este o intreprindere pe care si un gazetar mult mai inzestrat decat Victor Roncea ar ezita sa si-o asume!
D-le Roncea si restul de admiratori, va rog sa-mi mentionati un singur gest, unul doar, de opozitie publica a lui Teoctist fata de regimul comunist si de Ceausescu, si imi scot palaria (pe care n-o port)! Au indraznit niste bieti scriitori, precum Dinescu, Plesu sau Goma, dar Prea Fericitul, Intai Statatorul, Prea Inaltatul nu a zis nici carc! Ba chiar a dat ordine (rusinoase!) preotilor din tara sa-l preaslaveasca pe nemernic, in loc sa indemne la rezistenta, daca nu la rascoala, in fata vastei operatiuni de distrugere a Poporului Roman! Asta numiti dvs. Biserica Nationala? Prin ce e nationala, prin lasitate traditionala fata de asupritori???
Si care sunt argumentele incapatanatului editorialist? O vorba aruncata "in valuri" de Teoctist, la un sprit bisericesc pe iaht (pe cand romanii nu aveau lumina, gaz si mancare!!) si o discutie de o jumatate de ora cu Papa Ioan Paul al II-lea unde, isi imagineaza exaltatul autor, Patriarhul ar fi pus la cale rasturnarea lui Ceausescu. Oare ce a pus la cale "distinsul anticomunist" Ion Iliescu, cel care la randul sau a fost primit de Papa? Rasturnarea propriului regim, poate! Sau intrevederea a durat doar 10 minute si nu au avut timp de detalii?!
Cei care iubesc in mod autentic Biserica ortodoxa nu sunt cei care o lauda pe nedrept, ci acei care o critica, pe buna dreptate. Nu ar trebui sa inchidem ochii in fata coruptiei din Biserica, in fata superficialitatii serviciului divin si a neoranduielii clasice, nici in fata opacitatii la deschidere si lumina. Prin comparatie, Biserica ortodoxa greaca, mult mai prestigioasa decat a noastra, arata cu totul altfel: o sarbatoare, nu o corvoada umilitoare pentru credinciosi. Mai mult spirit critic si mai multa luciditate ar ajuta cu adevarat Biserica ortodoxa, nu aceste speculatii fara temei despre "vitejia" unui arhiereu, caracterizat mai degraba prin conformism si obedienta.


« Rezultatele cautarii

     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00699 sec.