Ziua Logo
  18:27, miercuri, 3 iulie 2024
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-11-29
Oriana din Italia (...@hotmail.it, IP: 213.140.17...)
2005-11-28 23:31
sa spuni moldovinesti...

e iritant ca vine Kishinau sa dea directive la romani, dar nu de asta am intentia sa scriu, ci despre faptul ca in toata Europa exista determinate zone unde se vorbeste strict in dialect, nu doar in familie.
Sunt scoli private, unde cine vrea, studiaza dialectul regiunii in care locuieste, ceea ce mie personal mi se pare just.

O curiozitate, cei de la Roma vorbesc cu acelas sh ca moldovenii, de ex. la 5 (cinci), romanii de la Roma spun shinque, iar moldovenii shinshi.

Iar in anumite zone din Veneto am intalnit multe regionalisme identice cu termeni romanesti: de ex purcel, care in italiana literara ar fi porcellino.

ps: au dat la tv chiar ieri seara un dossier taman din Moldova ruseasca, pe Canale 5, un special saptamanal, "Terra" :

le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot, halucinant ce reportage !

Si la urma si de la Bucuresti, cu noua lege care interzice infierea copiilor orfani de familii occidentale - o lege, dupa directivele UE.

Vasco da Gama (...@hotmail.com, IP: 202.22.16...)
2005-11-29 01:47
Re: sa spuni moldovinesti...

Ei, el poate sa dea directive, ramane de vazut in ce masura o sail asculte Bucurestii.

Cat despre moldoveni, nici ei nu prea stiu ce vor, e timpul sa acceptam ideea ca nu toti moldovenii vor unire. Ca sunt multi rusofoni, ca practic intelectualitatea de limba romana a fost decimata de Stalin si nu si-a mai revenit de atunci, ca Romania asa cum a fost ea in ultimii 15 ani nu era o optiune prea tentanta (sa-l schimbi pe Voronin cu Ilici? ce rost are?) etc., posibile explicatii sunt multe. La care se adauga si faptul ca politica post-decembrista in raport cu Moldova a fost fara cap si coada.

Singura solutie este ar fi fost dezvoltarea economica a Romaniei, si repetarea scenariului de reunificare german. In situatia de acuma, realist vorbind mi se pare mai aproape integrarea Moldovei in EU decat intoarcerea la Romania.

Trist, dar ne-am facut-o cu mana noastra. La fel si ei.


La 2005-11-28 23:31:25, Oriana a scris:

> e iritant ca vine Kishinau sa dea directive la romani, dar nu de asta
> am intentia sa scriu, ci despre faptul ca in toata Europa exista
> determinate zone unde se vorbeste strict in dialect, nu doar in
> familie.
> Sunt scoli private, unde cine vrea, studiaza dialectul regiunii in
> care locuieste, ceea ce mie personal mi se pare just.
> 
> O curiozitate, cei de la Roma vorbesc cu acelas sh ca moldovenii, de
> ex. la 5 (cinci), romanii de la Roma spun shinque, iar moldovenii
> shinshi.
> 
> Iar in anumite zone din Veneto am intalnit multe regionalisme identice
> cu termeni romanesti: de ex purcel, care in italiana literara ar fi
> porcellino.
> 
> ps: au dat la tv chiar ieri seara un dossier taman din Moldova
> ruseasca, pe Canale 5, un special saptamanal, "Terra" :
> 
> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
> halucinant ce reportage !
> 
> Si la urma si de la Bucuresti, cu noua lege care interzice infierea
> copiilor orfani de familii occidentale - o lege, dupa directivele UE.
> 

Duca (...@hotmail.com, IP: 24.201.83...)
2005-11-29 02:27
Re: sa spuni moldovinesti...

economia moldovei este efectiv la pamant. Din pacate, moldova o sa intre in EU cam la aceeasi data cu Burikina Fasko sau Congo.

Pana la urma tot unirea cu Romania o sa'i aduca si pe ei in europa.

Vasco da Gama (...@hotmail.com, IP: 202.22.16...)
2005-11-29 03:05
beg to differ

Mi se pare mai posibila integrarea totusi, chiar daca nu curand. In fond sunt doar 4,5 mil. Nu economia o sa ii ajute - desi nici lituanienii spre exemplu nu stateau pe roze - dar e posibil sa ii propulseze argumentul geopolitic.


La 2005-11-29 02:27:10, Duca a scris:

> economia moldovei este efectiv la pamant. Din pacate, moldova o sa
> intre in EU cam la aceeasi data cu Burikina Fasko sau Congo.
> 
> Pana la urma tot unirea cu Romania o sa'i aduca si pe ei in europa.
> 

NeluG (, IP: 141.85.0...)
2005-11-29 05:51
Re: sa spuni moldovinesti...

In privinta dialectului:

Sunt 100% de accord "graiul modovenesc" a fost, este si va fi dialect al limbii romane. As vrea totusi sa mentsionez ca majoritatea basarabenilor se proclama a totusi romani. Atunci insa cand se numesc "moldoveni", e din cauza ca totusi provin din fosta regiune MOLODOVA (similar cu ardelean, olten, muntean etc.) sau din cauza ca in perioada sovietica romanii erau proclamati drept "fosti imperialisti", "fost popor cotropitor" etc. iar pentru a putea pastra cat de putin urmele natiunii romane, basarabenii au trebuit sa se multumeasca si cu "moldovan" (in loc de moldovean) si "limba moldovenesca" . Unii oameni in etate (unii adica putini la numar), in urma unor factori (fie lipsa de cultura, fie provenienta din zonele mai vulnerabile precum Transnistria, fie si una si alta, in cazul "tovarasului" Voronin) nu s-au trezit inca din somnul sovietic, si prefera diferentierea.

In privinta
> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
> halucinant ce reportage !

Ma intreb de unde naiba pot fi scoase asa prostii. Sincer sa fiu aici e mult de spus. Cum poti sa vorbesti despre Basarabia atunci cand ai informatia de la posturi TV gen PROTV, la care nimic practic nu se spune. Eu de cand am venit in Bucuresti la studii, sa fiu sincer din intrebari stupide de tipul: Dar la voi in Chisinau umbla tancuri pe strada? La voi sunt Autobuze? Dar Superparketuri? Culmea a foste cand cineva ma intrebat daca nu pot sa-i vand un automat, iar recordul a fost intrebraea daca la noi sunt frigidere!!! Mii de scuze, dar cum poti sa vorbesti despre copii descult daca vezi cersetorii care isi fac job-ul zi cu zi pe langa piata centrala din Chisinau. Cum poti sa spui despre fetisoare minore sau copii furati de tigani daca in Basarabia in total sunt mai putini tigani decat intr-un singur judet din Romania, si acestea concentrati in cateva localitati. Eu personal despre cazuri de furt de copii n-am auzit de multi ani. Dar omanei beti eu Romania am vazut nu mai putin decat in Basarabia, si nici in zdrente cam nu pre erau.
Stiti, televeiunea publica rusesca cand vine sa faca un reportaj din RM se duc di aleg cel mai indepartat loc din Chisinau, vazut din cel mai rau unghi, cu cea mai mare mizerie; platesc un cersetor sa pozeze putin langa camera de luat vederi, mai filmeaza un betiv, si la urma iese "Nisheaya MALDAVIA". Posturile romanesti nu se deosebesc cu nimic.
Cinstit, e naiv sa spui asa lucruri, "Fantezie bogata". E lung subiectul si mai de comentat!!!

In privintsa
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Cat despre moldoveni, nici ei nu prea stiu ce vor, e timpul sa acceptam ideea ca nu toti moldovenii vor unire. Ca sunt multi rusofoni, ca practic intelectualitatea de limba romana a fost decimata de Stalin si nu si-a mai revenit de atunci, ca Romania asa cum a fost ea in ultimii 15 ani nu era o optiune prea tentanta (sa-l schimbi pe Voronin cu Ilici? ce rost are?) etc., posibile explicatii sunt multe. La care se adauga si faptul ca politica > > post-decembrista in raport cu Moldova a fost fara cap si coada.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Domnule, imi pare rau. Trebuie sa ma intorc la "de cand am venit in Bucureti".
Deci, DE CAND AM VENIT IN BUCURESTI, ma intalnit un singur om care a putut zice Romania Mare. In rest, mii de scuze, intorceau capul cand auzeau de natsiune, patrie etc.
Va dau 2 exemple:
- vorbeam cu un coleg de la facultate, care a luat istoria la bacalaureat cu 10. Dumnelaui incurca primul razboi mondial cu al doilea, iar culmea a fost sa zica ca Romaina a scapat intreaga, datorita faptului ca a iesit din razboi, cu o zi inainte de a se sfarsi (razboiul). Am stat eu si m-am gandit, dra nu prea mi-am putut aduce aminte de vreun astfel de razboi, cu toate ca discutam despre razboaiele mondiale dei perioada interbelica. Poate ma ajutati voi cumva, ca eu sunt cam greu de minte!!!

- un cunoscut "bastinas" din Romania, care a admis anul acesta la facultatea de geografie, la Universitate din Bucuresti (cu o medie de admitere foarte mare, adica printre primele) a aflat din antamplare, cand ne uitam pe harta Romaniei ca Cernauti nu se afla in Romania, ci ca de prin 1940 e in componenta Ucrainei. Am a mai facut o decoperire cand a aflat ca judetele Ismail si Cetatea-Alba inainte de 1940 erau in componenta Basarabiei, adica si a Romaniei. Cu toate aceste, el fara dificultate imi putea spune orice capitala din lume chiar la cea mai necunoscuta tara precum si orasele principale din orice stat american. Uite ca de Romania Mare s-a cam uitat.


Uneori am impresia ca in Basrabia sunt mai multi nationalisti decat Romania. Si nu vorbesc de nationalism, ci macar de patriotism, macar fata de satul actusl Roman. Si cum inca se poate sarbatori 1 decembrie daca multi nici nu mai tin minte de ce e legata ea. Ar fi trebuit sa fie zi de doliu national cu asa atitudne fata de lucrurile care s-au facut atunci.

Ar mai fi multe de spus, dar si asa am impresia ca multi n-o sa se sileasca sa citesca nici macar jumatate din cele spuse.

P.S. Autorul articolului trateaza standard tema basarabiei. De facto nu e vinovat el, la fel cum in mare parte nu au nici o vina toti care trateaza astfel acest subiect. As spune ca e mai degraba vinovata DEZINFORMAREA din Romania, MASS-Media fiind manipulata dupa interesele personale ale politicienilor; lipsa de "morala natsionala" impusa din copilarie, care a dus spre final la lipsa "constiintei nationale".

"N-am intalnit inca nici un roman de aici care a fost in Basarabia. Stiu ca sunt... dar totusi nu i-am intalnit"

NeluG din Bucuresti (originar Chisinau) (...@gmail.com, IP: 141.85.0...)
2005-11-29 06:08
Re: sa spuni moldovinesti...

(updated&debugged)

In privinta dialectului:

Sunt 100% de accord "graiul modovenesc" a fost, este si va fi dialect al limbii romane. As vrea totusi sa mentsionez

ca majoritatea basarabenilor se proclama a totusi romani. Atunci insa cand se numesc "moldoveni", e din cauza ca

totusi provin din fosta regiune MOLODOVA (similar cu ardelean, olten, muntean etc.) sau din cauza ca in perioada

sovietica romanii erau proclamati drept "fosti imperialisti", "fost popor cotropitor" etc. iar pentru a putea pastra

cat de putin urmele natiunii romane, basarabenii au trebuit sa se multumeasca si cu "moldovan" (in loc de moldovean)

si "limba moldovenesca" . Unii oameni in etate (unii adica putini la numar), in urma unor factori (fie lipsa de

cultura, fie provenienta din zonele mai vulnerabile precum Transnistria, fie si una si alta, in cazul "tovarasului"

Voronin) nu s-au trezit inca din somnul sovietic, si prefera diferentierea.

In privinta
> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
> halucinant ce reportage !

Ma intreb de unde naiba pot fi scoase asa prostii. Sincer sa fiu aici e mult de spus. Cum poti sa vorbesti despre

Basarabia atunci cand ai informatia de la posturi TV gen PROTV, la care nimic practic nu se spune. Eu de cand am

venit in Bucuresti la studii, sa fiu sincer din intrebari stupide de tipul: Dar la voi in Chisinau umbla tancuri pe

strada? La voi sunt Autobuze? Dar Superparketuri? Culmea a foste cand cineva m-a intrebat daca nu pot sa-i vand un

automat, iar recordul a fost intrebraea daca la noi sunt frigidere!!! Mii de scuze, dar cum poti sa vorbesti despre

copii descult daca vezi cersetorii care isi fac job-ul zi cu zi pe langa piata centrala din Chisinau. Cum poti sa

spui despre fetisoare minore sau copii furati de tigani daca in Basarabia in total sunt mai putini tigani decat

intr-un singur judet din Romania, si acestea concentrati in cateva localitati. Eu personal despre cazuri de furt de

copii n-am auzit de multi ani. Dar omanei beti eu Romania am vazut nu mai putin decat in Basarabia, si nici in

zdrente cam nu pre erau ai nostri.
Stiti, televeziunea publica rusesca cand vine sa faca un reportaj din RM se duc si aleg cel mai indepartat loc din

Chisinau, vazut din cel mai rau unghi, cu cea mai mare mizerie; platesc un cersetor sa pozeze putin langa camera de

luat vederi, mai filmeaza un betiv, si la urma iese "Nisheaya MALDAVIA". Posturile romanesti nu se deosebesc cu

nimic.
Cinstit, e naiv sa spui asa lucruri, "Fantezie bogata". E lung subiectul si mai e de comentat!!!

In privintsa
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Cat despre moldoveni, nici ei nu prea stiu ce vor, e timpul sa acceptam ideea ca nu toti moldovenii vor unire. Ca

sunt multi rusofoni, ca practic intelectualitatea de limba romana a fost decimata de Stalin si nu si-a mai revenit

de atunci, ca Romania asa cum a fost ea in ultimii 15 ani nu era o optiune prea tentanta (sa-l schimbi pe Voronin cu

Ilici? ce rost are?) etc., posibile explicatii sunt multe. La care se adauga si faptul ca politica > >

post-decembrista in raport cu Moldova a fost fara cap si coada.
<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<

Domnule, imi pare rau. Trebuie sa ma intorc la "de cand am venit in Bucureti".
Deci, DE CAND AM VENIT IN BUCURESTI, ma intalnit cu un singur om care a putut zice Romania Mare. In rest, mii de

scuze, intorceau capul cand auzeau de natsiune, patrie etc.
Va dau 2 exemple:
- vorbeam cu un coleg de la facultate, care a luat istoria la bacalaureat cu 10. Dumnealui incurca primul razboi

mondial cu al doilea, iar culmea a fost sa zica ca Romania a scapat intreaga, datorita faptului ca a iesit din

razboi, cu o zi inainte de a se sfarsi (razboiul). Am stat eu si m-am gandit, dar nu prea mi-am putut aduce aminte

de vreun astfel de razboi, cu toate ca discutam despre razboaiele mondiale si perioada interbelica. Poate ma ajutati

voi cumva, ca eu sunt cam greu de minte!!!

- un cunoscut "bastinas" din Romania, care a fost admis anul acesta la facultatea de geografie, la Universitate din

Bucuresti (cu o medie de admitere foarte mare, adica printre primele) a aflat din intamplare, cand ne uitam pe

harta Romaniei ca Cernauti nu se afla in Romania, si ca de prin 1940 e in componenta Ucrainei. A mai facut o

decoperire cand a aflat ca judetele Ismail si Cetatea-Alba inainte de 1940 erau in componenta Basarabiei, adica si a

Romaniei. Cu toate aceste, el fara dificultate imi putea spune orice capitala din lume chiar la cea mai necunoscuta

tara precum si orasele principale din orice stat american. Uite ca de Romania Mare s-a cam uitat.


Uneori am impresia ca in Basrabia sunt mai multi nationalisti decat Romania. Si nu vorbesc de nationalism, ci macar

de patriotism, macar fata de satul actual Roman. Si cum inca se poate sarbatori 1 decembrie daca multi nici nu mai

tin minte de ce e legata aceata data. Ar fi trebuit sa fie zi de doliu national cu asa atitudne fata de lucrurile

care s-au facut atunci.

Ar mai fi multe de spus, dar si asa am impresia ca multi n-o sa se sileasca sa citesca nici macar jumatate din cele

spuse.

P.S. Autorul articolului trateaza standard tema basarabiei. De facto nu e vinovat el, la fel cum in mare parte nu au

nici o vina toti care trateaza astfel acest subiect. As spune ca e mai degraba vinovata DEZINFORMAREA din Romania,

MASS-Media fiind manipulata dupa interesele personale ale politicienilor; lipsa de "morala natsionala" impusa din

copilarie, care a dus spre final la lipsa "constiintei national


La 2005-11-28 23:31:25, Oriana a scris:

> e iritant ca vine Kishinau sa dea directive la romani, dar nu de asta
> am intentia sa scriu, ci despre faptul ca in toata Europa exista
> determinate zone unde se vorbeste strict in dialect, nu doar in
> familie.
> Sunt scoli private, unde cine vrea, studiaza dialectul regiunii in
> care locuieste, ceea ce mie personal mi se pare just.
>
> O curiozitate, cei de la Roma vorbesc cu acelas sh ca moldovenii, de
> ex. la 5 (cinci), romanii de la Roma spun shinque, iar moldovenii
> shinshi.
>
> Iar in anumite zone din Veneto am intalnit multe regionalisme identice
> cu termeni romanesti: de ex purcel, care in italiana literara ar fi
> porcellino.
>
> ps: au dat la tv chiar ieri seara un dossier taman din Moldova
> ruseasca, pe Canale 5, un special saptamanal, "Terra" :
>
> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
> halucinant ce reportage !
>
> Si la urma si de la Bucuresti, cu noua lege care interzice infierea
> copiilor orfani de familii occidentale - o lege, dupa directivele UE.
>

Corrina Druta din Iasi (...@yahoo.com, IP: 81.181.151...)
2005-11-29 09:34
Re: sa spuni moldovinesti...

La 2005-11-29 06:08:20, NeluG a scris:
tot o tineti una si buna cu dialectul vostru-NU EXISTA DIALECT<ESTE DOAR UN GRAI!!!!!!!!
>&nbsp;(updated&debugged)
>&nbsp;
>&nbsp;In privinta dialectului:
>&nbsp;
>&nbsp;Sunt 100% de accord "graiul modovenesc" a fost, este si va
>&nbsp;fi dialect al limbii romane. As vrea totusi sa mentsionez
>&nbsp;
>&nbsp;ca majoritatea basarabenilor se proclama a totusi romani. Atunci insa
>&nbsp;cand se numesc "moldoveni", e din cauza ca
>&nbsp;
>&nbsp;totusi provin din fosta regiune MOLODOVA (similar cu ardelean, olten,
>&nbsp;muntean etc.) sau din cauza ca in perioada
>&nbsp;
>&nbsp;sovietica romanii erau proclamati drept "fosti
>&nbsp;imperialisti", "fost popor cotropitor" etc. iar pentru
>&nbsp;a putea pastra
>&nbsp;
>&nbsp;cat de putin urmele natiunii romane, basarabenii au trebuit sa se
>&nbsp;multumeasca si cu "moldovan" (in loc de moldovean)
>&nbsp;
>&nbsp;si "limba moldovenesca" . Unii oameni in etate (unii adica
>&nbsp;putini la numar), in urma unor factori (fie lipsa de
>&nbsp;
>&nbsp;cultura, fie provenienta din zonele mai vulnerabile precum
>&nbsp;Transnistria, fie si una si alta, in cazul "tovarasului"
>&nbsp;
>&nbsp;Voronin) nu s-au trezit inca din somnul sovietic, si prefera
>&nbsp;diferentierea.
>&nbsp;
>&nbsp;In privinta
>&nbsp;> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
>&nbsp;> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
>&nbsp;> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
>&nbsp;> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
>&nbsp;> halucinant ce reportage !
>&nbsp;
>&nbsp;Ma intreb de unde naiba pot fi scoase asa prostii. Sincer sa fiu aici
>&nbsp;e mult de spus. Cum poti sa vorbesti despre
>&nbsp;
>&nbsp;Basarabia atunci cand ai informatia de la posturi TV gen PROTV, la
>&nbsp;care nimic practic nu se spune. Eu de cand am
>&nbsp;
>&nbsp;venit in Bucuresti la studii, sa fiu sincer din intrebari stupide de
>&nbsp;tipul: Dar la voi in Chisinau umbla tancuri pe
>&nbsp;
>&nbsp;strada? La voi sunt Autobuze? Dar Superparketuri? Culmea a foste cand
>&nbsp;cineva m-a intrebat daca nu pot sa-i vand un
>&nbsp;
>&nbsp;automat, iar recordul a fost intrebraea daca la noi sunt frigidere!!!
>&nbsp;Mii de scuze, dar cum poti sa vorbesti despre
>&nbsp;
>&nbsp;copii descult daca vezi cersetorii care isi fac job-ul zi cu zi pe
>&nbsp;langa piata centrala din Chisinau. Cum poti sa
>&nbsp;
>&nbsp;spui despre fetisoare minore sau copii furati de tigani daca in
>&nbsp;Basarabia in total sunt mai putini tigani decat
>&nbsp;
>&nbsp;intr-un singur judet din Romania, si acestea concentrati in cateva
>&nbsp;localitati. Eu personal despre cazuri de furt de
>&nbsp;
>&nbsp;copii n-am auzit de multi ani. Dar omanei beti eu Romania am vazut nu
>&nbsp;mai putin decat in Basarabia, si nici in
>&nbsp;
>&nbsp;zdrente cam nu pre erau ai nostri.
>&nbsp;Stiti, televeziunea publica rusesca cand vine sa faca un reportaj din
>&nbsp;RM se duc si aleg cel mai indepartat loc din
>&nbsp;
>&nbsp;Chisinau, vazut din cel mai rau unghi, cu cea mai mare mizerie;
>&nbsp;platesc un cersetor sa pozeze putin langa camera de
>&nbsp;
>&nbsp;luat vederi, mai filmeaza un betiv, si la urma iese "Nisheaya
>&nbsp;MALDAVIA". Posturile romanesti nu se deosebesc cu
>&nbsp;
>&nbsp;nimic.
>&nbsp;Cinstit, e naiv sa spui asa lucruri, "Fantezie bogata". E
>&nbsp;lung subiectul si mai e de comentat!!!
>&nbsp;
>&nbsp;In privintsa
>&nbsp;>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>&nbsp;Cat despre moldoveni, nici ei nu prea stiu ce vor, e timpul sa
>&nbsp;acceptam ideea ca nu toti moldovenii vor unire. Ca
>&nbsp;
>&nbsp;sunt multi rusofoni, ca practic intelectualitatea de limba romana a
>&nbsp;fost decimata de Stalin si nu si-a mai revenit
>&nbsp;
>&nbsp;de atunci, ca Romania asa cum a fost ea in ultimii 15 ani nu era o
>&nbsp;optiune prea tentanta (sa-l schimbi pe Voronin cu
>&nbsp;
>&nbsp;Ilici? ce rost are?) etc., posibile explicatii sunt multe. La care se adauga si faptul ca politica > >
>&nbsp;
>&nbsp;post-decembrista in raport cu Moldova a fost fara cap si coada.
>&nbsp;<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>&nbsp;
>&nbsp;Domnule, imi pare rau. Trebuie sa ma intorc la "de cand am venit
>&nbsp;in Bucureti".
>&nbsp;Deci, DE CAND AM VENIT IN BUCURESTI, ma intalnit cu un singur om care
>&nbsp;a putut zice Romania Mare. In rest, mii de
>&nbsp;
>&nbsp;scuze, intorceau capul cand auzeau de natsiune, patrie etc.
>&nbsp;Va dau 2 exemple:
>&nbsp; - vorbeam cu un coleg de la facultate, care a luat istoria la
>&nbsp;bacalaureat cu 10. Dumnealui incurca primul razboi
>&nbsp;
>&nbsp;mondial cu al doilea, iar culmea a fost sa zica ca Romania a scapat
>&nbsp;intreaga, datorita faptului ca a iesit din
>&nbsp;
>&nbsp;razboi, cu o zi inainte de a se sfarsi (razboiul). Am stat eu si m-am
>&nbsp;gandit, dar nu prea mi-am putut aduce aminte
>&nbsp;
>&nbsp;de vreun astfel de razboi, cu toate ca discutam despre razboaiele
>&nbsp;mondiale si perioada interbelica. Poate ma ajutati
>&nbsp;
>&nbsp;voi cumva, ca eu sunt cam greu de minte!!!
>&nbsp;
>&nbsp;- un cunoscut "bastinas" din Romania, care a fost admis anul
>&nbsp;acesta la facultatea de geografie, la Universitate din
>&nbsp;
>&nbsp;Bucuresti (cu o medie de admitere foarte mare, adica printre primele)
>&nbsp;a aflat din intamplare, cand ne uitam pe
>&nbsp;
>&nbsp;harta Romaniei ca Cernauti nu se afla in Romania, si ca de prin 1940 e
>&nbsp;in componenta Ucrainei. A mai facut o
>&nbsp;
>&nbsp;decoperire cand a aflat ca judetele Ismail si Cetatea-Alba inainte de
>&nbsp;1940 erau in componenta Basarabiei, adica si a
>&nbsp;
>&nbsp;Romaniei. Cu toate aceste, el fara dificultate imi putea spune orice
>&nbsp;capitala din lume chiar la cea mai necunoscuta
>&nbsp;
>&nbsp;tara precum si orasele principale din orice stat american. Uite ca de
>&nbsp;Romania Mare s-a cam uitat.
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;Uneori am impresia ca in Basrabia sunt mai multi nationalisti decat
>&nbsp;Romania. Si nu vorbesc de nationalism, ci macar
>&nbsp;
>&nbsp;de patriotism, macar fata de satul actual Roman. Si cum inca se poate
>&nbsp;sarbatori 1 decembrie daca multi nici nu mai
>&nbsp;
>&nbsp;tin minte de ce e legata aceata data. Ar fi trebuit sa fie zi de doliu
>&nbsp;national cu asa atitudne fata de lucrurile
>&nbsp;
>&nbsp;care s-au facut atunci.
>&nbsp;
>&nbsp;Ar mai fi multe de spus, dar si asa am impresia ca multi n-o sa se
>&nbsp;sileasca sa citesca nici macar jumatate din cele
>&nbsp;
>&nbsp;spuse.
>&nbsp;
>&nbsp;P.S. Autorul articolului trateaza standard tema basarabiei. De facto
>&nbsp;nu e vinovat el, la fel cum in mare parte nu au
>&nbsp;
>&nbsp;nici o vina toti care trateaza astfel acest subiect. As spune ca e mai
>&nbsp;degraba vinovata DEZINFORMAREA din Romania,
>&nbsp;
>&nbsp;MASS-Media fiind manipulata dupa interesele personale ale
>&nbsp;politicienilor; lipsa de "morala natsionala" impusa din
>&nbsp;
>&nbsp;copilarie, care a dus spre final la lipsa "constiintei national
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;La 2005-11-28 23:31:25, Oriana a scris:
>&nbsp;
>&nbsp;> e iritant ca vine Kishinau sa dea directive la romani, dar nu de asta
>&nbsp;> am intentia sa scriu, ci despre faptul ca in toata Europa exista
>&nbsp;> determinate zone unde se vorbeste strict in dialect, nu doar in
>&nbsp;> familie.
>&nbsp;> Sunt scoli private, unde cine vrea, studiaza dialectul regiunii in
>&nbsp;> care locuieste, ceea ce mie personal mi se pare just.
>&nbsp;>
>&nbsp;> O curiozitate, cei de la Roma vorbesc cu acelas sh ca moldovenii, de
>&nbsp;> ex. la 5 (cinci), romanii de la Roma spun shinque, iar moldovenii
>&nbsp;> shinshi.
>&nbsp;>
>&nbsp;> Iar in anumite zone din Veneto am intalnit multe regionalisme identice
>&nbsp;> cu termeni romanesti: de ex purcel, care in italiana literara ar fi
>&nbsp;> porcellino.
>&nbsp;>
>&nbsp;> ps: au dat la tv chiar ieri seara un dossier taman din Moldova
>&nbsp;> ruseasca, pe Canale 5, un special saptamanal, "Terra" :
>&nbsp;>
>&nbsp;> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
>&nbsp;> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
>&nbsp;> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
>&nbsp;> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
>&nbsp;> halucinant ce reportage !
>&nbsp;>
>&nbsp;> Si la urma si de la Bucuresti, cu noua lege care interzice infierea
>&nbsp;> copiilor orfani de familii occidentale - o lege, dupa directivele UE.
>&nbsp;>
>&nbsp;
>&nbsp;

Corrina Druta din Iasi (...@yahoo.com, IP: 81.181.151...)
2005-11-29 09:37
NELUG,da-mi unemail

La 2005-11-29 05:51:21, NeluG a scris:
Daca tot suntem doi moldo-romani care se zbat sa le explice celorlati romani care este situatia in RM,hai mai bine sa discutam intre noi mai intai.Tu esti la Bucuresti,eu la Iasi.Si pe mine m-a intrebat lumea daca merg tancuri pe strada prin Chisinau saualte intrebari care ating culmea absurdului.Astept un email de la tine "drutacorina@hotmail.com
>&nbsp;In privinta dialectului:
>&nbsp;
>&nbsp;Sunt 100% de accord "graiul modovenesc" a fost, este si va
>&nbsp;fi dialect al limbii romane. As vrea totusi sa mentsionez ca
>&nbsp;majoritatea basarabenilor se proclama a totusi romani. Atunci insa
>&nbsp;cand se numesc "moldoveni", e din cauza ca totusi provin
>&nbsp;din fosta regiune MOLODOVA (similar cu ardelean, olten, muntean etc.)
>&nbsp;sau din cauza ca in perioada sovietica romanii erau proclamati drept
>&nbsp;"fosti imperialisti", "fost popor cotropitor"
>&nbsp;etc. iar pentru a putea pastra cat de putin urmele natiunii romane,
>&nbsp;basarabenii au trebuit sa se multumeasca si cu "moldovan"
>&nbsp;(in loc de moldovean) si "limba moldovenesca" . Unii
>&nbsp;oameni in etate (unii adica putini la numar), in urma unor factori
>&nbsp;(fie lipsa de cultura, fie provenienta din zonele mai vulnerabile
>&nbsp;precum Transnistria, fie si una si alta, in cazul
>&nbsp;"tovarasului" Voronin) nu s-au trezit inca din somnul
>&nbsp;sovietic, si prefera diferentierea.
>&nbsp;
>&nbsp;In privinta
>&nbsp;> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
>&nbsp;> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
>&nbsp;> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
>&nbsp;> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
>&nbsp;> halucinant ce reportage !
>&nbsp;
>&nbsp;Ma intreb de unde naiba pot fi scoase asa prostii. Sincer sa fiu aici
>&nbsp;e mult de spus. Cum poti sa vorbesti despre Basarabia atunci cand ai
>&nbsp;informatia de la posturi TV gen PROTV, la care nimic practic nu se
>&nbsp;spune. Eu de cand am venit in Bucuresti la studii, sa fiu sincer din
>&nbsp;intrebari stupide de tipul: Dar la voi in Chisinau umbla tancuri pe
>&nbsp;strada? La voi sunt Autobuze? Dar Superparketuri? Culmea a foste
>&nbsp;cand cineva ma intrebat daca nu pot sa-i vand un automat, iar
>&nbsp;recordul a fost intrebraea daca la noi sunt frigidere!!! Mii de
>&nbsp;scuze, dar cum poti sa vorbesti despre copii descult daca vezi
>&nbsp;cersetorii care isi fac job-ul zi cu zi pe langa piata centrala din
>&nbsp;Chisinau. Cum poti sa spui despre fetisoare minore sau copii furati
>&nbsp;de tigani daca in Basarabia in total sunt mai putini tigani decat
>&nbsp;intr-un singur judet din Romania, si acestea concentrati in cateva
>&nbsp;localitati. Eu personal despre cazuri de furt de copii n-am auzit de
>&nbsp;multi ani. Dar omanei beti eu Romania am vazut nu mai putin decat in
>&nbsp;Basarabia, si nici in zdrente cam nu pre erau.
>&nbsp;Stiti, televeiunea publica rusesca cand vine sa faca un reportaj din
>&nbsp;RM se duc di aleg cel mai indepartat loc din Chisinau, vazut din cel
>&nbsp;mai rau unghi, cu cea mai mare mizerie; platesc un cersetor sa pozeze
>&nbsp;putin langa camera de luat vederi, mai filmeaza un betiv, si la urma
>&nbsp;iese "Nisheaya MALDAVIA". Posturile romanesti nu se
>&nbsp;deosebesc cu nimic.
>&nbsp;Cinstit, e naiv sa spui asa lucruri, "Fantezie bogata". E
>&nbsp;lung subiectul si mai de comentat!!!
>&nbsp;
>&nbsp;In privintsa
>&nbsp;>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>&nbsp;Cat despre moldoveni, nici ei nu prea stiu ce vor, e timpul sa acceptam ideea ca nu toti moldovenii vor unire. Ca sunt multi rusofoni, ca practic intelectualitatea de limba romana a fost decimata de Stalin si nu si-a mai revenit de atunci, ca Romania asa cum a fost ea in ultimii 15 ani nu era o optiune prea tentanta (sa-l schimbi pe Voronin cu Ilici? ce rost are?) etc., posibile explicatii sunt multe. La care se adauga si faptul ca politica > > post-decembrista in raport cu Moldova a fost fara cap si coada.
>&nbsp;<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>&nbsp;
>&nbsp;Domnule, imi pare rau. Trebuie sa ma intorc la "de cand am venit
>&nbsp;in Bucureti".
>&nbsp;Deci, DE CAND AM VENIT IN BUCURESTI, ma intalnit un singur om care a
>&nbsp;putut zice Romania Mare. In rest, mii de scuze, intorceau capul cand
>&nbsp;auzeau de natsiune, patrie etc.
>&nbsp;Va dau 2 exemple:
>&nbsp; - vorbeam cu un coleg de la facultate, care a luat istoria la
>&nbsp;bacalaureat cu 10. Dumnelaui incurca primul razboi mondial cu al
>&nbsp;doilea, iar culmea a fost sa zica ca Romaina a scapat intreaga,
>&nbsp;datorita faptului ca a iesit din razboi, cu o zi inainte de a se
>&nbsp;sfarsi (razboiul). Am stat eu si m-am gandit, dra nu prea mi-am putut
>&nbsp;aduce aminte de vreun astfel de razboi, cu toate ca discutam despre
>&nbsp;razboaiele mondiale dei perioada interbelica. Poate ma ajutati voi
>&nbsp;cumva, ca eu sunt cam greu de minte!!!
>&nbsp;
>&nbsp;- un cunoscut "bastinas" din Romania, care a admis anul
>&nbsp;acesta la facultatea de geografie, la Universitate din Bucuresti (cu
>&nbsp;o medie de admitere foarte mare, adica printre primele) a aflat din
>&nbsp;antamplare, cand ne uitam pe harta Romaniei ca Cernauti nu se afla in
>&nbsp;Romania, ci ca de prin 1940 e in componenta Ucrainei. Am a mai facut o
>&nbsp;decoperire cand a aflat ca judetele Ismail si Cetatea-Alba inainte de
>&nbsp;1940 erau in componenta Basarabiei, adica si a Romaniei. Cu toate
>&nbsp;aceste, el fara dificultate imi putea spune orice capitala din lume
>&nbsp;chiar la cea mai necunoscuta tara precum si orasele principale din
>&nbsp;orice stat american. Uite ca de Romania Mare s-a cam uitat.
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;Uneori am impresia ca in Basrabia sunt mai multi nationalisti decat
>&nbsp;Romania. Si nu vorbesc de nationalism, ci macar de patriotism, macar
>&nbsp;fata de satul actusl Roman. Si cum inca se poate sarbatori 1
>&nbsp;decembrie daca multi nici nu mai tin minte de ce e legata ea. Ar fi
>&nbsp;trebuit sa fie zi de doliu national cu asa atitudne fata de lucrurile
>&nbsp;care s-au facut atunci.
>&nbsp;
>&nbsp;Ar mai fi multe de spus, dar si asa am impresia ca multi n-o sa se
>&nbsp;sileasca sa citesca nici macar jumatate din cele spuse.
>&nbsp;
>&nbsp;P.S. Autorul articolului trateaza standard tema basarabiei. De facto
>&nbsp;nu e vinovat el, la fel cum in mare parte nu au nici o vina toti care
>&nbsp;trateaza astfel acest subiect. As spune ca e mai degraba vinovata
>&nbsp;DEZINFORMAREA din Romania, MASS-Media fiind manipulata dupa
>&nbsp;interesele personale ale politicienilor; lipsa de "morala
>&nbsp;natsionala" impusa din copilarie, care a dus spre final la
>&nbsp;lipsa "constiintei nationale".
>&nbsp;
>&nbsp;"N-am intalnit inca nici un roman de aici care a fost in
>&nbsp;Basarabia. Stiu ca sunt... dar totusi nu i-am intalnit"
>&nbsp;
>&nbsp;

Andreea Band din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 195.7.7...)
2005-11-29 11:41
Re: sa spuni moldovinesti... de la limba moldovineasca ai ajuns la copchii disculti

Lasa Oriana, repet, mergi sa vezi cu ochii tai. Eu sunt din Moldova si stiu ca nu e chiar asa cum prezinta lucrurile Canale 5. Tie ti-a placut ce a dat CNN despre copiii din Romania, vanduti, zdrentzarosi, violati etc.? Iar daca mergi in Romania la sate, ai sa vezi si pe aici oameni beti cat cuprinde.
Repet, este o lume un pic diferita fata de Romania. Nu mai judecati lucrurile dupa doua-trei imagini trunchiate.

La 2005-11-28 23:31:25, Oriana a scris:

> e iritant ca vine Kishinau sa dea directive la romani, dar nu de asta
> am intentia sa scriu, ci despre faptul ca in toata Europa exista
> determinate zone unde se vorbeste strict in dialect, nu doar in
> familie.
> Sunt scoli private, unde cine vrea, studiaza dialectul regiunii in
> care locuieste, ceea ce mie personal mi se pare just.
>
> O curiozitate, cei de la Roma vorbesc cu acelas sh ca moldovenii, de
> ex. la 5 (cinci), romanii de la Roma spun shinque, iar moldovenii
> shinshi.
>
> Iar in anumite zone din Veneto am intalnit multe regionalisme identice
> cu termeni romanesti: de ex purcel, care in italiana literara ar fi
> porcellino.
>


> ps: au dat la tv chiar ieri seara un dossier taman din Moldova
> ruseasca, pe Canale 5, un special saptamanal, "Terra" :
>
> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
> halucinant ce reportage !
>
> Si la urma si de la Bucuresti, cu noua lege care interzice infierea
> copiilor orfani de familii occidentale - o lege, dupa directivele UE.
>




Andreea Band din Bucuresti (...@yahoo.com, IP: 195.7.7...)
2005-11-29 11:52
Re: sa spuni moldovinesti... -NeluG vorbim aceeasi limba

Te salut si-ti strang mana,
AB




La 2005-11-29 06:08:20, NeluG a scris:

> (updated&debugged)
>
> In privinta dialectului:
>
> Sunt 100% de accord "graiul modovenesc" a fost, este si va
> fi dialect al limbii romane. As vrea totusi sa mentsionez
>
> ca majoritatea basarabenilor se proclama a totusi romani. Atunci insa
> cand se numesc "moldoveni", e din cauza ca
>
> totusi provin din fosta regiune MOLODOVA (similar cu ardelean, olten,
> muntean etc.) sau din cauza ca in perioada
>
> sovietica romanii erau proclamati drept "fosti
> imperialisti", "fost popor cotropitor" etc. iar pentru
> a putea pastra
>
> cat de putin urmele natiunii romane, basarabenii au trebuit sa se
> multumeasca si cu "moldovan" (in loc de moldovean)
>
> si "limba moldovenesca" . Unii oameni in etate (unii adica
> putini la numar), in urma unor factori (fie lipsa de
>
> cultura, fie provenienta din zonele mai vulnerabile precum
> Transnistria, fie si una si alta, in cazul "tovarasului"
>
> Voronin) nu s-au trezit inca din somnul sovietic, si prefera
> diferentierea.
>
> In privinta
> > le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
> > vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
> > peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
> > peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
> > halucinant ce reportage !
>
> Ma intreb de unde naiba pot fi scoase asa prostii. Sincer sa fiu aici
> e mult de spus. Cum poti sa vorbesti despre
>
> Basarabia atunci cand ai informatia de la posturi TV gen PROTV, la
> care nimic practic nu se spune. Eu de cand am
>
> venit in Bucuresti la studii, sa fiu sincer din intrebari stupide de
> tipul: Dar la voi in Chisinau umbla tancuri pe
>
> strada? La voi sunt Autobuze? Dar Superparketuri? Culmea a foste cand
> cineva m-a intrebat daca nu pot sa-i vand un
>
> automat, iar recordul a fost intrebraea daca la noi sunt frigidere!!!
> Mii de scuze, dar cum poti sa vorbesti despre
>
> copii descult daca vezi cersetorii care isi fac job-ul zi cu zi pe
> langa piata centrala din Chisinau. Cum poti sa
>
> spui despre fetisoare minore sau copii furati de tigani daca in
> Basarabia in total sunt mai putini tigani decat
>
> intr-un singur judet din Romania, si acestea concentrati in cateva
> localitati. Eu personal despre cazuri de furt de
>
> copii n-am auzit de multi ani. Dar omanei beti eu Romania am vazut nu
> mai putin decat in Basarabia, si nici in
>
> zdrente cam nu pre erau ai nostri.
> Stiti, televeziunea publica rusesca cand vine sa faca un reportaj din
> RM se duc si aleg cel mai indepartat loc din
>
> Chisinau, vazut din cel mai rau unghi, cu cea mai mare mizerie;
> platesc un cersetor sa pozeze putin langa camera de

>
> luat vederi, mai filmeaza un betiv, si la urma iese "Nisheaya
> MALDAVIA". Posturile romanesti nu se deosebesc cu
>
> nimic.
> Cinstit, e naiv sa spui asa lucruri, "Fantezie bogata". E
> lung subiectul si mai e de comentat!!!
>
> In privintsa
> >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
> Cat despre moldoveni, nici ei nu prea stiu ce vor, e timpul sa
> acceptam ideea ca nu toti moldovenii vor unire. Ca
>
> sunt multi rusofoni, ca practic intelectualitatea de limba romana a
> fost decimata de Stalin si nu si-a mai revenit
>
> de atunci, ca Romania asa cum a fost ea in ultimii 15 ani nu era o
> optiune prea tentanta (sa-l schimbi pe Voronin cu
>
> Ilici? ce rost are?) etc., posibile explicatii sunt multe. La care se adauga si faptul ca politica > >
>
> post-decembrista in raport cu Moldova a fost fara cap si coada.
> <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>
> Domnule, imi pare rau. Trebuie sa ma intorc la "de cand am venit
> in Bucureti".
> Deci, DE CAND AM VENIT IN BUCURESTI, ma intalnit cu un singur om care
> a putut zice Romania Mare. In rest, mii de
>
> scuze, intorceau capul cand auzeau de natsiune, patrie etc.
> Va dau 2 exemple:
> - vorbeam cu un coleg de la facultate, care a luat istoria la
> bacalaureat cu 10. Dumnealui incurca primul razboi
>
> mondial cu al doilea, iar culmea a fost sa zica ca Romania a scapat
> intreaga, datorita faptului ca a iesit din
>
> razboi, cu o zi inainte de a se sfarsi (razboiul). Am stat eu si m-am
> gandit, dar nu prea mi-am putut aduce aminte
>
> de vreun astfel de razboi, cu toate ca discutam despre razboaiele
> mondiale si perioada interbelica. Poate ma ajutati
>
> voi cumva, ca eu sunt cam greu de minte!!!
>
> - un cunoscut "bastinas" din Romania, care a fost admis anul
> acesta la facultatea de geografie, la Universitate din
>
> Bucuresti (cu o medie de admitere foarte mare, adica printre primele)
> a aflat din intamplare, cand ne uitam pe
>
> harta Romaniei ca Cernauti nu se afla in Romania, si ca de prin 1940 e
> in componenta Ucrainei. A mai facut o
>
> decoperire cand a aflat ca judetele Ismail si Cetatea-Alba inainte de
> 1940 erau in componenta Basarabiei, adica si a
>
> Romaniei. Cu toate aceste, el fara dificultate imi putea spune orice
> capitala din lume chiar la cea mai necunoscuta
>
> tara precum si orasele principale din orice stat american. Uite ca de
> Romania Mare s-a cam uitat.
>
>
> Uneori am impresia ca in Basrabia sunt mai multi nationalisti decat
> Romania. Si nu vorbesc de nationalism, ci macar
>
> de patriotism, macar fata de satul actual Roman. Si cum inca se poate
> sarbatori 1 decembrie daca multi nici nu mai
>
> tin minte de ce e legata aceata data. Ar fi trebuit sa fie zi de doliu
> national cu asa atitudne fata de lucrurile
>
> care s-au facut atunci.
>
> Ar mai fi multe de spus, dar si asa am impresia ca multi n-o sa se
> sileasca sa citesca nici macar jumatate din cele
>
> spuse.
>
> P.S. Autorul articolului trateaza standard tema basarabiei. De facto
> nu e vinovat el, la fel cum in mare parte nu au
>
> nici o vina toti care trateaza astfel acest subiect. As spune ca e mai
> degraba vinovata DEZINFORMAREA din Romania,
>
> MASS-Media fiind manipulata dupa interesele personale ale
> politicienilor; lipsa de "morala natsionala" impusa din
>
> copilarie, care a dus spre final la lipsa "constiintei national
>
>
> La 2005-11-28 23:31:25, Oriana a scris:
>
> > e iritant ca vine Kishinau sa dea directive la romani, dar nu de asta
> > am intentia sa scriu, ci despre faptul ca in toata Europa exista
> > determinate zone unde se vorbeste strict in dialect, nu doar in
> > familie.
> > Sunt scoli private, unde cine vrea, studiaza dialectul regiunii in
> > care locuieste, ceea ce mie personal mi se pare just.
> >
> > O curiozitate, cei de la Roma vorbesc cu acelas sh ca moldovenii, de
> > ex. la 5 (cinci), romanii de la Roma spun shinque, iar moldovenii
> > shinshi.
> >
> > Iar in anumite zone din Veneto am intalnit multe regionalisme identice
> > cu termeni romanesti: de ex purcel, care in italiana literara ar fi
> > porcellino.
> >
> > ps: au dat la tv chiar ieri seara un dossier taman din Moldova
> > ruseasca, pe Canale 5, un special saptamanal, "Terra" :
> >
> > le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
> > vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
> > peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
> > peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
> > halucinant ce reportage !
> >
> > Si la urma si de la Bucuresti, cu noua lege care interzice infierea
> > copiilor orfani de familii occidentale - o lege, dupa directivele UE.
> >
>
>



Jay (...@hotmail.com, IP: 217.156.54...)
2005-11-29 14:52
pentru Andreea, Nelu si Corina

Am fost de 2 ori la Chisinau, posibil voi merge si anul acesta. M-am simtit acolo ca acasa, intre romani. Oameni de treaba, prietenosi, comunicativi. Nu luati in seama toti nemernicii de aici care nu au nici cultura, nici constiinta. Acestia nu se pot numi romani, nu se pot numi oameni. Imi pare rau ca dati si peste asemenea specimene, daca are vreo valoare, imi cer eu scuze pentru comportamentul lor. Am multi prieteni in Chisinau. Si asta nu va schimba unul ca Voronin sau incultii de aici. Mult succes si sint cu inima alaturi de voi.

radulupu din USA (...@hotmail.com, IP: 209.142.155...)
2005-11-29 16:50
mai taie din raspuns........si nu mai copia tot ce s-a scris inainte ca iese o varza..........vreau doar raspunsul tau!!

La 2005-11-29 06:08:20, NeluG a scris:

>&nbsp;(updated&debugged)
>&nbsp;
>&nbsp;In privinta dialectului:
>&nbsp;
>&nbsp;Sunt 100% de accord "graiul modovenesc" a fost, este si va
>&nbsp;fi dialect al limbii romane. As vrea totusi sa mentsionez
>&nbsp;
>&nbsp;ca majoritatea basarabenilor se proclama a totusi romani. Atunci insa
>&nbsp;cand se numesc "moldoveni", e din cauza ca
>&nbsp;
>&nbsp;totusi provin din fosta regiune MOLODOVA (similar cu ardelean, olten,
>&nbsp;muntean etc.) sau din cauza ca in perioada
>&nbsp;
>&nbsp;sovietica romanii erau proclamati drept "fosti
>&nbsp;imperialisti", "fost popor cotropitor" etc. iar pentru
>&nbsp;a putea pastra
>&nbsp;
>&nbsp;cat de putin urmele natiunii romane, basarabenii au trebuit sa se
>&nbsp;multumeasca si cu "moldovan" (in loc de moldovean)
>&nbsp;
>&nbsp;si "limba moldovenesca" . Unii oameni in etate (unii adica
>&nbsp;putini la numar), in urma unor factori (fie lipsa de
>&nbsp;
>&nbsp;cultura, fie provenienta din zonele mai vulnerabile precum
>&nbsp;Transnistria, fie si una si alta, in cazul "tovarasului"
>&nbsp;
>&nbsp;Voronin) nu s-au trezit inca din somnul sovietic, si prefera
>&nbsp;diferentierea.
>&nbsp;
>&nbsp;In privinta
>&nbsp;> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
>&nbsp;> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
>&nbsp;> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
>&nbsp;> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
>&nbsp;> halucinant ce reportage !
>&nbsp;
>&nbsp;Ma intreb de unde naiba pot fi scoase asa prostii. Sincer sa fiu aici
>&nbsp;e mult de spus. Cum poti sa vorbesti despre
>&nbsp;
>&nbsp;Basarabia atunci cand ai informatia de la posturi TV gen PROTV, la
>&nbsp;care nimic practic nu se spune. Eu de cand am
>&nbsp;
>&nbsp;venit in Bucuresti la studii, sa fiu sincer din intrebari stupide de
>&nbsp;tipul: Dar la voi in Chisinau umbla tancuri pe
>&nbsp;
>&nbsp;strada? La voi sunt Autobuze? Dar Superparketuri? Culmea a foste cand
>&nbsp;cineva m-a intrebat daca nu pot sa-i vand un
>&nbsp;
>&nbsp;automat, iar recordul a fost intrebraea daca la noi sunt frigidere!!!
>&nbsp;Mii de scuze, dar cum poti sa vorbesti despre
>&nbsp;
>&nbsp;copii descult daca vezi cersetorii care isi fac job-ul zi cu zi pe
>&nbsp;langa piata centrala din Chisinau. Cum poti sa
>&nbsp;
>&nbsp;spui despre fetisoare minore sau copii furati de tigani daca in
>&nbsp;Basarabia in total sunt mai putini tigani decat
>&nbsp;
>&nbsp;intr-un singur judet din Romania, si acestea concentrati in cateva
>&nbsp;localitati. Eu personal despre cazuri de furt de
>&nbsp;
>&nbsp;copii n-am auzit de multi ani. Dar omanei beti eu Romania am vazut nu
>&nbsp;mai putin decat in Basarabia, si nici in
>&nbsp;
>&nbsp;zdrente cam nu pre erau ai nostri.
>&nbsp;Stiti, televeziunea publica rusesca cand vine sa faca un reportaj din
>&nbsp;RM se duc si aleg cel mai indepartat loc din
>&nbsp;
>&nbsp;Chisinau, vazut din cel mai rau unghi, cu cea mai mare mizerie;
>&nbsp;platesc un cersetor sa pozeze putin langa camera de
>&nbsp;
>&nbsp;luat vederi, mai filmeaza un betiv, si la urma iese "Nisheaya
>&nbsp;MALDAVIA". Posturile romanesti nu se deosebesc cu
>&nbsp;
>&nbsp;nimic.
>&nbsp;Cinstit, e naiv sa spui asa lucruri, "Fantezie bogata". E
>&nbsp;lung subiectul si mai e de comentat!!!
>&nbsp;
>&nbsp;In privintsa
>&nbsp;>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>&nbsp;Cat despre moldoveni, nici ei nu prea stiu ce vor, e timpul sa
>&nbsp;acceptam ideea ca nu toti moldovenii vor unire. Ca
>&nbsp;
>&nbsp;sunt multi rusofoni, ca practic intelectualitatea de limba romana a
>&nbsp;fost decimata de Stalin si nu si-a mai revenit
>&nbsp;
>&nbsp;de atunci, ca Romania asa cum a fost ea in ultimii 15 ani nu era o
>&nbsp;optiune prea tentanta (sa-l schimbi pe Voronin cu
>&nbsp;
>&nbsp;Ilici? ce rost are?) etc., posibile explicatii sunt multe. La care se adauga si faptul ca politica > >
>&nbsp;
>&nbsp;post-decembrista in raport cu Moldova a fost fara cap si coada.
>&nbsp;<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>&nbsp;
>&nbsp;Domnule, imi pare rau. Trebuie sa ma intorc la "de cand am venit
>&nbsp;in Bucureti".
>&nbsp;Deci, DE CAND AM VENIT IN BUCURESTI, ma intalnit cu un singur om care
>&nbsp;a putut zice Romania Mare. In rest, mii de
>&nbsp;
>&nbsp;scuze, intorceau capul cand auzeau de natsiune, patrie etc.
>&nbsp;Va dau 2 exemple:
>&nbsp; - vorbeam cu un coleg de la facultate, care a luat istoria la
>&nbsp;bacalaureat cu 10. Dumnealui incurca primul razboi
>&nbsp;
>&nbsp;mondial cu al doilea, iar culmea a fost sa zica ca Romania a scapat
>&nbsp;intreaga, datorita faptului ca a iesit din
>&nbsp;
>&nbsp;razboi, cu o zi inainte de a se sfarsi (razboiul). Am stat eu si m-am
>&nbsp;gandit, dar nu prea mi-am putut aduce aminte
>&nbsp;
>&nbsp;de vreun astfel de razboi, cu toate ca discutam despre razboaiele
>&nbsp;mondiale si perioada interbelica. Poate ma ajutati
>&nbsp;
>&nbsp;voi cumva, ca eu sunt cam greu de minte!!!
>&nbsp;
>&nbsp;- un cunoscut "bastinas" din Romania, care a fost admis anul
>&nbsp;acesta la facultatea de geografie, la Universitate din
>&nbsp;
>&nbsp;Bucuresti (cu o medie de admitere foarte mare, adica printre primele)
>&nbsp;a aflat din intamplare, cand ne uitam pe
>&nbsp;
>&nbsp;harta Romaniei ca Cernauti nu se afla in Romania, si ca de prin 1940 e
>&nbsp;in componenta Ucrainei. A mai facut o
>&nbsp;
>&nbsp;decoperire cand a aflat ca judetele Ismail si Cetatea-Alba inainte de
>&nbsp;1940 erau in componenta Basarabiei, adica si a
>&nbsp;
>&nbsp;Romaniei. Cu toate aceste, el fara dificultate imi putea spune orice
>&nbsp;capitala din lume chiar la cea mai necunoscuta
>&nbsp;
>&nbsp;tara precum si orasele principale din orice stat american. Uite ca de
>&nbsp;Romania Mare s-a cam uitat.
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;Uneori am impresia ca in Basrabia sunt mai multi nationalisti decat
>&nbsp;Romania. Si nu vorbesc de nationalism, ci macar
>&nbsp;
>&nbsp;de patriotism, macar fata de satul actual Roman. Si cum inca se poate
>&nbsp;sarbatori 1 decembrie daca multi nici nu mai
>&nbsp;
>&nbsp;tin minte de ce e legata aceata data. Ar fi trebuit sa fie zi de doliu
>&nbsp;national cu asa atitudne fata de lucrurile
>&nbsp;
>&nbsp;care s-au facut atunci.
>&nbsp;
>&nbsp;Ar mai fi multe de spus, dar si asa am impresia ca multi n-o sa se
>&nbsp;sileasca sa citesca nici macar jumatate din cele
>&nbsp;
>&nbsp;spuse.
>&nbsp;
>&nbsp;P.S. Autorul articolului trateaza standard tema basarabiei. De facto
>&nbsp;nu e vinovat el, la fel cum in mare parte nu au
>&nbsp;
>&nbsp;nici o vina toti care trateaza astfel acest subiect. As spune ca e mai
>&nbsp;degraba vinovata DEZINFORMAREA din Romania,
>&nbsp;
>&nbsp;MASS-Media fiind manipulata dupa interesele personale ale
>&nbsp;politicienilor; lipsa de "morala natsionala" impusa din
>&nbsp;
>&nbsp;copilarie, care a dus spre final la lipsa "constiintei national
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;La 2005-11-28 23:31:25, Oriana a scris:
>&nbsp;
>&nbsp;> e iritant ca vine Kishinau sa dea directive la romani, dar nu de asta
>&nbsp;> am intentia sa scriu, ci despre faptul ca in toata Europa exista
>&nbsp;> determinate zone unde se vorbeste strict in dialect, nu doar in
>&nbsp;> familie.
>&nbsp;> Sunt scoli private, unde cine vrea, studiaza dialectul regiunii in
>&nbsp;> care locuieste, ceea ce mie personal mi se pare just.
>&nbsp;>
>&nbsp;> O curiozitate, cei de la Roma vorbesc cu acelas sh ca moldovenii, de
>&nbsp;> ex. la 5 (cinci), romanii de la Roma spun shinque, iar moldovenii
>&nbsp;> shinshi.
>&nbsp;>
>&nbsp;> Iar in anumite zone din Veneto am intalnit multe regionalisme identice
>&nbsp;> cu termeni romanesti: de ex purcel, care in italiana literara ar fi
>&nbsp;> porcellino.
>&nbsp;>
>&nbsp;> ps: au dat la tv chiar ieri seara un dossier taman din Moldova
>&nbsp;> ruseasca, pe Canale 5, un special saptamanal, "Terra" :
>&nbsp;>
>&nbsp;> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
>&nbsp;> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
>&nbsp;> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
>&nbsp;> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
>&nbsp;> halucinant ce reportage !
>&nbsp;>
>&nbsp;> Si la urma si de la Bucuresti, cu noua lege care interzice infierea
>&nbsp;> copiilor orfani de familii occidentale - o lege, dupa directivele UE.
>&nbsp;>
>&nbsp;
>&nbsp;

NeluG din Bucuresti (originar Chisinau) (...@gmail.com, IP: 141.85.0...)
2005-11-29 17:21
Re: mai taie din raspuns........si nu mai copia tot ce s-a scris inainte ca iese o varza..........vreau doar raspunsul t

Daca e vorba de faptul ca am pus mesajul de 2 ori, e din cauza ca am apasat din intamplare pe ENTER inainte de a verifica continutul.

In caz contrar priveste in stanga titlurilor. Acolo scrie data si ora postarii mesajului. Eventual ai putea afla succesivitatea postarii comentariilor.

Iar despre marimea mesajului, as spune ca nu eram in stare sa scriu mai putin. Poate curand ma voi infecta si eu de putina indiferenta...

Vasco da Gama (...@hotmail.com, IP: 202.22.16...)
2005-11-29 22:46
Re: sa spuni moldovinesti...

Nu prea vad relevanta comentariilor. Da, Romania e plina de tembeli, desi nu are monopol, iar cu istoria si invatamantul in general) stam cam prost. Nu este neaparat legata de Moldova, sau de istoria Romaniei, este ignoranta egalitara, fara preferinte, sunt lacune de cultura generala.

Asta e o realitate. In ce priveste exemplele date, sunt destule de ambele parti ale Prutului. Spre exemplu, cam ce se preda prin Moldova: Bacilul lui Koch care de fapt a fost descoperit de un rus, dar al dracu' Koch i-a furat inventia, radioul descoperit de Marconi dar de fapt Popov a fost primul, Nobel care de fapt si-a asumat inventiile unui inginer rus care lucra pentru el, si in general Dumnezeu (daca ar exista ceea ce Lenin a spus clar ca e inimaginabil) ar fi rus. Asta se preda in scolile moldovene in anul 1995.

Cat despre nationalismul din Moldova, recunosc ca ultima oara am fost in Chisinau in 94, poate s-au mai schimbat lucurile de atunci. Arata ca orice orasel post-comunist din europa de est: cladiri staliniste (apropo, mai sunt "Culinarii"), aceiasi saracie, trasatura distinctiva insa era prezenta mafiei care copia rusii - treningul + jacka de piele etc. Muzica - deja era la moda genul "blatnoi". Am vorbit cu studentii de la arte (teatru), care mi-au povestit cu patos ce jalnic e teatrul romanesc, si ce nemaipomenti este cel rusesc. Am intalnit oameni din paturile de jos care erau cu totul alta treaba - e da, aceia erau romani. Dar asa cum spuneam in postare anterioara, de intelectualite s-a ocupat Stalin, iar acum "motorul" societatii - elita politica, administrativa, oamenii de afaceri, si am senzatia ca si militarii, inca graviteaza in jurul Moscovei. Realist vorbind, asta area mai mult importanta decat agitarea steagului sau discursuri patriotarde. Iar Moldova ramane economic la pamant, si o tara furnizoare in traficul de fiinte vii, plus cu un aport solid in racketi, trafic de armament etc. Si asta nu o spune un anonim de pe site, o spun OIM, Interpol si alte asemenea. Nu are sens sa cosmetizam realitatea.

Aia e.

La 2005-11-29 05:51:21, NeluG a scris:

>&nbsp;In privinta dialectului:
>&nbsp;
>&nbsp;Sunt 100% de accord "graiul modovenesc" a fost, este si va
>&nbsp;fi dialect al limbii romane. As vrea totusi sa mentsionez ca
>&nbsp;majoritatea basarabenilor se proclama a totusi romani. Atunci insa
>&nbsp;cand se numesc "moldoveni", e din cauza ca totusi provin
>&nbsp;din fosta regiune MOLODOVA (similar cu ardelean, olten, muntean etc.)
>&nbsp;sau din cauza ca in perioada sovietica romanii erau proclamati drept
>&nbsp;"fosti imperialisti", "fost popor cotropitor"
>&nbsp;etc. iar pentru a putea pastra cat de putin urmele natiunii romane,
>&nbsp;basarabenii au trebuit sa se multumeasca si cu "moldovan"
>&nbsp;(in loc de moldovean) si "limba moldovenesca" . Unii
>&nbsp;oameni in etate (unii adica putini la numar), in urma unor factori
>&nbsp;(fie lipsa de cultura, fie provenienta din zonele mai vulnerabile
>&nbsp;precum Transnistria, fie si una si alta, in cazul
>&nbsp;"tovarasului" Voronin) nu s-au trezit inca din somnul
>&nbsp;sovietic, si prefera diferentierea.
>&nbsp;
>&nbsp;In privinta
>&nbsp;> le plangi de mila la moldovenii aia, copii descultz, copii mici
>&nbsp;> vanduti - fetisoare minore care dispar efectiv - rapite de bande de
>&nbsp;> peshti tigani si duse cu sila pe trotuarele occidentale, oameni betzi
>&nbsp;> peste tot, cu zdrentze pe ei, mizerie si iar mizerie peste tot,
>&nbsp;> halucinant ce reportage !
>&nbsp;
>&nbsp;Ma intreb de unde naiba pot fi scoase asa prostii. Sincer sa fiu aici
>&nbsp;e mult de spus. Cum poti sa vorbesti despre Basarabia atunci cand ai
>&nbsp;informatia de la posturi TV gen PROTV, la care nimic practic nu se
>&nbsp;spune. Eu de cand am venit in Bucuresti la studii, sa fiu sincer din
>&nbsp;intrebari stupide de tipul: Dar la voi in Chisinau umbla tancuri pe
>&nbsp;strada? La voi sunt Autobuze? Dar Superparketuri? Culmea a foste
>&nbsp;cand cineva ma intrebat daca nu pot sa-i vand un automat, iar
>&nbsp;recordul a fost intrebraea daca la noi sunt frigidere!!! Mii de
>&nbsp;scuze, dar cum poti sa vorbesti despre copii descult daca vezi
>&nbsp;cersetorii care isi fac job-ul zi cu zi pe langa piata centrala din
>&nbsp;Chisinau. Cum poti sa spui despre fetisoare minore sau copii furati
>&nbsp;de tigani daca in Basarabia in total sunt mai putini tigani decat
>&nbsp;intr-un singur judet din Romania, si acestea concentrati in cateva
>&nbsp;localitati. Eu personal despre cazuri de furt de copii n-am auzit de
>&nbsp;multi ani. Dar omanei beti eu Romania am vazut nu mai putin decat in
>&nbsp;Basarabia, si nici in zdrente cam nu pre erau.
>&nbsp;Stiti, televeiunea publica rusesca cand vine sa faca un reportaj din
>&nbsp;RM se duc di aleg cel mai indepartat loc din Chisinau, vazut din cel
>&nbsp;mai rau unghi, cu cea mai mare mizerie; platesc un cersetor sa pozeze
>&nbsp;putin langa camera de luat vederi, mai filmeaza un betiv, si la urma
>&nbsp;iese "Nisheaya MALDAVIA". Posturile romanesti nu se
>&nbsp;deosebesc cu nimic.
>&nbsp;Cinstit, e naiv sa spui asa lucruri, "Fantezie bogata". E
>&nbsp;lung subiectul si mai de comentat!!!
>&nbsp;
>&nbsp;In privintsa
>&nbsp;>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>&nbsp;Cat despre moldoveni, nici ei nu prea stiu ce vor, e timpul sa acceptam ideea ca nu toti moldovenii vor unire. Ca sunt multi rusofoni, ca practic intelectualitatea de limba romana a fost decimata de Stalin si nu si-a mai revenit de atunci, ca Romania asa cum a fost ea in ultimii 15 ani nu era o optiune prea tentanta (sa-l schimbi pe Voronin cu Ilici? ce rost are?) etc., posibile explicatii sunt multe. La care se adauga si faptul ca politica > > post-decembrista in raport cu Moldova a fost fara cap si coada.
>&nbsp;<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
>&nbsp;
>&nbsp;Domnule, imi pare rau. Trebuie sa ma intorc la "de cand am venit
>&nbsp;in Bucureti".
>&nbsp;Deci, DE CAND AM VENIT IN BUCURESTI, ma intalnit un singur om care a
>&nbsp;putut zice Romania Mare. In rest, mii de scuze, intorceau capul cand
>&nbsp;auzeau de natsiune, patrie etc.
>&nbsp;Va dau 2 exemple:
>&nbsp; - vorbeam cu un coleg de la facultate, care a luat istoria la
>&nbsp;bacalaureat cu 10. Dumnelaui incurca primul razboi mondial cu al
>&nbsp;doilea, iar culmea a fost sa zica ca Romaina a scapat intreaga,
>&nbsp;datorita faptului ca a iesit din razboi, cu o zi inainte de a se
>&nbsp;sfarsi (razboiul). Am stat eu si m-am gandit, dra nu prea mi-am putut
>&nbsp;aduce aminte de vreun astfel de razboi, cu toate ca discutam despre
>&nbsp;razboaiele mondiale dei perioada interbelica. Poate ma ajutati voi
>&nbsp;cumva, ca eu sunt cam greu de minte!!!
>&nbsp;
>&nbsp;- un cunoscut "bastinas" din Romania, care a admis anul
>&nbsp;acesta la facultatea de geografie, la Universitate din Bucuresti (cu
>&nbsp;o medie de admitere foarte mare, adica printre primele) a aflat din
>&nbsp;antamplare, cand ne uitam pe harta Romaniei ca Cernauti nu se afla in
>&nbsp;Romania, ci ca de prin 1940 e in componenta Ucrainei. Am a mai facut o
>&nbsp;decoperire cand a aflat ca judetele Ismail si Cetatea-Alba inainte de
>&nbsp;1940 erau in componenta Basarabiei, adica si a Romaniei. Cu toate
>&nbsp;aceste, el fara dificultate imi putea spune orice capitala din lume
>&nbsp;chiar la cea mai necunoscuta tara precum si orasele principale din
>&nbsp;orice stat american. Uite ca de Romania Mare s-a cam uitat.
>&nbsp;
>&nbsp;
>&nbsp;Uneori am impresia ca in Basrabia sunt mai multi nationalisti decat
>&nbsp;Romania. Si nu vorbesc de nationalism, ci macar de patriotism, macar
>&nbsp;fata de satul actusl Roman. Si cum inca se poate sarbatori 1
>&nbsp;decembrie daca multi nici nu mai tin minte de ce e legata ea. Ar fi
>&nbsp;trebuit sa fie zi de doliu national cu asa atitudne fata de lucrurile
>&nbsp;care s-au facut atunci.
>&nbsp;
>&nbsp;Ar mai fi multe de spus, dar si asa am impresia ca multi n-o sa se
>&nbsp;sileasca sa citesca nici macar jumatate din cele spuse.
>&nbsp;
>&nbsp;P.S. Autorul articolului trateaza standard tema basarabiei. De facto
>&nbsp;nu e vinovat el, la fel cum in mare parte nu au nici o vina toti care
>&nbsp;trateaza astfel acest subiect. As spune ca e mai degraba vinovata
>&nbsp;DEZINFORMAREA din Romania, MASS-Media fiind manipulata dupa
>&nbsp;interesele personale ale politicienilor; lipsa de "morala
>&nbsp;natsionala" impusa din copilarie, care a dus spre final la
>&nbsp;lipsa "constiintei nationale".
>&nbsp;
>&nbsp;"N-am intalnit inca nici un roman de aici care a fost in
>&nbsp;Basarabia. Stiu ca sunt... dar totusi nu i-am intalnit"
>&nbsp;
>&nbsp;


« Rezultatele cautarii

     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
 Top afisari / comentarii 
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2024 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01392 sec.